Câteva precizări pe tema emisiunii de ieri (înregistrarea completă aici)
I. Nu am glumit: Fundatia pentru Apărarea Cetătenilor Împotriva Abuzurilor Statului si-a asumat misiunea de a reprezenta gratuit în instantă, indiferent de efortul intelectual sau logistic, toti pensionari care refuză să-si vadă tăiate 15 procente din pensie prin simplu dictat prezidential (pensia este un drept deja câstigat, pentru care s-a contribuit an de an, nu o recompensă oferită generos de stat). Datele de contact ale Fundatiei – care a mai învins Guvernul Boc în instantă si anul trecut – pot fi găsite aici (www.facias.ro)
II. Iată, în rezumat, unele posibile măsuri de optimizare macro-economică care ar trebui să ia locul ”solutiei Băsescu” de hăcuire a pensiilor si impozitelor (si la care am făcut referire ieri):
1. Eliminarea economiei subterane
Institutul National de Statistică evaluează economia subterană la 20% din Pro¬du¬sul Intern Brut – 24 de miliarde de euro. Analistii economici estimează că, de fapt, cifra este dublă, apropiindu-se de 48 miliarde de euro. Reducerea doar cu 10% a economiei subterane ar aduce la buget 4,8 miliarde de euro – aproape dublul sumei obtinute din reducerea pensiilor si salariilor. Guvernul Boc a avut la dispozitie ani de zile pentru a face posibilă această reducere.
Iată, cu titlu de exemplu, două măsuri practice:
a. Eliminarea contrabandei cu tigari. Anual bugetul de stat pierde 1 miliard de euro din cauza contrabandei cu tigari. Activitatea se desfasoara preponderent în zona de nord-est (dinspre Moldova si Ucraina).
b. Reducerea evaziunii fiscale pe piaţa alcoolului. Bugetul de stat pierde anual 760 de milioane de euro din comer¬cia¬lizarea bauturilor alcoolice – aproape 60% din piaţa alcoolului este în acest moment nefiscalizată. Ministerul de Interne împreună cu ANAF-ul trebuie să demareze urgent demersuri concrete pentru reducerea drastică a acestui procent.
2. TVA diferentiat
a. Reducerea de la 19% la 5% pentru alimentele de baza – pâine, lactate, carne.
Rezultatul va fi, pe lângă ieftinirea produselor, cresterea veniturilor colectate la bugetul de stat prin atragerea în zona legală a activitatilor din zona economiei subterane – în acest moment se estimează că sunt nefiscalizate 60% din piata cărnii, 75% din piata pâinii si 40% din piata lactatelor.
b. Cresterea de la 19% până la 50% pentru serviciile si produsele de lux: iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, cristaluri, bijuterii de aur si platina etc. Este o formă de solidaritate cu categoriile sociale vulnerabile.
3. Impozitare progresiva
Iată un posibil model de impozitare progresivă:
b. Salarii până la 1000 lei – 10% – aceasta cotă va aduce venituri suplimentare prin atragerea în zona legală a salariilor platite in acest moment la negru.
b. Salarii între 1001 si 3000 lei – 16% – se păstrează actuala cota pentru veniturile medii.
c. Salarii intre 3001 si 5000 lei – 22% – salariile de peste 3000 de lei sunt platite, in principal, in firmele medii si mari care desfăşoară activităţi transparente, sunt constant supuse controalelor institutiilor statului si nu vor fi tentate sa treaca in economia subterana in urma cresterii cotei de impozitare
d. Salarii intre 5001 si 10000 lei – 28%
e. Salarii peste 10000 lei – 34%
Pentru fiecare categorie de impozitare se vor institui reguli tranzitorii astfel încât să nu apară discrepanţe de impozitare între cel mai mare salariu dintr-o categorie si cel mai mic salariu din categoria imediat următoare.
P.S. Ar fi bine ca actualul Guvern să învete, măcar în al doisprezecelea ceas, să lucreze pe cifre. Chiar si pe cifre de audientă…
Solutiile prezentate (TVA diferentiat si impozitarea progresiva) sunt bune, in teorie, dar se pot gasi „solutii” si pentru acestea in maniera „romaneasca”. Eu as merge pe mana dumneavoastra in aceasta privinta.
Dar in cazul eliminarii economiei subterane nu ati prezentat o solutie, ci ati spus ceva ce ar fi „ideal” intr-o lume perfecta. Ar trebui sa spuneti cum poate fi eliminata economia subterana – prin luarea carora masuri, la fel cum, in cazul impozitarii progresive, ati specificat pragurile respective. Discutam pe cifre, nu figuri de stil.
Mogulule, parca esti Mircea Badea, iata ratingul:-))
Esti bun de cinste:-))
Emisiunea ar fi fost mai reusita daca ar fi avut alocat un spatiu de emisie mai mare.Oricum, felicitari si moderatorului care s-a straduit /a reusit sa o faca atarctiva pentru un segment larg din populatie.
