Avem prea multe prejudecăți din anii 1945-1989 pentru a fi prea curând o țară cu adevărat capitalistă.

Din fericire însă, avem un popor deosebit de inteligent nativ care nu va mai accepta niciodată dictatura socialistă. Rezultă, în mod logic, că doctrina ideologică a României nu poate fi decât doctrina social-liberală.

Am demonstrat asta și atunci când am conceput Uniunea Social Liberală, care a obținut cel mai mare scor la alegerile parlamentare (a se vedea PUSL.RO pentru a înțelege principiile acestei doctrine).

128 COMENTARII

  1. Pe mine mă interesează în primul rând impactul acestor doctrine asupra sistemului educațional. Oare un rol mai activ al statului în asigurarea educației publice ar duce la o calitate mai bună a învățământului pentru copiii noștri? Voi ce credeți? Ideile doctrinei umaniste sunt foarte generoase și cred că implementarea lor ar face mult bine societății românești în general.

  2. Dincolo de ceea ce definim convențional “stânga”, “dreapta” (și minore orientări “radical-extremiste”), există și o importantă zonă de “centru”, de echilibru, devenită un simplu teren de luptă pentru cele două blocuri politice care se confruntă sinucigaș “pe viață și pe moarte”, conflict din care pierde România în integralitatea sa.
    Oricât și-ar dori fiecare dintre cele două tabere, România nu este, nu a fost și nu va fi niciodată, integral, nici “de stânga”, nici “de dreapta”

    • Sigur adevărat,sub diictatură sa construit toată industria ,care sa DISTRUS TOTAL,LOCUINȚE ETC. HUOOOOOOOOOOOOOO PENTRU TOATĂ CLASA POLITICA DE DUPĂ 1989 HUOÒOOOOOO

  3. Avem nevoie de o schimbare. Imi pun toata speranta in demersurile pe care le plănuiți.
    Tot respectul, domnule profesor!

  4. Umanismul schimba complet aceasta paradigma. DOCTRINA UMANISTA este singura care poate determina, credibil si consistent, o schimbare fundamentala de sistem.

  5. După părerea mea, prin faptul că umanismul pune în primul rând accentul pe aspirațiile, voința și împlinirea potențialităților noastre ei se apropie destul de mult de filosofia existențialistă a lui Soren Kirkegaard sau a lui Martin Heidegger, care și el vorbea despre om ca fiind suma experiențelor ființării sale în lume.

  6. sunt total de acord cu dumneavoastra si sustin doctrina social liberala ca si piatra de temelie in statul roman.

  7. imbunatatirea nivelului de trai al romanilor se poate face incepand cu o mare schimbare de sistem si anume o noua doctrina

  8. marii invatati ai lumii au spus ca baza unei societati sanatoase este reprezentata de o doctrina puternica si corect aplicata.

  9. Demnitate ,onoare , curaj toate va reprezinta . Felicitari pentru tot ce faceti , succes ! Romania are nevoie de o schimbare .

  10. pentru bunastarea unei natiuni o doctrina este echivalentul unei constitutii pe care fiecare cetatean trebuie sa o respecte.

  11. puterea de cumparare a romanilor a scazut foarte mult si asta se poate remedia doar printr-o doctrina perfect adaptata la actuala situatie economica romaneasca.

  12. sper ca in anul electoral 2024 romania sa scape de vechea doctrina care nu a produs mari efecte bune pentru populatie.

  13. politicul romanesc trebuie sa se focuseze pe modalitatile de implementare ale unei doctrine favorabile tarii noastre.

  14. initiativele dumneavoastra sunt foarte bune si ma bucur ca exista oameni in romania care se gandesc la viitorul acestei tari.

  15. ne asteapta un an electoral foarte greu de aceea romanii trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce voteaza si la ce viitor vom avea.

  16. Faptul că în ciuda multor vicisitudini istorice liberalismul a rezistat asaltului ideologiilor totalitare arată că este o doctrină superioară. După părerea mea, umanismul social liberal este cea mai avansată formă de liberalism.

  17. Rădăcinile liberale ale umanismului fac această doctrină viabilă și de viitor. Sper să prindă mai mult și în România.

  18. Mi-e greu să îmi imaginez în 2022 o altă formă liberalism în afară de cea umanistă social-liberală. Este în mod evident cea mai viabilă formă de liberalism.

  19. E interesant când te gândești că umanismul liberal s-a născut din ruinele ideologice rezultate din două războaie mondiale.

  20. Umanismul, prin plasarea valorii individului în centrul doctrinei sale evită pericolele la care ne expun excesele ideologice specifice marxismului și libertarianismului.

  21. Cred că PUSL ar trebui să înceapă lucrul la crearea unui pol politic umanist. Are toate resursele să o facă.

  22. viitorul presedinte al romaniei trebuie sa adopte si sa implementeze o doctrina social liberala la noi in tara.

  23. frontul ideologic este unul foarte mare de aceea trebuie avuta mare grija la ce doctrina implementam in tara noastra.

  24. Felicitări !
    Da România are nevoie în primul rând de doctrine și în mod special de o doctrină social liberală !

    Da
    Am scăpat de dictatura socialistă dar avem parte acum de o dictatură a funcționarilor publici/ bugetarilor !

    Este cea mai periculoasă dictatură și cel mai greu de combătut !

