Decizia Curții Constituționale referitoare la constituționalitatea măririi pensiilor cu 40% șconsacrarea, o dată în plus, a prerogativei Parlamentului de a decide asupra acestui subiect are, în opinia mea, cel puțin două consecințe pozitive esențiale:

În primul rând, Decizia CCR reconfirmă, chiar și fără un rezultat concret imediat, că pensionarii români au dreptul la creșterea pensiilor cu 40%.

Dincolo de jocurile politice și de situația economică dificilă generată de Pandemie, este absolut necesar se asume public că venitul mediu al pensionarilor români se află mult sub standardele europene. Astăzi, majoritatea seniorilor României supraviețuiesc cu greu, epuizându-și pensile pe hrană, medicamente și întreținerea minimală a locuințelor în care, cei mai mulți dintre ei, trăiesc în frig, iarnă, și în caniculă, vara, pentru că nu își permit costurile suplimentare pentru gaze, respectiv, energie electrică. Iar condițiile de viață ale pensionarilor din mediul rural sunt încă mai dificile, existând mulți români de vârsta a treia care trăiesc în sate fără lumină sau apă curentă! În aceste condiții, este evident că o creștere semnificativă a pensiilor trebuie  fie un imperativ național, fiind în joc însăși demnitatea României. O societate care își ignoră părinții și bunicii se plasează în afara lumii civilizate!

În al doilea rând, decizia CCR demonstrează uriașa nevoie de autorități puternice, serioase, competente, capabile  asigure un echilibru indispensabil într-o societate democratică.

Prin poziția sa înțeleaptă, care recunoaștedreptateapensionarilor, dar oferă actualei majorități parlamentare posibilitatea de a decide conform resurselor bugetare disponibile în acest moment, Curtea Constituțională soluționează o situație care, dacămânea nerezolvată, ar fi constituit un precedent periculos pentru democrație. O dată în plus, se dovedește că România are acută nevoie depășească sfera conflictului și a intoleranței, a războiului românilor împotriva românilor, inventat și cultivat sistematic în mandatele Băsescu. Pentru a prospera împreună, avem nevoie de autorități credibile, oneste și echidistante, precum și de încredere și respect reciproc, inclusiv între adversari politici.

24 COMENTARII

  1. romania trebuie sa aiba grija de seniorii sai pentru ca ei au construit acesta tara asa cum au putut ei cu mijloacele de la timpul respectiv.

  2. atata a fost discutata marirea asta de pensii incat aveam impresia ca nu se va mai intampla dar este absoluta nevoie de marire pentru ca multu bunici de-ai nostrii traiesc cu pensii foarte mici.

  3. venitul unui pensionar roman nu se compara cu venitul unui pensionar din uniunea europeana este cam ciudat ca dupa aproape 40 ani de munca sa ai o pensie din care abia sa supravietuiesti.

  4. sunt total de acord cu marirea pensiilor pentru ca si asa o duceau foarte greu parintii si bunicii nostrii.

  5. pe saracii pensionari nu ii baga nimeni in seama numai in campania electorala cand este vorba de vot….

  6. bunica mea traieste cu o pensie de 500 lei..ce ar mai putea fi zis?mai nimic, pentru ea este important oricat in plus la pensie ca sa isi ia medicamente.

  7. ar fi o mare gura de oxigen data pensionarilor de care au nevoie urgenta pentru ca medicamentele s-au scumpit odata cu aceasta pandemie.

  8. respectul si aprecierea fata de cei care ne-au dat viata nu trebuie sa dispara niciodata indiferent prin ce forma.

  9. curtea constitutionala este etalonul impartirii dreptatii in romania si de aceea ea trebuie sa dea decizii in favoarea poporului roman.

  10. sper ca amagirea pensionarilor va lua sfarsit si vor simtii si ei altfel de la luna la luna o pensie mai mare si mai decenta.

  11. acest verdict a fost mereu amanat si nu inteleg de ce,dar este ok sa fie dat acum pentru ca este urgenta nevoie de marire a pensiilor ca nu se mai poate asa.

  12. sper sa se ajunga mai repede la un numitor comun in ceea ce priveste cresterea pensiilor ca asa nu se mai poate traii.

  13. odata cu marirea de pensii seniorii nostri vor avea indeajuns sa isi ia medicamentele de care au nevoie.

  14. trebuie sa existe o marire consistenta daca vrem sa ajungem cu veniturile si pensiile le nivelul uniunii europene.

Comentariile sunt închise.