Nu pot decat sa va felicit din nou!
Cat despre rating, este evidenta ponderea populatiei, ca fiind fifthy-fifthy, aprox. cu balanta inclinata net in favoarea Dv. intrucat la tvr1 erau ministrul finantelor, dl.V.Vosganian si …imi scapa numele celuilalt invitat, in timp ce pe tvr3 era liderul actual al P.C.
Si atunci vin si va intreb: de ce Partidul Conservator nu are mai multi membri si o preponderenta mai mare in spectrul politic romanesc? Unde schioapata politica partidului? Nu cumva psd-ul e „piatra lui de moara”?
In UK partidul conservator castiga teren.
@DV:tot discutand despre „alternativa” si rasfoind presa de azi, am dat peste o stire „de senzatie”.
Partidul Consevator are un nou secretar general adjunct: Rares Neamtu (presedintele Tineretului Conservator Iasi). Ultima oara cand au auzit eu numele asta era prin PSD. Dar parca a fost si prin alte parti. A avut totusi sustinerea presedintelui Daniel Constantin (si el parca fost presedinte la TC -> se merge pe pile si in PC cumva?!?). Sincer acum, a fost o alegere proasta. PC (chiar si PC Iasi) are oameni mai buni.
Eu stiam ca am completat (online) o adeziune la PC acum vreo saptamana, dar n-am primit nici un semn de viata. Poate ar fi trebuit sa va trec ca recomandare pe dumneavoastra, nu pe dnul Terinte:D.
Sa analizam:
1: miliardul de euro din contrabanda cu tigari este ipotetic. Este posibil ca „baetii” sa renunte la contrabanda sau poporul sa se lase de fumat.
1bis: alcoolul. Nu vad care ar fi inconstientul care sa se „lege” de alambicul din batatura romanului.
2: TVA diferentiat. Da, corect….dar, rationamentul dvs. contine expresia „se estimează” ceea ce clatina putin S O L U T I A.
3: Impozitare progresiva. Va informez ca in acest moment RO este o tara cu una dintre cele mai mari cote de impozitare pe M U N C A.
3a:”Salarii până la 1000 lei – 10% – aceasta cotă va aduce venituri suplimentare prin atragerea în zona legală a salariilor platite in acest moment la negru”.
Pe ce va bazati ?
3b: „Salarii între 1001 si 3000 lei – 16% – se păstrează actuala cota pentru veniturile medii”.
de ce nu 1002-3001 sau 999-2999 ? Cum poate o asemenea „distanta” sa fie incadrata la M E D I U ?
3c: „Salarii intre 3001 si 5000 lei – 22%” 3d: „Salarii intre 5001 si 10000 lei – 28%” 3e: „Salarii peste 10000 lei – 34%”
Exista posibilitatea ca acesti bogatasi exploatatori de sange al poporului sa munceasca 10, 12, 14, 16 ore pe zi, 7 zile din 7 si, la un moment dat sa-si introduca membrele inferioare si… membrul in putori ?
Stiati ca un procent din „aia mica a votantului de Prostanac” este mai putin decat acelasi procent din „a lu’ Terente” ?
Ca concluzie (voit ca-co), n-am auzit pana acum vreo rezolvare de problema, solutie, care sa contina termenii: „se estimeaza”, „este estimat”,
„se evalueaza”….
ps: si eu sunt sigur ca tantiile si nenii din Curtea Constitutionala vor orna foarte frumos cu bomboane coliva patriei.
ps la P.S.-ul dvs.: tocmai tabelul cu cifrele de audienta confirma: „tara frumoasa, pacat ca-i locuita !”.
Pe cuvant ..ca sunteti tare simpatic :)) la faza cu audientele :)
v-ati luat dupa „copiii ” care se „joaca ” frumos si cu rating pe la Antene :))
Oricum felicitari Antenelor dumneavoatra ..si celor care le conduc !
Eficiente si profitabile !
Aceste solutii sunt doar alternativa pe termen mediu si lung. Pe termen scurt, solutiile propuse de guvernul boc au avantajul ca duc la economii de bani din momentul punerii lor in aplicare…cea ce, din pacate, avem nevoie in acest moment.
Solutiile lui BASE
Pe Pensionari si Bugetari – I-am Ciuruit
Cine Urmeaza?
Da, tocmai s-a confirmat ce-ti spuneam anterior. Ai trecut ” sticla”. Puternic, chiar. Iar acum, procedezi corect. Sa vada toti-sa se intareasca, chiar- ca nu esti un „gargaragiu”. Pragmatic si hotarat. A, ca se gasesc: brese, imbunatatiri, carcoteli, Gica-contra, mistocareli, baliverne etc.-nu-i problema. Ele fac parte din noi, din fiinta noastra, din modul nostru existential, din pacate. Dar, stii, toate acestea sunt si generatoare de solutii, de ajustari, de rezolvari s.a. La fel ca: miscarea haotica ce se transforma in miscare ordonata sau cea haotica peste care se suprapune cea ordonata. Ma rog, sper sa nu scriu bazaconii… Cu respect si, dupa parerea mea, constat ca esti din ce in ce mai perceput altfel, diferit…pozitiv, ma refer.
