Stirea de ieri, inventată “pe surse” si difuzata cu grabă suspecta de trustul Realitatea-Evenimentul Zilei, institutii care traiau extazul prezumtivului conflict dintre PC si PNL sau dintre Voiculescu si Antonescu, mi-a ridicat o problema pe care, recunosc, o credeam lamurita: perceptia publică asupra relatiei mele cu Traian Basescu.

Stiu ca liderii politici considera, de regulă, că în politică e posibil orice. Si realitatea ultimilor 20 de ani le da dreptate. Însă, astăzi, miza mea nu sunt liderii politici. Fiecare dintre ei e liber să creadă ce si cât poate.

Ce mă interesează cu adevărat este ce cred românii în general. În acest sens, voi face astăzi un scurt istoric al relatiei mele cu presedintele în functie:

1. In 2004, Traian Basescu venea, dupa spusele sale, „cu caciula in mana la Grivco” propunandu-mi sa facem guvern impreuna, spunand ca nu va accepta un premier de la PSD si ca, daca nu-i dau alternative, va declansa alegeri anticipate, chiar cu riscul amanarii integrarii in UE. Am acceptat sa sustin guvernul PNL-PD, crezand sincer ca integrarea in UE este mai presus de orice mize politice interne. Am gresit, la fel ca alte milioane bune de romani care nu cunosteau inca adevarata natura a domnului Basescu. Dar cei care vorbesc astazi despre “tradarea” PUR-ului de atunci ar trebui sa-si aminteasca cum au fost alesi candidatii la presedintia celor două camere ale Parlamentului.

2. In ianuarie 2005, am avut prima ciocnire cu presedintele, care a inteles ca nu va avea niciodata in mine un partener comod, care sa ii tolereze tendintele totalitare. In consecinta, PUR a fost violent atacat de Traian Basescu. Nu era simplu, in 2005 popularitatea presedintelui era uriasa. A fost un razboi greu, dar am preferat sa ne retragem ministrii din Guvern si chiar sa iesim de la guvernare (isi mai aminteste cineva?! – nu e fictiune, sunt fapte reale!), dupa aderarea la UE, decat sa acceptam orice forma de dictat din partea lui Traian Basescu.

3. In 2007 am condus Comisia care l-a suspendat pe Traian Basescu. Mi-am asumat aceasta responsabilitate intelegand foarte bine care sunt riscurile intr-un moment in care popularitatea lui Traian Basescu era ridicata si foarte putini indrazneau sa-l critice. Daca atunci mai multi romani ar fi inteles cat de necesara era indepartarea din functie a acestui presedinte, astazi nu mai vorbeam de salarii taiate, pensii impozitate abuziv si, sunt convins, am fi avut TVA redus la alimentele de baza.  (Pentru împrospătarea memoriei click aici).

4. In 2008, 2009, 2010 si 2011 am continuat sa il critic pe Traian Basescu pentru lipsa de viziune politica si responsabilitate sociala, pentru tendinta sa obsesiva de a-si subordona institutiile statului si de a-si anihila adversarii, cu orice pret si prin orice mijloace. Am devenit pentru Traian Basescu o obsesie personala. In campania prezidentiala reusea performanta de a-mi rosti numele de 10 ori intr-un minut (era si strategie, dar si voluptatea de a-l ataca pe cel care-l suspendase). Dupa campanie a continuat sa se razboiasca cu prognozele mele economice (care, din pacate, s-au adeverit), cu solutiile concrete pe care le-am propus – pe care, din cand in cand, domnul Boc incearca sa le aplice pe ascuns, dar nu reuseste pentru că nu le întelege. Exasperat ca nu ma poate controla, Traian Basescu a ajuns sa se intrebe public, intr-un moment de sinceritate involuntara, „ce cauta Voiculescu in politica pentru ca are deja totul?” – dovedind astfel diferenta structurala dintre noi: pentru el, politica este un mod de a obtine ceva, pentru mine politica a devenit o optiune doar dupa ce, pe plan personal, nu am mai avut nimic de obtinut.

Sunt doar cateva dintre reperele conflictului meu cu Traian Basescu, care dureaza de peste 6 ani.

