Analizând transformările dramatice care au afectat în ultimele două luni atât România cât și pe principalii noștri parteneri internaționali, se pot delimita câteva tendințe economico-financiare majore:

  1. Inflația și somajul vor continua  crească în următoarele 6 luni.
  2. În trimestrul trei, pe fondul deprecierii constante a leului în raport cu dolarul și euro, se vor scumpi produsele importate, în special cele alimentare șde larg consum. În consecință, puterea de cumpărare a românilor se va contracta semnificativ.
  3. Sub presiunea blocajelor financiare determinate de șocul economic, sistemul bancar va înăspri condițiile de creditare.
  4. Sectorul de servicii își va majora substanțial tarifele, încercând să-și acopere pierderile masive înregistrate în ultimele luni.
  5. Industria va avea de lichidat stocurile semnificative acumulate forțat în perioada februarie-aprilie 2020.
  6. Populația, afectată de reducerea veniturilor și de impactul psihologic al crizei, își va reduce drastic obiceiurile de consum.
  7. Se va produce o criză majoră de sistemdeterminată de scăderea abruptă a consumului în paralel cu criza de supraproducție.

Toate evoluțiile menționate anterior sunt obiective, în plină derulare și reprezintă o fatalitate economică a momentului. Nu pot fi rezolvate nici cu proiecții nerealist de optimiste, nici cu intervenții administrative formale.

Pentru a reduce efectele negative asupra populației șpentru a fructifica anumite oportunități (orice criză majoră, economică sau de altă naturăconține șpremisele dezvoltării ulterioare) consider că este necesară aplicarea imediată a unui set de măsuri ferme, profunde și curajoase, în următoarele direcții:

  1. Lansarea și REALIZAREA EFECTIVĂ a unor proiecte naționale vitale, finanțate din fonduri europene:

i. Construcția de autostrăzi;

ii. Modernizarea și extinderea infrastructurii portuare maritime și fluviale;

iii. Construirea de silozuri pentru cereale șde unități de depozitare pentru legume șfructe.

2. Înființarea unui Fond Național de Solidaritate, dedicat categoriilor vulnerabile (în principal pensionarilor cu venituri de sub 1000 de lei), alimentat cu 1% din profitul agenților economici care realizează cifre de afaceri de peste 1 milion de euro;

3. Anularea tuturor cheltuielilor de protocol șreprezentare ale companiilor care beneficiază de finanțări de la bugetul de stat;

4. Reducerea taxării forței de muncă până la cel mult 40% din salariul net încasat de angajat.

5. Instituirea pentru toate companiile din România care au înregistrat în anul anterior un profit de minim 100.000 de euro, a obligației de a angaja un pensionar în funcție de gradul de pregatire șde experiență, retribuția pornind de la salariul minim pe economie.

Totodată, ținând seama de perspectivele economice șsociale îngrijorătoare ale următoarelor 6 luni, consider că se impune ÎNGHEȚAREA PREȚURILOR TUTUROR SERVICIILOR ȘI BUNURILOR MATERIALE PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020.

Este o măsură drastică, dar necesară atât societății, cât și economiei românești, din următoarele considerente:

  1. Protejează categoriile sociale vulnerabile: pensionari, locuitori din mediul rural și din urbanul mic și mediu, persoanele cu venituri reduse;
  2. Încurajează un consum moderat, dar constant, asigurând fluxuri economice fără blocaje și o piață de desfacere amplă pentru agenții economici;
  3. Redă încrederea în responsabilitatea socială șeconomică a statului, în rolul său de combatere a exceselor și de garant al unei dezvoltări durabile;

Pentru a fi cu adevărat eficienta, înghețarea prețurilor trebuie dublată atât de măsuri de control, cât și de stimulente acordate agenților economici. Ținând seama de caracterul său excepțional și limitat în timp, această măsură poate fi aplicată cu succes începând cu 15 mai 2020.

37 COMENTARII

  1. romania va intra in blocaj cat de crand si asa este aveti perfecta dreptate domnule profesor….vor fi zile grele pentru noi.