Buna ziua,
Cu respect va urmaresc, si va ascult de fiecare data cind am ocazia. Dupa umila mea parere sunteti unul din putinii oameni care merita ascultati atunci cind vorbesc despre economie si afaceri.
As vrea, totusi, sa va atrag atentia asupra unui punct din solutia prezentata de dumneavoastra; acel impozit diferentiat. In urma unui mini-sondaj pe care l-am facut in jurul meu, mi-a rezultat ca suma necesara pentru un trai decent in Romania, decent la un nivel comparabil cu un trai decent in Europa civilizata (gen Franta, Germania, Italia, UK), este nevoie de un venit net de 5000 RON pe luna. Trebuie luat in calcul si faptul ca in Vest, nivelul de comfort de trai implicit dat de stat si de politicile sale sociale si de nivelul de civilizatie atins este mai mare decit aici. La noi, aceasta diferenta de comfort costa. Eu unul, as tine 16% pina la 5000 de ron si as trece direct la 28 si 34 in pragurile stabilite de dumneavoastra.
De asemenea, sunt curios ce parere aveti vizavi de urmatoarele masuri:
– transformarea tuturor PFA-urilor in Microintreprinderi cu impozit pe venit eventual de 4-5%.
– revenirea la statutul de microintreprinderi care a fost scos anul acesta, din nou insa cu un procent de 4 sau 5 in loc de 3,5
– stabilirea unui prag de 40000 de RON pe an cifra de afaceri (cam cit ruleaza un taximetrist in Bucuresti) pentru care impozitul sa fie fix de 1600 RON (4%)
– eliminarea odata si pentru totdeauna a impozitului forfetar in forma sa actuala.
Buna ziua, D-le Voiculescu. Ma numesc Andrei Pop din Cluj. Am tot asteptat sa inceapa programul local al Antenei 1, ca sa vad emisiunea d-lui Novacescu – care mai tine steagul sus aici la Cluj – si am vazut ca la ora stabila nu era emisie. Am sunat la Antena 1 Cluj si am ramas inmarmurit de raspunsul primit: ca postul s-a inchis de astazi. De ce ati facut asta? Nu pricep, sunt fara grai. Era singurul post care ne mai mangaia sufletul la Cluj.
P.S.: Dane, ma gandesc-cateodata- la faptul ca: oare chiar citesti, vreodata, ceea ce scriu? hihihi! intrebare retorica. Extrapolez: eu si altii ca mine?
Tot vorbiti de scoaterea banilor din economia subterana. Mi se pare foarte corect punctul 1. Dar prin punctele 2 si 3 eu cred ca ve-ti crea o alta economie subterana de dimensiuni si mai mari. Pai credeti ca vor mai exista pe hartie salarii de peste 5001. Sau credeti ca se vor mai cumpara produse de lux cu factura/chitanta din Romania? 28% impozit pentru un salariu cu care ai trai decent(in niciun caz in lux) in Bucuresti???? Se vor gasi zeci de solutii sa se fenteze impozitarea progresiva. Prin aceasta impozitare se vor strange mai putini bani in mod clar decat utilizand cota unica. Maxim in primele 3 luni sa se stranga mai multi bani pana se pregatesc strategiile de fentare.
Si sincer, pentru un salariu cu care nu traiesti in niciun caz in lux o cota de 28% este mult prea mult.
Ciprian C
cum am fost caracterizat cel mai sever si obiectiv critic sa vedem daca ma dezmint .
I . FACIAS vs BASESCU . greu si cu finalitate indoielnica insa un exceptional rezervor electoral
II . Masuri de opotimizare .
1. alcool si tutun si in general produsele puternic accizate (carburanti , jocuri de noroc , etc.) sunt constituite in retele care opereaza tocmai in ideea eludarii fiscalitatii . bine structurate si cu protectie la nivel inalt . 20-30 % sa zicem ca ar putea fi destructurate insa nu garanteaza ca banii vor fi recuperati de stat sau cantitatea va fi preluata de restu de 70 % . Efortul e mare si e un sictir generalizat in toate structurile ce pot combate efectiv acest fenomen .
