Dincolo de polemica actuală, referitoare la modalitatea prin care va fi adoptată Legea bugetului de stat, este evident cală, dacă Guvernul și Președinția au ajuns la un acord pe această temă, sunt toate șansele ca bugetul să fie votat în următoarele câteva zile.

În aceste condiții, cu adevărat relevantă ar fi o dezbatere referitoare la viziunea care a orientat întreaga construcție bugetară. În ce se vor investi, cu precădere, resursele din bugetul public? Care este prioritatea strategică a României pentru a ne asigura o dezvoltare durabilă, resimțită la nivelul întregii societăți?

Din perspectiva mea, dezvoltarea clasei de mijloc este șansa obținerii prosperității și coeziunii societății românești. În acest sens, încă de la începutul anilor 90 am susținut câteva obiective concrete care, în anumite perioade, au devenit realitate: înființarea unui minister al întreprinderilor mici și mijlocii, reducerea TVA-ului la alimentele de bază, neimpozitarea profitului reinvestit etc. Fiecare dintre aceste măsuri, cu implicații inclusiv la nivel social sau macroeconomic, au avut ca principal efect susținerea unor largi categorii economico-sociale, de la deținătorii de mici afaceri de familie până la liber profesioniști și angajați în mediul privat sau public.

Membrii clasei de mijloc se caracterizează printr-o anumită stabilitate financiară (pot rezista, cu resursele proprii, unor crize conjuncturale) și poziții sociale bine delimitate. Dincolo de statutul lor formal (patroni, angajați, liber profesioniști), membrii clasei de mijloc nu au stăpâni, nu pot fi controlați sau manipulați în modalități nocive întregii societăți. Sunt autonomi, fac alegeri raționale, descurajează excesele, asigură echilibrul, coerența și predictibilitatea necesare unei dezvoltări pe termen lung. Exemplul Germaniei, statul european cu cea mai consistentă clasă de mijloc, este elocvent.

În prezent, în România, chiar și cele mai generoase analize estimează clasa de mijloc la cel mult 10-15% din întreaga populație. Un studiu publicat de The Washington Post în 2018 susținea că în țara noastră doar 1% dintre cetățeni pot fi încadrați real în clasa de mijloc (acces la anumite produse și servicii, inclusiv de lux, la alimente de o anumită marcă, educație superioară, resursele necesare pentru îmbunătățirea locuinței).

În aceste condiții, consider că prioritatea noastră generală, dincolo de orice polemici politice sau diferențe doctrinare, ar putea fi creșterea ponderii clasei de mijloc (evaluată real nu formal) până la cel puțin 50% din întreaga populație în următorii 10 ani. Este un obiectiv foarte greu de atins, dar indispensabil unei Românii cu adevărat prospere și democrate.

Când majoritatea cetățenilor unei țări devin proprilor stăpâni, mecanismele economice, politice șinstituționale nu mai pot fi alterate de intervenții arbitrare sau netransparente. În consecință, am speranța că viziunea care va orienta construcțiile bugetare pe următorii ani va avea permanent, ca obiectiv central, consolidarea clasei de mijloc.

26 COMENTARII

  1. pana sa ajungem la nivelul germaniei va mai trece multa vreme insa acum cred ca cei care conduc trebuie sa ia masuri eficiente pentru bugetul tarii.

  2. sunt exemple foarte bune cele date de dumneavoastra domnule profesor insa cel mai important este ca cei care conduc sa le puna si in aplicare.

  3. daca cei ca si catu sunt pusi in astfel de functii pentru ei nimic nu mai conteaza decat umplerea propriilor buzunare.

  4. clasa de mijloc are nevoie de o gura de oxigen pentru ca ceva ani de zile a fost decimata de deciziile luate de guvernele care s-au succedat.

  5. o mare sustinere pentru economia nationala o reprezinta clasa de mijloc cea care cuce greu nu extremele.

  6. consider ca reconstructia economica a romaniei trebuie facuta in etape si nu dintr-o data ca ne vom prabusii intr-un colaps de unde nu stiu daca ne vom mai revenii…totul sa se faca treptat.

