Astazi este Ziua Mondială a Libertății Presei.
În ce limite este presa liberă? Care este rolul proprietarilor, dar al jurnaliștilor?
Cât de importantă este libertatea presei? Este presa câinele de pază al democrației?
Sigur ar merita organizarea unor dezbateri serioase pentru a realiza un consens.
Pe de altă parte, merită ca cineva să facă sacrificii pentru libertatea presei?
Răspunsul meu este că, atât libertatea presei care înseamnă democrație reală, cât și adevărații jurnaliști onești, de caracter, cu demnitate, onoare si curaj, merită sacrificii mari.

102 COMENTARII

  1. aveti perfecta dreptate domnule profesor,pentru libertate s-a murit de-a lungul istoriei foarte mult.

  2. cei mai profesionisti jurnalisti din romania sunt cei de la trustul intact.felicitari tineti-o tot asa.

  3. presa este a patra putere in stat si are obligatia sa ne aduca informatia in forma sa pura

  4. imi place foarte mult emisiunea lui mihai gadea,sinteza zilei,o urmaresc de fiecare data cu mare placere.

  5. libertatea este cel mai de pret lucru pentru care oamenii au facut mari sacrificii de-a lungul timpului.

  6. apreciez foarte mult jurnalistii antenei trei,ei sunt varful de lance al jurnalismului din romania.

  7. presa face in asa fel incat sa existe un echilibru intr-o societate pentru ca acea societate sa se poata numii moderna.

  8. cred ca o democratie puternica este rezultatul unei prese libere care informeaza la timp si corect poporul.

  9. singurii care spun lucrurilor pe nume sunt cei de la antene imi place de ei, si de aici putem trage concluzia ca ei sunt singurii din romania care informeaza corect populatia.

  10. Ca să ne facem o idee despre puterea unei prese libere nu trebuie decât să ne amintim că pe Nixon nu l-au învins rușii și războiul rece, nici criza din Orientul Mijlociu, nici catastrofalul război din Vietnam, ci doi jurnaliști care au publicat o investigație.

  11. presa are un rol foarte greu, dupa parerea mea, intr-o societate si anume ca ea trebuie mereu sa gaseasca un echilibru intre buna functionare a lucrurilor si democratia in sine.

  12. Mi-a plăcut foarte mult chestia asta pe care a spus-o Mark Twain: „Dacă nu citeşti ziarele, eşti neinformat, dacă le citeşti, eşti dezinformat”.

  13. Libertatea presei merită orice sacrificiu, pentru că democrația merită orice sacrificiu.

  14. Aveți mare dreptate domnule Voiculecu, nu e întâmplător faptul că primul amendament din Constituția SUA interzice Congresului să promulge legi care să îngrădească libertatea de exprimare și libertatea presei.

  15. E destul de simplu. Faptul că nici o tiranie nu a avut vreodată presă liberă și libertate de exprimare demonstrează că presa liberă poate exista doar în democrații și democrațiile pot exista doar cu presă liberă.

  16. am avut timpuri cand presa era supusa unor masuri coercitive foarte mari si am vazut rezultatul,cred ca acum presa este una libera si este foarte bine ca este asa pentru ca o democratie nu poate functiona altfel.

  17. o societate care se respecta si care isi respecta cetatenii trebuie sa aiba o presa libera.

  18. Nu e de ajuns să ai o presă liberă, trebuie să și existe cine să o aprecieze și să se folosească în mod corect de această putere.

  19. De când cu social media, presa clasică, liberă sau nu, de scandal sau de investigații, trăiește de pe o zi pe alta, amenințată mereu cu dispariția. Prin nu se știe ce miracol încă mai rezistă.

  20. Este greșit să spui că în țările nedemocratice este îngrădită libertatea presei pentru că nu poți să îngrădești ceva ce nu există.

  21. Dintotdeauna presa a fost și o afacere, care trebuie să fie profitabilă pentru a rezista. Cu toate acestea, este nevoie de un anumit tip de proprietar care are inteligența necesară pentru a înțelege că libertatea de conștiință a jurnaliștilor pe care îi plătește este de neprețuit.

  22. Presa cu epoleți, presa cu subiecte primite în plic de la stăpânire, presa serviciilor nu este câinele de pază al democrației, este cancerul democrației. Am avut suficiente exemple din toate aceste categorii în ultimii 30 de ani.

  23. rolul jurnalistilor este de a aduce intr-un mod corect informatiile la cunostiinta publicului.

  24. presa nu trebuie sa fie controlata de nimeni intr-o societate care se pretinde a fi democratica.

  25. de-a lungul timpului in romania au mai exista si cazuri in care unii jurnalisti aveau un rucsac de pietroaie in spate.

  26. După părerea mea, rolul proprietarilor de presă este să se asigure că jurnaliștii din trustul său pot să se exprime absolut liber, fără nicio cenzură sau autocenzură.

  27. Ca să o spunem direct: dacă în Rusia exista presă liberă, războiul din Ucraina nu ar fi fost posibil, pentru că este de neconceput ca niște indivizi raționali să accepte așa ceva dacă ar fi fost corect informați și nu spălați pe creier de o propagandă otrăvit

  28. nu dintotdeauna presa a fost libera insa acum cred ca jurnalistii se pot exprima liber fara nicio constrangere.

  29. presa a fost mai mereu echidistanta fata de conducerea statului de aceea este nevoie si trebuie ca ea sa fie libera.

