De la început trebuie să clarific o dilemă.

Umanismul respinge apelul la credințe supranaturale pentru soluționarea problemelor umane, DAR nu și credințele însele.

Eu cred în Dumnezeu și sunt umanist.

În Statele Unite, Curtea Supremă a admis că umanismul este echivalent cu o religie în sensul limitat al autorizării umaniștilor să oficieze ceremonii.

137 COMENTARII

  1. daca romania ar adopta doctrina umanista ca si doctrina de stat alta ar fi fata tarii nostre in afara granitelor.

  2. sustin doctrina umanista si principiile sale puternice pentru ca este singura sansa pe care romania o mai are in momentul de fata.

  3. exemplul trebuie luat de la tarile care au umanismul ca si piatra de temelie la nivel doctrinar,si de acolo putem trage singuri concluziile.

  4. foarte putine doctrine au fost mentionate ca rang de religie,impactul pe care il are umanismul la nivelul societatilor este unul foarte mare.

  5. daca luam in calcul dezvoltarea rapida produsa de o asemenea doctrina,putem spune ca ea trebuie implementata imediat in societatea romaneasca.

  6. sunt o sustinatoare a umanismului de foarte mult timp si sper ca guvernantii sa citeasca si sa inteleaga ceva bun din aceasta doctrina.

  7. umanismul vine ca si o completare a religiei ca un mediul propice de dezvoltare umana in care fiinta omeneasca este pusa in valoare.

  8. Umanismul reușește să facă ce alte doctrine nu fac: unește oamenii în loc să îi dezbine!

  9. Indiferent de apartenența religioasă cred că putem cădea de acord că ideile umaniste ar fi foarte folositoare dacă ar fi implementate la nivel de stat în România.

  10. Sincer, doar Dumnezeu și o pună aplicare a unor doctrine care să pună pe primul loc oamenii de rând, cum este cea umanistă, ne mai pot salva din criza în care ne regăsim momentan.

  11. Cu greu mai găsești oameni cu încredere în Dumnezeu și gânduri bune, capitalismul îi face pe mulți mai egoiști și mai nepăsători față de problemele semenilor, o trecere spre umanism ar fi binevenită dar va fi și foarte grea.

  12. Ca de obicei, aveți dreptate domnule profesor. Umanismul nu înseamnă lipsa unei credințe personale, înseamnă o viață trăită cu demnitate și onoare!

  13. Nu ne rămâne decât să avem credință că lucrurile se vor așeza pe un făgaș mai bun… dar, din păcate, umanismul ca și doctrină este prea mult pentru majoritatea din clasa politică actuală.

  14. Foarte adevărat și foarte bine spus, vorbele acestea se potrivesc perfect cu vremurile pe care le trăim: orice facem trebuie să facem cu credință în Dumnezeu!

  15. daca timp de 30 de ani in romania nu a functionat la parametrii normali nicio doctrina politica atunci cred ca venit timpul pentru o schimbare in acest sens.

  16. umanismul cu ale sale principii poate dezvolta o tara si poate aduce speranta si incredere intre oameni.

  17. romania a avut mult de suferit pentru ca nu a a avut o doctrina calauzitoare dar acum cred ca se contureaza una la orizont.

  18. conflictele acestui secol indiferent de natura lor cred ca pot fi combature cu o doctrina umanista care aduce mereu armonie si pace intr-o societate.

  19. daca romania nu are un plan de redresare si dezvoltare atunci le poate face pe acestea din urma cu o schimbare de doctrina politica.

  20. sper sa prindem vremurile cand in romania va domnii pacea si siguranta cetateanului iar viitorul sa nu mai fie atat de intunecat.

  21. degringolada politica din romania nu face bine in primul rand nivelului de trai al romanilor.

  22. cred ca suntem la un moment de cotitura in istoria romaniei cand trebuie schimbat mai totul din temelie.

  23. stau si ma intreb,oare de ce nu am facut schimbarile la timpul potrivit din punct de vedere doctrinar….ca acum eram in randul tarilor puternice din europa.

  24. Ceea ce diferențiază religia de alte tipuri de umanism implică atitudini și perspective de bază asupra a ceea ce ar trebui să însemne umanismul.

  25. Ideile doctrinei umaniste sunt foarte generoase și cred că implementarea lor ar face mult bine societății românești în general.

  26. E nevoie mai mult ca oricând ca societățile în general, indiferent de doctrinele politice care le guvernează, să adopte pe scară largă principiile umaniste

  27. Dacă ținem cont de faptul că umanismul se identifică cu aflarea adevărului, cunoașterea binelui, moralitatea și înfăptuirea binelui putem vedea legăturile acestuia cu religia și credința.

