Nu mă număr printre specialiștii în criptomonede. Nici măcar printre “investitorii strategici”. Însă după aproape o jumătate de secol de experiență nemijlocită în economie, mi-am păstrat reflexul de a analiza tendințele piețelor și de a încerca să fac diferența între diverse “bule” trecătoare și fenomenele care pot avea efecte profunde pe termen lung.

În acest context, ținând seama că, spre exemplu, de la crearea Bitcoin au trecut peste 12 ani și, în prezent, piața mondială a monedelor virtuale a depășit 2 trilioane de dolari, cred că se poate asuma că, în cazul criptomonedelor, avem de-a face cu un fenomen substanțial care, în ciuda unor vulnerabilități obiective, s-ar putea consolida semnificativ în următorul deceniu.

Avantajele criptomonedelor sunt evidente: descentralizare (nu depind de o bancă sau autoritate centrală); “democratizare” (în principiu, sunt accesibile oricui); utilizare potențial universală (nu au “cetățenie” sau alt tip de limite/granițe administrativ-fiscale). În egală măsură, și dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ. Referitor la acest ultim aspect, cred că ar fi utilă o mică explicație elementară: în cazul majorității criptomonedelor, inclusiv al celor mai capitalizate (bitcoin, ethereum, dogecoin etc.), se presupune că există un număr extrem de mic de investitori care dețin mari procente din piață; în aceste condiții, ceilalți investitori sunt expuși la mișcările speculative ale “marilor deținători” care, în cazul în care decid un exit strategic, pot prăbuși întreaga piață. Mai concret, o monedă care valorează azi 4000 de dolari pe unitate ar putea ajunge la o valoare de sub 1 dolar pe unitate, în cazul unui exit masiv și al implicitei reacții în lanț provocate de acesta.

În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială. În aceste condiții, respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă), din cel puțin 3 motive:

  1. Informațiile accesibile în acest moment în mediul virtual au, de obicei, un profund caracter subiectiv, reprezentând opinii ale unor părți direct interesate financiar în creșterea sau descreșterea valorii și volumului monedelor virtuale – așadar, riscul dezinformărilor este ridicat!
  2. Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt persoane tinere și foarte tinere care, de regulă, își investesc toate resursele financiare disponibile, devenind astfel extrem de vulnerabile din punct de vedere social și economic.
  3. În ipoteza, absolut nedorită, a unor “crahuri”, este esențial ca autoritățile naționale să își păstreze credibilitatea în raport cu investitorii, evitând o iradiere a crizei spre sistemul financiar clasic.

Totodată, pe lângă campania de informare, ce ar putea fi desfășurată preponderent pe internet (mediul relevant pentru publicul țintă), consider că este esențială introducerea în programele școlare, încă din gimnaziu, a unor cursuri de “utilizare responsabilă a resurselor online”.

Acționând preventiv și proactiv putem evita dezastre financiare, economice și sociale cu urmări incalculabile.

20 COMENTARII

  1. nu exista un control sigur pe aceasta piata momentan totul este la liber si asta creeaza destul de multe suspiciuni referitor la modul de tranzactionare al criptomonedelor.

  2. neavand o baza solida in ceea ce proveste comertul cu aceste criptomonede incertitidinea este una foarte mare.

  3. este nevoie de o reglementare serioasa si din partea statului de un control care sa asigure o baza in ceea ce priveste tranzactionarea.

  4. nevoia de o autoritate care sa reglementeze acesta piata este una acuta mai ales ca acest fenomen a cunoscut in ultima perioada o dezvoltare majora.

  5. monedele virtuale nu au mai nimic in spate doar puterea de cumparare a celor care le doresc sa le aiba si aici este un drum foarte fragil si alunecos.

  6. persoanele care fac tranzactii pe pietele virtuale ar trebui sa aiba o carte fundamentala asa cum este constitutia care sa reliefeze un control asupra a ceea ce se tranzactioneza.

  7. trebuie o gandire de perspectiva daca se doreste sa se investeasca in asa ceva care este foarte volatil.

  8. este foarte tentanta de investit in acesta piata dar in acelasi timp riscul de pierdere este unul foarte mare.

  9. sunt de parere ca trebuie sa existe un ghid de utilizare in tranzactionarea de criptomonede pentru ca nu toti au pregatirea necesara de a desfasura astfel de actiuni.

  10. un ghid este chiar recomandat in acest domeniu care este destul de nou pentru majoritatea care vor sa investeasca in acesta piata.

  11. volatilitatea asigura acestei piete o cota foarte mare de incertitidine,de aceea este necesara si urgenta existenta unui ghid.

  12. ar fi inspre binele tuturor sa existe un ghid dupa care sa ne inspiram daca vrem sa investim in acest domeniu.

  13. fiecare investitor din acest domeniu doreste sa fie informat corect sa stie ce pasi sa urmeze fara sa dea gres.

  14. fiecare familie din mediul rural are pe cineva drag plecat in strainatate iar asigurarea unei infrastructuri it in acea zona ar fi ceva magnific le-ar mai alina dorul de cei dragi.

  15. cu siguranta exista si experti in acest domeniu dar un ghid ar fi de mare ajutor persoanelor incepatoare.

  16. as putea spune ca este vital existenta unui astfel de ghid pentru cei care doresc sa isi inceapa periplul intr-un astfle de domeniu nou.

Comentariile sunt închise.