Abordarea umanistă are la bază ESENȚA NATURII UMANE, respectiv de a fi permanent preocupat de propria dezvoltare cu scopul de a deveni o persoană autonomă, introspectivă, cu un rol în viața socială.

Spre deosebire de alte curente filosofico-politice, umaniștii cred primordial în PERSONALITATEA OMULUI și în faptul că omul trebuie să creadă în el.

Umaniștii se bazează pe principiul alegerii personale. Omul trebuie să aleagă între autenticitate și conformism.

Fie se bazează pe calitățile și experiența sa, consideră că poate influența societatea, fie nu are curajul să-și asume responsabilități și atunci devine un actor pe scena vieții.

99 COMENTARII

  1. E aproape un miracol că după 50 de reprimare sistematică a libertății economice sub comunism a fost totuși posibil să reinventăm democrația și economia de piață. Nu sunt nici pe departe unde ar trebui să fie după 30 de la revoluție, dar sunt multe semne de optimism. Poate schimbarea necesară în acest moment ține și de implementarea doctrinei umaniste la toate cele trei nivele – economic, social și politic.

  2. Doctrina umanistă este singura care poate determina, credibil si consistent, o schimbare fundamentala de sistem

  3. Momentul istoric pe care îl traversăm acum este cum nu se poate mai potrivit pentru punerea bazelor, fie ele și numai teoretice, ale unei societăți umaniste care să țină cont de esența naturii umane, respectiv de faptul că esența individuală poată fi actualizată doar social

  4. omul este cel care face diferenta in orice domeniu de activitate,de aceea ne trebuie oameni competenti in structurile de conducere ale tarii.

  5. Eu cred că atât comunismul cât și capitalismul sălbatic, primitiv sunt de fapt curse sociale în care afirmarea individualități la nivel social devine o sarcină imposibilă. Din acest punct de vedere, umanismul pare o doctrină care se opune atât comunismului cât și capitalismului brutal.

  6. Din câte am înțeles până acum din textele dumneavoastră referitoare la umanism, această doctrină își propune să armonizeze la nivel social cele două dimensiuni ale ființei umane, cea individuală și cea colectivă.

  7. pentru o mai buna coordonare statala romania trebuie sa recurga la principii solide si de durata iar acestea nu pot fi altele decat cele umaniste.

  8. Cred că ține de esența naturii umane puterea de a împărți cu cei din jurul nostru tot ceea ce am cucerit fiecare din noi în materie de cunoaştere, de înţelegere a lumii în care trăim, de toleranţă și de solidaritate umană.

  9. Felicitări, domnule Voiculescu! Felicitări pentru tot ce scrieți și pentru tot ce faceți. Și mult spor în continuare.

  10. După toate doctrinele pe care le-am încercat ca societate de atâta timp, pare într-adevăr că doctrina umanistă reprezintă calea naturală de dezvoltare în continuare a societăţii umane.

  11. dupa cum ii spune si numele ,umanismul,este doctrina care reliefeaza armonia,buna intelegere si ajutorarea cetatenilor unei societati.

  12. dezvoltarea fiintei umane duce automat si la o dezvoltare a societatii in care ea traieste si desfasoara activitati.

  13. umanismul trebuie adus la cunostiinta publicului larg,pentru ca numai prin cunoasterea sa deplina putem demara parghiile de implementare ale acestuia.

  14. la o analiza mai atenta constatam ca efectele umanismului produc o efervescenta foarte mare in ceea ce priveste dezvoltare educativa a individului.

  15. parghiile puterii in romania au devenit din ce in ce mai sensibile iar presiunea exercitata din exterior pune la mare incercare siguranta si dezvoltarea acestei tari.

  16. Esența naturii umane este exact ingredientul pe care cele mai multe teorii și curente îl ratează când vine vorba de dezvoltarea personalității umane. Tot respectul pentru abordarea umanistă pentru că ține cont de acest lucru.

  17. cred cu tarie ca in ciuda obstacoleleor intalnite societatea romaneasca poate renaste si poate devenii o putere la nivel european.

  18. de-a lungul existentei sale societatea romaneasca a cunoscut o multitudine de schimbari,unele au fost benefice altele s-au dovedit a fi ineficiente,insa cred ca o contributie semnificativa care poate atinge toate palierele de dezvoltare o poate avea doctrina umanista.

  19. După toate doctrinele pe care le-am încercat ca societate de atâta timp, pare într-adevăr că doctrina umanistă reprezintă calea naturală de dezvoltare în continuare a societăţii umane.

  20. Oricine se uită cu atenție la ce s-a întâmplat în politica românească în ultimii ani își poate da ușor seama cât de mult avem nevoie de niște principii doctrinare sănătoase precum cele umaniste.

  21. daca asa zisele doctrine pe care romania le-a adoptat de-a lungul timpului s-au dovedit a fi ineficiente poate ca este nevoie de o schimbare majora la nivel doctrinar, iar asta presupune adoptarea si implementarea umanismului in structura de baza a societatii romanesti.

