De la inceputul crizei economice, am avertizat constant asupra caracterului nociv al imprumuturilor statului pe termen scurt. Rostogolirea rapida a datoriilor determina cresteri permanente ale dobanzilor, incapacitatea de a desfasura proiecte structurale si instabilitatea politicii financiar-bancare.

Dupa doi ani in care s-a imprumutat si la termene de 30 de zile, Ministerul de Finante a anuntat, in iunie 2011, ca se reorienteaza catre imprumuturile pe termen lung. Insa minunea nu a durat decat 3 luni, din aceasta luna Ministerul de Finante revenind la emisiunile de titluri de stat cu scadenta la 6 luni.

In consecinta, prima de risc a Romaniei, care evalueaza costul asigurării împotriva falimentului de ţară şi determină dobanzile pentru achiziţia de titluri suverane, a crescut cu peste 10%. O depreciere atat de abrupta a increderii in economia nationala a ridicat costul finantarilor externe atat pentru stat, cat si pentru companiile şi băncile din România.

Cercul vicios al indatorarii excesive la dobanzi mereu in crestere paralizeaza economia Romaniei. Astfel, iresponsabilitatea Guvernului acutizeaza dezechilibrele economice si destabilizeaza piata financiar-bancara.

24 COMENTARII

  1. Vreau ca Regele Mihai sa poata vorbi in Parlamentul Romaniei.Sunt satul de burtosi , gretosi care ragaie pe la tribuna sustinand sau nu proiecte legislative.

    Avem sansa unui moment istori.O carte de istorie vie, si noi ce facem, ii spune-m NU.

    Cei din parlament au uitat ca sunt acolo , pentru CA NOI POPORUL i-am trimis, asa ca sa faca bine sa voteze DA.Ei ma reprezinta pe mine , si astfel eu ( poporul ) vreau sa i se ofere Mjestatii Sale acest prilej.
    Am 26 ani si nu sunt monarhist sau regalist , nici nu stiu ce ar pute-a insemna acest lucru , dar pe zi ce trece vad ca Altetele si Majestatea Sa , imi ofera o solutie viabila la gretosii de politicieni care ne conduc acum.

  2. Astia de la guvern nu au nicio strategie, nicio viziune, niciun plan…pe ei ii intereseaza numai propria imbogatire.

  3. si goana dvs pt putere ar putea destabiliza usl.nu sunteti capabil sa faceti parte dintr-o echipa ci vreti totul pt. dvs.dupa ce ati intrat in parlament alaturi de psd , apoi v-ati dat cu traian basescu, ca apoi sa deveniti solutia imorala si sa-l renegati acum vreti iar sa fiti miezul din dodoasca.eu nu comentez daca piedone e sau nu mai bun decat oprescu ci despre incapacitatea dvs sa fiti un partener.

  4. Bravo, Dane! credeam, cumva, că vreţi să dinamitaţi sau să vă ” jucaţi” niţeluş cu focu’. Mă refer la decizia cu Piedone… Până la urmă aţi procedat cu mare înţelepciune, n’aşa? În rest, fiindcă n-am mai intrat de mult pe blog, te salut şi vă urez, tuturor: succes la toate alegerile, atât vouă ca partid, politicieni, cât şi echipelor speciale de jurnalişti valoroşi, mai ales celor din Antena3, vârfu’ de lance, străpungerea, capu’ de pod etc. Cu respect,

  5. PDListii astia nu constientizeaza ca Romania trece prin cea mai mare saracie. Nu numai generatia aceasta va indura consecintele incompetentei portocalelor stricate, dar si copiii copiilor nostri.

  6. Cu siguranta, ultimii ani de incompetenta administrativa ne-a dus in pragul dezastrului. Este evident ca primul lucru care trebuie facut este micsorarea cheltuielilor bugetare.

  7. Dezechilibrele economice si destabilizarea pietei financiar-bancare pot genera grave probleme sociale; ori, de astfel de tensiuni nu ducem lipsa.

Comentariile sunt închise.