Momentele de criză reprezintă un test pentru caractere, separă temele cu adevărat esențiale de aspectele minore, ne reamintesc cine suntem și cum ar trebui să devenim.

În România, ca și în întreaga lume, actuala pandemie ne-a arătat abrupt care ne sunt limitele și vulnerabilitățile. Am “redescoperit” toți că sistemul sanitar trebuie reconsolidat imediat, că economia națională are nevoie agenți economici autohtoni competitivi și că persoanele în vârstă sunt primele amenințate de orice dezechilibru major.

Dacă, din punct de vedere sanitar și economic, există anumite masuri în derulare, pentru seniorii României, ajutorul concret întârzie să apară. Izolați din cauza virusului, descurajați de de singurătate și de lipsa unui remediu medical imediat, pensionarii își drămuiesc speranțele și veniturile pentru a-și asigura minimum de hrană și medicamente necesar supraviețuirii.

Și, din păcate, acest “minim necesar” devine, de la o zi la alta, tot mai greu de obținut, pe fondul scumpirii produselor alimentare și farmaceutice. Statisticile sunt clare, verificabile în magazine și farmacii: în ultimele luni, prețurile au crescut constant. Pentru cei cu venituri medii și mari o scumpire a coșului lunar cu 50-100 de lei nu reprezintă un capăt de țară. În schimb pentru cei cu venituri foarte mici, pentru pensionarii care se zbat să trăiască din doar câteva sute de lei pe lună, aceste scumpiri înseamnă un medicament în minus, un fruct în minus și, inevitabil, o zi, o lună, un an în minus.

Situația este intolerabilă. România nu își permite să își uite părinții și bunicii, “profitând” de discreția și grija lor de a nu deveni povară pe umerii familiei și ai societății. Generația matură și cea tânără au obligația să-i ajute ASTĂZI pe cei care “le-au făcut mari”.

Conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii, în prezent, în România sunt peste un milion și jumătate de pensionari cu venituri lunare de sub 1000 de lei. În contextul actual, situația acestora este absolut dramatică.

În consecință, consider că este necesară o intervenție legislativă prin care să se introducă – pe modelul salariului minim pe economie, garantat angajaților – o pensie minimă în România, în valoare de 1500 de lei (actualizată anual), garantată tuturor persoanelor din sistemul public de pensii.

Pe lângă aspectele deja invocate, o astfel de măsură este esențiala inclusiv pentru a asigura demnitatea națiunii române. Un stat membru al Uniunii Europene, care își respectă trecutul, nu-și poate condamna seniorii la sărăcie, boală și umilință.

29 COMENTARII

  1. cei care ne-au facut mari acum se zbat in griji si nevoi si cred ca ar fi corect asa cum ati spus si dumneavoastra sa fie o pensie minima decenta pentru toti pensionarii din romania.

  2. bunica mea are o pensie de colectiv ca acolo a lucrat si abia daca ii ajunge pentru medicamente….ma bucura aceasta masura a dumneavoastra,asa ar fi corect sa fie pensia minima in romania.

  3. fiecare pensionar din romania trebuie respectat pentruu ceea ce a facut pentru noi ca noi acum mostenim ceea ce au construit ei cand erau mai tineri.

  4. iohannis intrebat daca din toamna se majoreaza pensiile a evitat raspunsul….mi se pare o bataie de joc ceea ce face acest individ cu pensionarii nostrii.

  5. la ce guvern avem si la cum se vaita de bani si catu si iohannis cred ca sunt slabe sansele de marire de pensii

  6. odata cu accesarea fondurilor europene pe timp de pandemie vor avea si ei bani de marire de pensii si salarii ca toti la unison se planga ca bugetul tarii este saracit….oare de catre cine?

  7. este ceva de vis daca s-ar marii pensiile la 15oo lei asa ar simtii si pensioanarii nostrii altfel perioada asta grea prin care trecem cu totii.

  8. as vrea de la acest guvern sa majoreze tot ca bani au destui sa nu mai iasa plavanul de la cotroceni pe tv si sa spuna ca va analiza nu stiu ce ca bai sunt in bugetul de stat.

  9. saracii pensionari mereu au fost pasati ca o minge de fotbal de toti acum chiar a sosit momentul sa li se faca si lor dreptate.

  10. cred ca este nevoie de o recalculare de pensii ca asa nu se mai poate traii sunt oamnei pensionari care au 100 lei pensia…este strigator la cer ceea ce se intampla in romania.

  11. este nevoie de un minim inclusiv in ceea ce priveste pensiile din romania asa cum alte tari dezvoltate au implementat de foarte mult timp.

  12. ma bucur mult daca s-ar lua o asa masura ca toti pensionarii au nevoie de pensii mai mari ca si asa le au vai si amar de ei.

  13. trebuie sa avem grija de noi si de batranii nostrii din toate punctele de vedere si asta presupune asigurarea unui nivel fincanciar decent

  14. sa le dea dumnezeu minte multa si sa mai puna ceva la pensie ca si asa ma descurc foarte greu cu medicamentele sunt la limita.

  15. la noi minunea tine doar trei zile asa ca daca s-ar marii pensiile imediat ar avea grija guvernantii sa le scada ca doar au mai facut asa pe timpul lui basescu.

  16. acum din cate ii vad pe desteptii astia dau din colt in colt ca nu prea au bani de aceea dau asa de mari amenzile sa stranga bani la buget iar de pensii cred ca nu este nicio vorba de marire.

  17. despre pensii s-a tot vorbit ca se vor marii insa nu se stie data exacta cand, sunt asa doar promisiuni din parte politicienilor de la noi.

  18. buncii nostrii au muncit o viata si au dreptul la o pensie decenta din care sa poata traii si din care sa isi poata cumpara medicamentele cele necesare de zi cu zi.

  19. sper din tot sufletul meu ca pensia sa fie macar 1500 lei ca si asa este putin insa tot este ceva decat 600 lei sau 800 lei.

  20. la cat de mincinos este iohannis eu nu ma mai astept la nimic din partea lui ,minte cu nerusinare despre orice.

  21. scumpii nostrii pensionari acum in plina pandemie sunt cei mai defavorizati si batrani si bolnavi si cei mai expusi si cu pensiile mici….este foarte greu de ei.

  22. daca vrem sa traim decent in tara noastra iohannis si guvernul lui de doi lei sa plece sa isi dea toti demisia si sa ne lase in pace ca ne-am saturat de ei si de hotiile lor.

  23. de cand a venit acest guvern orban viata noastra a tuturora a devenit mai grea si mai agitata…de aici tragem concluzia ca acestia nu doresc binele romaniei ci numai raul.

  24. intotdeauna marile dezbateri electorale s-au dat pe cresterea salariilor si pensiilor insa acum cred ca banii vor avea un alt drum ….pentru o dezvoltare durabila a romaniei.

  25. demult trebuia ca pensia minima sa fie 1500lei nu de acum, dar stiti cum se spune mai bine mai tarziu decat niciodata.

  26. eu sunt ca toma necredinciosul nu cred pana nu vad ca de promisiuni sunt satula din partea guvernantilor.

Comentariile sunt închise.