N-am mai stat de ceva vreme de vorbă. Tihnit. Relaxat. Despre scena politica românească. Despre ce se întâmplă si ce ar trebui să se întâmple. Despre ce merge bine si ce merge rău. Despre cum vi se par pozitionate partidele în perspectiva anului electoral 2012.

De data asta eu citesc – si voi aveti cuvântul.

62 COMENTARII

  1. Se intampla multe, si majoritatea rele. Romania se lupta cu criza prin discursuri. Si imprumuturi pe care ii va fi imposibil sa le returneze. Masurile practice care se iau, pe langa cele retorice, constau in cresterea taxelor. Introducerea unora noi. Privatizarea tuturor companiilor de stat care ar avea sanse sa treaca pe profit. Romania este vanduta pe bucatele, si nici macar profitabil. Firme noi falimenteaza zilnic, romanii sunt din ce in ce mai chinuiti si alienati, Frica ne conduce pe toti- frica de saracie, frica de opinii critice, frica de interlopi si de traficul nereglementat- si oamenii se abrutizeaza pana dincolo de orice imaginatie. Ce ar trebui sa se intample? Macar retoric, daca practic ne demonstram incompetenti sa conducem bine barca numita Romania. Ar trebui ca macar opozitia sa nu se faca de ras prin rafuieli personale intre fosti si actuali presedinti de partid. Ar trebui ca liderii cu adevarat puternici sa faca un pas in fata si sa preia conducerea partidelor de opozitie. Pentru credibilitate. Ar trebui ca opozitia sa incerce macar sa nu piarda capitalul de incredere pe care il are, daca e incapabila sa-l creasca. Pentru ca nu poate initia actiuni concrete.
    Partidele? Cum sunt ele pozitionate? Care… partide? Alea care ne conduc si ne livreaza propaganda cu polonicul dar tot ceea ce fac e in detrimentul cetatenilor? Alea care sunt in opozitie si in loc sa se lupte pentru cetateni si tara se sparg in scandaluri interne pe care le fac publice? Care… partide?
    Sincer, la cum arata lucrurile acum, la anul USL nu va castiga. Dar nici PDL. Cred ca pur si simplu o sa obtina fiecare undeva in jur de 35% (da, incredibil, dar mai sunt si votanti traitori in alta realitate carora le plac portocalele) si apoi o sa isi dea toata lumea manuta peste capetele noastre. Ca de obicei in politica. Dusmanii de azi vor deveni prietenii de maine. Si tot asa.
    Ce merge acum bine? Presa. Ce merge rau? Restul!

  2. Merge cam naspa in politica, tradari, primari care care au descoperit ca sunt mai atasati de alte partide, un 2012 sumbru din toate punctele de vedere. Nimic bun pentru anul ce vine, cam asa as rezuma eu. Poate ca ne-o si meritam

  3. Simplu:
    PD: sanse minime de a cstiga corect alegerile.
    UDMR: partid la putere,care lucreaza in umbra si nu este condamnat pentru mizeriile actualei guvernari (nimic schimbat in tactica lor timp de 20 ani,cand au tot fost la guvernare)
    PSD: conflictul dintre Geoana si Ponta,manevreaza usor opinia publica,spre neincredere in OPOZITIE (IN GENERAL)
    PNL: se mentine pe linia de plutire,dar necesita o usoara regandire a strategiilor de actiune impotriva actualei puteri si anume sa devina mai agresivi in actiunile lor
    PC : un partid ce ar putea fi calificat printr-un singur cuvant „diplomat”,aspect ce este redat de presedintele sau Daniel Constantin,totusi ar trebui sa devina ceva mai agresivi,tocmai din motivul de nu a fi inlaturat de catre cei aflati in USL.Personal,cred ca este partidul cel mai echilibrat dar care trebuie sa se manifeste mai dur din acest moment in timp ce se apropie de alegeri.Campaniile pornite ajuta ,dar are nevoie de ceva mai multa publicitate.
    PRM : ar putea devenii un jucator foarte important in Romania,daca Vadim ar renunta la afirmatiile usor rasiste,totusi el poate ajuta USL in campanie
    UNPR : partid de sclavi,ce poate devenii periculos in alegeri,impotriva USL tocmai din motivul ca oamenii NU II ASOCIEAZA CU SCLAVII MODERNI AI PDL.
    USL: formatiune repreentata de principalele partide de opozitie,are sansa sa castige in alegeri,dar din simplul motiv ca oamenii nu mai voteaza cu PD.Opozitia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa recurga la masuri de proteste cat mai vehemente,daca isi doresc sa aduca oamenii la urnele de vot.USL are posibilitatea sa aduca la vot aceea parte a populatiei care NU MAI VREA SA se prezinte la vot si care reprezinta un procentaj semnificant din numarul total al celor cu drept de vot.
    Alte partide : INSIGNIFICANT

  4. Vine postul Nasterii Domnului,un moment de reflexie,iertare,daruire care si implica curatenie spirituala si trupeasca.Este momentul in care reflectam asupra actiunilor noastre de pe intreg anul care se sfarseste.Ar fi bine sa lasam deoparte toate rautatile si sa trecem impacati in noul an.