2. TVA diferentiat . o idee buna insa nu insular ci in consonanta cu alte masuri ale Min Agriculturii pt a face hrana mai ieftina pt populatie . de la 19 la 5 cand ei vor sa il duca la 25 % … fara sanse sa fie acceptata de Boc . cel cu birurile pe lux un populism care are 50 % sa fie adoptat
3 . Impozitare progresiva . aici tine de doctrina politica . Insa va intreb eu pe dvs cu cat il platiti pe dir gen de la GRIVCO ca sa va produca performanta ? si daca munceste 10-12 ore pe zi sa tina in mana un concern cum o sa ii explicati ca ii luati o treime din salariu ? . Daca vreiti sa faceti ceva reduceti adiacentele la salariu … lasati oamenii buni sa castige ca nu avem multi
4. audientele . no comment … ar trebui sa il impozitati cu 34 % pe Gadea ca face performata :) numai bn
Nu aveti sanse in fata basescului, si-a luat vechii prieteni dinainte de 89′ in servicii, mata-le nu prea ai fost iubit de acesti prieteni nici inainte, asa ca….:-))
cu impozitarea progresiva nu sunt de acord…varianta ca salariile pana la 1000 lei sa fie impozitate mai putin mi se pare ok- ar putea avea efect, varianta cu supraimpozitarea salariilor mari cred ca ar avea efect invers si in plus chiar nu mi se pare corect ca cel care reuseste sa obtina prin multe sacrificii un post bine platit sa fie „sanctionat”astfel…acest castiga mai mult, consuma mai mult si nici nu va fi frustrat platind impozite ca toti ceilalti.
celelalte masuri sunt ok.
in plus:- facilitati fiscale pentru cei care angajeaza someri!
facilitati fiscale (mai mici ca in varianta somerilor) pentru cei care angajeaza personal din sectorul bugetar – poate asa s-ar putea restructura din punct de vedere al personalului si acest sector.
facilitati fiscale reale pentru investitori.
investirea cu autoritate reala a inspectiei fiscale si eliminarea ambiguitatilor din codul fiscal!
eliminarea institutiilor statului cu atributii paralele.
sanctionarea prin impozitare diferentiata (in plus) pentru practicile comerciale speculatorii – circuitul de intermediere in lant care aduce pe piata Romaniei produse mult mai scumpe decat pe alte piete, facand astfel ca puterea de cumparare a veniturilor populatiei (si asa scazute) sa fie la limita suportabilitatii.
cresterea redeventelor pe resursele minerale.
si nu in ultimul rand gestionarea responsabila a banului public (asta o fi utopie)
1- Nu cred ca trebuie sa se umble in nici un fel la impozite in vreme de criza.
In nici un caz la sistemul de impozitare. Modificarile benefice ar fi numai acelea care diferentiaza prin SCADEREA punctuala a unor impozite.
De exemplu reducerea TVA la alimentele de baza si anularea impozitului pe venit pentru veniturile sub un anume plafon.
2- Economia subterana nu trebuie ‘desfiintata” trebuie fiscalizata.
IMM- urile desfiintate de forfetar ( o parte) isi continua activitatea complet la „negru” din ratiuni de supravietuire a familiilor respective.
Numai cine umbla exclusiv purtat pe sus de spp sa nu-l bata lumea pe strada nu stie ca imediat dupa intreoducerea ‘forfetarului” s-au umplut stalpii din Bucuresti cu diverse anunturi:
zugravim, punem faianta, transportam marfa, construim, reparam executam, facem pantofi comanda, executam confectii…etc.
Contrabanda e altceva, e afacere de partid si de stat, bine protejata de ministerul de interne. E bine sa nu te legi de ea.
Prostul nu e prost pana nu e si fudul! Solutiile le-ati numit, de ce nu le accepta PD-ul(Basescu)? Pt ca nu vor sa li se zica faptul ca solutiile din spatele reformei vin de la altii si nu de la ei.
@ Dan Voiculescu
Celelalte propuneri pot fi soluţii, nu şi eliminarea economiei subterane.
Credeţi că astăzi nu se doreşte eliminarea evaziunii la ţigări, alcool, ouă aduse din Ungaria, şi neimpozitarea zugravului care nu taie chitanţă?
Domnule Voiculescu,
„Anual bugetul de stat pierde 1 miliard de euro din cauza contrabandei cu ţigări” şi „bugetul de stat pierde anual 760 de milioane de euro din comercializarea băuturilor alcoolice” reprezintă un reflex politic „de lemn”. Dacă nu ar fi alcool de contrabandă şi ţigări de contrabandă, lumea săracă nu ar cumpăra deloc ţigări şi băutură, nu ar avea bani. Contrabanda se face nu pentru că ţigările lor sunt mai bune şi băutura lor este mai bună, ci pentru că este cu mult mai ieftină. Gândiţi-vă că nu mai există ţigări şi băutură ieftină, de aceea se ajunge la contrabandă. Nu se poate pune problema rezolvării produselor de contrabandă cu gândul că aceşti bani intră în Bugetul de Stat.
Exact acelaşi discurs s-a făcut, acum câţiva ani, despre contrabanda cu fotograme, fonograme, programe software… S-a dat o lege prin care acest tip de contrabandă trebuia să fie eradicată şi banii introduşi cu sila în Bugetul de Stat. Aţi observat o creştere a încasărilor de atunci?
Soluţia nu este creşterea disciplinei fiscale în această zonă ci, dimpotrivă, micşorarea taxelor, impozitelor şi, mai ales, a accizelor din zona în care colectarea lor este deficitară.
