Stimati membri ai Consiliului Superior al Audiovizualului Republicii Franceze,

Vă scriu în calitate de cetătean european: nu de vicepresedinte al Senatului României, nu de politician si nici măcar de cetătean român ofensat. Vă scriu în calitate de european responsabil, care cunoaste istoria încărcată si sensibilă a acestui continent în materie de rasism, xenofobie sau agresivitate inter-etnică.

Faptul că în Franta zilelor noastre – Franta, o tară care a înfruntat direct agresiunea hitleristă! – sunt posibile, în cadrul unor emisiuni de largă audientă, jigniri desprinse parcă din repertoriul miscarii naziste la adresa unui popor european mi se pare incredibil si incalificabil.

”Glumele” si ofensele găzduite de emisiunea ”Les Guignols de l’Info”, din data de 6.09.2011, reproduc cu fidelitate cliseele proferate în anii 30-40 de miscările anti-semite la adresa evreilor: ”hoti”, ”păduchiosi”, ”nespălati”, care trăiau în ”ghetto-uri mizerabile”. Încadrarea unor astfel de ofense în cadrul ”satirei” justifică si legitimează – păstrând logica scuzei invocate – fecunda activitate ”satirică” a unui personaj precum Joseph Goebbels.

Stimati Consilieri,

Marea problemă ridicată de ofensele proferate în cadrul emisiunii ”Les Guignols de l’Info” nu constă în jignirea sensibilitătii unui popor european, ci în posibilitatea reactivării – în inima Europei civilizate – a unui discurs de o agresivitate simbolică care frizează nazismul. Aici apare, în opinia mea, responsabilitatea dvs. în raport cu poporul francez si cu fiecare cetătean al Europei Unite: nu românii au ceva de pierdut, ci climatul de civilizatie si normalitate din Europa si Franta.

În acest sens, vă adresez solicitarea de a analiza oportunitatea sanctionării emisiunii ”Les Guignols de l’Info”, mergându-se până la suspendarea acesteia până la stabilirea unui cod deontologic aflat în concordantă cu valorile elementare ale Uniunii Europene – valori pe care realizatorii emisiunii le sfidează în mod asumat.

Cu consideratie,

Dan Voiculescu

51 COMENTARII

  1. Reactia ministrului Baconschi a fost extrem de potrivita si de bun simt.
    De ce simtim nevoia sa ne ridicam fustele in cap si sa ne dam raniti de la o simpla emisiune-pamflet?
    Mult mai grava mi se pare declaratia de astazi a ministrul francez de Interne.
    Insa, de ce sa facem politica serioasa cand circul da mult mai bine, nu?

  2. foarte bine ati conceput aceasta scrisoare in numele multor romani care s-au simtit jigniti, trebuie luata atitudine si sa nu mai consideram astfel de jigniri doar niste glume proaste

  3. Este laudabil demersul Dv.
    Sper ca l-ati scris si in franceza literara…

    Dar, niste …”copii ai patriei” … chiar si facand parte din consiliul lor al audiovizualului, nu cred ca se vor sinchisi sa faca altceva decat sa fie politicosi.. in stil …de …peisaj francez…adica ,sa zicem,in stil elegant.

  4. Mie mi se pare incredibil si incalificabil ca ambasada Romaniei la Paris, precum si ministrul Baconschi nu au avut nicio reactie cu privire la emisiunea asta, oricat de pamflet/satira ar fi fost. Felicitari ca v-ati sesizat dvs.

  5. sa-i multumim lui plesu pt memorandumul prin care a militat pt folosire denumiri de „rom”. a creat un precedent pt o confuzie ce ne va da multe batai de cap de acum incolo

  6. IRADIEREA PĂDUCHILOR INDIGENI

    Franţuzii pun paie pe foc, să iasă fum ;
    Popor de căcăcioşi care-şi dă cu parfum.
    „Etuva” din Marcoule e pe păduchi calată.
    Insecta, în sfârşit, va fi profund iradiată.
    Piaţa de Purici – emblemă foarte lăudată,
    Băi păduchioşilor francezi, lăsaţi-o-n vată !

  7. Excelent…iarasi dati dovada ca sunteti singurul caruia ii pasa de tara asta. Ministru de externe nu avem, presedinte…vai de capul nostru.