  2. puterea de cumparare a romanilor si asa este mica daca se mai simplifica drastic si consumul atunci economia va avea de suferit ca deja oamenii nu mai au bani.

  3. criza poate fi depasita prin investitii numai si numai prin investitii si incurajarea micului producator roman.

  4. se preconizeaza o criza mai mare decat cea care a mai fost pe la noi ca acum acest virus a lovit in tot ceea ce se putea lovii in toate industriile.

  5. eu cred ca tara noastra nu are un lider cu mana de fier care sa stie cum sa conduca …in fruntea ei sunt pusi oameni de nimic care executa doar niste ordine clare si precise.

  6. eu nu mai imi fac nicio speranta de la acest guvern de hiene nesatule sa mai indrepte ceva sincera sa fiu..poate oameni ca si dumneavoastra sa mai schimbe ceva in tara asta ca de la ,,guvernul lui iohannis,, slabe sanse.

  7. bancile si asa au niste conditii de creditare usturatoare dar va dati seama acum cand va si mai greu de luat un credit ce va fi…doamne fereste nici nu vreau sa ma gandesc.

  8. un fond de solidaritate este chiar bun in astfel de momente grele…..si toti ar trebui sa contribuim la el.

  9. cuvantul ,,criza,, nu este bun pentru nicio tara si nimeni nu merita sa treaca prin asa ceva insa masurile spuse de dumneavoastra sunt dintre cele mai bune si daca ar fi puse in aplicare cred ca ne-ar scoate din mocirla asta in care ne baga zi de zi guvernantii nostrii.

  10. constructia de silozuri este prioritara si incetarea exportului de cereale catre alte tari ca si poporul nostru are nevoie de paine,dar la ce sa te astepti de la incapabilii astia care nu mai stiu cum sa fure romania.

  11. eu stau si ma gandesc de ce are nevoie iohannis de atatea protocoale ca si asa face ce vrea el cum vrea el cand vrea el…de ce atatea puneri in scena,adica mi se pare un teatru ieftin in care el are mereu rolul principal si oricum nu respecta ,,textul,,.

  12. criza se poate depasii numai prin implicarea totala a guvernului si prin masuri luate pentru tara nu pentru buzunarele lor.

  13. masurile luate mi se par unele prea stricte,de ce nu am luat modelul suediei care au impus masuri dar unele mai lejere si economia le-a mers si toate lucrurile sunt in ordine.

  14. de ce nu s-a testat masiv?ca teste erau…sau sa dat ordin pe unitate sa nu se testeze si sa bage frica in populatie..este jenant.

  15. reducerea taxei pe munca mi se pare ceva magnific pentru angajatori si pentru angajati..si asta trebuia demult timp facuta.

  16. la constructia de autostrazi stam foarte prost parca avem ciment in picioare si nici cu viteza melcului nu ne deplasam.de aceea marii investitori straini ne cam ocolesc.

  17. criza se putea depasii inca de la inceput de cand am avut primul infectat in tara nu se luau asa masuri de severe si economia isi urma cursul dar acum….este mai greu.

  18. multumim domnule profesor pentru masurile bune date pentru tara si pentru poporul roman.

  19. criza care va venii va fi simtita din plin de toata populatia romaniei si nu numai,deja in lume stocurile de mancare se termina si incepe o pandemie de alimente adica lipsa acestora aici este marea problema.

  20. masurile ar cam trebui lasate mai moi sa zic asa si sa dam drumul la economie care nici asa nu era cea mai grozava nu ne permitem sa stopam totul ca riscam sa intram in colaps.

  21. sincer nu vad vreo portita pe care romania sa scape de criza care va venii este una inevitabila pentru ca in tot acest timp totul a fost oprit si putina noastra productie a fost stopata.deci va fi foarte greu de repornit.

  22. cu solidaritate si intelegere intre noi asa vom trece peste tot altfel nu vad cum vom depasii aceasta perioada foarte grea atat pentru noi cat si pentru intreaga omenire.

  23. criza poate fi depasita prin masuri responsabile dar in acelasi timp si prin investitii masive in toate sectoarele economiei.

