Văd că-i o uzantă, atunci când primesti o leapsă on-line, să te tii usor rotund: ba că tu nu prea obisnuiesti să răspunzi, ba că faci o exceptie amicală, ba că nu-ti place genul… Eu, unul, fără demagogie, mă bucur juvenil la provocările de gen si mă grăbesc să le răspund. Asa că, dacă aveti o leapsă care vă încurcă, dati-mi-o mie.

Iată deci, la provocarea lui Victor Ciutacu, ce am învătat în 2009:

1.Să nu-mi ascund zâmbetul. Am crezut întotdeauna că-i indecent să-ti afisezi buna-dispozitie atunci când unii din cei care te privesc sunt necăjiti. Că e ca si cum le-ai râde în nas. Că-i o sfidare. Din acest motiv, am făcut din încruntare o formă de politete, de solidaritate. (Un alt obicei ciudat, cu care am rămas din copilărie, de la mama, e să nu mănânc de fată altii – poate ei n-au si sunt prea demni ca să-ti accepte invitatia la masă. Chiar si acum, din reflex, sar peste mese decât să mănânc în fata colaboratorilor, chiar dacă stiu că acestora nu le lipseste nimic). Ei bine, anul trecut am început să înteleg că zâmbetul nu-i neapărat ofensator; ba chiar poate fi contagios.

2.Am învătat cum vine treaba cu on-line-ul. Sunt blogger, citesc bloguri, uneori mă mai trezesc comentând pe paginile electronice ale ziarelor. Nu râdeti: nu-i lucru usor, când esti obisnuit de-o viată să fii mai putin digital…

3.Am învătat să fiu mereu înconjurat de tineri. Atât dintr-un motiv egoist – ca să mă conectez la energia lor, cât si dintr-un motiv altruist – pentru că îmi stă în putere să-i ajut pe unii din ei să-si împlinească visele. Sau să se aproprie de ele.

4.Am înteles definitiv că, fără modele reale, grele, substantiale, România e o tară condamnată la minorat. Dar stiu că recuperarea unei grile autentice de modele va dura câtiva ani.

5.Am înteles, la fel de definitiv, că dacă nu reusim să scoatem din amortire România tăcută, în curând decenta va deveni o infractiune, iar bunul-simt – o contraventie.

6.În rest, mi-am confirmat valori în care cred de mult timp: familia, munca, echilibrul si bucuria luptei pentru a deveni sau a rămâne propriul tău stăpân.

Si pentru că în vremea copilăriei mele leapsa se juca pe ouate, provocarea mea merge mai departe, logic, la Adrian Năstase.

36 COMENTARII

  1. Hmm…, sunt cazut pe ganduri…extraordinar de reala aceasta sintagma a d-voastra, „Romania tacuta” si atat de prezenta… punctul 5 este de exceptie. Nadajduiesc la faptul ca va fi ceva de amploare si cu bune rezultate. Astept cu mare interes si sper sa pot lua parte la un proiect bun si sanatos. La multi ani in noul an!

  2. Domnu Mogul, am citit aici pe blog de niste initiative legislative. Si vreau sa va intreb, fara sa fiu utopic, ce parere aveti despre legalizarea drogurilor usoare si a prostitutiei. E o piata de peste 500 de milioane de euro anual aici, si nu cred ca ne-ar sta rau la buget cu acesti bani.

  3. Excelent! Mi-ati adus aminte de mine. Nici eu nu zambeam in fatza celor necajiti si nu mananc niciodata in fatza altora, pe care ii banuiesc ca nu au (tot de la mama citire). Eu mai aveam (si am) una: nu luam niciodata bucata cea mare la imparteala intre copii, desi poate, o ravneam. Ati fost zugravit ca un capcaun de catre multe persoane, dar vad ca aveti un suflet de copil.Si mie imi place sa cred ca sunteti sincer. Si chiar cred! Cineva imi spunea ca sunt naiva. Ei, si ce? Imi place sa fiu asa pentru ca imi doresc o lume cu oameni curati la suflet. Cine are insa interesul sa ne duca in eroare, sa ne amarasca zilele, sa nu mai credem in nimeni si in nimic? Oare nu este o strategie, de a ne descuraja, de a ne bulversa, de a ne rapi orice speranta, pentru a ne putea stapani mai bine? „Romania tacuta” vrea sa iasa din amortire! Sa ne unim cu totii si sa le aratam ca noi suntem altfel. Sa facem o opozitie de bun simt, dar sugestiva. Daca vrei pace, nu trebuie sa pornesti un razboi, trebuie sa o creezi chiar tu, sa o simti in adancul inimii tale si sa o doresti din suflet. Va doresc toate cele bune si va multumesc ca mi-ati adus aminte de mine.

