După adoptarea moțiunii de cenzură depusă de PSD și declarația ulterioară a Președintelui Iohannis (că va susține tot un guvern liberal) România pare să se îndrepte, din nou, către un blocaj instituțional.

Foarte probabil, Președintele nu va accepta propunerea PSD, în timp ce majoritatea nou creată va respinge o revenire la guvernul Orban.

Iar pentru că atât Constituția cât și Regulamentele parlamentare permit spații de manevră, ambele tabere par să pregătească un război de uzură care afectează societatea românească în ansamblu. Din fericire, pe lângă cele două variante menționate anterior (dezbătute redundant în ultimele ore) mai există și o a treia cale: o rupere de ritm, o soluție guvernamentală pe care nici PSD, nici PNL nu o pot respinge.

Pe lângă beneficiile evidente pentru imaginea și stabilitatea României, o astfel de soluție ar fi ușor de acceptat și de către PNL (care ar avea ocazia să îndepărteze rapid balastul imaginii negative create de măsuri controversate precum cele 25 de Ordonanțe de urgență adoptate noaptea, unele dintre ele fără avizele necesare) și de către PSD (care înțelege că, după rezultatele înregistrate la alegerile prezidențiale și europarlamentare, guvernarea i-ar fi, în acest moment, mult prea greu de administrat)

Foarte curând vom afla dacă rămânem în obișnuita noastră gherilă politică sau, printr-o intervenție prezidențială neanticipată de analiști, (dar absolut posibilă și legitimă cu anvergura celui de al doilea mandat obținut cu 70%), vom avea o formulă guvernamentală cu adevărat funcțională.

Cum se scrie istoria? Cu ruperi de ritm.

22 COMENTARII

  1. guvernul orban trebuia sa pice pentru ca nu era in stare de nimic pnl avea toata puterea si ne indreptam inspre un stat totalitar.

  2. istoria se scrie cu sau fara voia noastra insa important este sa fie scrisa corect si in folosul celor care contribuie la scrierea si dezvoltarea ei.

  3. ce o sa faca celebra domna turcanu?o sa inceapa iar sa spuna ca din cauza psd nu poate sa faca nimic…..mi se pare patetica.

  4. aveti dreptate domnule profesor,nu cred ca iohannis va fi de acord cu propunerea psd-ului pentru postul de premier dar oare pe cine va desemna plavanul de la sibiu?

  5. in politica romaneasca mereu au fost din astea dar acum sper din tot sufletul ca palatul cotroceni sa ajunga la un numitor comun cu opozitia si sa faca ceva bun pentru tara asta nu sa se certe.

  6. sper ca mandolina sa se intoarca inapoi la brasov de unde este de origine si sa nu se mai afiseze in politica din romania ca este prea mare caciula pentru el.

  7. daca analizam dupa realizarile sau asa zisele realizari facute de orban cred ca cel mai bine este ca sa plece si sa vina altcineva mult mai capabil sa faca reforme bune si eficiente pentru romania

  8. cel mai slab guvern pe care l-am avut pana acum se vedea de la o posta ca nici unul dintre ei nu avea nicio treaba cu guvernarea mai ales ludovic orban.

  9. Aveți dreptate domnule profesor. Numai că pentru a treia cale trebuie înțelepciune și,, stofă de președinte ”

  10. Napoleon a scris: ”istoria o scriu învingătorii”. Timpul ne-a demonstrat câtă dreptate a avut. Istoria nu reprezintă un adevăr absolut.

  11. ne trebuie un premier cu coloana vertebrala nu ca orban care se comporta exact ca o trestie se indoia dupa cum batea vantul.

  12. din cate se vede istoria este scrisa de cei care sunt la putere ca fac ce vor ei fara sa-i deranjeze nimeni.

  13. istoria intotdeauna este scrisa de cei care inving dar nu trebuie omisa nici varianta de istorie scrisa de cei invinsi de foarte multe ori ea s-a dovedit a fi cea care a rasturnat adevarate imperii.

  14. sper ca istoria sa fie scrisa corect de aceasta data si sa nu mai existe lacune ca ne-am cam saturat de asa ceva.

Comentariile sunt închise.