  8. Daca am fi avut o relatie corecta cu elitele tarii, ar fi sarit mai multi in ajutor. Trebuie sa recunosc ca ati facut un gest nobil. Jos palaria!

  9. Scrisoarea unui “cetăţean european responsabil” ar fi probabil ignorată, nu ştiu ce şanse aveţi dumneavoastră.
    După protestele violente din lumea arabă la caricaturile cu profetul din ziarul danez a avut prioritate ideea de libertate de opinie şi pamflet :)

  10. @ Dan VOICULESCU

    Cu toata condescendenta, va atrag atentia asupra unor exprimari mai putin fericite:

    1. „discurs de o agresivitate simboliCĂ CAre frizează nazismul”

    2.”nu românii au ceva de pierdut, ci climatul de civilizatie si normalitate din Europa si Franta.”
    Sa intelegem ca nu romanii ci climatul ” AU ceva de pierdut” ?

    Sper ca, in limba franceza, aceste mici inabilitati de exprimare sa nu fie la fel de usor de sesizat. Cu speranta ca nu v-am suparat cu observatiile mele, va doresc mult succes in demersul intreprins de dv. !

  11. Pana la Republica Franceza sa ne uitam un pic mai aproape la Realitatea TV!
    Pe tot parcursul zilei de 12 sept. 2011 Mirela Vasadi(o adevarata profesionista a minciunii) si ceilalti profesionisti in ale dezinformarii de la acest post ingrozitor au repetat de nenumarate ori stirea falsa despre mutarea unor elevi din Baneasa jud. Giurgiu la o scoala aflata la 7 km departare(uneori 7 km deveneau 15 km).
    Kilometrajul astora seamana mult cu sondajele in care cica ar fi inaintea Antenei 3, iar reporterul lor de teren (cred ca s-a straduit mult sa gaseasca cele mai analfabete femei din comuna pentru interviu) era cel putin detestabil.
    Maine cica vine iar pe la noi acest post de mincinosi!

  12. @iritatul
    Lui Teodor Baconschi i s-a parut normal sa nu ia nicio pozitie, pentru ca “satira isi are rolul ei intr-o societate libera”.

  13. Bine ca macar un parlamentar roman s-a gandit sa adreseze o scrisoare oficiala francezilor. Baconschi declara zilele trecuta ca nu putem sa le cerem altor state democratice sa limiteze libertatea presei. Eu stiam ca libertatea lor se termina acolo unde incepe libertatea noastra.

  14. Ofensele xenofobe la adresa romanilor ar trebui cumva sanctionate. Inteleg ca lipsurile pot fi sursa de umor sau ca umorul poate fi critic, dar francezii au intrecut limita batjocurii. Nu a fost prima insulta, dar sper sa fie ultima.

  15. Sunt curios ce raspuns vor da francezii. Vor recunoaste gafele conationalilor si vor lua vreo masura impotriva glumelor cu caracter xenofob?

  16. ce reactie oficiala..lor nu le pasa ca doar nu ei primesc toate loviturile si jignirile, iar de noi au demonstrat demult ca nu le pasa

  17. Cred ca si chinezi ne vor lua la misto….nu avem ambasador de mai bine de un an iar Boc se duce si la bate la usa pentru a semna contracte. Penibil!

  18. Am si eu o intrebare. Autoritatile romane, in special cei de la MAE, au luat atitudine? Daca stie cineva, rog sa posteze link-ul.

  19. SA SPUNEM LUCRURILOR PE NUME
    Sunt de mult in occident. Romanii aflati aici sunt de trei feluri. Prima categorie
    este celor care muncesc si se integreaza in patriile adoptive. Ea este majoritara.
    Nu am auzit niciodata in Europa sau SUA nimic ofensator la adresa lor.
    A doua categorie este a romilor . Iar a treia categorie care nu intra in atentia celor de acasa ….sunt romanii care se comporta ca tiganii. Ei nu sunt tarani nici proletari calificati nici tehnicieni ,nici intelectuali.
    Ei sunt lumpeni !!!
    Sunt omul nou creiat de Ceasescu care a scos taranii de la sate si ia trimis la oras. Sunt dezradacinati, lipsiti de educatia elementara ,galagiosi si violenti.
    Ei invadat lumea occidentala si acum ai gasim in centrul New York-ului.
    Scrisoare domnului Voiculescu este bine venita dar atat cat nu spunem lucrurile pe nume nu vom fi luati in serios.
    Cel jignit se apara cum poate….la inceput cu o gluma.
    In aceasta scrisoare daca se vroia onesta trebuiau sa-si aiba loc si scuzele de rigoarer . Romanii din strainatate incep sa ia atitudine impotriva celor care ai fac de rusine . Este un semn bun…..nu acelasi lucru fac cei de acasa.
    Nu cer scuze pentru sinceritate. Cineva trebue sa spuna lucrurilor pe nume …