  5. Suntem din ce în ce mai săraci. Dacă până acum sărăcia se observa în principal la cei fără venituri, fără locuri de muncă,acum aceasta a urcat până la cei angajaţi cu venituri sub 1000 lei pe membru de familie. Ar trebui să avem în vedere priorităţile din această ţară, să nu mai cheltuim banii pe investiţii care aduc beneficii doar clientelei politice. Partidele de opoziţie nu fac opoziţie, adevărata opoziţie este la Antena 3. De la primari, la preşedinţi de consilii judeţene şi apoi la liderii de partide toţi mimează opoziţia, mulţi sunt vânduţi sau sunt şantajaţi. Excepţiile sunt foarte rare şi ce este foarte trist, oamenii nu mai au speranţe.
    Am o sugestie prin care toate localităţile din Romania ar primi bani din impozitul pe pensii.În acest moment doar 40 de localităţi beneficiază de aceşti bani,respectiv reşedinţele de judeţ, ceea ce nu este drept. În judeţul Hunedoara aproximativ 20 miliarde lei vechi se duc lunar la municipiul Deva în timp ce alte 68 localităţi din judeţ nu primesc nimic. Ca exemplu, municipiul Lupeni ar trebui să primească lunar aproximativ un miliard şase sute milioane lei vechi, pentru 3184 pensionari cu pensii de peste 1000 lei.Am putea duce o campanie să rezolvăm această anomalie. Pentru informaţii suplimentare vă stau la dispoziţie la nr.tel.0731.034427
    Cu consideraţie şi mult succes.

  6. In 2012 cred ca toata lumea asteapta o schimbare, indiferent de influenta actualei puteri si de sacosele care vor fi impartite. Totusi am cateva intrebari pentru Dumneavoastra:

    1. Credeti ca USL va obtine mai multe voturi decat ar fi obtinut PSD+PC si PNL separat ?

    2. Este posibil ca USL sa fi fost creat prea mult inaintea alegerilor ? poate prin crearea USL mai aproape de alegeri efectul asupra electoratului ar fi fost unul mai puternic

    3. Ce mai stiti despre votul prin corespondenta ? acest tip de vot nu poate fi acceptat !

    Va doresc o seara placuta,

    Alex V

  7. Foarte bine ales punctul de plecare. Nu m-aş fi încumetat să comentez ceva la modul “serios”. Purced aşadar fără încrâncenare la zugrăvirea “situaţiunii” aşa cum se vede din locul de unde mă holbez eu la lume. Că în rândurile care urmează se pot strecura inepţii sau cine ştie ce enormităţi, e foarte probabil. Cel puţin de faptul că multe din cele ce urmează sunt truisme, sunt sigur.

    Ce se întâmplă acum? Se întâmplă că sistemul economic mondial post-industrial sau financiar întâmpină oarecare dificultăţi. Cum de ceva vreme s-a inventat o boală simpatică numită globalizare, treaba asta îl afectează şi pe american, şi pe aborigen, şi pe român. E just că pe unul îl doare mai mult şi pe altul mai puţin. Dar să trecem peste.

    O întrebare corectă ar fi: ce legătura au aceste probleme economice cu un sistem politic sau altul? Răspunsul e evident. Politica (prin legislaţie) afectează în mod nemijlocit economia. Aici întâmpinăm dificultăţi. E foarte greu şi pentru economişti să înţeleagă care sunt problemele actuale, cu atât mai greu e pentru politicieni. Nu trebuie deci să îi condamnăm pentru ignoranţă. Sunt foarte puţini oameni politici care sunt şi buni economişti. Dacă nu le putem imputa ignoranţa, le putem totuşi reproşa faptul că nu caută să aibă în jur oameni pricepuţi. Le mai putem reproşa interesul mărunt, contextual, meschin. Am putea adăuga pe listă lipsa de viziune şi comportamentul de gaşcă. Nepotismele şi numirile politice aproape că nu mai sunt o problemă pentru noi. Ne-au obişnuit cu ele, încât am ajuns să credem că asta e normalitatea. Şi dacă e vreunul mai gureş în legătură cu aceste numiri, o face probabil pentru că omul ajuns în funcţie e al celorlalţi, şi nu al lui. Observ că lista se cam lungeşte şi nici nu am ajuns la problemele care “ard” cu adevărat: “sifonarea” banului public, investiţii demente şi inutile, firmele prietene. Cred că toţi ştiu că un pix cumpărat prin licitaţie publică e de câteva ori mai scump decât unul luat de la magazin. Ar mai fi calitatea umană îndoielnică a unora dintre aleşi. Sunt câţiva pe care nu îi nominalizez, îi suspectez totuşi că ar suferi de prostie în cea mai robustă formă. Unii îmi par de-a dreptul sifilitici (îmi cer scuze pentru cuvântul ăsta dur într-o discuţie relaxată).

    Cu toate cele exprimate mai sus, nu îi condamn. Spun chiar: Jos pălăria! De ce? Nu au ajuns acolo de pe stradă. Noi i-am ales. Merităm fiecare secundă de chin şi nu avem dreptul să ne plângem. Cât timp vom continua să fim înguşti la minte, nimic nu ne poate apăra de noi înşine. Că prostia noastră este egalată doar de un orgoliu nefundamentat de nimic, e un lucru evident.

    Despre partidele politice. E o discuţie destul de complicată. Spun asta pentru că nu am fost niciodată membru de partid. Este foarte probabil să îmi scape mult din ceea ce înseamnă un partid. Observ din afară un lucru evident: nu există oameni mari, oameni cu orizont. Dinspre partea celor mici de stat şi de statură, nu avem a ne plânge. Fac aici o trimitere care vă e probabil foarte cunoscută: legătura dintre Mihai Eminescu şi Partidul Conservator de atunci. Cei care au citit presa vremii ştiu cât de mult a determinat modul de gândire al Eminului, doctrina partidului. Acum majoritatea oamenilor cu anvergură din rândul “intelectualilor” sunt doar nişte oportunişti. Nu îi condamn! E dreptul lor să fie “femei care primesc plată pentru serviciile sexuale prestate”(o târlă de cuvinte ca să evit o duritate). Dacă ar fi să le fac o recomandare, le-aş spune să mai lase chestiunile care ţin de partea pasivă a “oralităţii” şi să-şi aducă aminte că e posibil să ai şi altceva tare în spate. O coloană vertebrală, de exemplu.