  30. Democrația însăși este de neconceput fără o presă liberă. Mai mult, gradul de libertate al presei este cel mai important indicator al sănătății democrației

  31. Nu îmi plac cuvintele mari, dar în cazul dumneavoastră chiar se poate vorbi de sacrificii mari făcute pentru presă. Și nu mă gândesc doar la sediul confiscat total aiurea de cozile de topor ale lui Petrov, mă gândesc și la anii de închisoare pe care i-ați făcut

  32. Internetul a cam ucis presa. Nu prea mai există presă în sensul de instituție care slujește în primul rând adevărul și care crează curente de opinii și de gândire. Clickbait și PR, vizualizări și comentarii, vizitatori unici și bani plătiți pentru poziții bune în rezultatele motoarelor de căutare, cam asta a devenit „presa” on-line.

  33. Îmi amintesc cu groază de anii în care era Băsescu președinte și aproape toată presa era la picioarele lui și a serviciilor. Acestea sunt momentele în care se vede cine sunt adevărații jurnaliști, cei puțini care rezistă presiunilor, amenințărilor și tentațiilor. Orice s-ar întâmpla de acum încolo cu jurnaliștii din trustul Intact, pentru felul în care s-au comportat în cei 10 ani de băsism, merită tot respectul.

  34. Super sugestivă poza. Nu doar Gâdea vă poate fi recunoscător pentru ce ați făcut pentru el, ci mai toți jurnaliștii din trust.

  35. in epoca basescu o parte din presa din romania era subordonata,trebuie sa avem grija sa nu se mai ajunga acolo.

  36. Cel mai bun exemplu cu privire la sacrificiile pentru libertatea presei este chiar Antena 3, care au fost de-a dreptul prigoniți în regimul lui Băsescu. Aveți și dumneavoastră un merit important pentru faptul că au rezistat.

  37. presa din romania a avut de suferit in perioada cand basescu ocupa scaunul de presedinte al romaniei.

  38. jurnalistii antenei 3 sunt un etalon in ceea ce priveste profesionalismul presei din romania.

  39. internetul a cam pus presa intr-un con de umbra insa mai sunt jurnalisti care sunt dedicati meseriei lor.

  40. integritatea si onestitatea tine de fiecare in parte si de modul cum vedem buna desfasurare a lucrurilor.

  41. respect si imi place foarte mult postul antena 3 de acolo imi iau informatiile la ceea ce se intampla in tara cat si in strainatate.

  42. ca in orice domeniu de activitate imi place sa ma informez numai de la cei mai buni,felicitari intact tineti-o tot asa.

  43. Sincer, consider ca Antena 3 este singura televiziune care isi mai respecta telespectatorii. Jos pălăria pentru jurnaliștii din trust! Profesionalism fara doar si poate.

  44. longevitatea si profesionalismul jurnalistilor de la antena 3 a dus la cresterea continua a increderii populatiei in acest post.

  45. in epoca basescu presa din romania a avut foarte mult de suferit datorita presiunilor exercitate de marinar.

  46. Nu există democrație adevărată fără presă liberă, nici presă liberă fără democrație

  47. cei mai buni jurnalisti din romania sunt cei de la antena 3 sunt adevarati profesionisti care se dedica meserie lor.

  48. informarea populatie trebuie sa se faca intr-un mod corect si transparent,iar presa sa fie independenta.

  49. democratia si presa libera sunt doua cuvinte strict legate intre ele,nu pot exista separat.

  50. Nu am încredere în jurnaliștii care spun că un anumit ziar sau post de televiziune ar trebui să fie interzise. Ei nu înțeleg că libertatea de exprimare este pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care nu gândesc ca ei.

  51. Pentru mulți „jurnaliști” de la noi libertatea presei se rezumă la punctajele primite de la politicienii sau serviciile care le controlează.

  52. Un bun exemplu pentru sacrificiile care merită făcute pentru o presă liberă și pentru libertatea de exprimare e chiar Antena 3.

  53. Primul amendament din Constituția Statelor Unite se referă (și) la libertatea de exprimare. Cred că asta spune totul despre legătura dintre presa liberă și democrație.

  54. presa trebuie sa ramana independenta in orice tara indiferent de cine este la conducere.

  55. sunt de parere ca presa este cea care asigura o democratie in adevaratul sens al cuvantului.

  56. presa libera este flagelul democratie cel care asigura un echilibru in orice societate.

  57. am un mare respect si apreciere pentru jurnalisti antenei 3 pentru ca sunt singurii din romania care prezinta un grad foarte inalt de profesionalism in acest domeniu.

  58. importanta libertatii presei este foarte importanta in primul rand pentru societatea in sine dar si pentru aducea la cunostiinta publicului larg a adevarului asa cum este el.

  59. o presa libera inseamna o societate sanatoasa,transparenta in care orice individ isi doreste sa traiasca.

  60. daca presa este subordonata de mediul politic atunci in tara respectiva nu exista democratie.

  61. meseria de jurnalist este una dintre cele mai frumoase atunci cand domeniul de activitate este unul liber in care exprimarea nu suporta presiuni sau directive.

  62. Cu puține excepții presa noastră arată rău, rău de tot. Anumite site-uri de „știri”, altădată adevărate formatoare de opinii, au devenit astăzi simple platforme pentru reclame mascate.

  63. Din păcate, presa scrisă a cam dispărut. Nu cred că în România libertatea presei este în pericol, cred doar că a scăzut foarte mult calitatea presei.

  64. presa scrisa a fost inlocuita de presa online ceea ce inseamna o avalansa de informatie intr-un timp foarte scurt.

  65. meseria de jurnalist este una onorabila dar din pacate unii dintre ei nu fac cinste acestei meserii.

  66. o democratie fara o presa libera nu poate exista cele doua sunt strans legate una de cealalta.

  67. adevaratii jurnalisti sunt cei care au coloana vertebrala si nu se dau dupa cum bate vantul.

  68. inainte de 1990 cu totii am vazut ce insemna o presa controlata insa acum libertatea presei se simte si la noi acasa.

Comentariile sunt închise.