Am citit aici despre reluarea subiectului vizand cresterea varstei de pensionare pentru femei. Si inteleg argumentele si nuantele din jurul masurii: e o solicitare europeana, presiunea pe fondul de pensii e prea mare, masura se aplica pe termen foarte lung. Cu toate acestea, raman la opinia pe care am exprimat-o aici, pe blog, in urma cu cativa ani, cand Traian Basescu a impus tema:

„Eu cred, de exemplu, că există încă diferențe semnificative între responsabilitățile reale ale femeii și cele ale bărbatului. Cred că femeia muncește – în fapt – mai mult și mai constant decât bărbatul. Pentru că, în lumea contemporană, femeia matură are cel puțin două slujbe: una de prestator pe piața muncii și alta de ”responsabil domestic” – de mamă și de gospodină.

Că în Occident există o tendință naturală a femeii de a deveni ”om de acțiune” care lasă treburile casei pe mâna unei bone și unei menajere plătite din banii caștigați la job – asta nu poate nega nimeni.  Dar, chiar și așa, cu bona și menajera, femeia tot trebăluiește în gospodărie după servici. Femeia tot muncește mai mult. Și, pe urmă – și mai ales – România va mai avea nevoie de o jumătate de secol, probabil, pentru a-și aduce femeile în situația emancipării reale. Adevărul necosmetizat este că, acum, femeile noastre muncesc ca niște robi în gospodărie și că doar vreo 5% sau 10% dintre ele își permit o bonă sau o menajeră.

De ce spun toate aceste lucruri? Pentru că nu sunt convins – așa cum este președintele Traian Băsescu – că ar trebui să ne grăbim cu egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați. Există, într-adevăr, o tendință de gen la nivelul Uniunii Europene – dar părerile sunt și acolo împărțite, argumentului egalității dintre femei și bărbați fiindu-i opusă ideea unei mai mari responsabilități a femeii în zona familiei și carității.” (Munca si egalizare, 2009)

6 COMENTARII

  1. Domnule Voiculescu, inteleg ca politicamente e bine sa fii populist, totusi, repetati cu voce tare dupa mine: a cere unui barbat sa lucreze pana la 65 de ani si unei femei doar pana la 63 de ani, singurul criteriu fiind sexul, nu e discriminare sexuala, e DEFINITIA DISCRIMINARII SEXUALE.
    Dupa logica dvs., ce facem cu femeile necasatorite si fara copii? Ele de ce sa nu lucreze pana la 65 de ani? Ce facem cu barbatii necasatoriti? Ei de ce sa lucreze mai mult decat ceilalti barbati, ca nu au beneficiat de serviciile menajerei-consoarte? Chiar trebuie sa vina Europa sa ne traga de maneca ca suntem retrograzi?

  2. Români :
    Aflați că peste tot prin țară mișună și colcăie ticăloșiții sekuriști ai lui Traian Băsescu.
    Acoperiți și bine-conspirați , așa precum le este felul dubios ,netrebnic.
    Și fac un lucru groaznic , ce-întrece orice fel de-nchipuire :
    incită lumea la URĂ și DISPREȚ în contra bătranilor și pensionarilor .
    Și îi decalară pe aceștia rebuturi , incapabili , lest , balast , făpturi ce nu mai merită nimic : doar moartea-n sarăcie și mizerie cruntă.
    Promit că dacă vin din nou „EI” la putere , le iau CU TOTUL pensiile ! !
    Lăsându-i fară nici un ban.
    În plus , așa ca „bonus și răsplată” … le vor bloca accesul în spitale .
    Doar sunt români bătranii noștri și nu sunt „nobili” precum gitănștainii … iar în viziunea băseskară și moartea e prea mult pentru aceștia.
    Să sufere și să se sfârsească groaznic ,umil și ne-îngrijiți , precum „câinii” cei netrebnici cum le zic băsiștii , cu dispreț .
    Acestea-s cele „pregătite” de Băsescu oamenilor. De aceea și-a trimis jigodile fasciste-n țară , peste tot .
    Uzând dement și ilegal de-ntreaga și monstuasa logistică prezidențială.
    Și-n plus , de munții-cei-de-bani ce umplu la refuz hrubele sinistre ale Cotrocenilor , sălașul aceluiași hapsân Băsescu.
    Bani-mulți, furați de la popor .
    Români !
    Primiți aceste bestii criminale cum se cuvine și așa cum merită :
    ca pe năpârci , ca pe dușmanii voștri .
    Români !
    aveți și voi părinți… ba , poate și bunici pe-acasă .
    Veți accepta din nou aceste samavolnicii Băsiste ?
    Veți acepta din nou batjocuri și umilinți și chinuri și sfidare ?
    depinde doar de voi , Români….
    de voi . numai DE VOI .
    ~~~ ~~~

  3. Si atunci ca si acum am acelasi punct de vedere cu al Dv. : in tara noastra femeile nu au aceleasi conditii ca si in Germania de exemplu – si nici barbatii nu il au.
    In primul rand avem cel mai mic salaru minim din UE la un program de lucru dublu.

  4. INCONVENIENT

    Doi ani în plus la muncă, nu ar fi o dramă ,
    Ştiindu-se că-n secolul vitezei , timpul zboară ;
    Doar o singură problemă, femeile reclamă :
    Muncind prea mult … nici n-au timp să moară .

  5. Nu stiu de ce ne tot comparam cu restul Europei cand noi suntem atat de mult in urma in toate domeniile. Pana sa-si permita si la noi femeile sa plateasca pe cineva pt ajutor casnic mai e cale foarte lunga…. In Romania, asa ceva e posibil doar in familiile bogate.

  6. Nu va mai fi nevoie de nicio o lege in tara asta, privind varsta de pensionare, intrucat o mare parte din populatia Romaniei va muri prematur, intoxicata cu cianuri, multumita coalititei de guvernare care e sluga platita a RMGC! Va multumim si va invitam la un pahar de apa cu cianuri de la Rosia Montana!
    http://www.cotidianul.ro/studenti-si-cercetatori-romani-din-strainatate-impotriva-exploatarii-de-la-rosia-montana-221267/
    http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/politicieni-din-ungaria-cer-blocarea-proiectului-rosia-montana-suntem-cu-cianura-in-gat-1254184
    P.S. Era sa uit sa ii multumesc in mod deosebit trustului INTACT pentru sustinerea proiectului minier prin intoxicarea mintilor celor mai slabi de ingeri, prin publicitate agresiva!

Comentariile sunt închise.