Nu am cu acest om nicio miza personala. Am vazut însă, printre primii, cât de nociv este un astfel de presedinte, cat rău poate aduce acestei natiuni un aventurier veleitar fără minime repere istorice, culturale si politice. Si, pentru că ”nu-mi mai trebuia nimic” pe plan personal, mi-am asumat aceasta lupta publica pe care altii, carora, poate, inca le mai trebuia ceva, nu puteau sa si-o asume.

Si voi continua lupta pentru ca sunt învătat sa duc lucrurile pana la capat. In 2007 am inceput ceva. Este posibil ca, in 2012, sa termin ce-am inceput atunci.

Apoi, vom mai vedea.

42 COMENTARII

  1. „Traian Basescu a ajuns sa se intrebe public, intr-un moment de sinceritate involuntara, „ce cauta Voiculescu in politica pentru ca are deja totul?” ”

    @Traian Basescu

    imunitate penala, domnule presedinte Basescu, imunitate in fata justitiei cauta domnul profesor universitar doctor Dan.

  2. tonul dvs. scazut si limpede e tonul care ar trebui acum, nu ragaitul gangav al unui betiv devenit marioneta fara mintea cea de pe urma.

  3. Foarte bine că evocaţi câteva evenimente importante. Asta pentru că există mulţi imbecili, unii dintre ei fremătând de bucurie ieri pe net, ba chiar ajungând să vă încurajeze. Atât de mult îşi doresc lătrătorii lui Băsescu să vă deziceţi de Crin Antonescu şi Victor Ponta şi invers!

    Nu trebuie să-mi explicaţi mie, cel puţin, de episodul din 2004 cu Grivco. Şi ştiţi de ce? Pentru că, în ceea ce-l priveşte pe Băsescu, mulţi au greşit, neştiindu-i de la început adevărata faţă. Eu am greşit, fiind printre cei care l-au votat în 2004. PNL a greşit, făcându-l preşedinte! PC ( PUR ) a greşit, devenind soluţia „imorală”. PSD a greşit – cred eu, cel mai mult – prin trădarea propriului electorat în decembrie 2008, când a făcut alianţa ” de vis” pentru Băsescu. Pentru că n-aveau voie ATUNCI SĂ MAI GREŞEASCĂ ÎN ACEST MOD! Dar a trecut şi asta.
    Contează ceea ce va face Opoziţia unită ACUM şi în VIITOR pentru a salva ce se mai poate din această ţară. Şi a-i trimite pe Băsescu şi pe slugile lui acolo unde le este locul, la puşcărie.

  4. Domnul Voiculescu a punctat bine , evident ca Basescu este obsedat de persoana sa , problema este ca tara asta are nevoie de ceva nou nu de ceva vechi , nimeni nu zice sa se dezica PC-ul de domnii Ponta si Crin doar ca tosusi sa fim realisti Romania are nevoie de persoane pricepute la economie pentru a iesi din criza si sincer domnul Voiculescu a dovedit tuturor ca stie ceva economie dovada ca reusit sa puna pe picioare ditai trustul asa ca domnilor hai sa lasam si PC-ul sa aibe intaietate si poate ar fi cazul ca domnul Voiculescu sa fie propus ca prim-ministru in 2012 . Hai sa uitam trecutul si sa dam o sansa unui partid curat care nu a avut niciodata haturile principale ale puterii . Basescu a avut si el dreptate macar odata , domnul Voiculescu nu mai face politica pentru bani ci pentru cateva randuri de bine in cartea de istorie si probabil ca acestia sunt oamenii de care in asa momente grele Romania are nevoie ! Ma tem ca Basescu nu intelege asta, orgoliul sau e imens .

  5. ZOOLOGICĂ

    C-ai fi dat la pace cu Traian, e-o prostie
    Şi tot ce-ţi pune presa-n cârcă, e cancan ;
    Dar nu e om – din astă lume – să nu ştie
    Că nu se pupă sincer javra … cu-n motan .