  7. la o scurta analiza facuta asupra masurilor luate de cei din pnl constatam ca vom merge din ce in ce mai rau ca baietii sunt pusi pe taieri rau de tot.

  8. cred cu tarie ca romania isi va revenii dar nu prin masurile luate de ametitii astia de la guvern ci prin investitiilr straine de la noi din tara ca ei vin cu banii si creeaza locuri de munca.

  9. dar de ce se taie bugetul de la sanatate si de la educatie?astia chiar vor sa puna tara asta pe butuci de tot?

  10. cu toata parerea de rau eu una nu am incredere deloc in acest guvern inca de cand iohannis l-a pus in fruntea tarii am senzatia ca va incepe ceva nasol rau pentru tara.

  11. clasa de mijloc…o expresie pe care nu am auzit-o din gura politicienilor nostrii si asta este foarte grav inseamna ca nu se pune accent pe ea deloc.

  12. analizele dumneavoastra sunt foarte bune domnule profesor se vede experienta de a conduce eficient si transparent va multumim pentru tot ceea ce faceti pentru noi.

  13. atata timp cat avem in guvern oameni ca si raluca turcanu eu consider ca romania nu merge intr-o directie buna ba dimpotriva intr-o directie care nu aduce nimic bun pentru tara.

  14. oare nu mai avem deloc specialisti in economie in tara asta si stam la mana unor nulitati care sa ne decida ei viitorul nostru si al copiilor nostrii?este trist ceea ce se intampla.

  15. stiti cum se spune ca speranta moare ultima noi oamenii da rand inca mai speram ca va fi bine si in tara asta frumoasa.

  16. este perfect plauzibil ceea ce spuneti domnule profesor si imi pare nespus de rau ca nu avem oameni ca si dumneavoastra in conducerea tarii.

  17. asta este consecinta votului masiv al romanilor pentru pnl si anume pentru iohannis inca cinci ani la cotroceni.fiecare sa isi asume.

  18. eu inca mai sper ca cei care dirijeaza fluxul de bani de la bugetul de stat vor avera grija sa dezvolte tara si sa creasca salariile ca si in vest.

  19. pe partea de dezvoltare economica noi ca si tara mereu am avut multe lacune care din pacate nu au fost umplute cu ceva calitativ ci doar petecite.

  20. in societatea romaneasca mereu a existat clasa de mijloc cea mai mare parte din populatie facand parte din ea si da aveti perfecta dreptate este o solutie de relansare econimica pentru romania.

  21. in perioada de tranzitie cred ca atunci economia romaniei a fost pusa pe butuci cand nu erau fiscalizate produsele si totul mergea dintr-o inertie nefireasca.

  22. economia este motorul unei societati stabile daca ea este precara acea societate are de suferit iar populatia este pusa in imposibilitatea de avea un trai decent.

  23. in tarile dezvoltate clasa de mijloc reprezinta o componenta importanta a societatii numai la noi lucrurile merg invers.

  24. Domnule Dan Voiculescu,

    Discutia investirii bugetului public PENTRU dezvoltarea clasei de mijloc sau oricarei alta nu include IN CE ANUME sa fie practic investit acel buget – poate clarificati acest aspect.

    Mai mult, dorind ca romanii, in general, sau clasa de mijloc, la cere va referiti, in particular, sa devina proprii lor stapani – in prezenta (sau nu) si sub ajustarea administrativa (de stat sau particulara) specializata – implica stapanirea tarii, resurselor interne si exploatarilor lor, moduri de si productie in sine, livrare produse si servicii in regim controlat de la pornire de romani si pentru romani, in cea mai apropiata faza , cee ce mi se pare ca, in prezent, ireal.

    Astfel, ajung la rugamintea sa clarificati in ce anume ar trebui investit bugetul (si nu cine sa-l administreze) pentru ca, astfel, sa ajute/sa fie in relatie cu cresterea clasei de mijloc pe care o doriti.

Comentariile sunt închise.