Statul are rolul nu de a alerga după cetăţeni să plătească taxele, ci de a reglementa interacţiunea socială. Fiscalitatea aberantă, la un nivel care face plata inaccesibilă, face din statul român nu o „slugă” a cetăţenilor suverani ci o gaşcă de oameni care exercită puterea acordată de popor în nume şi interes propriu.
PS.
Când au devenit prea scumpe ţigările, m-am lăsat de fumat.
Intrebare:
La FACIAS poate apela si cunostinta mea care este plimbata de la primaria Floresti la Prefectura Cluj in urma unei improprietariri a unei firme in 1991 pe terenul confiscat abuziv de la bunicul persoanei de 20 de ani?
Mentionez ca situatia e de asa natura incat din 1991 si pana acum nu a avut bani pentru avocat, respectiv proces, dar are un biblioraft intreg de schimburi de adrese intre institutiile mentionate si in plus si pentru Fondul Proprietatea i s-a blocat dosarul, nefiind finalizat nici acum,plimbandu-se intre prefectura si primaria mentionata…
p.s. nici propunerile materializate sub forma de teren nu au fost legal intocmite deoarece la teren in centrul comunei cu utilitatile aproape si la drum, i s-a dat valoare 1:1 undeva intr-o pasune pierduta pe coclauri. -puteti spune ca e o persoana rabdatoare cu indolenta romanesca.Si totusi inca mai spera ca va putea face ceva in agricultura.Puteti spune ca e si optimist (?).
p.p.s.nu va mai spun ca bunicului, fiind mosier si avand titlu nobiliar mostenit de la strabunicul lui, i s-a inscenat o pedeapsa cu inchisoarea pe motiv de escrocherie,fiind inchis in 1950 (daca bine retin anul),pamantul fiind confiscat atunci, cu bationalizarea, iar bani pentru proces de reabilitare a numelui batranului,decedat acum, nu are.
singura solutie este demisia guvernului boc si revenirea in forta aunui alt guvern cu viziune de preferat psd_pnl trebuie cu totii sa luam atitudine………..recomand Un blog pentru un alt fel de oameni…Pentru că ne pasă! Pentru că nu putem rămâne indiferenţi… Pentru că mai credem în valori! Şi în spiritul civic…http://proatitudine.ro/
vreti s afiti o speranta si pentru actualele si viitoarele mame? sa-i sustineti atat pe bunici cat si pe mamici? daca as fi stiut de cei 800 de lei preconizati sa ii primim mi-as fi planificat altfel lucrurile inainte sa raman insarcinata…
Jos Boc !
Ţara ‘ntreagă-i de acord
Şi strigă în gura mare :
Să plece guvernul Boc,
E singura rezolvare !
Nimeni nu mai crede’n el:
Ne-a minţit şi ne-a furat !
Nu putem fi solidari
C’un guvern pus pe furat !
http://ro.netlog.com/porojnicumariusadrian
Enigmatici si cuminti,terminandu-ne rostul nostru,ar fii bine sa murim,cand vedem tot ce traim(„asistatii sociali’).Nu a reusit nimeni sa schimbe nimic incepand de acum un an,cand a inceput”ciuruiala”.Am votat impotriva lui Pinocchio-cum ii ziceti dumneavoastra,am scris(nu numai pe blog,ci la ministere,presedentie),m-am zbatut si m-am ales cu praful de pe toba si dureri de inima.Am urmarit emisiunea,v-am ascultat solutiile(le stiam de anul trecut-iulie),dar de data asta o sa reusiti ceva?Micul meu univers e plin de pensionari si bugetari,iar parerea lor(dupa atatea „epoci”traite-de aur,rusine) este ca nu au decat sa taie 15% sau 25%,dar sa scada si utilitatile si alimentele de baza tot cu atat,macar asa sa nu murim si sa fie acuzat Base de genocid.Doar printre altele pe Ceausescu si pentru asta l-au condamnat si executat.Traim epoca celui de al doilea Tatuc.Sa asteptam cartelele sociale(le-am mai trait odata),pierderea libertatii cuvantului si a presei,etc.(toate imi aduc aminte de copilarie si tinerete)De data asta mi-as dori sa vad ca intr-adevar reusiti ceva concret.Scuze!
In croaziera, cand nava e-n deriva
Si capitanul face un atac de cord,
A fi dus cu pluta e o alternativa
La varianta … de-a muri la bord.
@Bibliotecarul.
Tigarile si alcoolul reprezinta niste produse „halucinogene temporare” ce-ti creaza artificial pe o perioada destul de scurta de timp senzatia de placere, de fericire si de uitare a problemelor cotidiene.
Din punctul meu de vedere, al unui nefumator zic ca ai face bine pentru sanatatea ta si pentru a celor din jurul tau ca sa nu mai fumezi indiferent de costul acestora.Acest lucru te va ajuta mult ca sa-ti petreci timpul cu nepotii la batranete, iar ei sa se bucure de prezenta si sfaturile tale mai mult timp. :)
Crede-ma ca stiu ce inseamna bautura ieftina la tara si care sunt consecintele abundentei de astfel de produse.La bine nu a dus niciodata.