    Pe lângă lipsa oamenilor cu orizont, majoritatea partidelor mai au câteva elemente destul de neatractive: lipsa de consecvenţă, un exemplu. Ar fi cel puţin naiv să mai spun că orice act politic trebuie să aibă şi o dimensiune etică. În alte părţi, adeziunea la “dreapta” sau “stânga” e generată de convingerile individuale. Asta înseamnă şi o înţelegere mai mult sau mai puţin exactă a noţiunilor. La noi, apartenenţa la un partid sau altul este determinată de multe ori de “ce-mi iese”. Răspunderea pentru asta o poartă atât “transpartinicii” cât şi partidele. Eu le-aş da teste de “doctrină” tuturor candidaţilor la Senat sau Camera Deputaţilor. Ei ar mai învăţa câte ceva, iar partidele ar avea probabil de câştigat. Aş aduce aminte (ce lucru lipsit de eleganţă!) de un partid care s-a răzgândit subit în ceea ce priveşte doctrina. Din fericire pentru acel partid, în România există cea mai mare comunitate de specialişti în “Botanică”.

    Despre viitorul în special economic. Cu toate hibele clasei politice, nu depinde de ei. România e prea neînsemnată şi prea castrată de putere economică. Politicianul român e cantitate neglijabilă în contextul general. Singurul lucru pe care un politician bun îl poate face e să limiteze efectele crizei asupra populaţiei. De fapt, mai poate să facă ceva: să primenească mediul legislativ, astfel încât România să nu mai pară cea mai urâtă fată din sat. Fata pe care nimeni nu vrea să o peţească.

    Diminuarea economiei subterane, atragerea fondurilor europene, renunţarea la sifonarea banului public şi altele de felul ăsta sunt lucruri bune şi frumoase. Mult prea frumoase ca să mai cred că le vor înfăptui nişte oameni mici şi urâţi din punct de vedere moral.

    Sunt convins că toate lucrurile spuse mai sus pot fi foarte plictisitoare pentru un om care are mult mai multă experienţă de viaţă decât mine. Ele arată însă o frântură din modul în care lumea se vede de la mine. Îmi asum prostia şi sper să mai am timp să înţeleg lucrurile.

  8. @ Tuturor comentatorilor la acest post

    INVITAŢIE STRATEGICĂ

    Ar fi fost frumos să ne invite într-o cramă ,
    Nu la “Masa tăcerii” la un pahar de vorbă ;
    Dar pesemne că mogulului îi este teamă
    Ca nu cumva … să-i sufle cineva-n ciorbă .

  9. @Cristoltan Nicolae
    Si cei de la putere se gandesc sa isi spele pacatele?Sa isi spele pacatele prin inapoierea sumelor taiate din salarii si pensii,spre exemplu.Ce spui?Ei se gandesc la noi?Reflecta,iarta,daruie ceva poporului pe care il pastoresc?O sa daruie inca ceva,acestui popor ,noi taieri de salarii si pensii.

  10. DETAŞARE

    Ponta-n războiu’ cu Geoană, moare
    Şi până la dezastru nu-i decât un pas ;
    Dar pe mogul, nici capul nu-l doare
    Şi-n loc de priveghi … e pus pe taifas .
    (Căci USL-ului mici şanse i-au rămas)

  11. @ Dan Voiculescu

    Nu cred că voi vorbi despre alte partide pe acest blog, frumos este să vorbesc despre fiecare partid pe blogurile lor. Pot vorbi însă despre Partidul Conservator şi, dacă nu vă este cu supărare, nu voi recurge la menajamente, voi fi brutal de sincer şi sper să nu supăr pe nimeni.

    Am să încep cu partea bună a momentului pentru PC. Partidul conservator are o oportunitate politică colosală, dată fiind doctrina sa de centru. Are calea deschisă spre zona agriculturii, neacoperită încă de nici un partid politic, de la micul proprietare de pământ, la fermierul cu 50-100 de hectare, de la ţăranul care practică o agricultură de supravieţuire, de subzistenţă, la cei care au ferme de 100-500 de vaci, sau alte tipuri de animale (nu mă refer la zona industrală). PC mai are „intrare” şi pe la micii industriaşi, pe la bresle şi meşteşugari, pe la intelectualii şi economiştii ce cred în bunăstarea dată de clasa de mijloc. România are o pătură de mijloc minusculă care este şi în scădere, este evident că bunăstarea nu vine de la o mie de inşi milionari în euro, ci de pe la 2 milioane de români în clasa de mijloc. PC-ul poate avea un boom ca interes dacă promovează ideea (dar nu ca înşelătorie, chiar de adevărat) îmbogăţirii clasei de jos pentru a accede spre pătura de mijloc.

    Vorbim despre un sector social care nu are absolut nici o acoperire politică, vorbim practic despre o majoritate a cetăţenilor, şi, mai precis, de o majoritate chinuită a cetăţenilor români. Jucând cărţile cum trebuie, PC ar putea câştiga, poate nu la viitoarele alegeri, dar la runda viitoare, un procent de 35%-40%.

    De ce nu se ridică PC? De ce rămâne tot timpul subordonat unui procent de o cifră şi aia sub pragul electoral? Păi să facem o listă de motive.

    1. De la bun început PC-ul este privit ca un partid de lider şi nu ca un partid de relaţie doctrinară. Din acest punct de vedere, PC are cam aceiaşi reprezentare publică precum România Mare şi Partidul Poporului Dan Diaconescu.

    2. PC are un preşedinte nesperat de bun în acest moment, este tânăr, are un discurs bun, sigur, puternic, argumentat, de „bun-simţ”, care se referă la politică şi nu la politicianism. Din păcate observ că anumite probleme (cum ar fi „problema Piedone”) îl silesc pe dl. Daniel Constantin să alunece la nivel personal, părăsind discursul principial pe alocuri, ceea ce îi face tare rău imaginii.