  6. E bine ca ne reamintiti realitatea pe care timpul o deformeaza cateodata.
    Dar jurnalistii…sunt si ei bieti fabricanti de subiecte atunci cand n-au altceva de facut decat sa lase imaginatia sa zburde in timp ce cauta acul in caru’ cu fan…
    C.A. s-a exprimat deja si, sper sa invete odata si odata ca orgoliul liberal este, de fapt exacerbarea orgoliului tipic romanesc si nu cale de negociere.
    Urmasul feseneului-tata – V.P.- pare mult prea timorat, sot al sotiei fiind si fin de-al cine-mai-stie-cui.Regret inca o data ca a „tinerit” la psd.
    Iar …voinicelul D.C. – :) – n-are cu cine negocia. Smplu.
    Sarkozy si Merkel au negociat ore in sir…si a iesit toata lumea multumita.
    La noi negocierile se fac… in pauzele de masa. :(

  7. Pentru Basescu, puterea politica inseamna atragerea banilor romanilor in propriul portofel. Asta-i un pungas veritabil!

  8. Nu sunt prea multi cei care se pot mandri cu lupta dusa impotriva dictatorului. Sunteti singurul care a si reusit suspendarea lui; pacat ca romanii nu realizau in acel moment pericolul ce ii pandea.

  9. @dn voiculescu CITAT: „Dar cei care vorbesc astazi despre “tradarea” PUR-ului de atunci ar trebui sa-si aminteasca cum au fost alesi candidatii la presedintia celor două camere ale Parlamentului.”

    Imi pare rau. cred ca oricum ar fi fost alesi candidatii la presedentia celor doua camere nu poate justifica „intoarcerea armelor” imediat dupa alegeri. cred ca este o „minima moralia” sa ramai alaturi de cei cu care ai candidat si luptat in alegeri. la bine si la rau. eu cred ca acest mod gen „general Oprea” de a face politica a facut si va face foarte mult rau romaniei. daca cei de la varf nu au nici un fel de principiu in politica ce sa mai ceri celor amarati de soarta care se lasa cumparati pentru cateva pungi!? nu-i asa si ei isi au motivele lor… tradarea din 2004 ramane o tradare si are drept consecinta ceea ce vedem astazi. concesiuni imorale, nu-i asa pentru binele romaniei au avut drept rezultat dezastrul de astazi..”minima moralia” ar trebui sa intre in gena politiciaului roman pentru ca romania sa aiba o sansa in viitor.

  10. Domnule Voiculescu ,
    In Bulgaria au inceput revolte impotriva gruparilor de tigani , a gruparilor de infractori ce faceau legea in zonele lor.Pe Romania o paste aceeasi soarta , deoarece aceste grupari infractionale ( acei tigani analfabeti cu cravata de aur ) nu pot spune ca au averile imense prin munca cinstita.Ca sa fiu foarte clar si bineinteles , NU MA REFER LA INTREAGA COMUNITATE A TIGANILOR ( RROMILOR ).Ma refer strict la acele grupari , care au ajuns sa fie vizibile prin averile masive , dar care nu le pot justifica.
    Cum comentati aceasta problema si ceea ce se intampla in Bulgaria?Ce masuri concrete aveti pentru solutionarea coruptiei si a infractiunilor , in cazul in care partidul conservator v-a ajunge la putere?
    Personal am scris de nenumarate ori , chiar si pe blog-ul dumneavoastra legat de un proiect ce l-am realizat ,ce vine cu masuri clare in domeniul justitiei ce ar avea efecte pozitive in toate celelalte domenii ce formeaza societatea noastra.Chiar am avut o interesanta dezbatere pe cateva idei ce fac parte din acest proiect cu @Bibliotecarul.
    Proiectul despre care vorbesc , prezinta cateva idei concrete ca si solutie la problema coruptiei si infractiunilor comise in Romania.Efectele acestui proiect ce reprezinta o reforma REALA in justitie s-ar observa in toate domeniile ce formeaza societatea noastra, in special cel care conduce o scoietate si anume economia.

  11. Se pare ca trustul Realitatea – Evenimentul Zilei in ultima perioada prezinta stiri care nu au nici cea mai mica legatura cu realitatea.

  12. Se vede ca se aproprie sfarsitul guvernarii Boc – Basescu. Jigodia aceasta de Basescu ii este frica si de propria umbra, ca sa nu mai vorbesc de imaginea pe care o vede in fiecare zi in oglinda. Se apropie ora judecatii. Ce pacat ca toate blestemele poporului roman nu o se rasfranga asupra lui. Poate se impiedica si se elimina pe cale naturala ca tot doreste el asta populatiei si in special pensionarilor.