  28. Creștinismul însuși este o formă de umanism. Pentru unii este chiar cea mai înaltă formă a umanismului.

  29. Umanismul, la fel ca religia sub forma ei de credință practicată, nu este doar o teorie, are și o latură practică prin care încearcă să înfăptuiască idealurile sale: aflarea adevărului, realizarea binelui și practicarea moralității.

  30. Foarte adevărat și foarte bine spus, vorbele acestea se potrivesc perfect cu vremurile pe care le trăim: trebuie sa credem in Dumnezeu!

  31. cred intr-un umanism benefic pentru romania si mai cred in puterea sa de a schimba lucrurile in bine.

  32. din categoria doctrinelor umanimsul poate fi considerat ca fiind o religie pentru majoritatea tarilor care l-au adoptat in structura lor politica.

  33. amploarea umanismul la nivel mondial este una colosal de mare de aceea asemuirea sa cu o religie este perfect valabila.

  34. atata timp cat are in primul plan omul, umanismul,poate fi comparat cu orice religie de pe acest pamant pentru ca omul face diferenta in absolut orice.

  35. principiul doctrinar de baza al umanismului este omul potrivit la locul potrivit numai asa se poate dezvolta o persoana,o tara,un imperiu si intreaga planeta.

  36. fiind o adepta de foarte timp a umanismului m-as bucura foarte mult daca tara mea ar implementa aceasta doctrina in structura sa de conducere.

  37. romania nu poate avea o revenire economica sau de orice alta natura fara ajutorul umanismului.

  38. pentru a intra in aliniamentul tarilor dezvoltate din uniunea europeana trebuie sa facem o schimbare la nivel doctrinar in romania.

  39. aveti perfecta dreptate domnule profesor,ideologia umanista a atins borna de religie din multe puncte de vedere.

  40. inca din antichitate marile curente filosofice aveau la baza umanismul ca si doctrina intemeietoare si creatoare de principii care tineau de conducerea unui stat sau de dezvoltarea individului in parte.

  41. daca facem o scurta analiza in evolutia umana din cele mai vechi timpuri si pana acum constatam ca reperele umaniste au fost prezente mereu in modul de dezvoltare al nostru.

  42. certitidinea existentei umanismului in societatile dezvoltate se vede prin gradul foarte inalt de educatie si de civilizatie pe care-l arboreaza.

  43. la ce miscari sunt acum pe scena politica din romania este urgenta nevoie de o schimbare la nivel doctrinar.

  44. religia si umanismul merg amandoua in tandem ambele avand un singur numitor comun,de a face lumea mai buna.

  45. vremurile pe care le traim sunt unele foarte grele si de aceea este nevoie de o schimbare de doctrina.

  46. o buna strategie pentru romania este cea care inglobeaza umanismul ca principiu de dezvoltare durabila statala.

  47. suntem un popor de oameni credinciosi si credem in viitorul acestei tari cu ajutorul umanismului.

  48. Ceea ce diferențiază religia de alte tipuri de umanism implică atitudini și perspective de bază asupra a ceea ce ar trebui să însemne umanismul.

  49. m-as bucura foarte mult daca romania ar adopta o doctrina umanista care sa-i confere posibilitatea sa devina o tara puternica in europa.

  50. faptele sunt cele mai sugestive si cele mai relevante insa conducerea romaniei parca are interzis la a actiona in beneficiul statului roman.

  51. Având în vedere faptul că umanismul este o doctrină cu veleități universaliste, este logic să înglobeze și aspectele care țin de spiritualitate, cum sunt credințele și experiențele religioase

  52. Altfel spus, toate credințele sunt umaniste, dar nu toate curentele umaniste țin de religios și credință.

  53. Cel mai mult am incredere in Dumnezeu si umanism!

    Felicitari, domnule Voiculescu pentru toate articolele de calitate cu care ne-ati obisnuit!

  54. pentru ca lucrurile sa mearga bine in romania trebuie sa fie implementata o doctrina corecta cum este cea umanista.

  55. umanismul ca si ideologie a venit in sprijinul societatilor inca din cele mai vechi timpuri.

  56. umbrela salvarii noastre o reprezinta ideologia umanista iar acest lucru trebuie sa fie pus in aplicare in viitorul apropiat.

  57. la o scurta analiza putem trage concluzia ca in toate tarile in care doctrina umanista a fost implementata gradul de educatie si de civilizatie este unul foarte ridicat.

  58. Sincer, eu personal am foarte multa încredere in umanism și cred că dacă ar fi implementat de oamenii potriviți rezultatele ar fi peste orice așteptări chiar și în această perioadă de criză prelungită!