    3. Partidul este condiţionat de „banii lui Voiculescu” (o imagine care persistă de mult timp, prea mult timp) şi mult mai puţin de doctrina conservatoare, cum spuneam mai sus, destul de generoasă în acest moment. De ce asta? Pentru că la fel cu celelalte partide, doctrina reprezintă în partid ceva secundar.
    Pe site-ul partidului există o pagină foarte interesantă:
    http://www.partidulconservator.ro/valori-conservatoare/doctrina/
    Se spune acolo… „Partidul Conservator impartaseste si promoveaza valorile si principiile democratice validate in timp; pe de o parte, libertatea, proprietatea, toleranta, responsabilitatea, egalitatea de sanse, solidaritatea, ce definesc omul in raporturile sale cu sine, cu semenii sai, dar si cu comunitatea din care face parte, iar pe de alta parte, suveranitatea, separatia puterilor, piata libera, statul de drept, ce definesc raporturile dintre cetateni si stat, principiile pe care se fondeaza orice societate politica democratica.”

    Nimeni însă nu defineşte, de exemplu, libertatea. Acest concept este ceva extrem de relativ şi, de regulă, este folosit fără o definire prealabilă. Evident conceptul de libertate în înţeles conservator este alta decât libertatea în înţeles liberal, cu atât mai mult este diferită de libertatea în sens social-democrat. Toţi acei termeni sunt particulari înţelesului conservator, nimeni nu pare însă să stabilească înţelesul lor particular. Numai definind aceşti termeni printr-o prelungă dezbatere, astfel încât aceste dezbateri să se constituie într-o culegere de date doctrinare, se poate defini o societate funcţională în înţeles conservator, astfel încât cel care alege Partidul Conservator să aleagă lupta pentru un anumit viitor şi nu lupta pentru anumite interese (un loc în guvern sau parlament sau oriunde în structura statului).

    4. Partidul Conservator îşi relaţionează existenţa pentru a evita statutul de partid mic. Această relaţionare faţă de PSD, faţă de PNL, acum într-„un loc trei” în USD, este un model de vânzare a spaţiului media al „Antenelor”. Domnule Voiculescu, sistemul va funcţiona în 2012, poate şi în 2014… în nici un caz nu va mai merge prin 2016 pentru că între timp partidele îşi vor face şi ele televiziuni. Nu mai vorbesc şi de o raţiune imediată, şi mă refer la faptul că Dan Diaconescu foloseşte acelaşi sistem (evident, OTV are totuşi o audienţă mult mai mică)… deci este o concurenţă directă destul de puternică electoral ca şi PC.

    5. O mare problemă, poate cea mai mare problemă, este că PC-ul nu are figuri vizibile. Desigur există Dan Voiculescu, există şi preşedintele partidului, există Sergiu Andon, până nu demult exista şi primarul Cristian Popescu Piedone… şi cam atât. Un partid ar trebui să aibă minimum 50 de membrii de partid cu greutate socială, „cu cuvânt greu”. Nici măcar parlamentarii PC nu sunt cunoscuţi… Vasile Nistor, un om interesant ce are o pregătire ce-l poate impune, de exemplu, drept candidat la prezidenţiale, la o adică (apărare, drept, îi mai trebuie ceva şcoală de diplomaţie), Şerban Rădulescu, Bogdan Ciucă (şi mai pregătit pentru postul de preşedinte, apărare, drept şi Institutul Diplomatic Român), cine mai e… Florentin Gust parcă este deja la PSD…

    6. Partidul Conservator nu prea are oameni „membru de partid” care să cunoască oameni. Un membru de partid dezvoltă în familia sa şi în cercul de prieteni o anumită simpatie pentru partid, astfel încât membrul de partid aduce 20 de voturi. Acel membru de partid face o propagandă involuntară pentru că, fără să vrea, se ceartă cu cei cu care vine în contact susţinând punctul de vedere al partidului, promovează deci doctrina şi programele partidului. Este astfel practic un activist natural chiar şi atunci când nu-şi propune asta. Am cunosc oameni (simpli membrii de partid sau numai simpatizanţi) de la PSD, de la PNL, de la PDL… până acum nu a ajuns în sfera mea de cunoştinţe nici măcar un PC-ist. Cred că este o problemă şi această problemă poate fi rezolvată transformând PC-ul într-un partid de doctrină, pentru că orice ideal atrage oamenii, le oferă o ţintă, un ţel de atins. Totul este ca nimeni să nu-i înşele, ţinta trebuie să fie reală. Oamenii dispuşi să lupte pentru o idee sunt mult mai puternici decât cei dispuşi să lupte pentru o sinecură.

    Domnule Voiculescu,
    Ştiu că ceea ce am scris este probabil inutil şi PC-ul nu se va schimba niciodată, eu mi-am făcut datoria de a spune ce am avut de spus (mai ales pentru că aţi solicitat asta), rămâne apoi ca de domnia voastră, de domnul Constantin, de ceilalţi „gânditori” ai PC-ului ţine acţiunea. Dacă doriţi să transformaţi PC-ul într-un partid de masă şi de viitor, în slujba poporului român, este OK, dacă nu… iarăşi e OK. Personal eu mi-aş dori ca doctrina conservatoare să construiască câteva milioane de români care să scape de obsesia zilei de mâine.

  12. ce imi plac mie oamenii care stiu de toate …. si economie si politica si administratie si justitie … multilateral dezvoltat cum se spunea pe vremuri ….
    Romania anului 2011 inca isi trage mare parte din seva necesara cresterii si dezvoltarii din pamantul anilor comunismului … e un adevar

  13. O, mogul, mogulule, de când aşteptam şi postul ăsta.

    Să vă spun cum mi se par poziţionate partidele acolo unde cunosc enomenul, la Dâmboviţa.

