Sunt pe muntele Athos, împreună cu părintele Nicolae.

După ce am luat licența în teologie, încerc să primesc și binecuvântarea Dumnezeiască. Să cunosc tainele și rolul credinței în viața oamenilor. Recunosc că îmi este foarte greu și încă nu știu cum mă descurc. Dar înțelegerea propriei necunoașteri poate deschide drumul către cunoaștere.

În cei 77 de ani de viață, am înțeles că omul trăiește sub două comandamente evidente, interesul și frica. Interesul îmbracă două forme complementare, nevoia și dorința. Frica poate fi, la rândul său, față de cele știute și față de cele neștiute.

Dar, indiferent de imperativele conjuncturale ale fiecărei vieți, cred în această axiomă – cu implicită vocație universală: fără credință, omul nu poate fi împlinit.

Credința în Dumnezeu este aceea care ne arată calea în viață și ne poate elibera de frica de moarte. Și de toate celelalte temeri care ne rătăcesc de la drumul către o profundă împlinire.

Măcar pentru aceste două sensuri esențiale – Calea și Libertatea – merită să căutăm necontenit.

Fericirea creștină și eudaimonia (viața bună, împlinită, echilibrată), practicată de stoici cu mult înainte de Hristos, nu se exclud.

E nevoie “doar” de credință.

57 COMENTARII

  1. dumnezeu este cel care ne-a dat viata pe pamant si fara o credinta in el cu greu vom depasii obstacolele vietii.

  2. Fericirea creștina mai poate include:
    Ajutorarea celorlalți și slujirea aproapelui sunt valori creștine care pot aduce bucurie prin actele de generozitate și compasiune.
    Doamne ajuta!

  3. Impresionant! Felicitari pentru tot ce faceti! Va Multumesc ca împărtășiți aici cu noi si experiențele atat de profunde si personale!

  4. Dumnezeu este omniprezent și El este prezent în fiecare aspect al vieții și în fiecare colț al universului. Aceasta poate oferi un sentiment de conectare spirituală și de îndrumare divină în toate.

  5. este ceva care nu poate fi descris in cuviinte de cata incarcatura emotionala si spirituala intalnim pe muntele sfant.

  6. poporul roman a trecut prin multe primejdii dar cu credinta in dumnezeu a iesit biruitor de fiecare data.

  7. Pentru unii, credința în Dumnezeu poate fi sursa de orientare morală, speranță, înțelegere a sensului vieții și o legătură spirituală cu ceva mai mare decât ei înșiși. Este important să înțelegem că aceasta este o perspectivă religioasă și că opinii diferite pot exista în acest domeniu.

  8. Credința poate ajuta la găsirea echilibrului și a liniștii interioare prin concentrarea pe aspectele spirituale ale vieții. Dumnezeu să va binecuvânteze, sunteti un om extraordinar!

  9. Da, într-adevăr, Credința poate fi una dintre sursele de împlinire pentru oameni. Eu, personal, mp regăsesc printre acești oameni…

  10. Foarte frumos ati vorbit in acest articol… În cadrul libertății spirituale, ai posibilitatea de a explora profund în tine însuți pentru a descoperi ce anume te conectează la dimensiunea spirituală a vieții și la semnificație. Si da, chiarerita sa cautam necontenit pentru cele doua: calea si libertatea!

  11. Pentru creștini, fericirea nu este doar legată de plăceri sau realizări materiale, ci mai degrabă este o stare interioară profundă care provine dintr-o conexiune spirituală și din trăirea conform valorilor creștine… Dumnezeu este în tot și toate!

  12. Asa este domnule profesor ,,Fara credinta ,omul nu poate fi implinit ,,.Multi dintre noi ar trebui sa fim mai aproape de Dumnezeu ,numai cu ajutorul lui vom gasi liniste si implinire .

  13. As fi vrut sa va mai strâng o data mana! Simplu, omenește ! Așa cum ne-am întâlnit cu vreo 12 ani in urma !Sănătate multă va urez !

    Cu deosebit respect
    Andron

Comentariile sunt închise.