  13. Sa faceti jocurile lui t.b. nu inseamna neaparat ca aveti o intelegere cu el.De exemplu Vantu a facut jocurile lui t.b. cand l-a chemat pe Geoana in ajunul confruntarii tv. la el.Dvs. faceti jocurile lui t.b. deoarce il sustineti pe piedone in detrimentul majoritatii pnl psd care-l sustine pe Oprescu.

  14. Cred ca e ceva de genul:
    http://www.youtube.com/watch?v=VLVzvv1atwc unde se pregateste lent un final temeinic.

    Eu sper ca va finalul coruptiei si al nepotismelor in sistemul bugetar.

    Cei care doresc nepotisme si cumetrii sa devina patroni de sereleuri sau sa studieze temeinic legea formarii de A.F. =asociatii familiale -care se pare ca ar trebui un pic modificata tinandu-se cont si de relatiile de cumetrie pe care le dau casatoriile si botezurile religioase. :(

    Dar sa recapitulez :

    In sport -coruptie la arbitraje
    In economie -coruptie la accesare de fonduri europene si la acordare de contracte firmelor private plus degradarea muncii si la privat si la buget
    In justitie -„parteneriate” private-public adica advocati/notari versus judecatori/procurori
    In politica -nimeni nu mai intelege nimic.

    Ce e de facut ?

    De unde si cum s-ar putea incepe asanarea relelor pe care ni le-a adus iliescu si ai lui ? Adica legile lui/lor proaste si duplicitare cum ar putea fi rescrise pentru a redeveni oameni normali, oameni seriosi,oameni decenti ?

  15. Domnule Senator,

    Cartile Funciare sunt facute cadou ciociolinei de la „turism”! Ce crede ca face asimetricul cu „miscarea” asta caraghioasa? Crede ca o sa faca sa dispara documentele „scrise” de manuta lui prin care si-a revendicat prin terti sute de hectare de padure si conacul de la Iclod? A umplut tribunalele tarii (de ex Cluj) de actiuni de revendicare prin „tertii” lui, cu documentele alea ce face? Le da foc?
    Mai nou vad ca si la Sovata si-o revendicat ceva…..
    Tribunalul Mures dosar 1889/102/2010 (3790/2010) Revendicator Gavrila Ana Valeria (o persoana care eu banuiesc ca nu a existat vreodata); certificatele de deces ale parintilor ei ( fam Porutiu) sunt scrise de „manuta” asimetricului. Un avocat poate avea usor acces la dosar si un expert grafolog demonstreaza falsul. Il ciuruiti, domnule Senator? E timpul.
    Postarea aceasta este o postare „personala” deci preferabil ar fi sa nu o postati pe blog… daca reusiti sa faceti ceva cu aceste informatii, e bine sa fie putina surpriza pentru asimetric.

  16. @ Dan Voiculescu

    Dacă proiectul USL este de a întrerupe supremaţia guvernamentală PDL + Traian Băsescu, este evident că acei candidaţi care sunt împotriva candidatului USL din partea PC, sub auspiciile „cel mai bun din primul tur”, reprezintă, în mod evident, o facilitate adusă PDL. Dacă era vorba despre un vot majoritar în două tururi de scrutin, atunci nu era o problemă foarte mare, pentru că nu există un al treilea candidat major, doar în zona de dominaţie UDMR, care să beneficieze de ruperea voturilor în două. Oricare ar fi deci dimensiunea relaţiei personale dintre domnia voastră şi actualul preşedinte, un candidat separat la primărie din partea PC înseamnă voturi pentru PDL. Poate că PC este un pic prins la mijlocul PSD şi PNL (deşi problema este a PNL, pentru că alianţa aţi făcut-o cu PNL), dar cred că nici să vâre voturile sale în buzunarul PDL nu este o soluţie pe care şi-ar dori-o cei ce aleg candidatul PC.

    Electoratul pe care îl aveţi ar trebui să ştie aceste lucruri, asta înseamnă că aveţi datoria să le explicaţi, pe înţelesul tuturor.