  4. Apropo de bun simt, ar trebui sa ii mai invatati pe angajatii din trust despre decenta si bun simt, ca s-ar parea ca au cam uitat. Aveti acolo cateva exemplare de oameni disperati, obsedati, nesimtiti chiar. Dar, bineinteles, decenta si bunul simt nu vand. Astea sunt valabile doar in teorie, in postari pe blog si in planuri, ca in viata reala lipsesc cu desavarsire.

  5. Inseamna ca trebuie sa va invit la masa. Cred ca saptamana viitoare voi avea bani sa imi permit, dar se pare ca e neaparata nevoie. Si veti manca de fata cu mine, fara ca eu sa am vreo problema.

    Desigur, nu aveti voie sa refuzati. Este, totusi, vorba de un tratament.

    Pana atunci, incercati sa mai faceti asta si cu alte persoane, cum ar fi familia sau niste prieteni apropiati cu care oricum va permiteati sa mancati.

  6. Asta a fost distractiv: „Văd că-i o uzantă, atunci când primesti o leapsă on-line, să te tii usor rotund: ba că tu nu prea obisnuiesti să răspunzi, ba că faci o exceptie amicală, ba că nu-ti place genul… Eu, unul, fără demagogie, mă bucur juvenil la provocările de gen si mă grăbesc să le răspund.”

    Mereu când văd ceva amuzant scris de-o personalitate am un impuls convulsiv să cred că e scris de altcineva… Mi-a venit cu „du-te, că nu scrie Voiculescu aşa”, alături de celebrul „da’ el n-are altceva de făcut?”.

    Da’ mi-am dat seama că-i greu să fii şi mogul şi blogger, da’ se poate.

  7. Nimeni n-a invatat anul trecut ca alegerile din 2009 au fost asemanatoare celor din 1946. Un pic, un pic mai digitale.

  8. Parca am avut aceeasi mama… Intr-adevar, zambetul este contagios si e pacat sa nu zambim, chiar daca uneori suntem taxati drept „neseriosi” din acest motiv…
    Pacat ca nu ne-am cunoscut…am fi putut fi buni prieteni…

  9. „Dar stiu că recuperarea unei grile autentice de modele va dura câtiva ani. ”

    Semne bune anul are … clasa politica, altoita cu vlastare tinere, de o indubitabila valoare, gen Honorius Adrianus Prigoana, se va transforma in clasa onorica !
    Nu vreau sa ader la pesimismul dvs., dar se pare ca schimbarea va interveni chiar mai repede decat credeti !

    …ce voiam sa va intreb, de ce ati trimisleapsa lui Adrian Nastase ? … tanarul Adi Copilul de D’Oro este parlamentar … credeti ca nu ar fi interesat de o asemenea discutie ?!

  10. off topic: pentru ca nu vreau sa mai fac parte din Roamnia tacuta, care inghite toate magariile fara sa riposteze, m-am hotarat sa-mi spun peste tot punctul de vedere – e vorba de pensii, asa ca mi-am permis sa trimit randurile de mai jos la postul Antena3 la stiri, ca sa prezinte real ceea ce se petrece cu noi pensionarii:

    Buna ziua,

    Stiu ca munca Dumneavoastra de a transmite cele mai noi stiri este grea, dar totusi consider ca cei ce vorbesc din auff la stiri sau chiar reporterii ar trebui sa prezinte realitatile si nu sa brodeze ceva pe marginea stirii pe care o prezinta. Si in special trebuie sa vorbeasca corect romaneste si sa foloseasca cele mai potrivite cuvinte, nu unele care sunt folosite complet incorect.
    Cel mai important este ca stirea sa fie conforma cu realitatea…..investigati cativa pensionari in direct sa vedeti care sunt realitatile vietii lor…

    Referitor la problema mult discutata acuma : punctul de pensie.