Contrabanda cu tigari/alcool este foarte bine dirijata. Acolo e adevarata evaziune si nu in acele anunturi de mica publicitate gen:”executamX serviciu, , reparam TV, etc”
Este foarte usor de pus in practica un sistem de masuri pentru a stopa aceste „importuri”. Vointa de ar fi. Nu sunt chiar asa de multe aceste puncte de intrare in tara., iar filtrele ce mai apar in cale verifica doar daca ai carte verde…Iar notiunea de „astazi e tura buna la romani” se poate foarte usor de depistat, intrucat totul se inregistreaza si se poate face o statistica pe zile…cand traficul e mai aglomerat.
Oprind sau minimizand la maxim contrabanda fumatorul va avea doua aternative: ori consuma produse scumpe in detrimentul altor produse , ori se lasa…intrucat e un viciu – e mai complicat cu vointa de a te lasa.
Propui relaxare fiscala.., pentru ce? Nici majorarea progresiva nu este ok atata timp cat sefii acestei tari nu fac dovada ca stiu sa gestioneze optim acesti bani in functie de prioritati reale., generatoare de Valoare adaugata, de locuri de munca, de dezvoltare in cascada, prioritati ce au la baza o viziune de lunga durata si nu doar pentru ziua de astazi., pentru placerea efemera ca a mai trait guvernul o zi…apoi inca o zi si tot asa mai departe.
Personal nu sunt deacord cu un astfel de sistem, in care daca te duci la politie sa faci plangere ca ti s-a furat ceva….plangerea ta nu este inregistrata, ca doar trebuie sa arate si ei la bilantul anual: X infractiuni, Y cazuri rezolvate, eventual Y sa fie cat mai aproape de X. E cam la fel cu recolta la hectar pe vremea lui Ceausescu.
In care daca copilul tau s-a imbolnavit si te duci la medicul de familie iti zice „du-te la farmacie si cumpara-ti medicamentele, compensate momentan nu mai dam.”(dar de luat taxele de la parinti le-au luat deja)…
ma duc sa-mi inscriu copilul la gradinita de stat…primesc raspuns: A…..Dvs lucrati acolo….va permiteti o gradinita privata, aici vin doar copii de muncitori, cu program prelungit etc” – dar de luat taxele mele statul le ia;
ma duc la fisc sa-mi achit taxele si vad acolo 3 tanti relaxate care muta o hartie de la una la alta iar apoi ma trimit la casierie (nu exista acolo inca posibilitatea sa achiti prin internet banking taxele)
vad un drum exelent special gaurit in 3 zile ,ca apoi sa fie reparat (mi-au zis niste prieteni ca la fel s-a intamplat si pe o strada din apropierea Parlamentului…pe langa Mariott – deci au curaj si tupeu acesti baieti)
sistemul de invatamant scolar e facut astfel ca sa te duci la meditatie la dl profesor acasa….desigur contra cost.
Termini o facultate – te duci la angajare – te intreaba ce stii sa faci? mai nimic e raspunsul corect.
ce mai avem….SRI-ul isi cumpara prin achizitie publica laxative…..probabil au gasit o metoda noua de a depista spionii sau cartitele..sau sa se recunoasca intre ei……Tine de Inventie – e secret.
Vine dl Berceanu cu suprataxa pe masinile puternice, el probabil crezand ca acestea merg cu aer…masini ce consuma mult mai mult decat un motor de 1.4 l, deci si accize la stat…
Iar exemplele prin care ei isi bat joc de taxele noastre pot continua …..
Pentru ce sa inasprim pedepsele „evazionistilor” daca ei sunt impinsi sa faca acest lucru., daca ei vad ca banul public e risipit. Ce alternative mai au?
Ar trebui inasprite pedepsele pentru cei ce gestioneaza prost banul public., fiind practic un furt national.
Ei vor sa vada miscarea banilor in conturile oamenilor, ca apoi sa-i taxeze cu 16% pentru sumele nejustificate….Dar miscarea banilor publici cine o verifica? Deturnarile de fonduri de la un domeniul catre altul ar trebui sanctionate.Risipa banilor publici -la fel.
Ministrii, secretarii de stat, directorii din ministere si regii ar trebui sa aiba niste sarcini bine stabilite , indicatori de performanta….cu analiza trimestriala si cel tarziu dupa analiza anuala sa se vada cum trebuie de procedat cu ei mai departe, astfel ca un director de regie angajat pe concurs sa nu se creada rege in postul respectiv si sa ceara salarii si repuneri in functie daca-l demiti mai devreme.
Pana nu se face ordine in aceste privinte – nici relaxarea fiscala si nici cea progresiva nu va da roade pe termen mediu si lung.
Nu exista stima pentru banul contribuabilului., contribuabil care printre altele este angajatorul care plateste salariul acestor birocrati. Ei sunt in slujba noastra si nu invers!
