Curentele umaniste pare că s-au suprapus peste filosofia vieții care include comportamentul și natura umană.

Analizăm omul și lumea lui interioară, acceptăm dogmatismul și determinismul sau fatalismul.

Umaniștii pun accent pe demnitate, onoare, curaj în stabilirea gradului real de libertate al omului.

În esență, umanismul pune accent pe libertatea individuală în alegerea drumului prin viață și consideră ca fiind primordial pragmatismul, experiențele și soluțiile la problemele personale care apar în viață.

Pe acest subiect extrem de important voi reveni și săptămâna viitoare.

115 COMENTARII

  1. Cred că doctrina umanistă este prima teorie politică de care știu eu care pune în centrul ei creativitatea individuală.

  2. Din păcate încă multă lume nu înțelege adevărul acesta simplu: libertatea umană personală se întinde exact până la limita în care exercitarea ei încalcă libertatea personală a celorlalți.

  3. Cine mai are ochi să vadă nu poate să nu observe că România a ajuns în colaps politic, economic și social. Acesta ar fi un moment bun pentru punerea doctrinei umaniste în practică, dar nu văd nicăieri politicienii capabili să se apuce de un astfel de proiect.

  4. Cred că în acest punct al dezvoltării socio-economice din România, doctrina umanistă pare singura capabilă să realizeze un echilibru real între indivizi și societate.

  5. momentele prin care trece acum romania ca si tara par a fi nesfarsit de grele insa cu o organizare riguroasa cred ca putem trece toate obstacolele.

    • Încă o dată constat că dacă ai ceva de spus, cu puțină răbdare, vor fi întotdeauna destui oameni inteligenți care să te asculte

  6. avem nevoie de oameni capabili in conducerea tarii nu ca plavanul de la cotroceni care ne-a adus in sapa de lemn.

  7. O teorie care pune în centrul ei valoarea umană și libertatea individuală este pe înțelesul meu.

  8. Eu unul sunt de acord cu abordarea extrem de pragmatică a umanismului. Mă refer aici la faptul că nu se teme să admită că natura umană este în principiu egoistă. Acesta e un exemplu de realism politic cu care sunt cu totul de acord.

  9. principiile sanatoase ale acestei doctrine pot constitui raspunsurile la foarte multe intrebari de actualitate.

  10. pentru o dezvoltare durabila a tarii noastre trebuie sa implementam metode care sa vina in sprijinul cetateanului si al micului intreprinzator.

  11. toata acesta degringolada din politica si-ar gasii un sfarsit daca s-ar ajunge la un numitor comun care sa imbrace haina umanista.

  12. cu totii trebuie sa credem in relansarea romaniei prin umanism si sa punem umarul la buna functionare a societatii romanesti.

    • Împreună, uniți și conștientizând capacitatea noastră de a face bine vom putea trece peste orice obstacol.

  13. Proiectul umanist este unul foarte ambițios. Totuși, eu sunt sceptic în ceea ce privește șansele lui de succes la noi văzând calitatea politicienilor din acest moment.

  14. După 30 de ani de la Revoluție poate e timpul pentru o schimbare reală în politica românească și nu văd de ce fi umanismul această schimbare. Eu unul sigur aș vota un partid capabil să implementeze astfel de politici publice.

  15. Regret două lucruri de dinainte de 1989: educația gratuită și asistența medicală universală și gratuită. Știu că au fost implementate prost, cu multă propagandă în scoli și universități, cu spitale prost echipate, dar ideile sunt valabile. Sper ca în doctrina umanistă educația și accesul la sănătate să fie universal valabile și gratuite.

    • Nu sunt de acord cu “scoala si sanatatea GRATIS”! Oricum platesti, nimic nu e gratis. Prefer sa platesc, sa am spitale decente si sa primesc servicii bune, la fel si in cazul scolilor.

  16. Pe mine m-ați convins de justețea doctrinei umaniste în momentul în care ați spus într-unul dintre articolele dumneavoastră mai vechi că un program politic bazat pe aceste idei trebuie să introducă un control asupra modului în care aleșii prin vot își îndeplinesc exact mandatul primit. De câte ori am votat până acum am fost dezamăgit de faptul că 90 la sută din programul electoral pe care l-am votat a fost praf în ochi, promisiuni deșarte, vorbe goale.

    • Scopul acestui blog nu este să impună un punct de vedere sau altul, scopul este să deschidem o discuție vie pe niște teme pe care le considerăm importante. Orice punct de vedere argumentat este binevenit.

  17. Momentul istoric pe care îl traversăm acum este cum nu se poate mai potrivit pentru punerea bazelor, fie ele și numai teoretice, ale unei societăți și economii umaniste.

  18. m-as bucura foarte mult daca romania ar avea o doctrina care sa o ajute sa iasa din marele impas in care ne aflam acum.

  19. strategia curentului umanist este de a pune in evidenta fiinta umana.omul este cel care face diferenta in orice.

  20. competenta politicienilor romani este pusa la mare indoiala in astfel de vremuri tulburi,tocmai acum ne putem da seama cat de capabili sau nu sunt cei din fruntea tarii.

  21. daca analizam parcursul romaniei dupa revolutie constatam ca neavand o doctrina calauzitoare tara noastra a plutit in deriva fara a avea ceva solid doctrinar.