  24. nu este un capat de tara si orice criza eu cred ca poate fi depasita numai daca cu totii vom fi responsabili si vom contribuii la bunul mers al societatii…avem si exemple in istorie de exemplu ,,miracolul economic german,,.

  25. depasirea crizei care va venii peste tara noastra se va face cu implicarea masiva a statului in economie si in toate sectoarele de activitate altfel nu vad cum putem trece peste .

  26. cand ii vad pe orban si pe tataru imi vine sa vomit,nu stiu cu ce am gresit ca si neam de avem asa conducatori in functii cheie.

  27. marea problema a romaniei sunt politicienii care ne conduc fara sa fie competenti in functiile pe care le ocupa.

  28. criza care va venii peste romania va fi un examen greu de trecut iar daca nu vom fi pregatiti nu stiu daca vom depasii acest hop.

  29. Aceasta criza nu se mai depaseste! Aveti de studiat crizele economice, cu consecinte cu tot, incepind din 1907. Eu numesc doar una: JP Morgan controla, inaintea crizei, 36 de firme, iar dupa, 341. Cine nu se ocupa intensiv de studiul unor astfel de probleme, nu poate intelege ce se petrece acum. Orice discutie este lipsita de subiect. Ma rezum la a spune ca sistemul a avut un bici inclus, care a minat turma pina s-a ajuns in aceasta situatie limita. La noi, la romani, orice se bazeaza pe superficialitate si discutii de suprafata, fara dovezi, care nu ne duc nicaieri si cred ca acesta este locul unde ne-am obisnuit sa fim. Sa ne miram de ceea ce vedem?! Romania actuala nu este in masura sa intreprinda nimic, pt ca nu detine nimic. Daca tara ar fi avut un popor instruit, inzestrat cu constiinta si demnitate, nu se putea ajunge in aceasta situatie catastrofala, dar n-a fost cazul, asa ca avem de platit o factura pt inconstienta si trai din vise aberante, ca cel al vestului luminos, care o sa ne dea noua capitalismul de burlan, ala pe care urma sa le curga romanilor, direct in brate, tot ce visau noaptea. Un guvern, chiar daca vrea, nu poate face nimic, pt ca nu-si permite hotariri pe banii altora. Politicienii de astazi sint oglinda celor care-i voteaza, mai bine spus, a poporului. Marea masa de patrioti vestici i-a fortat sa plece pe acest drum, indiferent de pierderi. Cine urla prostiile cu vrem o tara ca afara si vroia in renumita org E.U.? Erau atit de inversunati, incit credeai ca le-au promis banane pt toata viata! E, daca tot vrei ce nu cunosti si intelegi, atunci primesti, dar cu riscurile aferente, chiar daca n-ai fost constient de existenta lor! Acum a venit plata. Asa simplu este!
    CNN. Mare post! Pare facut special pt romani, deoarece nu are nici o legatura cu realitatea, ci cu propaganda si inchipuirile unora. Uit, mereu, ca nu pot avea pretentii!
    Cum numesc americanii acest post: Communist NN, Cartoon NN si altele. In MSM mai au incredere 6% dintre americani. Nu degeaba rideau englezii afirmind ca ultimii care vor ramine in E.U. sint romanii! Afacerea sparanghelul a aratat cine sintem, asa ca nu cred ca mai sint dubii. Uitindu-ma la jurmalistii romani, imi aduc aminte de Pacala si Tindala, un cuplu de victoriosi! Daca ei cred ca-si pot permite, de ce nu?! Reamintesc ca noi, ca tara si natie, am pierdut meciul, prin k.o., inca din anii 70. Chiar daca nu se intelege acest lucru, el este cit se poate de vizibil.

    https://www.globalresearch.ca/weaponizing-world-bank-imf/5672431

  30. dupa data de 15 se va da drumul la economie dar tot asa cu mare precautie…totusi este bine ca putem sa iesim si sa ne facem treaba.

  31. solutiile date de dumneavoastra trebuie neaparat puse si in practica de conducerea tarii daca vrem sa trecem peste aceste clipe grele.