    Prin nu ştiu ce inginerii demente, s-a negociat în cadrul USL împărţira candidaturilr pentru şefia Cons. Judeţene şi primăriile municipii reşedinţe de judeţe. La Dâmboviţa, CJ a revenit PSD, şi primăria Târgovişte – ACD. Era deja tragic pentru USL când ne gândeam că un liberal va da candidatul, în condiţiile în care PNL are cea mai slabă organizaţie din ţară aici.

    Drama a venit atunci când am aflat că PC îşi asumă candidatura pentru Târgovişte. Şi sper să primiţi raţional vorbele mele. Sunt spuse cu bună credinţă:

    – Care a fost raţiunea pentru care aţi dorit să aveţi candidat într-un municipiu unde PC e cotat cu 0,3-0,5%? Dacă vi se pare că scorul USL se va răsfrânge asupra oricărui individ, din oricare partid, înseamnă că aţi făcut degeaba politicî atţia ani.

    – Fostul şef al PC Dâmboviţa, actual membru al Biroului Politic Judeţean (sau cum s-o numi forul respectiv) deţine principalul cotidian de preamărire a PD-L Dâmboviţa.

    – A fost numită de la centru o echipă de coordonare, cu domnul Gust vârf de lance. Care a venit o dată şi ne-a spus că va organiza săptămânal conf de presă etc etc. Nu l-a mai vz nimeni de atunci.

    – Înţeleg că fiecare partid îşi doreşte să crească sub umbrela USL, dar politica e arta compromisurilor (în sensul bun al cuv). Nu poţi pretinde să câştigi primăria Târgovişte împotriva unui primar PDL extrem de bine poziţionat, când pe tine nu te cunoaşte şi recunoaşte nimeni ca partid pe stradă. E lipsit de discernământ, sinucigaş.

    Petruţ Dumitru – Târgovişte

  14. IUDA IA MASA LA COTROCENI

    Lui Emil Boc i se pregăteşte ogorul pentru Primăria Clujului. Conducerea centrala a facut zid comun in jurul acestuia si insistă că, chiar dacă premierul l-a sustinut puternic si l-a girat pe Sorin Apostu in functia de primar, nu are nicio legătura cu activitaţile infracţionale ale acestuia.

    Ponta „suporterul declarat al lui Papandreu (!?)”, după ce-l confundă pe Rromiliescu cu Richelieu, se exprimă prin mantinelă despre viitorul apropiat al mentorului său – Bombonel : „Dacă Adrian Năstase va fi condamnat vom respecta hotărârea instanţei.” Deci : „Maimuţica” cu chiloţi / Ne-a înbrobodit pe toţi…

    Mircea Geoană preşedintele României din interior este invitat de Crin Antonescu să părăsească imediat cârma Senatului. De! Gura bate fundul nea Mircio. Declaraţia cu posibila candidatură…Aparenţele înşală. Eu te văd pe val, surfistule.

    Aşezându-se pe unul din cele 12 scaune, Jon* auzi glasul sfântului ocupant : Iuda, la aginţii tăi tu iei masa la Cotroceni.

  15. Regimul Băsescu a însemnat o schimbare fundamentală pentru ultimii 20 de ani. Democraţia şi regulile nu mai sunt respectate. Niciun om normal nu şi-ar fi putut imagina că ceea ce scrie în Constituţie poate fi călcat în picioare, că instituţiile de forţă – Parchet, DNA, ANAF , vor fi folosite ca instrument politic, că legile vor fi votate după principul “aşa vrem noi, că suntem o majoritate.

  16. România de azi, în Uniunea Europeană, este ineficientă, mereu lipsită de idei şi proiecte specifice. Ar fi un lucru bun dacă România şi-ar definii precis poziţia şi politicile în raport cu SUA, Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franţa, lumea arabă şi restul lumii. Cu o politică bună, datorită amplasării geografice şi culturale ale ţării, România ar putea dobândi greutate politică regională, înlocuind perspectiva uzuală de periferie a Europei cu cea de poartă între Orient şi Occident.

  17. Mai rar asa initiativa.

    Ca nu va curge lapte si miere in urmatorul an (chiar daca va veni USL la guvernare) asta-i un lucru cerc. De fapt nici nu cred ca se va schimba nimic in esenta. Trag nadejde totusi ca vor fura mai putin.

    Eu nu inteleg cum poti sa crezi intr-o schimbare radicala in conditiile-n care de foarte multi ani, in structurile puterii, se perinda cam aceeasi oameni. Dar chiar daca s-ar umple mediul politic de moralisti sistemul ramane acelasi (partidele traiesc din sponsorizari, cei care sponsorizeaza trebuiesc „remunerati” si tot asa pana nu stiu cand).

    Cat priveste situatia economica, Romania este in momentul de fata o colonie cum spune domnul Ilie Serbanescu (depinde aproape in totalitate de investitiile externe iar cand fluxul lor scade si se fura din ce in ce mai mult, vine criza).

    Intrati pe blog sa cititi cel mai recent articol „Poporul ca o singura persoana” si „Presedinte analist”.

  18. NOUA INIŢIATIVĂ UE

    Adoptă un grec pentru doar 500 de euro! Pentru această sumă, el va face tot ce n-ai tu timp să faci: va dormi până la amiază, va citi ziarele, va bea o cafea, discută despre sport şi politică, trage un pui de somn după-masă, merge la bar, la restaurant şi la chefuri .

  19. Pe scena politica romaneasca se joaca un spectacol amuzant, daca n-ar fi tragic. Toti politicienii se gandesc la viitoarele alegeri si uita ca romanii traiesc in prezent, iar problemele lor actuale sunt grave. Un om simplu nu se gandeste la galeata pe care o va oferi PDL in 2012, se gandeste ca i-au furat banii de care si-ar putea lua mancare acum.

  20. Ne asteapta vremuri grele. Singura speranta ramane inlaturarea tiranului de la conducerea tarii. Cu el la carma, Romania a ajuns rau de tot.