    Vreau sa va spun ca sunt pensionara din 2002, sunt la baza inginer IT si cadru didactic la Politehnica din Timisoara. Ceea ce se discuta acuma nu este, asa cum gresit anunta reporterii Dumneavoastra, marirea punctului de pensie, ci aplicarea unei legi care exista promulgata si care a fost un timp aplicata, lege pe baza careia punctul de pensie trebuie sa fie 45% la suta din salariul mediu pe economie. Este lege, este dreptul nostru, pentru care am muncit greu o viata intrega, daca va ganditi la faptul ca noi eram activi in 1989, si cei ce acuma vorbesc poate ca erau copii mici sau nu erau inca.
    Toti spun ca ar trebui sa fim ajutati – greseala, noi nu cersim, noi ne pretindem drepturile pentru care am trudit greu in aceasta tara o viata intreaga. Toti cei care au votat contra acestei prevederi legale, oare isi imagineaza ca vor fi mereu tineri si ferice, ca au baut din apa miraculoasa a tineretii fara batranete? Vai nu, se inseala amarnic, si ei vor ajunge la aceasta faza a vietii si le doresc din toata inima sa fie tratati lefel cum o fac ei acuma cu seniorii societetii, care peste tot in lume asta, si nu vorbesc aiurea ci stiu sigur, sunt tratati cum se cuvine si sunt respectati.

    Oare sacrificarea noastra,a 6 milioane de pensionari, prin acest genocid la care suntem supusi, fara posibilitati financiare si putere de cumparare a hranei si a medicamentelor, ca de haine si concedii nici nu mai visam, aceasta oroare salveaza Romania de la criza??? De ce nu ne pune la zid si sa ne impuste, asa cum a scris cu ceva timp in urma adjunctul lui Patapievici, Mircea Mihaies , intr-o publicatie timisoreana, poate asta este motivul pentru care ICR-ul a primit atatia bani in plus pentru ororile pe care le scrie intelectualul Patapievici si hidoseniile obscene prin care reprezinta poporul roman in lume.

    Sunt de specialitate si consider ca s-ar fi putut evita fraudarea alegerilor si votul multiplu prin simpla utilizare a computerelor si a introducerii codului numeric personal al celui care voteaza, si care este unic, in baza de date… si ar fi fost imposibila fraudarea; dar nu s-a dorit asta si acuma cei ce au ajutat la fraudare au buget triplu…..oare chiar era necesar?

    Oare chiar ne trebuie acuma, cand este asa o criza, teren de golf, pt. ca asa vrea preferata presedintelui? Oare asta este o prioritate nationala?? Oare trebuia acuma atatia bani pt. cabinetul Boc si pesedintie, ca sa se plimbe. ca sa ce??? Bani de sampanie si bauturi racoritoare si mese si flori scumpe… de ce nu se poate fara astea toate , daca este criza… noi cum am pututu trece in noul an fara sa ciocnim sampanie……. cum vor sa faca? „egalitate dar nu pentru catei” Domnului Boc ii este prea lata cureaua de nu o poate strange? Domnul presedinte nu are proetza destul de tare ca sa poata strange si el din dinti??? Numai noi, pensionarii????

