O analiză obiectivă ne arată că în România, în anii electorali, se comit erori administrative și macroeconomice cu efecte catastrofale pentru întreaga societate.

Populismul cauzat de obsesia victoriei în confruntarea politică și dezinteresul pentru dezvoltarea durabilă generează dezechilibre majore, ale căror efecte se resimt în întreg ciclul electoral ulterior. Astfel, ajungem la realitatea paradoxală în care se pierd atât de multe resurse pentru a securiza câștigul electoral, încât, la final, pierdem toți, indiferent de rezultatul concret al alegerilor.

Anul 2020, pe lângă cele două rânduri de vot – local și parlamentar – a adus, pe de o parte, blocajul economic total determinat de Pandemia de Covid19, și, pe de altă parte, oportunitatea unor finanțări masive din fonduri europene.

Dacă suntem lucizi și ne desprindem de obiectivele electorale, înțelegem că ne aflăm la limita dintre un dezastru social și economic fără precedent și un salt rapid în sfera de prosperitate și civilizație, de neconceput în urmă cu doar câteva luni.

Dacă România reușește să fructifice TOATE fondurile care i-au fost recent alocate – nu 20-30,%, ci 100% – și își negociază inteligent noi linii de finanțare, în patru ani își poate dubla produsul intern brut, asigurând o creștere similară pentru pensii, salarii și nivelul de trai general!

Dar pentru a transforma în realitate această posibilitate, este esențial să evităm blestemul anului electoral! Să începem imediat să realizăm proiecte consistente pentru a atrage concret finanțările promise – celelalte state le fac deja. Să rezistăm tentației populismului! Să nu închidem toate instituțiile publice 4-5 luni doar pentru că “trebuie câștigate alegerile”!

Să facem campanie electorală, DUPĂ programul de lucru!

Până acum, anii electorali au fost marcați de două abordări la fel de nocive: “câștigul cu orice preț” și “după noi, potopul”!

Ar fi, oare, posibil ca în acest an 2020 –  în care suntem greu încercați de o pandemie care ne-a amintit abrupt cât de ridicole sunt mizele politice imediate – să schimbăm radical, în bine, modul în care ne raportăm la competiția electorală și la interesele strategice ale națiunii noastre?

33 COMENTARII

  1. pai ce pretentii sa avem de la guvernul lui iohannis care nu mai stie cum sa stranga capital electoral lovind in stanga si in dreapta.

  2. in aceasta campanie electorala miza este una foarte mare de aceea se ataca toti intre ei fara scrupule.

  3. miscari si coalitii se vor face pe scena politica romaneasca dar toate acestea sa aiba un numitor comun adica buna desfasurare a romaniei.

  4. atunci cand este an electoral majoritatea partidelor politice ies la rampa cu tot felul de promisiuni desarte.

  5. sper din tot sufletul ca romania sa aiba un viitor mai bun si niste guvernanti carora sa le pese de ea.

  6. marea noastra sansa este la vot sa fim foarte atenti pe cine vom vota.ca asa va fi si viitorul nostru

  7. sper ca in aceste alegeri sa se aleaga graul de neghina si sa simtim si noi ca avem un trai decent in tara asta

  8. anii electorali sunt cei mai grei ani pentru ca suntem ,,bombardati,, cu tot felul de asa zise realizari pe care le vor face unii sau altii dar conform statisticilor nimeni nu si-a dus la bun sfarsit planul de guvernare.

  9. romania a trait intr-o degringolada totala si cred ca a sosit momentul ca acest aspect sa inceteze.

  10. fiecare roman isi doreste sa traiasca decent in tara sa.de aceea vreau sa subliniez faptul ca cei ce vor venii la guvernare sa nu uite ceea ce au promis in campanie.

  11. acest blestem al anunului electoral va avea sfarsit dupa ce apele se vor aseza iar politicienii romani vor inceta sa se mai jigneasca pe la tv.

  12. parerea mea este ca guvernul orban este unul foarte slab si cred ca acum la alegeri romanii vor vota ceea ce trebuie adica sa scapam de sica mandolina.

  13. toate partidele politice acum se mobilizeaza insa pnl nu mai inceteaza cu injurii aduse opozitiei dar romanii nu mai cred asa ceva.

  14. cand l-am vazut pe ministrul de finante ce aberatii spunea la televizor asa de mult mi-as fi dorit sa nu fiu in tara asta condusa de asemenea incapabili.

  15. oameni politici de la noi sunt cei care trebuie sa raspunda in fata poporului pentru felul cum conduc o tara si pentru bunul trai al populatiei.

  16. intotdeauna mi-am dorit ca romania sa fie pe acelasi piedestal cu marile puteri ale europei insa acum a sosit momentul sa punem in vardul tarii persoane competente nu ca orban si iohannis.

  17. guvernul lui iohannis s-a facut de rasul lumii sa plece de la conducere ca un guvern mai incompetent nu am vazut in viata mea.

  18. catu iasa pe tv si spune numai aberatii cineva sa-l opreasca pe acest flagel al lui sica mandolina.

  19. poporul roman a fost mai mereu mintit mai laes in campaniile electorale insa acum cred ca o mobilizare masiva le-ar da o lectie lui iohannis si toata gasca sa de mafioti.

  20. nu pot sa cred ce oameni vor candida pentru primaria capitalei…nicusor dan fereasca dumnezeu…asa ceva nu trebuie sa se intample.

  21. daca am avea in fruntea tari oameni capabili am putea evita multe ,,blesteme,, si romania ar avea mult de castigat.

  22. marea sansa a romaniei este de a pastrat creierele in tara nu sa le dea la export.daca nu ne vom trezii va fi vai de noi pe viitor.

  23. blocajul in care se afla romania acum se datoreaza lacomiei oamenilor politici care sunt acum la putere.

Comentariile sunt închise.