    Trântori inutili , incompetenți , toxici !
    Plătiți cu salarii enorme , sufocă spiritul întreprinzător , generează corupție , sărăcie , deficit bugetar etc.

    O adevărată pepinieră de cadre ptr actuala clasă politică !

    Este un cerc închis un cerc vicios care controleză totul și sufocă totul !

    Eradicarea acestei caste enecesară !

    De aici trebuie început !
    Asumat cu mesaj clar către populație !

    Cordial ,

    Radu Precul

    Iași

  25. Felicitări !
    Da România are nevoie în primul rând de doctrine și în mod special de o doctrină social liberală !

    Da
    Am scăpat de dictatura socialistă dar avem parte acum de o dictatură a funcționarilor publici/ bugetarilor !

    Trântori inutili , incompetenți , toxici !
    Plătiți cu salarii enorme , sufocă spiritul întreprinzător , generează corupție

  26. Într-adevăr, după cel de-al Doilea Război Mondial s-a creat în Europa și o cortină de fier ideologică, cu teoriile de sorginte liberală, pe de o parte și ideologiile totalitare comuniste pe de cealaltă parte. În ce ne privește, am fost prea mulți ani de partea greșită a cortinei, probabil e timpul să dăm o șansă umanismului social liberal.

  27. Este șansa umanismului să reușească acolo unde cele mai multe doctrine politice au eșuat, respectiv să unească oamenii în loc să îi dezbine.

  28. Sper să reușiți să impuneți mișcarea umanistă social-liberală atât la nivel social cât și la nivel politic pentru că România are mare nevoie în acest moment de o astfel de doctrină. Eu vă susțin și vă doresc mult succes.

  29. Oricine vede ce se întâmplă acesta în politica românească nu se poate să nu își dea seama cât de mult avem nevoie de niște principii doctrinare sănătoase precum cele umaniste.

  30. Îmi place să mă gândesc la umanismul liberal ca la o doctrină care a fost capabilă să ia ce e mai bun din liberalism, social-democrație și conservatorism.

  31. Întotdeauna m-am raportat la doctrina social-liberală ca la calea de mijloc din punct de vedere politic. E calea de aur, după părerea mea, situată la o distanță sigură față de abuzurile de stânga sau de dreapta. Dacă umanismul își propune să meargă pe această cale, are în mine un susținător.

  32. Umanismul ar trebui să fie parte din programa școlară, ar trebui să fie baza educației civice a noi generații.

  33. Pentru prima oară am un motiv serios să votez „pentru” ceva bun, nu doar pentru „cel mai mic rău”. Mult succes, meritați și voi și merităm și noi ceva mai bun în parlament.

  34. Vreau să vă spun că apreciez efortul dumneavoastră susținut de a-i convinge pe cât mai mulți de faptul că umanismul este o opțiune de dorit pentru România. Sunt convins că nu sunt singurul.

  35. Daca PUSL ar putea reface industria tarii,ar outea
    aduce independenta tarii in inorganismele aste internationale fiind,ar putea desgenunchia oamenii,facandu-i mai putin slugarnici in fata Ocvidentului si a Americii…dar nu poate!

  36. Daca PUSL ar putea reface industria tarii,ar putea
    aduce independenta tarii in in organismele astea internationale fiind,ar putea desgenunchia oamenii,facandu-i mai putin slugarnici in fata Occidentului si a Americii…dar nu poate!

  37. Umanismul, concentrându-se pe valoarea fiecărui individ, contribuie la prevenirea pericolelor asociate exceselor ideologice întâlnite în marxism și libertarianism.

  38. Liberalismul a rezistat istoric asaltului ideologiilor totalitare, confirmându-și superioritatea. Umanismul social liberal este, în opinia mea, cea mai avansată formă a liberalismului.

  39. Am o mare încredere în valorile umaniste și cred că în peisajul politic actual, un partid care abordează aceste idei ar avea un mare succes. Oamenii sunt obosiți de politicienii obișnuiți care se repetă în aceleași partide de ani de zile.

  40. Eu cred că PUSL ar putea începe să construiască un pol politic cu orientare umanistă. Deține toate resursele necesare pentru acest demers.

  41. Umanismul ar trebui să facă parte din programa școlară și să reprezinte fundamentul educației civice pentru viitoarele generații.

  42. Originea umanismului în principiile liberale îi conferă durabilitate și perspectivă pe termen lung. Sper ca această doctrină să aibă o prezență mai semnificativă în România în viitor.

  43. În anul 2022, este dificil să concep o altă variantă de liberalism în afara celei de orientare umanistă social-liberală. Este evident că aceasta reprezintă cea mai fezabilă formă de liberalism.

  44. Este remarcabil să reflectăm asupra faptului că umanismul liberal a luat naștere ca răspuns la prăbușirea ideologiilor în urma celor două războaie mondiale.

  45. Este cu adevărat remarcabil să medităm asupra faptului că umanismul liberal a fost conceput în urma colapsului ideologic survenit în urma celor două războaie mondiale.

  46. În anul 2022, mi-e dificil să concep o altă variantă de liberalism în afara celei cu orientare umanistă social-liberală. Evident, aceasta pare a fi cea mai viabilă formă de liberalism.

  47. Fundamentul liberal al umanismului conferă acestei doctrine o durabilitate și o perspectivă atractivă pentru viitor. Sper că va câștiga o mai mare aderare în România.

Comentariile sunt închise.