    În încheiere vă aduc aminte că v-am mai spus că PC-ul are o doctrină generoasă care nu este folosită absolut deloc în dialogul de la om la om. Este păcat, pentru că doctrina conservatoare chiar ar fi de folos României în zona micilor patroni şi a gospodăriilor agricole. Poate că ar fi cazul ca PC să nu se mai ocupe atât de câştigul electoral cât de aşezarea de sine stătătoare a partidului în teritoriu, de relaţionarea cu oamenii, de aducerea la conştiinţa publică ale elementelor de doctrină conservatoare.

  17. @geta

    CITAT: „De unde si cum s-ar putea incepe asanarea relelor pe care ni le-a adus iliescu si ai lui „…
    relele de care vorbesti le-a adus societatea romaneasca. uita-te putin in oglind, mai citeste odata ceea ce ai scris, uita-te pe strada, mergi la WC intr-un loc public si vei vedea ca nu legile lui iliescu proaste te-au adus aici. iliescu a fost si este un politician important al romaniei. unul dintre cei foarte putini care au ridicat vocea inainte si unul dintre cei foarte foarte putini cu moralitate in poltica romaneasca.

  18. Am fost astazi la cumparaturi…si am auzit cel putin 3 persoane care il injurau pe Basescu. Nu este pentru prima oara. Si cand merg cu autobuzul, aud injuraturi la adresa golanului tatar.

  19. @geta

    CITAT: “De unde si cum s-ar putea incepe asanarea relelor pe care ni le-a adus iliescu si ai lui “…

    nu legile sunt de vina stimata geta. oamenii sunt de vina. smecherii care care te prostesc in fata, minciuna , necinstea, lipsa de onoare a semenilor nostri. anastase a furat voturile pe fata in fata camerelor de televiziune. asa ceva se lasa cu inchisoare in tari civilizate. este furt. nu avem legi pentru asta? haida de… dar pentru a aplica egile este nevoie de un procuror cinstit cu coloana vertebrala care sa-si faca datoria pana la capat. mentalitatea „capul plecat sabia nu-l taie” se pare ca este inscrisa in codul nostru genetic. totul trebuie sa porneasca de la fiecare dintre noi. cinstea , onoarea, respectarea legilor asat tine de calitatea oamenilor. din pacate nu avem atatia oameni de onoare precum dn. iliescu. prea multe rame….

  20. @DV
    Care credeti dumneavoastra ca este problema fundamentala a Romaniei si prin care a carei rezolvare putem duce o viata mai buna?( termenul de „a trai mai bine ” a prins din cauza unora o conotatie negativa pentru mine ).

  21. @ Geta

    28
    bogdan Says:
    septembrie 28th, 2011 at 9:36 pm

    @geta

    … „mergi la WC intr-un loc public si vei vedea ca nu legile lui iliescu proaste te-au adus aici. iliescu a fost si este un politician important al romaniei. unul dintre cei foarte putini care au ridicat vocea inainte si unul dintre cei foarte foarte putini cu moralitate in poltica romaneasca.”

    Apropo de replica pe care ati primit-o de la Bogdan , va trimit urmatorul catren :

    CERCETARE LA FAŢA LOCULUI

    Astăzi PSD-ul are foarte mulţi amici
    Toată lumea ştie; nu-i nici un secret ;
    Dar ca să-i vezi moralitatea lui Ilici ,
    Bogdan te-a invitat … într-un closet .

  22. off topic:
    de ce nimeni nu o atentioneaza pe Frigescu de la stiri, sa-si rezolve problemele personale mai in liniste?
    Mai presus de orce, copilul trebuie sa stie ca are mama si tata.,sa simta ca se poate baza pe ei in clipe grele, indiferent daca acestia locuiesc sau nu impreuna.(in afara de cazurile foarte grave).
    Doamna aceasta mi se pare un pic agitata, isterica si ne-echilibrata in viata de zi cu zi, daunand mult imaginii televiziunii aratand pe sticla o imagine falsa.

  23. @ bogdan:

    Da, din pacate iliescu va ramane in istoria tarii noastre ca „salvatorul poporului roman din mainile teroristilor”.Duplicitatea si jmekereala sunt/au fost teroristii romanilor iar un conducator de partid si de patrie care a facut exact ca dna.Roberta Anastase – a chemat minerii iar apoi a iesit „curat ca lacrima”- nu poate decat sa mutileze in continuare constiinte romanesti.
    Cat despre…”ridicatul de voce”..cred ca doar atat stie …sa ridice voci.