  59. ridicarea unei natiuni se poate face numai prin implicare masiva din partea conducerii si printr-o doctrina adecvata societatii respective.

  60. daca va exista vointa din partea autoritatilor cred ca doctrina umanista va devenii baza dezvoltarii noastre pe viitor.

  61. Romanii ar trebui sa știe ca doctrina umanista este calea de mijloc dintre doua extreme!

  62. intotdeauna am crezut in principiile umanismului ca pot schimba fata unei societati si o pot dezvolta pe un termen foarte lung.

  63. timp de 30 de ani in romania nicio doctrina nu a produs efectele asteptate de aceea este mare nevoie de o schimbare la nivel doctrinar.

  64. fara o strategie clara romania nu se poate dezvolta iar din cate se vede conducerea tarii nu face mai nimic in acest sens.

  65. daca o tara sau o societate tinde inspre dezvoltare atunci caracteristica principala trebuie sa fie o doctrina umanista.

  66. prioritatea romaniei in momentul de fata trebuie sa fie relansarea economica cu ajutorul umanistilor pentru ca ei sunt singurii care stiu problemele reale ale cetateanului de rand.

  67. cu totii traim vremuri foarte grele de aceea solidaritatea si sprijinul reciproc trebuie sa ne caracterizeze pe toti.

  68. ca si doctrina umanismul poate imbraca haina unei ideologii care din multe puncte de vedere se aseamana cu o religie.

  69. structura de consolidare a unei societati trebuie sa inglobeze si umanismul ca stalp de rezistenta daca acea societate doreste sa devina una puternica.

  70. cand am citit prima data despre principiile umanismului am ajuns la concluzia ca o asa doctrina ne trebuie si noua in romania.

  71. vremurile care se contureaza la orizont se prezinta a fi foarte grele dar putem diminua impactul lor devastator prin implementarea umanismului ca si doctrina statala.

  72. cred ca unul dintre punctele slabe ale romaniei este nivelul doctrinar foarte slab in comparatie cu tarile din uniunea europeana.

  73. incompetenta actualei guvernari a dus la dezechilibru economic in care se afla acum romania.

  74. siguranta zilei de maine este pusa la mare incercare,doar doctrina umanista reprezinta calea de iesire sigura la lumina.

  75. indiferent de derularea evenimentelor un lucru este clar, romania are nevoie de umanism ca de aer altfel nu se mai poate merge asa.

  76. sunt un sustinator al umanismului de foarte mult timp si pledez pentru ca el sa devina fundamentul dezvoltarii tarii mele.

  77. siguranta europeana este pusa la mare incercare acum,iar romania trebuie sa aiba mare grija la pozitionarea sa in cadrul uniunii europene.

  78. intr-o lume lovita de tot felul de evenimente,nu prea frumoase,doctrina umanista vine ca o umbrela protectoare asupra popoarelor aflate in primejdie.

  79. din punct de vedere economic romania trece prin momente foarte grele de aceea este mare nevoie de umanism ca si doctrina.

  80. daca romania ar avea un plan de dezvoltare pe termen mediu si lung cred ca am trece mai usor peste obstacolele care vor venii.

  81. criza alimentara care va lovii si romania cred ca poate fi combatuta cu o schimbare de doctrina politica si cu multa implicare din partea autoritatilor.

  82. nu de putine ori umanismul si-a aratat puterea sa vindecatoare intr-o societate macinata de mari neajunsuri.

  83. acolo unde exista doctrina umanista exista si religie care apeleaza la principiile umaniste.

  84. cred ca romania are mare nevoie de umanism mai ales acum ca trecem cu totii printr-o inflatie foarte mare.

  85. Chiar dacă nu sunt nici pe departe unul și același lucru, există multe puncte comune între umanism și religie: preocuparea continuă cu propria dezvoltare, dorința de a face bine semenilor

  86. binele comun primeaza atat in umanism cat si in religia care are un rol hotarator intr-o societate.

  87. toti romanii isi doresc o doctrina care sa vina in sprijinul lor si sa impacteze in bine nivelul lor de trai.

  88. romania are nevoie acuta de stabilitate,si mai ales stabilitate si continuitate economica.

  89. daca nu vom implementa umanismul ca si doctrina statala vom risca sa ramanem la periferia statelor dezvoltate ale uniunii europene.

  90. trebuie avuta mare grija la inflatia galopanta care cucereste din ce in ce mai mult teren in romania.

  91. romania are nevoie de masuri economice sustenabile iar efectul lor sa fie resimtit in buzunarul romanului.

Comentariile sunt închise.