  32. Mentin auteritatea, deoarece scopul este trecerea la un nou model economic.
    https://deutsch.rt.com/meinung/102143-bundesprasident-steinmeier-stimmt-deutsche-auf/
    Indepartarea de capitalismul traditional
    https://www.presseportal.de/pm/30621/4586441/
    „Der Immer-Weiter-Schneller-Mehr-Kapitalismus der letzten 30 Jahren muss aufhören”
    Capitalismul din ce în ce mai rapid si mai mult, din ultimii 30 de ani, trebuie să fie oprit.
    Afirma ca resursele sint limitate si nu ne putem permite acest gen de economie capitalista. Consumul si nivelul de trai vor fi reduse substantial. Europa va deveni noua lume a 3-ia!
    Pt amanunte vizionati filmul Hunger Games, ca nu l-au facut degeaba!
    Spania anunta:
    https://www.lamoncloa.gob.es/multimedia/videos/covid19/Paginas/2020/01052020_calvinomontero.aspx?galv2r=1
    https://elpais.com/elpais/2020/03/25/3500_millones/1585128881_176418.html
    Imi place minunatul concept al romanului nou: nu cunoastem mare scofala, nu intelegem cine stie ce si nici macar nu stim ce sa citim sau unde sa ne uitam, dar avem idei salvatoare!
    Sint de-a dreptul incintat! Da, este f frumos cerul, dar pasii se fac, totusi, pe pamint!
    Singura noastra sansa este ca proverbul cu barza chioara sa-si dovedeasca veridicitatea, altfel, avem mari probleme!

  33. Medicamentul așteptat de toată lumea, în faza a doua de testare! Medicii, optimiști. Autor: Mihai Soica22 mai 2020. O echipă de cercetători medicali din Marea Britanie și Norvegia, care lucrează la o firmă de medicamente, care sunt produse cu ajutorul biotehnologiei, a anunțat descoperirea unei molecule chimice care poate anihila temutul virus chinezesc. Molecula se numește bemcentinib și este un inhibator produs în urma unor teste de laborator care au durat mai multe luni. Potrivit medicilor de la BerGenBio, care este mică companie de biotehnologie cu 38 de specialiști, cu sediul la Bergen, Norvegia și Oxford, Anglia, medicamentul este în faza a doua de testare. Richard Godfrey, CEO al BerGenBio, a declarat pentru ABC News că are mari speranțe că medicamentul, inițial dezvoltat pentru a trata cancerul, va trata pacienții cu coronavirus. Echipele de la Oxford și Bergen au lucrat alături de specialiștii de la Universitatea din Iowa pentru a evalua eficacitatea medicamentului. Bemcentinib funcționează prin legarea la o proteină numită AXL tirozin kinaza, și împiedică să activeze procesele de autodistrugere a celulelor umane, proces care este produs în unele cazuri, de noul coronavirus. „Prin inhibarea AXL, medicamentul nostru va împiedica virusul să intre în celulă. Și, de asemenea, se va preveni dezactivarea răspunsului imun antiviral, care este esențial pentru organismul nostru în procesul de eliminare a infecțiilor … deci este un mecanism dublu de acțiune pe care virusul îl poate detesta. Acest lucru este foarte important”, a precizat Richard Godfrey. Mai mult, mai spune șeful echipei de cercetători, noua moleculă va controla și răspunsul imunitar al corpului uman de a nu răspunde ”furtunos”, împotriva noul coronaviorus, deoarece s-a constatat că în multe cazuri tocmai acest lucru a dus la decesul pacienților care sufereau de Covid19.

