Trăim, fără îndoială, o perioadă complicată, tensionată. Observ din comunicarea cotidiană – cu cei din familie, prieteni, foști și actuali colaboratori, colegi de principii și valori umaniste – cum se acumulează o anumită neîncredere într-o soluție în viitorul apropiat și o neliniște generată de confruntarea cu necunoscutul.

Toate aceste reacții sunt firești. Pe de altă parte, dacă dăm la o parte particularitățile pandemiei de Coronavirus și analizăm marile încercări depășite de Umanitate de-a lungul timpului, înțelegem, în mod obiectiv, că și această provocare va fi depășită.

Evoluția ființei umane, din grotele preistorice până la călătoriile în spațiul cosmic, constă într-o uluitoare serie de realizări ce păreau, la un moment dat, imposibile. Fructificându-și înzestrările sale unice – creativitate, demnitate, onoare, curaj – Omul a găsit întotdeauna răspunsul potrivit la întrebările dure ale naturii sau ale propriului destin.

Chiar dacă, în aceste zile, ne pare că distanța până la reintrarea în normalitate este imposibil de parcurs, în cele din urmă o vom străbate cu bine. Pentru că venim de departe, am trecut peste războaie, molime, catastrofe naturale și vom continua să mergem mai departe.

Chiar dacă zilele de izolare par astăzi fără de sfârșit, când totul se va termina – și se va termina – vom ieși din nou din case, ne vom întâlni cu prietenii și familia, vom primi și dărui bucurie. Pentru că nu a existat niciodată un obstacol pe care vocația noastră socială să nu-l depășească.

Chiar dacă, acum, ne pare că abisul economic și suferința din jurul nostru se vor adânci peste limita imaginației noastre, vom descoperi curând, împreună, că puterea Omului de a construi, de a găsi soluții, de a face bine, de a se vindeca de boală și de frică copleșește resursele răului.

Astăzi ne e greu. Trăim un moment de cumpănă. Lumea se schimbă. Dar sensul acestei schimbări va fi decis, în final, nu de Coronavirus, nu de frică sau de oportunismul economic, ci de inegalabila forță a Omului de a se reinventa și de a remodela lumea.

Sunt umanist, deci optimist.

30 COMENTARII

  1. incurajarile ca totul va fi bine chiar sunt benefice numai asa putem trece peste tot cu moralul bun

  2. inconstienta o sa ne fie fatala daca nu vom respecta toate masurile impuse cu toate ca ne convine sau nu.

  3. omenirea s-a oprit in loc pentru ceva vreme si asta doar asa ca noi sa vedem ce inseamna sa treci prin adevaratele greutati ale vietii si sa ne oprim si sa reflectam putin la ce avem de facut pe mai departe.

  4. sunt convins ca pe undeva in lumea asta mare exista un vaccin dar nu se vrea scos pe piata

  5. puterea omului nu se poate masura in ceea ce priveste combaterea unui asemenea virus si va fi combatut intr-un final.

  6. cred ca ar trebui sa ne mai uitam si inspre divinitate,ca doar acolo ne-a mai ramas o unda de speranta si de incredere.

  7. desfasurarea acetor actiuni disperate ale medicilor de a salva cat mai multi oameni arata ca sistemul sanitar de la noi nu mai are mult si cedeaza oricum pana acum a rezistat eroic.

  8. vad ca se inmultesc cazuri pe ambele paliere…..asta nu este bine deloc si acum trebuie intervenit masiv pe spitale cu tot ceea ce este nevoie.

  9. am ascultat marturii ale medicilor cu adevarat cutremuratoare,cu toate astea ei au ramas in primul rand de interventie si s-au descurcat si se descurca in continuare magistral cu ceea ce au in dotare.ei sunt adevaratii eroi si ingeri pazitori.

  10. deja nu-l mai suport pe orban si pe iohannis cu iesirile lor ca si basescu sa ne spuna un mare ….nimic.

  11. la suceava este un fel de dachau al romaniei iar lucrurile se misca cu incetinitorul…..toti arunca vina de la unii la altii.

  12. omul are puterea de a face si bine si rau,dar acum trebuie lasata toata ura deoparte si sa actionam cu totii impreuna pentru binele nostru comun.

  13. asa cum zicea si marele om de stiinta albert einstein…omul are puterea de a se autodistruge.nimic altceva nu-l poate distruge decat el insusi…..si mare dreptate a avut.

  14. prin exemplul celor de la antena 3 cu teledonul omul a dat dovada ca puterea sa este nemarginita in a face bine.

  15. divinitatea lucreaza prin oameni si tot oamenii distrug ceea ce este frumos pentru asi satisface poftele financiare….este pacat mare pacat.

  16. solidaritatea si increderea pe care ar trebui sa o avem unul in altul ne salveaza in aceste vremuri grele de mare impas pentru intreaga lume.

  17. mereu am crezut si cred in continuare in puterea de revenire a omului dupa nenumarate tragedii fie ele de orice natura.

  18. omul….aceasta creatura care poate schimba orice pe pamantul asta se confrunta cu o pandemie acum care pare ca nu are leac insa tot omul prin puterea sa creatoare va gasi un vaccin care sa combata acest virus care ameninta vietile a milioane de oameni.

  19. puterea omului este vindecatoare si poate trece peste absolut orice,iar acum este cea mai mare nevoie de aceasta putere.

  20. fiecare om are puterea acum sa schimbe in bine soarta lui si acelor din jurul sau acceptand si punand in aplicare masurile luate de autoritatile statului.

  21. patriotismul romanilor si iubirea lor fata de tara acum trebuie sa iasa la iveala daca nu vrem sa pierim ca neam.

  22. fiecare dintre noi este responsabil de cum vom decurge lucrurile de acum inainte.de noi tine asta de toti sa ne implicam si sa facem ceva in acest sens.

  23. Domnu Diaconescu ,un incurajator si optimist gand in aceasta situatie care nu este atat de neagra precum se arata,este bine venit .Viitorul este al celor care vor sa depaseasca situatiile de criza,indiferent de dificultati,e pentru cei care iubesc viata si o traiesc in mod inteligent si constientizeaza riscurile, este a celor care gandesc responsabil la cei din jurul lor si care iau masurile adecvate dupa cum situatia o cere ,viitorul este a celor care.si pastreaza luciditatea si calmul in orice situatie ,a celor rabdatori ,a celor care nu se lasa influientati de directia din care bate vantul chiar daca se apleaca in bataia acestuia pana se asterne linistea,viitorul este a celor care invata din greseli si nu mai permit ca ele sa se repete.Am fost creati sa fim liberi sa stapanim pamantul ,sa ne bucuram de tot ce ne ofera si nimeni nu v.a putea schimba ceuia cei scris in secventa noastra genetica,asta.i menirea noastra si nimeni nu o va putea schimba vreodata.

Comentariile sunt închise.