  20. In atentia Domnului Voiculescu
    La NY nu sunt tigani ci diplomati care se comporta ca tiganii.
    Va asigur ca in curand veti trimite mesaje de protest mediei americane.
    Pana atunci faceti ceva sa spalati rusinea…..Mizeria ne ingroapa.
    BASESCU IN FUNDUL GOL MANCAT DE SOBOLANI LA NEW YORK
    ( „New York Times: primaria obligata sa preia o cladire a statului roman infectata de sobolani”)
    La prima vedere o asemenea afirmatie pare hazardata sau cel mult o licienta jurnalistica. Dar spre surprinderea mea si dupa cum veti vedea si a dumneavostra titlul acestui articol are acoperire factuala. Documentul prezentat cititorilor este unic si nu cred are precedent in istoria diplomatiei politice sau culturale. Iata despre ce este vorba . In centrul cartierului diplomatic al metropolei americane in perimetrul careia se gasete ONU se ridica cladirea oficiala a statului roman. Exact sub steagul tricolor si al stemei nationale, adica la intrarea de pe 3 Avenue, diplomatii sau turiistii din inteaga lume se trezesc in fata unei spectacol absolut inedit. Sobolani se misca printre gramezi de gunoaie neridicate cu anii in plinul zilei, reprezentand un pericol major de infectie. In timpul noptii pentru cei care nu acorda atentie mirosului patrunzator, pericolul, de a fi muscati si sansa de ajunge la spital este evident. Aceste fapte nu sunt produsul imaginatiei
    mele de cineast .
    Ele sunt descrise de inspectorii unui departament specializat.care sa prezentat pe data de 4 Decembrie (adica in scurt timp dupa ziua nationala) la cladirea”infectiei nationale” .Raportul de trei pagini care mi-a fost faxat sta la dispozitia mediei si a oricatei persoane interesate. Folosind o terminologie specifica raportul constata : „o activa activitate a sobolanilor” „semnale si miros specific” ,”gauri i jurul unui copac asezat in fata sediului” „sase sobolani vizualizati” „sobolani pe 3 Avenue

    Daca mizeria din jurul cladirii ar putea fi rezolvata, situatia cea din interor este fara iesire. Scursura mahalalelor care reprezinta astazi Romania si-a imaginat ca un bloc de 16 etaje poate fi administrat si curatat fara oameni de seviciu.Trocul manelist vajaind in capul unor indivizi de la marginea societatii, cere ca nevestele celor din administratie sa faca ceva curatenie in birouri,iar garzile speciale care sunt inarmate ca sa apere cladirea, sa faca curatenie in afara cladirii.Deci garzile trebue sa tina pe langa pistol si un faras si o matura.Cu alte cuvinte nu este de mirare, ca de ani de zile nimeni si niciodata, nu a dat cu matura pe 3 Avenue.( O circumstanta atenuanta a fost dificultatea de a angaja femei de serviciu intr-o cladire controlata de securitate. O persoana din exterior paote fi spion iar o persoana timisa de acasa are de obicei un grad prea mare, ca sa se ocupe de curatenie.)
    Trebue sa mentionez ca camerele zecilor de familisti nu au bucatarii sau facilitati elementare de higiena.Tinand seama ca toate instalatile de gaze ,electice ,etc sunt improvizatii pericolul de incendiu este major. Din aceasta cauza Fire Department pregateste o descindere majora la sediul de mult intrat in atentia autoritatilor americane. Dupa cum vedeti nu este scapare sau loc de intors.
    Manelismul romanesc se va prabusii.
    . Curatenia incepe aici in centrul lumii la New York.
    O parte din sobolani vor fi exterminati,……ceilalti vor fi trimesi acasa.

Comentariile sunt închise.