  22. nu trebuie sa cedam,implementarea curentului umanist trebuie sa se faca in fiecare zi si constant pentru dezvoltarea romaniei.

  23. umanismul si-a pus amprenta vizibila in societatile care l-au adoptat,iar mecanismele puterii si-au calibrat fortele in functie de principiile sale.

  24. indiferent de tara,de societatea in care traiesc oamenii au facut mereu diferenta tocmai acesta este fundamentul de baza al umanismului,dezvoltarea societatilor prin oamenii care traim si isi desfasoara activitatea acolo.

  25. Daca politicienii de astazi ar reflecta macar putin asupra doctrinei umaniste… nu am mai avea de suferit atat. Dar, din pacate suntem batjocoriți in fiecare minut de cei ce me conduc pentru ca ei pun mai presus de toate interesele personale…

  26. Ce mi se pare uimitor cu privire la ideile umaniste este faptul că acestea au apărut aproape simultan în locuri și societăți complet diferite din Europa, din Orient, din lumea anglo-saxonă sau din cea latino-americană. Cred că acest fapt spune foarte mult despre valabilitatea intrinsecă a acestor idei.

  27. societatea romaneasca trece prin momente foarte grele si numai o interventie umanista mai poate schimba ceva in bine.

  28. este un moment propice de a implementa doctrina umanista,chiar avem nevoie de o schimbare doctrinara in romania.

  29. doctrina umanista este singurul flagel al romaniei care ne poate schimba societatea in bine si a ne asigura un viitor frumos.

  30. O doctrină care pune accent pe natura umană transcende doctrinele politice și filosofice, e universală.

  31. Aspectul pe care îl apreciez cel mai mult în cazul doctrinei umaniste este faptul că se înfățișează ca o doctrină care își propune în primul rând să facă ceva, nu doar să treacă în revistă diverse concepții și sisteme. Este o doctrină care vrea să schimbe fața societății, nu doar să o critice.

  32. Din pacate, aceasta tare este condusă de oameni incompetenți… e nevoie de o clasa politica noua, care sa vina in sprijinul oamenilor! Sustin umanistii!

  33. E nevoie mai mult ca oricând de o societate fundamentată pe principii umaniste. Mă întreb la ce nivel de dezvoltare economică și socială ar trebui să fie o societate pentru a putea pune în practică principiile umanismului??

  34. Eu am studiat proiecte si ideile doctrinei umaniste. cred că implementarea lor ar face mult bine societății românești! Umanismul reprezintă calea de mijloc.

  35. Este mare nevoie și de o forță politică suficient de puternică pentru a da realitate ideilor din doctrina umanistă.

  36. Dacă România ar avea mai mulți oameni ca dumneavoastră, cu siguranță am fi cu mult departe. Dar suntem conduși de oameni incompetenți!

  37. trebuie sa ramanem lucizi in fata obstacolelor intalnite si sa incercam sa gasim solutii viabile pentru cetatenii acestei tari.

  38. daca timp de 30 de ani au fost testate tot felul de moduri de a conduce acesta tara cred ca acum a sosit vremea unei doctrine umaniste care sa resusciteze romania din temelii.

  39. este necesara si in acelasi timp urgenta o implementare a umanismului in tara noastra pentru ca este singura noastra cale de a iesii la lumina.

  40. inca din cele mai vechi timpuri umanismul si-a facut prezenta in societati in care egalitatea si armonia erau la ele acasa.

  41. Pentru mine este evident că a venit momentul unei schimbări de paradigmă în politica românească. Iar concepția umanistă pare o doctrină politică matură, cu avantajul major că se află într-o poziție care îi permită să evite extremele la care au ajuns de prea multe ori celelalte concepții politice de până acum.

  42. Pacat ca politicienii de astazi de la carmele acestei tari nu pun in valoare omul si nevoile sale! Cred ca mai mult ca niciodata, Romania are nevoie de principii doctrinare solide! Spre exemplu, principiile umaniste!

    Felicitari!!!

  43. politicienii din ziua de azi trebuie sa inteleaga ca numai o doctrina umanista ne poate scoate din conul de umbra in care ne aflam.

  44. principiile dupa care s-a calauzit romania pana acum s-au dovedit a fi unele ineficiente si cred ca se poate trece la o doctrina umanista foarte bine implementata.

  45. politicienii romani sunt ocupati cu altceva acum pe ei nu-i intereseaza soarta romanilor care o duc din ce in ce mai greu.

  46. sunt un adept al umanismului si sustin ideea de a implementa acesta ideologie ca si doctrina de stat in romania.

  47. guvernantii nostrii trebuie sa dea dovada de o mare implicare si seriozitate pentru a adopta o asa doctrina cum este cea umanista.

  48. daca timp de 30 de ani am fost asa ca o corabie in deriva macar acum in al doisprezecelea ceas sa facem ceva pentru a schimba lucrurile in bine in tara asta.

  49. acesta tara nu a avut un plan de dezvoltare timp de 30 de ani insa cred ca acum a sosit vremea pentru a face lucruri serioase si de durata pentru populatie.

  50. jocurile de culise care se fac acum in romania nu aduc nimic bun,ba dimpotriva indeparteaza si mai mult tara de o relansare corecta si echitabila.

Comentariile sunt închise.