  21. @Zelea – ai dreptate am uitat de PPDD.In Romania sunt mai multe partide decat sunt spice de grau.lol.
    Mai simplu :
    Puterea face ce vrea, pentru ca opozitia face o treaba excelenta se isi de-a cu bata peste picioare.Noi nu mai vrem sa facem nimic pentru ca NU AVEM LIDERI ADEVARATI CARE SA NE MOTIVEZE.
    Dan Constantin trebuie sa devina mai agresiv.Basescu a cstigat pentru ca a bagat pumnul in gura adversarilor.

  22. In Romania, politica trebuie sa se dezvolte. Mai avem inca de invatat despre notiunile „democratie” si „stat de drept”.

  23. @ Dan Voiculescu

    ÎNTREBARE

    Te-ntreb, ştiindu-te susţinător
    Al lui Piedone cel celebru :
    Cum din primar conservator ,
    A ajuns … “un fel de membru” ?

  24. DOI OACHEŞI ŞI UN IMBERB LINŞEAZĂ UN OLTEAN

    Ce caracter mizerabil are Adrian Năstase şi cum îi place lui să iasă ca pădchele în frunte pe sticlele zilei. Grăbit de candamnarea ce s-a redactat deja, egală cu moartea politică, racul din Bombonel îşi aruncă cei doi cleşti otrăviţi, Iliescu şi imaturul Ponta, contra confratelui rac de Dăbuleni. Discursul de şatră afumată al lui Bombonel ţine de patologia ţigănească, iar „regizorul” îl lasă să-şi dezvelească torsul buburos tocmai pentru a ne deschide ochii spre a cântării cum se cuvine cele ce vor veni în 2012. Jon*, acest cataclsm naţional, îşi drege funcţia hepatică cu ghinţura opoziţiei perforate !

  25. Mica Publicitate:

    Oferim la schimb post Sef al Senatului contra post Primar al Clujului. Oferte serioase, va rog.

    Ioan Rus (membru grupul transpartinic de la Cluj)

    PS
    ilie sirbu de la pesedeu si liviu maior de la sereiu is de acord!

  26. Iata un fragment dintr-un articol publicat intr-o publicatie din Mehedinti despre topicul dumneavoastra!

    Un bizar instinct sinucigaş

    Despre Partidul Conservator, despre care s-au spus, în timp, atât de multe grozăvii, nu am avut şi nu am niciun fel de abordare… specială.

    Mai exact, nu am niciun fel de pre­judecăţi. Cum nu am, de altfel, faţă de nicio altă formaţiune. Totuşi, mi se pare corect să spun că, în mod constant, am perceput PC-ul ca pe un fel de …sur­dină între idealismul pro­priilor susţinători, al pro­priu­lui electorat, şi datoriile faţă de aliatul politic de circums­tanţă. Un aliat de care acest partid mic şi cu probleme de identitate a avut permanent nevoie de-a lungul existenţei sale postdecembriste. Asta este situaţia şi nu o vom pu­tea schimba noi, cu toată con­sideraţia pe care o nutrim faţă de toţi cei care susţin cauza ideologiei conserva­toare. Numai că, odată intraţi într-o alianţă politică de an­vergură, în speţă USL, am con­siderat că ei şi-au des­coperit un rest de identitate doctrinară, care-i va îndruma către ceva mai multă consec­venţă ideologică şi că se vor feri ca de foc de orice adiere de scandal. Sfântă naivitate! Scandalul a izbucnit, oare­cum fără preaviz, într-un ju­deţ considerat…cuminte, precum Mehedinţiul, şi într-un moment când (pentru PC , cel puţin) apele păruseră a se linişti. Asta, după ce nu mai puţin de trei tentative de debarcare a liderului filialei, prof. Gheorghe Florescu, toate consumate în ultimele luni, toate respinse de orga­nis­mele de conducere ale par­tidului, ne este dat să aflăm, la ceas de noapte spre zori de zi, că distinsul şi preţuitul nostru coleg a fost, în cele din urmă, „mazilit”, ca urmare a unui soi de lovitură de palat, pusă la cale de un grup de nou veniţi în partid. Motivul? De­sigur, unul îmbibat de prin­cipialitate: nevoia de dina­mizare a structurilor teri­toriale ale partidului, nevoia de creştere, în planul eficien­ţei electorale, a acţiunilor şi iniţiativelor partidului, bla, bla, bla. Cu toate acestea, si­tuaţia din PC Mehedinţi ră­mâ­ne, deocamdată, confuză. Din informaţiile pe care le de­ţin, profesorul Gheorghe Flo­rescu nu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al fili­alei şi nici nu şi-a ma­nifestat dorinţa de a părărsi partidul, deşi bănuiţii pucişti se pare că abia aşteaptă. Cum îl cunosc, Gheorghe Florescu nu se cramponează de func­ţie, el anunţând chiar, cu ce­va timp în urmă, într-o emi­siune televizată, că intenţio­nea­ză să se retragă din struc­turile de conducere ale parti­dului şi să rămână simplu membru. Dar graba unora e mare.