  34. B.Gates si-a pierdut credibilitatea, iar Baietii sunt destabilizati de ideea ca nu le va merge afacerea. Doar in Africa e de ajuns pentru ce a putut sa puna in vaccinuri B.Gates (daca a putut pune un numar mare de teste si experimente in Vaccinuri, Lumea e indreptatita sa creada si in microcipuri, desi sunt foarte costisitoare; mai repede, nanoparticule, care se pot activa cu fecvente; ar putea fi o confuzie). Si nu e Teroria Conspiratiei, ci datele furnizate de Servicii secrete neglobaliste. Organele si functiile corpului au frecvente diferite specifice (electromagnetice si subtile). Daca se pot activa prin frecvente externe, se pot dirija (acele nanoparticule) in anume zone din corp… Numai ca acele frecvente ale corpului sunt tinute in secret, deoarece niste alti teroristi le-ar putea folosi.

  35. Spionii francezi avertizaseră încă din 2004 despre pericolele din laboratoarele chinezilor! Autor: Stere Gaci, 27 mai 2020. Cu 11 ani înainte de inaugurarea Institutului de Virologie Wuhan, serviciile de informații franceze au avertizat Parisul că în China măsurile de biosecuritate sunt slabe și există riscul unei „scurgeri catastrofală”, scrie Daily Mail.
    Politicienii au ales să ignore, însă, toate avertismentele. Era în anul 2004, iar actualul negociator al Brexitului din partea UE, Michel Barnier, era ministrul de externe al Franței. Jacques Chirac, președintele din acel moment al Republicii, a fost și el implicat, notează dailymail.co.uk. Chirac este cel care a cerut să fie înființat institutul din Wuhan după izbucnirea epidemiei de SARS din 2003. Împreună cu premierul său Jean-Pierre Raffarin, Chirac a promis finanțare și expertiză franceză în schimbul unei părți a drepturilor de autor intelectuale asupra descoperirilor laboratorului. Nu riscurile pentru sănătatea publică îl interesau pe președintele francez, nici eventualele descoperiri. Chirac vedea în acest acord numai o șansă de a consolida comerțul cu China. Și asta în ciuda faptului că serviciile secrete franceze au vorbit, de asemenea și despre riscul a Parisul să piardă controlul asupra instalației, iar Beijingul să folosească facilitățile oferite de laborator pentru a fabrica arme biologice. În 2015, pe când laboratorul se pregătea pentru deschidere, s-a dovedit că aceste avertismente erau cât se poate de întemeiate. Arhitecții francezi ai proiectului s-au plâns că reprezentanții Partidului Comunist din China i-au pus pe linie moartă. Mai mult, cei 50 de oameni de știință francezi, care trebuiau să-i ajute pe chinezi să conducă laboratorul în mod corespunzător, nu au mai mers, până la urmă, în China. De altfel, Alain Merieux, miliardarul francez care a contribuit la înființarea laboratorului Wuhan în parteneriat cu Institutul său Merieux din Lyon, a abandonat proiectul în 2015. Nu a ascuns motivele care l-au determinat să ia această decizie: „Renunț la copreședinția [laboratorului], care a devenit un instrument chinezesc. Le aparține, chiar dacă a fost dezvoltat cu asistență tehnică din Franța. ” Investigațiile ziariștilor britanici au mai scos la iveală și alte lucruri interesante. Astfel, se pare că Institutul Vitologie din Wuhan a găzduit, la un moment dat, oameni de știință care au primit mai târziu condamnări internaționale sub acuzația că au creat tulpini care puteau infecta oamenii. Evident, toate aceste informații nu reprezintă probe nici că virusul ar fi scăpat din laborator, nici că ar fi fost modificat pentru a fi transformat în armă biologicî. Totuși, scrie Daily Mail, biologii care au efectuat un studiu important asupra SARS-Cov-2 susțin că au fost „surprinși” să constate că virusul era „deja pre-adaptat pentru transmisia de la om la om”.

