Cabinetul Boc a dat o ordonantă discretă. Pentru alegerile prezidentiale. Cu sectii speciale de vot. Stiti voi, sectiile alea unde se practică – zic unii, rău-intentionati – turismul electoral.

Eu, unul – bine-intentionat – nu cred in teoria turismului electoral. Cred ca sectiile astea speciale sunt gândite in functie de trafic. De tranzit. De fluxul turistic. Mă astept să am 3000 de plecări din Aeroportul Otopeni în ziua alegerilor? Atunci voi avea în aeroport câteva sectii. Mă astept să am în Andreiasu de Sus un tranzit pasional? Nu! Atunci nu plasez în Andreiasu de Sus o sectie specială.

Plecând de la această premisă aparent logică, am aflat lucruri extrem de instructive citind ordonanta domnului Boc. Am aflat adevărata configuratie a turismului românesc.

Cine credea, de exemplu, că Sinaia, Busteni sau Predeal sunt zone de interes turistic în lunile noiembrie-decembrie e in gravă eroare. E un tip depăsit! În Sinaia, Busteni si Predeal există numai câte o sectie specială de vot. Bulucul de turisti e asteptat în altă parte: în satul Sânmartin. În Sârmartin, pentru că există un primar PDL destoinic, sunt asteptati zeci de mii de turisti însetati de procesul electoral. Ca atare, în Sânmartin sunt prevăzute 3 sectii speciale…

Bulucul excursionist e asteptat, în această iarnă, și la Sagu, în Arad, unde turistii vor sta ca sardelele. Sunt necesare trei sectii speciale pentru a-i cuprinde pe toti. Si va fi necesară întrega pricepere a primarului PDL local pentru a satisface setea civică unanimă.  

In Gara de Nord, în schimb, unde nu-i nebunia din Sânmartin si Sagu, în Gara de Nord, unde abia mai vezi câte un trecător stingher – e suficientă o singură secție. Si asta pentru că în Gara de Nord fluxul de trafic, este, probabil, doar jumătate fată de cel din Gara Cluj – unde sunt prevăzute două sectii speciale.

Nu pot să nu remarc nebunia turistică din Gherla – oras cu 20.000 de locuitori – care beneficiază de două (necesare!) sectii speciale. Asta spre deosebire de pustia Slobozie, oras resedinta de judet cu 60.000 de locuitori, unde abia e nevoie de o sectie. O nouă dovadă a faptului că un primar PDL (Gherla) poate asigura, întors cu fata la popor, un flux turistic mult mai impresionant decât un baron local PSD (Slobozia)…

Principiul e valabil si in cazul comparatiei Cluj – Constanta. Constanta, oras mic, mititel, arareori călcat de câte-un turist rebegit, condus de-un pesedist rău, merită numai 3 sectii speciale. Stiti câte merită Clujul, ăl mai mare punct de trecere? 16! 16 sectii speciale!

Ca să nu mai zic de sectorul 5 si sectorul 6… Păi prin sectorul 5, pe la Marian Vanghelie, nu trece nimeni! Hai, din milă, acolo, a fost prevăzută o sectie. În sectorul 6, în schimb, unde primarul PDL investeste matur în turism, unde sunt nenumarate puncte de atractie turistică, unde vin zilnic sute de mii de ardeleni sau moldoveni – în sectorul 6 sunt 16 sectii de votare!

E momentul să renuntam la clisee si prejudecati despre turismul romanesc. S-au dus vremurile în care Sinaia, Predeal sau Constanta contau. Astazi orice pasager cool vrea să treacă prin Sânmartin, Sagu sau sectorul 6…

Si, probabil, vrea să voteze pentru ”reforma statului”.

11 COMENTARII

  1. Cade sau nu guvernul?Dca da,se reduce turismul electoral,poate pentru ca dl Blaga nu o sa mai fie la Interne,sau e un fel de pleaca ai nostrii,vin ai nostrii?Traim si vedem.La cate am vazut in 20 de ani,anul acesta e castigator din start la guvernare aberanta si incompetenta.Dar cine’s eu,sa am opinii?Macar blogarim politic,daca nu facem turism…

  2. alegerile pot fi furate / influentate …. pana la un anumit punct . (sinonim cu 2004 unde erau f apropiate rezultatele …. la un milion de voturi diferenta poate sa puna sectie si pe Marte … IESITI LA VOT !!!

  3. Si daca aceste sectii speciale vor fii atent supravegheate de catre voluntari cu aparate foto cu o mica infrastructura virtuala… oare exista vre-o sansa ca acest presupus turism sa fie CORECT aratat in media in cazul in care el are loc? Oare efectul acestui eventual demers va putea fii la nivelul apelului basescian din 2004? Daca ar putea fii posibil, atunci mai exista o sansa ca macar pentru turul II sa avem un rezultat cat de cat corect.

  4. Dreptul asta la semnatura guvernamentala face minuni cateodata…..e ca o bagheta magica pentru care se bat toti….Deregleaza minti, murdareste sufletele….Nenoroceste generatiile….Doar traim in Romania.
    In alta ordine de idei…fiind un stat democratic tanar, cu doar vre-o 10-15 ani de democratie nici nu putem avea pretentii mai multe. Periodic avem parte de surprize….
    Deseori ne comparam cu alte state dezvoltate , democratice….cu experienta democratica de zeci de ani buni, poate sute….Eronat. Fiecare cu ciclul sau de dezvoltare. Putea fi mult mai rau. Vorbind al modul general – inca e bine., noroc ca ne mai disciplineaza unii din afara.

    La fel comparam afaceristii romani cu cei din Vest/SUA.., ii blamam pe oligarhii nostri…Cei ce au facut bani in Romania in anii 90 sunt ingeri fata de cei ce au facut bani in celelalte state dezvoltate la inceputul dezvoltarii capitaliste. Iar peste o suta de ani afacerile puse la punct de ei au devenit respectabile in societate.
    Nu se poate face totul intr-o noapte. Indiferent cine nu ar veni la putere. Poate fi un pic mai bine, poate un fi pic mai rau…dar trendul tot ala ramane. Ceva totusi ma face sa cred ca daca ar fi fost PSD-ul la putere aceste urne suplimentare ar fi fost in comunele”turistice” ce au primari PSD-isti.

  5. pur si simplu stimatii acestia de la Partidul Domnilor -Lichele, ne cred tampiti, oligofreni si….cu buzele lipite de fundul urnei….Ei bine gresesc!
    Raspunsul la nedumerirea Domnului presedinte Basescu, ca de ce noi astia tineri nu suntem mandrii ca suntem romani, este: DIN CAUZA UNOR OAMENI CA VOI, care isi bat joc de tara!!!!!! turism electoral??? probabil banii lipsa de la ministerul Turismului ii gasim in acest tip de turism

Comentariile sunt închise.