    Tineti cont ca noi, cei ce acuma suntem pensionarii si seniorii acestei tari suntem cei ce in epoca comunista am ajutat agricultorii la porumb, cartofi, canepa cu munci voluntare, nu uitati ca din munca noastra, pt. ca proiectele unui numar mare de angajati aduceau beneficii si plusvaloare statului s-a construit tot ceea ce era in ’89: fabrici, uzine, facultati, scoli, baraje, transfagarasan, soselele erau bune puteam cu Daciile sa vizitam toata tara in concedii, blocuri si carteiere intregi de locunte, canalul Marea Neagra-Dunare, pana si Casa Poporului de unde acuma isi bat joc de noi alesii poporului a fost construita pe spinarea si din banii nostri.. totul era al nostru. S-a vandut tot si s-a furat …. asa a aparut bogatia unora acuma… si nu s-a pus un procent oarecare din ce era al nostru, ca sa ni se plateasca pensiile.
    Toti reporterii Dumneavoastra clameaza ca sunt mult mai putini oameni activi decat pensionari si asta ar fi motivul pensiilor infime, rusinos de mici –- nu este asa, niciunde in lume bugetul pentru pensii nu este asigurat numai din ceea ce se colecteaza la fondul de asigurari sociale din contributiile celor activi… statul trebuie sa ne dea pensiile care ni se cuvin si sa gaseasca resurse…asta pentru ca asta este dreptul nostru si nu ne fac nicio favoare… nici nu trebuia puasa problema scaderii punctului de pensie… trebuia vazut cati pensionari sunt , cati bani au dreptul conform legii sa incaseze si facut bugetul pe baza acestei obligatii.
    Toata lumea activa din tara ar trebui sa primeasca pensie conform Legii 19, nu sa existe „n” legi de pensii pt, privilegiati, vad ca de aceste pensii nu se leaga.
    Sa nu dea Dumnezu cel Sfant sa nu mai putem rabda ca asa cum noi am iesit aici in strada la Timisoara cu 20 de ani in urma, asa in varsta cum suntem acuma vom iesi si ne vom cere drepturile.
    Un presedinte care nu-i respecta pe seniorii tarii , ba mai mult atata pe toti impotriva lor, nu merita sa fie persedintele unui popor, cu atat mai mult cu cat nici de propria mama nu are el grija ci Arhiepiscopia Tomisului, tot din banii enoriasilor…pana si Ceausescu si-a adus parintii la el in casa……

    Cu multa revolta in sulfet si mahnire v-am scris aceste randuri, desi stiu ca este un gest inutil intr-un ocean de rautate impotriva noastra a seniorilor societatii, poate a unora care i-am invatat pe actualii alesi alfabetul.

    Trist!!!!!

    Va doresc sa va fie mai bine decat noua
    Cu respect
    A.I., pensionara Timisoara

  11. @ brad
    Îl cheamă și Adrianus? Sigur? Dacă-i așa, înseamnă că e doar un… H.A.P. Și, la câte-am mai înghițit, un hap în plus nu prea contează. Necazul e că are toate șansele să devină HAP… LEA.

  12. Stii ce am o propunere:Cei imbogatiti dupa 1989,parlamentarii,ministrii,presedintii,sa dea 25 %din avere pentru un fond de salvare a natiunii.Dupa ce iese tara din criza sa-si recupereze banii,fie ca au avut profit(cu profitul)fie ca au iesit in pierdere(cat le-a mai ramas).Banii sa fie folositi pe investitii cum ar fi autostrazi,regularizari de cursuri de ape,Gropi de gunoi ecologice,ecologie in general,etc.Banii lor impreuna cu fonduri europene ar pune pe picioare economia romaneasca dusa in impas tot din cauza lor.Atunci ar avea curajul moral sa se ia de Udrea,Basescu,Iliescu,etc

  13. Acesta sete tara in care m-am nascut,pentru aceasta tara bunici si strabunici nostri au murit cu demnitate iin razboaie,pentu ca noi sa ducem o viata mai buna.A vem obligatia fata de ei sa ne pastram demnitatea ceradule guvernantilor sa respecte egile constitutionale ale acestei tari,iar daca nu vor vom nerge si ne vom cere drepturile la forurile internationale.Noi santem cei care avem obligati fata de aceasta tara si nile achitam platind taxe si inpozite iar ei sant obligati sa ne respecte ca OAMENI .Nu sant sa fiu cgirisa un tara mea si sa imi plang de mila.

  14. In legatura cu punctul 4, eu am ramas cam nelamurit: nu se pot promova niste modele si prin grilele antenelor ? Vad ca altii o fac cu mai mult succes.
    De, ei nu au blonde.

  15. @Nea Alecool

    ..da, poarta nume ilustre – in afara de de cel de familie,evident, care-l demasca ca-i neam prost !