Probabil au aceas mentalitate ca in unele companii private, in care angajatul este ferm convins ca salariul este achitat de catre patron si nu de catre client, ca sa ai o atitudine pro-client, o atitudine proactiva in relatia cu acestia… si nu ” sefu’ ce costum frumos aveti, ce gusturi fine aveti” , ca sa obtineti indulgenta acestuia…rezultatele nu mai conteaza.
@ andron
Domnia voastră vă indignaţi cu dreptate.
Problema este dimensiunea realităţii. Cei care fac evaziune nu pot fi stopaţi prin măsuri legislative. În întreaga istorie a lumii traficul ilegal nu a fost stopat prin măsuri legislative. În China pedeapsa pentru substanţe halucinogene şi psihotrope este un glonte în cap şi din, când în când, sunt execuţii, deci traficul există.
Dacă lecturaţi codul fiscal, aproape întreaga listă de accizare se referă la bunuri de larg consum. Există accize şi pentru blănuri, parfumuri, arme… dar domeniul este foarte „subţire”.
Sunt două dimensiuni ale oricărui acciz, în primul rând este un impozit indirect, în al doilea rând este un impozit asupra produselor şi serviciilor de primă necesitate. Accizul a apărut ca „taxă de barieră”, la intrarea în oraş, a produselor aduse de ţărani spre vânzare în oraş.
Scopul accizării are, cu adevărat, rolul de a descuraja consumul de tutun şi alcool, dar, pe de altă parte, are şi sensul strângerii de bani pe seama viciului.
Mă îndoiesc că statul se gândeşte la limitarea consumului. Când faceţi plinul la maşină şi priviţi cifrele cum se dau peste cap cu rapiditate, să vă gândiţi că litrul de combustibil iese pe poarta rafinăriei cu preţul aproximativ de 15 mii de lei.
Dincolo de faptul că statul jupoaie cetăţeanul în loc să-l slujească, poate că aveţi dreptate.
Întrebarea mea este, dacă evaziunea fiscală este reală, palpabilă, dacă cineva vinde mai ieftin şi fără nici un fel de taxe, nu ar fi mai normal ca statul să scadă taxele încât să nu le mai facă rentabil riscul contrabandiştilor, şi apoi să încaseze aceiaşi bani ca şi înainte prin atragerea la consumul legal al celor care cumpărau „de contrabandă”. Când diferenţa preţului dintre contrabandist şi normal pentru un pachet de ţigări este cam 40 mii de lei, adică de la 100 mii la 60 mii, doritori să cumpere ţigări nefiscalizate se vor găsi, cu siguranţă.
Stimate domnule Profesor Voiculescu,
A fost o incantare pentru mine sa va aud din nou, acum cand tara trece prin incercari grele. Sunt un pensionar si eu, care a auferit un AVC,,iar in urma unei operatii efectuate de distinsul profesor Danaila (operatie care mi-a salvat viata) am suferit si o hemipareza pe partea stanga. Am continuat sa ma lupt si sa incerc sa
compensez aceste neajunsuri. Se pare insa ca Pinochio e decis sa ne lichidideze. fizic. M-am bucurat sa aflu de la dvs ca Fundatia pentru Apărarea Cetătenilor Împotriva Abuzurilor Statului, va fi alaturi de noi in incercarea de a opri pe cale judiciara acest imen abuz. Din pacate nu am gasit pe internet aceasta fundatie si deci nici posibilitatile de o contacta. Asi fi deosebit de recunoscator daca asi fi ajutat in acest sens.
Cu deosebit respect si multumiri anticipate.
Al dvs Gherghel Ion
Domnule Voiculescu,in bulibaseala creata de „multiubitul conducator”bag`seama ca nu s-a observat o chestie;pensiile nu scad cu 15% ci cu 28%.In noua lege a pensiilor se da ca valoare a punctului de pensie suma fixa de 622,8 lei.Acum este de 732,8.Deci punctele de pensie se vor inmulti cu 622,8 din care se scad cei 15%.Astfel eu ,care am o pensie de 641 lei,dupa 36 de ani de munca ,voi beneficia de suma de 462 lei.Timp de 36 de ani am muncit si mi-am platit impozitul la stat si in acelas timp contributia pentru pensie.O lunga perioada ne-a fost oprit si 3% pentru pensie suplimentara,dar acesti bani nu se mai regasesc in calculul pensiei.Statul a folosit banii mei cum a crezut de cuvinta si nu m-a intrebat cand i-a bagat pe agricultori in fondul nostru de pensii desi nu au contribuit cu noi,nici cand a facut diverse pensii speciale cu 85% din ultimul salariu plus sporuri ,iar acum vine matelotul ratutit si spune ca este criza si trebuie sa o suport si eu.De ce?M-a intrebat pe mine daca sunt de acord cu modul talharesc de cheltuire a banilor publici?Spune sa nu mai fie criticat,el,desteptul si atoate-priceputul,si sa se vina cu solutii.Pai uite solutii de la cineva care are studii medii si nu are pricepere economica: – Suspendarea achizitiilor de la presedintie,guvern,parlament,servicii secrete. – reducerea cheltuielilor de protoco; cu 75%. -Reducerea cheltuielilor de deplasare cu 75%.- Redirectionarea banilor de case la tara in agricultura.- impozit progresiv pe salarii si pensii de peste 3000 de lei.-Impozit progresiv pe propietati. – Stoparea licitatiilor trucate si a costurilor umflate in contractele cu statul. – Eliminarea blocajului financiar intre firme si stat prin scaderea datoriei pe care privatul o are la stat din datoria pe care statul o are la privat. -Recuperarea datoriilor fiscale pe care firmele agreate de portocalii nu le-au mai platit de ani de zile.- Atenuarea coruptiei ,a contrabandei ,a muncii la negru ,majoritatea patronate de mafia portocalie.Solutii sunt,dar ar insemna sa deranjeze furnicarul coruptiei portocalii si atunci taie,taie si iar taie,fara a pune nimic in loc.Ma intreb cum vede urmatorul an?Ce o sa mai taie?De unde?Cat va putea rezista?