  27. Am realizat ceva.Suntem o tara de ipocriti.Cand spun asta includ si persoana mea.
    In tara in care comunismul a fost condamnat,dar nici macar un securist NU A FOST PEDEPSIT SAU MACAR CERCETAT,noi discutam despre politica si partide politice.
    Wow.Nu imi vine sa cred cat de inconstienti suntem cu totii.Vreau sa stiu,de la fiecare din cei care au scris aici,cati SECURISTI au fost condamnati pentru crimele savarsite?Promit ca o sa revin cu raspunsul la aceasta intrebare.Vorbim de politica si partide politice si in acelasi timp, fostii ofiteri ai securitatii primesc pensii mai mari decat fostii detinuti politici.
    Imi cer scuze,daca cineva se simte jignit.Totusi nu pot sa imi scot din cap,faptul ca nici macar un securist nu a fost CERCETAT MACAR pentru genocid.Exista cel putin un caz in care ,securistul care a impuscat 2 oameni si le-a aruncat trupurile intr-o gropa fara sa fie insemnata inca traieste si primeste o pensie frumusica din partea statului roman,pentru serviciul depus.Am condamnat comunismul,dar am uitat sa condamnam si criminalii regimului.
    Cat de ipocriti putem fi.
    Intrebati-l pe premierul Boc,care e legatura intre partizanul omorat prin impuscare si ingropat in apropropiere de RACHITELE.Cine era acel partizan?De ce a fost ucis?De ce trupul i-a fost aruncat intr-o groapa ce nu era insemnata?
    Nu stiti,raspunsul la aceste intrebari?Cercetati si o sa gasiti raspunsurile.
    Inainte de condamnarea comunismului ,vreau sa vad SECURISTI in puscarie.Pedepsele probabil sunt prescrise,pentru infractiunea de omor,dar pentru GENOCID nu s-au prescris.

  28. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    Intr-o postare pe aceasta pagina, dl. Bibliotecaru atrage atentia asupra lipsei definitiilor termenilor cu care operam. Iar pentru a discuta despre „scena POLITICA romaneasca” este musai necesar de definit ce inseamna POLITIC(A).
    Asadar: ce inseamna acest termen/concept?
    Risc o provocare: dvs. NU stiti ce inseamna acest termen/concept, in sensul legitim al lui, asadar in sens constitutional.
    Al dvs., Valeriu Mangu
    P.S. Marturisesc sincer ca imi displace tonul familiar al textului – acest „voi” care denota in realitate lipsa dvs. de interes pentru subiect.

    • @ Valeriu Mangu:

      Cu un respect cel putin egal cu al dvs: comunicarea de tip blog este colocviala, directa, calda si… neconstitutionala :) .

  29. Traian Băsescu lasă moştenire României un set de practici autoritare, de încălcări ale principiilor democratice şi de interpretări discreţionare ale Constituţiei. Plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, în urma unor alegeri, nu va fi suficientă. Precedentele create de comportamentul politic al actualului preşedinte vor rămâne nu doar în memoria colectivă a publicului, ci şi în memoria instituţională, cu riscul de a se perpetua.

  30. Politica, in sensul ei cel mai larg, a primit in ultimii 20 de ani o definitie egala cu oportunitatea, abuz in functie, nepotism etc. Si ce e mai grav e ca societatea civila a intrat intr-o bucla de pesimism si pasivitate. Intrebati orice om de rand ce inseamna pentru el politica din Romania si veti da peste un raspuns lipsit de orice speranta.

    Vinovatii? Nu cred ca exista un raspuns in cateva randuri care sa acopere aceasta intrebare. Dar oamenii pe care i-a aruncat in varf PDL-ul, oameni fara vreo competenta, experienta care ocupa astazi scaune ministeriale, felul in care si-au pus oameni in toate fuctiile cheie… a fost picatura care a umplut paharul. In teritoriu pana si opozitia este paralizata, nu mai au resurse de niciun fel (aici nu ma refer la cele materiale, cu siguranta banii sunt necesari dar nu sunt indeajuns).

    Mai exista vreo sansa?
    Probabil ca da, deoarece, cum se spune, speranta moare ultima :)
    Este important sa se explice (probabil la o intensitate mai mare decat propanganda „Felix securistul”) ca VIATA NOASTRA DEPINDE DE DECIZIILE PE CARE LE IAU POLITICIENII!!! Tinerii ar trebui primii care sa se implice, cu dinamismul si prospetimea ideilor, sa facem in asa fel incat tehnologia avansata sa o folosim in favoarea noastra si nu doar in degradarea societatii.

    Generatiile incepand cu cea din ’85 au absolvit studiile superioare undeva prin 2008-2009, exact cand trebuiau sa ia viata in plin a venit criza si le-a spulberat orice vis. Restul de dinainte au prins vremurile alea cand economia duduia, si-au gasit joburi relaxati, s-au dobandit o experienta etc… si acum tin si cu dintii de acel post (sa nu mai zic ca piata muncii a avut numerosi candidati, rezultatul decretului 770). Ma uit in jurul meu la colegii mei, prietenii care au aceiasi varsta… toti sunt debusolati, nu au nicio direntie in care sa se intample. In schimb, acestia sunt foarte atenti ca sa gaseasca „vinovatii”, si sa indrepte cumva lucrurile. Daca cei care au reusit sa isi dezvolte o cariera inainte de 2008 sunt focusati pe activitatile lor zilnice… sunt altii care poate au reusit sa fie atenti la alte aspecte ale vietii si doresc sa se implice la o transformare a acestei tari, sa facem astfel incat politicul sa nu fie doar un cuvant care sa starneasca dispret.

    Ma minunam cum au reusit unii sa scrie atatea randuri… dar chiar este o provocare interesanta acest subiect, POLITICA, foarte des ocolit de oameni in discutiile lor.

    Asta a fost parerea per ansamblu. Cat despre in detaliu… PDL incearca o cu orice pret sa mai rupa cativa membrii si cateva procente din USL prin crearea partidelor de diversiune. Avand in vedere degradarea societatii… va avea un castig minor din toata treaba asta. aaa… si in plus de asta se va incerca cea mai mare fraudare a alegerilor ever! Aici depinde cum va depista USL aceasta frauda inainte ca ea sa se intample.

    Cat despre USL – are un mare minus: lipsa oamenilor in teritoriu. Chiar daca sunt organizatii la nivel de fiecare judet ale PSD, PNL, PC – sunt multi membri care coopereaza cu cei de la putere, bineinteles pentru supravieturiea personala – mai un contract, mai o lucrare sa mai ciupasca si „opozitia”.

