Later edit: 

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amanat decizia in cazul “Sfantu Gheorghe” pana pe 11 aprilie 2012. Aceasta lunga serie de amanari dovedeste ca in dosar sunt probleme serioase. Faptul ca niciunul dintre cei 119 de functionari publici angajati din primaria Sfantu Gheorghe nu este roman, desi in oras locuiesc peste 10000, reprezinta o dovada obiectiva a unei grave discriminari pe criterii entice, care, sper, nu va fi ignorata de institutia special abilitata sa combata discriminarea.

La fel ca si cei peste 10000 de romani din Sfantu Gheorghe, astept cu nerăbdare hotararea CNCD, impreuna cu  reprezentantii organizatiilor civice care s-au implicat in acest caz si cu sutele de romani care mi-au transmis preocuparea lor pentru acest subiect

Marti, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ar trebui sa se dea verdictul in dosarul in care am solicitat sa se analizeze discriminarea locuitorilor de nationalitate romana din Sfantu Gheorghe. Reamintesc ca, in primaria acestui municipiu, toti cei 119 de functionari publici sunt de etnie maghiara, desi in localitate traiesc peste 10.000 de romani, reprezentand aproximativ 25% din totalul locuitorilor.

Spre comparatie, in Oradea, unde raportul dintre cele doua nationalitati este invers, maghiarii reprezentand 25% din populatia orasului, in primaria municipiului sunt angajati zeci de cetateni de etnie maghiara.

In aceste conditii, discriminarea romanilor din Sfantu Gheorghe pare evidenta.

Sper ca CNCD va analiza acest dosar pe fond si nu se va limita la o verificare formala a conditiilor de angajare publicate de Primaria din Sfantu Gheorghe. Intr-un moment de acuta criza a locurilor de munca, este absolut suspect faptul ca niciunul dintre cei peste 10000 de romani din Sfantu Gheorghe nu a dorit sa se angajeze intr-o functie publica in Primarie sau nu a indeplinit criteriile de angajare! Oare care este atmosfera din Primaria Sfantu Gheorghe, de niciun roman nu a indraznit sau nu a putut sa se angajeze acolo?!

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, in mod sistematic, ca o reglementare formala a unor drepturi, fara ca exercitarea acestora sa fie in mod efectiv garantata, reprezinta o incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Stiu ca romanii din Sfantu Gheorghe au dreptul formal de a se angaja la Primarie, dar realitatea dovedeste ca niciunul dintre ei nu si-a putut exercita efectiv acest drept.

Asadar, am speranta ca verdictul CNCD va reflecta realitatea si va respecta principiile CEDO.

33 COMENTARII

  1. Si eu sunt foarte curios ce verdict vor da. Intr-adevar, romanii sunt discriminati in zona respectiva

  2. Ma bucur ca mai e cineva care sa se intereseze si de noi romanii din sf gheorghe.Va informez ca nu numai la primarie este aceasta problema peste tot cere limba maghiara la angajare..si asta mi se pare o mare discriminare.

  3. cea mai buna sanctiune pentru unguri, ar fi sa nu mai intre in Parlament…sper sa se intample asta cat mai repede.

  4. no, s’o cam enervat MRU astazi din cauza fino-ugricilor…nu ii fain sa se faca presiuni asupra lui MRU. imediat se enerveaza spionashul.

  5. gulasul imi palce, kurtos kalacs-ul e bun, vinul de tojaj este delicios, budapesta este superba…dar ungurii astia nu-mi plac deloc. sunt aroganti, agresivi.

  6. in harcov exista anumite chestiuni ce trebuie rezolvate urgent. romanii nu pot fi discriminati chiar in tara lor