    Eu ma uit in oglinda si vad doar ca…mi-a mai aparut un rid.

  24. @ Dan Doboseriu:

    Va admir mereu catrenele si va multumesc!
    Orice idee -chiar si venita in W.C. :) – poate fi interesanta.
    Am citit multe scrijelituri sau arta tip graffiti prin locurile prin care, inca, contemplu cu din ce in ce mai putin viu interes imaginatia con-cetatenilor mei.

    Va doresc sa debordati mereu de buna calitate, ca de obicei. :)

  25. @geta
    CITAT: Da, din pacate iliescu va ramane in istoria tarii noastre ca “salvatorul poporului roman din mainile teroristilor”.

    daca v-ati fi uitat in oglinda si ati fi vazut mai mult de un rid va dadeati seama ca sunteti departe de a a da verdicte istorice. nu faceti decat sa repetati prostiile, paranoia, nostalgia ceausisto-securisto a teoriilor despre revolutia romana ca si neadevarul cu chemarea minerilor. platitudini care nu lasa loc nici unei discutii serioase. cu asemenea mentalitati, prejudecati, lipsa unei elementare logici nu avem cum sa progresam ca societate. inca o data asta demonstreaza ca nu legile ne lipsesc ci oamenii cu „coloana” cu simtul onoarei. as spune simplu „cei 7 ani de acasa”. ca un „bard” @dan s-a gasit si el sa-si dea cu parerea despre WC nu face decat sa arate ca suntem mai degraba Pacala si Tandala decat sa facem ceva. suntem smecheri, dam din gura dar din pacate WC-urile raman asa cum sunt. este un exemplu simplu dar spune mult despre noi, despre educatia noastra, despre lipsa de respect a legilor, despre lipsa de curaj si de onoare. vezi exemple recente cu Ciuhodaru, Piedone si multi altii.
    in plus daca atunci cand v-ati uitat in oglinda nu vedeti decat un rid atunci lasatii pe altii sa se ocupe de politica…vor vedea cu adevarat hibele societatii.

  26. @ bogdan:

    Poate esti capabil, dupa „textele” pe care le postezi sa-mi recomanzi si un neuro-chirurg bun care sa-mi extirpe o bucata de creier.
    Se pare ca, din punctul tau de vdr am bucati in plus.
    Multumesc anticipat.

    p.s. eu nu dau verdicte.Sunt punctele mele de vdr la diverse evenimente pe care le-am trait deja nu numai-unele dintre ele- prin intermediul mass-mediei deci implicit ale tv-ului.
    Manipularea apare atunci cand ingurgitezi fara a gandi si fara a avea experiente personale legate de evenimentele personale corelate cu evenimentele natiunii.Paranoia…a trait-o iliescu si ai lui in decembrie 1989 la cote maxime, dar nu exclud ca de ani de zile m-a molipsit si pe mine acest concetatean al meu de care mi-e rusine, sincer vorbind. :(

  27. @ bogdan:
    p.p.s. Eu mi-am ales deja sa fiu magarul turmei.
    Tu nu mai poti fi decat…un miel sau un/o berbec/oaie.
    Cam atat am mai avut a … „socializa”/ „cetui” cu tine pe acest blog. !

  28. S-a ales praful de „maJORITATEA” in parlament pe care trebuia sa o obtineti pana in 2012!Va pleaca din ce in ce mai multi si ati pariat undeva prin martie ca o sa o aveti-majoriatea!
    …asta ptr ca nu faceti politica ci va vedeti doar interesele populiste si improscati cu mizerie!!
    Bravo Piedone!

  29. Dl Voiculescu..spuneti ca in politica e posibil orice, f adevarat. mai spuneti ca va luptati cu Traian Basescu de 6 ani …sincer incept sa cred ca este doar o masca, atata timp cat chiar in curtea dvs ( la antene) aveti oameni care il sustin pe Base si pe ai lui. Ma refer aici la Gabriela Firea- Pandele, sotia liderului UNPR ( aripa a pd-ului) care face politica la greu prin orasul de la marginea Bucurestiului. Sincer nu m-ar mira daca ati coti-o cu totii intr-o zi :(

Comentariile sunt închise.