  22. romania ca membra a uniunii europene poate face demersuri in a imbunatatii bunul mers al lucrurilor si din punct de vedere doctrinar.

  23. in periplul lor pe scena politica damboviteana alesii neamului au uitat pentru ceea ce au fost votati,adica sa adopte masuri care duc la imbunatatirea nivelului de trai in romania.

  24. modalitatea de implementare a umanismului in structura de stat a romaniei este una foarte simpla,important este sa se ajunga la un numitor comun intre putere si opozitie cu privire pe acest subiect.

  25. se spune ca speranta moare ultima,insa eu tot mai sper ca voi prinde vremurile cand societatea romaneasca va imbratisa ideologia si doctrina umanista.

  26. incertitudinea care se contureaza la orizont nu este privita in ansamblul sau,de aceea trebuies demarate inca de pe acum masuri care sa asigure o stabilitate politica si sociala in romania.

  27. principiile umaniste trebuiesc sa ne fie calauzitoare in perioada urmatoare pentru ca avem nevoie de stabilitate in tara.

  28. pentru o mai buna constientizare a ideologiei umaniste trebuie ca bazele acesteia sa fie invatate si in scolile romanesti.

  29. Pe mine m-ați convins demult cu privire la necesitatea organizării unei vieți sociale care să pună în centrul ei principiile umanismului pragmatic. Bine-ar fi să fie de aceeași părere și persoanele cu putere reală de decizie.

  30. Eu cred că orice societate ar trebui să fie umanistă în natură și dacă nu e, să aspire să devină astfel în cel mai scurt timp.

  31. De acord cu faptul că fiecare persoană trebuie să se bazeze pe calitățile și experiența sa pentru a încerca să influențeze în bine societatea, dar cu amendamentul că e absolut necesară și tipul de societatea care să îi permită să facă acest lucru. Aici relația trebuie să fie biunivocă

  32. Din ce am mai citit despre umanism, inclusiv pe blogul dumneavoastră, am înțeles că atât comunismul cât și capitalismul în forma sa dură fac aproape imposibilă afirmarea esenței umane, care este individualitatea, la nivel social, colectiv.

  33. strategia romaniei de dezvoltare bate pasul pe loc ,cum se spune,nimeni din conducerea tarii nu reuseste sa faca un astfel de proiect.

  34. atunci cand nu ai o baza doctrina puternica risti sa fi in bataia vantului iar tara sa se dezechilibreze la cele mai mici obstacole intalnite.

  35. sper ca in al doisprezecelea ceas autoritatile romane isi vor da seama ca duc romania pe fundul prapastiei cu aceste neconcordante politice.

  36. pentru a implementa umanismul ca si doctrina de stat ne trebuiesc oameni capabili si profesionisti nu ca ceea ce avem acum la conducere.

  37. Din pacate…romanii sunt tot mai des abuzați si loviți de soarta, iar cei de la carmele tarii nu fac nimic in acest sens…

  38. romanii au fost incercati cu multe greutati de-a lungul timpului dar cred ca a sosit momentul sa se schimbe ceva in politica din romania.

  39. Spuneați într-un articol mai vechi că este foarte riscant în ziua de astăzi să vorbești despre „o societate total diferiră de cele existente până astăzi” și cred că aveți mare dreptate. Dar cred că ați reușit să descrieți coerent ideile de bază, iar acum ideea unei societăți bazate pe doctrina umanistă nu mai pare atât de utopică.

  40. aplicand doctrine care pot schimba o societate cred ca este cel mai frumos si bun lucru pe care-l putem face pentru romania.

  41. Probabil orice formă de organizare politică și socială căreia îi pasă cu adevărat de cetățenii ei, de societate în ansamblu, până la urmă, ar trebui să își propună să devină esențial umanistă.

  42. in ultimii ani umanitatea a trecut prin momente foarte grele insa spiritul umanism a vegheat asupra bunei desfasurari a lucrurilor chiar si atunci cand totul parea o degringolada totala.

  43. Spuneați într-un articol mai vechi că este foarte riscant în ziua de astăzi să vorbești despre „o societate total diferiră de cele existente până astăzi” și cred că aveți mare dreptate. Dar cred că ați reușit să descrieți coerent ideile de bază, iar acum ideea unei societăți bazate pe doctrina umanistă nu mai pare atât de utopică.

  44. cred ca de prea mult timp romania a oscilat intre incertitudine si promisiuni desarte si acum a sosit clipa de a face o mare schimbare in politica damboviteana.

  45. atata timp cat deciziile importante vin de peste granita conducerea de la bucuresti nu are nicio pozitie ferma fata de acest lucru.

  46. cred ca se incearca o diversiune de a ne atrage atentia de la adevaratele probleme reale ale societatii iar plavanul de la cotroceni ne sfideaza pe fata.

  47. traim in fiecare zi cu speranta ca soarele va rasarii si pe strada noastra,insa acest lucru se lasa asteptat de ceva vreme.

Comentariile sunt închise.