    In 2012 nu va fi o schimbare prea mare pe scena politica, dar se mizeaza pe o cedare amiabila de putere (asa se cere din exterior – FMI, UE). Asadar, nu il vad suspedant pe Basescu, surpriza pentru mine va fi totusi cine va compune noul guvern – sa se suceasca presedintele atat de tare incat sa-l puna pe Ponta (fara indoiala USL va avea majoritate in guvern…asta daca rezista USL si sa se inteleaga). Marea schimbare va fi in 2014, cand se va pleca Basescu, si asta cu conditia in care Romania ramane un stat democratic :)

  31. @ Dan Doboseriu

    Conflictul creşte doar copilăreşte,
    Căci totul pleacă, de nu vă este clar,
    Din faptul că primarul Piedone nu doreşte
    Deloc să fie primar… general.

  32. Domnul presedinte Basescu,a uitat de promisiunea facuta in 2007.A promis ca la 3 luni o sa se alature oamenilor in Piata Universitati.Un tanar a protestat in Piata Universitatii si a fost saltat de jandarmi.Art. 30 din Constitutie prevede libertatea de exprimare.Unde era presedintele cand acest tanar,era saltat de jandarmi.
    A dorit sa protesteze si a fost saltat.Basescu a uitat ce a promis in aceea seara in piata.A promis ca o sa fie alaturi de cei care vor dorii sa ISI STRIGE GANDURILE.Piata Universitatii,locul de adunare a celor care vor sa protesteze sau LOCUL DE ADUNARE A CELOR CARE AU LUPTAT PENTRU DEMOCRATIE.
    Domnule presedinte Basescu,a-ti uitat si a-ti incalcat IDEEA DE DEMOCRATIE.Tanarul a fost saltat de jandarmi abuziv.
    Domnule Voiculescu,vreau sa v-a cer sa il sprijiniti pe acel tanar si sa ii aparati drepturile in SENAT.FACIAS ar putea fi organizatia care sa ii apere in instanta drepturile.NU POT SA ACCEPT CA ASA CEVA ESTE POSIBIL.
    Acel tanar este primul ,din sirul de tineri care vor recurge la aceeasi metodata de protest.Sunt mahnit de acest abuz si ca un reprezentat al Jandarmeriei ,habar nu are de prevederile ART. 30 din Constitutie.

  33. MOGULULE
    TE-AM RUGAT SA IESI DIN USL.
    TE-AM ATENTIONAT DESPRE PONTA !
    NU MAI ASCULTAT
    M-AI DAT AFARA DEPE BLOG PENTRU SPUNEREA ADEVARULUI.
    ASTEPT SCUZELE DE ONOARE !

  34. ®1. GRIJA FAŢĂ DE OM

    La groapa Glina sta întinsă o blondă despuiată pe gunoiul atunci descărcat de o specială, doamna Udrea, desigur.
    – Dacă ar afla-o Berlusconi precis, pe loc, s-ar gândi la o firmă de reciclare a gunoiului, gândi cu oarece compasiune dl Emil Boc.
    – Trebuie „rasă” pentru distribuire în „Cântăreaţa cheală” până revine la culoarea puilor, stabili inginerul după o examinare atentă, în spiritul grijii faţă de om ; grijania ei de muiere! zic eu.

    ®2. FĂRĂ GRIJĂ

    Băsescu Traian părăsit de prietenii săi Gaddafi şi Berlusconii află că românii îi construiesc eşafodul.
    – Inginerule, tu şti ceva despre „o construcţie specială” dedicată mie ?
    – Domnule, astea nu-s vremuri de risipă. Facem o probă folosind copacul din curte în striptis autumnal şi scaunul prezidenţial, în prezenţa cameramanului dv., dăm mediei caseta şi vă vedeţi de drum.
    – Crezi că ţine ?
    – Fără grijă, stejarul are 80 de ani…

  35. Domnule profesor si senator Dan Voiculescu,

    Astept cu respect definitia.
    Altfel, in ceea ce priveste raspunsul dvs. la „P.S.”-ul meu imi vine in minte o discutie de vreo doua ore pe care am avut-o in 2000 cu dl. Ion Iliescu, in cursul careia, intre altele, s-a aratat contrariat de mustrarea pe care i-am facut-o ca se adreseaza unor persoane pe care abia le-a cunoscut cu „tu”, „mata” si altele asemenea. Daca in cazul d-sale naravul tradeaza o mentalitate, respectiv o metoda de subordonare de tip cadrist, in cazul dvs. el nu poate avea drept cauza in principal decat pozitia financiara pe care o detineti. Dar explicatia dvs. este, pana la urma, un joc de cuvinte pe care il apreciez si il consider de buna-credinta.

  36. Sincer, liberalii aduc o norma mai mare de decenta in aceasta uniune si, in general, in politica romaneasca. E doar opinie personala si nu am pretentia de a fi detinatorul vreunui mare adevar. Sau, a unicului adevar.
    In ceea ce ma priveste, voi vota uniunea, pentru ca nimic din ce se-ntampla in tara nu mai este pentru populatie; singura dorinta a populatiei tinere e sa plece si sa lase tara „alesilor”, iar pentru cei mai batrani, sa se termine totul odata. Este acum o tara de tip „bananier” cu cativa foarte bogati, cu un cerc de privilegiati si cu multi oameni care se lupta doar pentru supravietuire.
    Am 29 de ani si aproape ca mi-e rusine ca am ramas inca in tara.

  37. Eu am lipsit un pikcutz….
    Tzarishoara e ca de obicei,la vremea culesului, euro creste -normal, cu asa guvernator care inca nu stie cum sa renunte la 2 cifre de dupa virgula….
    In rest numai de bine.
    Iar masa… e a tacerii.

Comentariile sunt închise.