    BTW de nume – toti sunteti cool pe blogul asta ?!
    :D

  16. Vai, dar cit bun simt!
    Nu mi-as fi inchipuit ca securistii din comertul exterior au fost asa de bine crescuti!

  17. Referitor la invatzatura nr.1 : nu sunt de acord intrucat…sunt egoista si n-am nici un chef sa inspir optimism sau dragalashenie celui/celei ce ma priveshte ca sa-i zambesc pentru a-i reda lui/ei seninatatea clipei ! Si egoista am devenit de cand am inteles ca sunt singura pe lumea asta mare! Doar PreaBunul Dumnezeu isi pleaca si asupra mea privirea atunci cand mi-e tare greu. In rest…pe Pamantul asta mare e iadul.

  18. Subscriu la partea ca ceea ce am invatat referitor la lucruri personale, ar trebui sa ramana in cadrul personal.

    Ce ar fi trebuit sa invete romanii in acest an cred ca ar fi si mai interesant (poate o a doua parte a jocului):
    – faptul ca romanul (asa cum e el priceput la orice) nu a reusit sa se priceapa si la isi alege ca si guvernanti oameni ce ii vor binele;
    – faptul ca manipularea s-a extins in mod patologic si asupra mijloacelor de comunicare de tipul televiziunilor si acest lucru poate face diferenta unei guvernari;
    – ca acest an este unul pierdut, nu atat prin prisma economiei nationale aflata in vadita recesiune, ci prin prisma faptului ca sunt de recuperat sumele cheltuite in campanie (evident de catre cei care au castigat);
    – ca desi a promis ca se va schimba (naivi sunt multi), presedintele continua sa forteze populatia sa faca dupa bunul sau plac, prin campania subiectiva de vaccinare (dedesubturile nici nu sunt importante aici, companii farmaceutice multinationale sau ce or fi ele), in loc sa promoveze ca aceasta decizie sa fie luata de fiecare, in mod individual, ca un vot ideal; si
    – ca nu trebuie sa ne mai mire nimic din viata de zi cu zi, lupta pentru supravietuire fiind tot mai ascutita si mai agresiva, plina de aberatii (mutarea sediului Parlamentului intro cladire a Bibliotecii Nationale aflata intro avansata stare de, degradare – buna replica dl.lui Melescanu) si de senzational (OTV si labe1 devenind televiziuni presedentiale, dar si totodata formatoare de deontologi de renume mondial).

    Cu toate astea, speranta ca intro zi copiii nostri vor trai intro Romanie relativ normala, nu trebuie sa dispara.

  19. Senor Gherman, nu vreti sa lasati prostiile astea, gen scriu si eu un pic aici sa se mai uite cineva pe blogul meu in afara de mine?
    Luati-va domne de agricultura si cresterea cireselor, ca de scris e clar ca e praf si pulbere treaba.
    Admin: ar trebui un mic kick pentru respectivul.

  20. Voi cred ca ati invatat ce trebuia sa invatati inca de prin anii 90. Naspa este ca romanii nu au invatat nimic. Asta e, cine nu invata nu primeste papica. Ca sunteti voi ori e asta de ii zice lumea basescu nu cred ca e mare diferenta. Poate ca pana la urma va meritati soarta, in sensul ca daca actualul presedinte foloseste prostia poporului impotriva vostra consider asta o plata pentru tot ce ati facut in ultimii 20 de ani.
    A…. daca la un moment dat veti reusi voi sa folosti prostia poporului… la ce ne va folsi noua ? La nimic.
    Deci noi nu am invata nimic, voi sunteti extrem de scoliti in tot ce inseamna teapa. E in regula asa. Daca vi se permite continuati va rog.
    Ref PSD… asta mai lipseste, sa apara iar Nastase cu Mitrea. Ce naiba. Avem pretentia ca sunteam anti basescu din convingere. Doriti cumva sa ne convingeti pe noi astia anti basescu )nu vorbesc de cei pro geoana, ori pro liberali) ca nastase e ok ? Ce glume proaste. In fine, daca va merge.. de ce nu ?

  21. @ SS :
    …chiar doar ca AFACERE CONTEAZA LEGALIZAREA DROGURILOR USOARE pentru dv.???Nu vedeti nimic dincolo de bani??? Sau sunteti prea batran si fara copii,nepoti ca sa va pese de mostenirea genetica pe care o lasa un…consumator de droguri,fie ele si „usoare” -oricum, care credeti ca ar mai putea fi bariera intre drogurile usoare si restul…? Sunt destule medicamente in farmacii cu efecte de drog!

Comentariile sunt închise.