  36. Orice miscare a globalistilor, din 2016 pana acum, arata frica, spaima, nesincronizarea actiunilor (asa cum ne obisnuisera mai inainte). Au pierdut SUA (dar spera sa o recupereze, Cu Orice Pret, dupa cum se vede, asa ca Noiembrie va fi o luna de foc), apoi Brexitul, apoi Scaparea din maini a Turciei (dupa Lovitura esuata de pe timpul lui Obama), Probleme din ce in ce mai mari pentru Merkel si Macron (foarte multe reusind sa le ascunda pana acum). Au castigat Europarlamentarele furand si ametindu-i pe contracandidati pentru a nu se uni. Dar asta e impotriva lor, tot ei eliberand si pandemia, dar trebuind sa o administreze. Panica ii face sa suprapuna masuri si planuri, care, altadata, ar fi functionat Neaglomerate (Efectul „gaurilor”, create de masuri si planuri suprapuse, din „cascaval”). Nu exista decat o singura Solutie, pe care, cu siguranta, nu o vor lua globalistii. Revenirea la Normalitate a Lumii, fara Planuri oculte, fara Institutii false ezoterice, masonice, economice , financiare. Singurul scop trebuie sa fie Asigurarea Conditiilor de viata pentru Omenire, folosirea tehnicii avansate in slujba administrarii Globului, Nu impotriva Omenirii. Se poate, pentru ca exista infiltrati in toate „Sistemele” (Conflicte sau tabere adverse au fost create artificial, pentru fraieri). Deci, Respectarea (se pare ca si Cunoasterea) LEGILOR UNIVERSALE. Fentand Universul, acesta iti raspunde, de milioane si miliarde de ani. Daca nu se intelege ca Totul se leaga, ca Nimic nu va ramane fara Raspuns, Vom avea „Onoarea” sa participam la Autodistrugera Omenirii, pe mana unor Cretini. A nu stiu cata oara… „Greu de Salvat” – ultimul episod.

  37. Acuzații fără precedent în SUA. Scandalul este mai mare decât celebrul „Watergate”. Autor: Nicolae Comănescu, 4 iunie 2020. Scandalul politic din SUA, cu Michael Flynn actor principal, crește în dimensiune de la zi la zi. Senatorul american Ted Cruz consideră că scandalul uriaș ce l-a avut ca actor principal pe Michael Flynn și care a scos la iveală acțiuni puse la cale de Barack Obama și Joe Biden, depășește în dimensiuni celebrul „Watergate”, care a dus la demisia fostului președinte Richard Nixon. Senatorul consideră că faptele lui Obama și Biden sunt „mult, mult mai grave decât cele ale lui Nixon. Vedeți toate abuzurile de putere pe care le-a comis Nixon în timpul mandatului său și priviți ce au făcut Obama și Biden. O să vedeți că este mult mai grav și mai rău”, a spus politicianul, care a mai continuat: „Din prima zi a fost vorba despre un abuz, Flynn a devenit o țintă politică, a afirmat Cruz într-o apariție la televiziunea Fox News. În SUA, scandalul generalului Michael Flynn este uriaș. Fost consilier pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, el a fost acuzat că a facilitat influența Rusiei în alegerea președintelui Trump. Procurorul Mueller, cel care se ocupa de caz, trebuia să demonstreze că rușii au fost implicați în alegerea lui Trump, iar Flynn a devenit principala țintă a anchetei. Inițial, și-a recunoscut vinovăția și a vrut să coopereze, pentru a i se reduce pedeapsa. Însă, după ce și-a pregătit apărarea, a decis să demonstreze că este nevinovat. Din declasare a sute de documente reiese că lui Flynn i s-a înscenat cazul pentru a fi pus să mintă. Scandalul a luat amploare după ce directorul interimar al Biroului Naţional de Informaţii, Richard Grenell, a trimis Congresului american o listă cu înalți oficiali ai Administrației Obama care ar fi solicitat discreditarea lui Flynn, un fost democrat. Printre numele sonore se află Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama și actualul candidat democrat la alegerile prezidențiale din noiembrie, Samantha Power, fost ambasador american la ONU, John Tefft, ambasadorul Statelor Unite în Rusia, James Comey, fost director FBI, John Brennan, fost director CIA, și, cireașa de pe tort, Joe Biden, fostul vicepremier al lui Barack Obama și actualul candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidențiale în care îl va înfrunta pe Trump. Pe listă se regăsesc și înalți oficiali ai Administrației Obama în domeniul apărării, dar și în cadrul structurilor NATO.

Comentariile sunt închise.