@Codrin, este foarte posibil ca adeziunea ta sa nu fi ajuns in Iasi. Nu exista nicio scuza, dar recunosc ca on-line-ul partidului este vraiste!
I-am trimis primvicepresedintelui filialei Iasi o instiintare, si poate ca asa adeziunea ta va ajunge la noi.
Nea’ Mogulu (nu te supara sefu’ dar asa de frumos si friendly suna ca nu-mi vine sa-mi schimb formula de adresare on-line), ieri am trimis pe adresa de contact a partidului un „crimpei” de nemultumire celor ce au grija de site. Nici nu s-au indurat sa raspunda. Si d-lui D-C (diii-siii ce fain suna…si e la plural ca se potriveste si domnisoarei nou alese, D-C) i-am transmis mesajul, il intereseaza direct, dar nu ma astept sa raspunda, fiind angrenat in multe alte treburi serioase.
Ma gandesc sa-l pun si aici…cine stie, poate ca cineva il va citi, si macar imi va adresa o injuratura, daca nu alte cuvinte….
Mesaj:
Stimate Domn,
Ne place sa fim INVIZIBILI?????
Stimate cititor,
Acest mail se adreseaza in special celor ce se ocupa de mentenanta site-ului oficial al PC, si de update.
Desi pe 8 Martie, PC si-a ales Presedintele la tineret, astazi, pe site inca nu gasim nimic.
Si chiar consider nimic ceea ce apare la comunicate de presa, parca ar fi un anunt de mica publicitate, cum ca Daniela Coman este noul lider.
Stii macar cati ne-am „obosit” sa participam la Conferinta tineretului, la intalnirea oamenilor de afaceri, la intrunirea biroului executiv?
Cheltuieli mari, miscari de oameni, discutii furtunoase, ….Te lasa rece?
Ce Dumnezeu este asa greu sa tineti site-ul PC updated???
Galeria Video chiar nu are ce prezenta? Tot pe Dna Daniela Popa o gasim acolo?
Daniel Constantin este de paie?
Mai oameni buni, cand naiba intelegeti ca profesionalismul in politica poate aduce voturi sau lacrimi?
Asta e site?
Doamne….si noi ne dam de ceasul mortii in teritoriu sa aducem la PC oameni pregatiti, educati…
Unde credeti voi ca se vor uita dupa ce discut cu ei?
Pe site-ul oficial al partidului!!!!
Si vor trage concluzia ca suntem o adunatura de blegi.
Noi facem actiuni (la nivel national sau local) iar ele nu sunt facute cunoscute pentru ca unora le vine greu sa-si scoata degetul din …. din ce vrei dumneata.
Acest mail, in copie il voi trimite domnului Presedinte Daniel Constantin, cu rugamintea de a lua toate masurile necesare ca in cel mai scurt timp, intreaga activitate PC de la alegerea dumnealui si pana astazi sa se poata gasi pe SITE-ul OFICIAL!!!!
Daca nu traiesti pentru conservatorism si nu te simti dator sa faci ceva pentru conservatori, lasa-te domnule de treaba asta ca nu faci bine.
Rusine!
Ma starni @Dragos…..de fapt chestia cu impozitarea muncii….
Are omu’ ceva dreptate, ca doar nu se scarpina degeaba…..
De scos banii din munca la negru prin impozitari de toate tipurile…este mai greu, o stim cu totii….Sa nu uitam insa ca toti avem nevoie de hrana, haine, benzina….hartie igienica….
Ce ar fi sa impozitam consumul si sa nu mai impozitam munca?
Sunt sigur ca intelegeti ce vreau cu asta…..chiar si banii la negru se cheltuiesc!!!!
Am sa pregatesc un calcul pentru maine…o simulare…..
Comentariile sunt închise.