  7. Motivul pentru care NU DORESC , sa se angajeze in primaria de acolo ,este atat de simplu si in acelasi timp „macabru”.Nici mie nu imi vine sa cred ca din 10000 de oameni nu sa gasit macar 1 ,ca sa doreasca si sa fie capabil sa se angajeze in cadrul acelei institutii.Motivul este DISCRIMINAREA.Am mai scris despre acest lucru si aucm repet.Chiar daca s-ar putea angaja ,chiar daca ar fi acceptat ,puteti sa realizati prin ce stres si ce discriminari poate trece acel om?
    Intre anumiti colegi exista intotdeauna o mica rivalitate,dar in acest caz ,ar fi 118 indivizi impotriva unuia singur si pe baza unui criteriu etnic.
    UDMR ,ce are de spus de aceasta situatie?Oare drepturile romanilor NU SUNT INCALCATE?Romaniii nu sunt discriminati,domnilor de la UDMR?
    Eu cred ca CNCD , NU o sa ia nici un fel de masura.Nu cred ca vor avea nici MINTEA si nici curajul sa IMPUNA LEGEA.Imi voi cere scuze in caz contrar si o sa fie prima institutie despre care o sa spun ca am incredere in ea.Nu o sa cerceteze problema de fond ,ci o sa se pronunte doar asupra unuor detalii tehnice.
    Discriminarea NU tine de abilitatile tehnice sau legislative ale unor oameni sau grupuri de oameni ,ci doar de SENTIMENTELE LOR intunecate asupra unui om sau grup de indivizi ,care nu sunt de aceeasi nationalitate,religie,culoare,sex etc.
    Vreau sa aud ce are de spus si UDMR.Defapt nu vreau sa aud ce au de spus,ci sa spuna CUM INTELEG EI DISCRIMINAREA ROMANILOR DIN SF.GHEORGHE ,presupun ca vor spune ca tot etnicii maghiari sunt cei DISCRIMINATI.

  8. E chiar curios faptul ca niciun roman n-a avut loc la primarie, poate nici la celelalte institutii publice.

  9. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii trebuie sa apere interesele romanilor din Sfantul Gheorghe.

  10. PUŢINTICĂ RĂBDARE !

    Cazul de la Sf.Gheorghe se va rezolva total
    La scrutinul de la vară, din luna Cireşar ;
    Căci nu-l mai vor maghiarii, primar pe Antal ,
    De va candida-n oraşul lor … Ghiţă Funar .

  11. Vreau s-o vad si pe-asta, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii sa respecte deciziile Curtii in privinta drepturilor omului.

  12. „MASA CRITICĂ” ABSENTĂ LA SEUL

    Nerenunţând la spaţiul vital vor prin superficie
    Să smulgă Corful grecilor prin altă farmacie,
    Nemţii halind bucată cu bucată, pe o sută de ani;
    Blestemul hoţilor de glod : şnapani de la şnapani.

    Un imbecil de Preşedinte mioritic şi-a dat arama
    Pe faţă şi în fapt, canadienilor, şi în curând marama
    De aur, Porţile de Fier ; un milion hectare roditoare
    Din care parte şi la huni, le-a dat zbanghia bocitoare.

    Prea Sfinte Gheorghe, scoate-ţi sabia de foc din teacă,
    Şi dă-le drepturi la românii din Ardeal, măcar oleacă.
    Nu îi lasa, ca-n alte dăţi, să-şi facă lege cu jungherul ;
    Sau spulberă-l la-ntoarcerea de la Seul pe Dom’ Oierul.
    …………………………………………………………..

  13. Apreciez munca si initiativa domnului Voiculescu dorindu-i totodata multa putere de munca si sa nu ia in seama toate rautatile care se spun pt ca este o vorba…”cine nu-i invidiat inseamna ca nu are valoare” asa ca la ce valoare are domnul Voiculescu nu ma mira ca incearca tot felul de metode murdare de a-l denigra. Nu vor reusi pt ca dl.Voiculescu este o persoana deosebita. Mult succes si la mai mare.

  14. nu stiu de ce ma indoiesc ca dosarul asta nu se va termina aici..m-as mira sa se rezolve asa repede situatia, daca vroiau sa respecte principiile cedo le respectau de la inceput

  15. Reprezentantii maghiarilor ar tb eliminati politic la alegerile locale si parlamentare. Si tind sa cred ca au sub 2% in sondaje.

  16. Complicata povestea asta cu maghiarimea. Oricat am incerca sa-i indepartam, maghiarul rezista…si rezista…si sunt prezenti in structurile de decizie, de atatia ani. Eu cred ca este beyond us acest fenomen. Oare Soros isi baga coada?

  17. e rusine ce citesc nu stiu ce nu va convine in acest judet si oras cel mai linistit oras din tara curat ordonat eu nu vad nici o discriminare intre romani si maghiari la primarie au fost tinute locuri vacante si pentru cetateni romani umai nu sa prezentat nimeni?de ce???????

Comentariile sunt închise.