Un tânăr prieten din televiziune îmi vorbise despre piesă cu ceva vreme în urmă. O numea „un manifest al dezamăgirii”. Când am auzit-o, întâmplător, am înteles imediat că despre ea vorbea.

Pentru că evită teribilismul si excesele „artistice”, aproape fiecare cuvânt al acestui manifest e matematic corect. E matematic dureros. O spun sincer.

Dar spun la fel de sincer că, tocmai pentru că e totul atât de greu, tocmai pentru că trebuie mereu făcut totul (aproape) din nimic – ăsta e locul potrivit. Ce-am avea de făcut în Elvetia, de pildă? Sau în Austria? Sau în Germania? Totul e făcut, e rezolvat, e de-a gata, e curat lacrimă; altii au pus la punct deja acolo un mecanism ca si perfect, asfel încât te simti la fel de util cât un bob de mazăre.

Pe când în România e aproape totul de făcut de la zero. Ori de regândit. Ori de refăcut.

Dar poate-s eu ceva mai agitat din fire…

19 COMENTARII

  1. Mda: sintem in punctul „0” !Multi vad partea goala a paharului: ca-i gol,n’asa ? Eu cred ca avem ocazia sa pornim-cu 20 de ani de experienta- asa cum trebuie !
    * Ziceai de masurile sociale, care ar trebui luate! Hm ! Judecand din stanga, se numesc masuri sociale si tin de putere; judecand din dreapta, se numeste caritate , initiativa priveste societatea civila si persoanele particulare si trebuie reglementari legislative’n acest sens: deduceri fiscale,etc…. !
    *Se naste o intrebare: guvernul Boc e de dreapta sau de stanga ?Ca nu mi-e clar…….Cre’ca nici lor nu le e prea clara propria doctrina

  2. Piesa este super tare!
    Se poate prezenta mai des pe post dupa publicitatea:”ca sa fiti sanatosi beti zilnic 2 litri de apa”
    Una este pentru sanatatea fizica,…iar cealalta pentru sanatatea mintala. Pentru a deschide ochii.

    Desigur exista si alte piese , care matematic vorbind sunt adevarate 100%, doar ca au „excese artistice” si trebuiesc prezentate dupa orele 24.
    Piese ce arata dezamagirea in politic, despre coruptia in politica, traficul de influenta, ce inseamna justitia pentru unii…..etc.
    Personal m-as plictisi in Elvetia….iar elvetianul sau germanul din Elvetia ar innebuni in Romania…Tocmai de asta si traiesc ei mai mult: NU sunt stresati de nimic. (nici de patron, nici de conationali, nici de politic, nici de prostie, nici de teama de ziua de maine…)
    Totul incepe de la educatie si demnitate! Daca esti educat si ai un strop de demnitate – nu lasi sa fii calcat in picioare. Nu esti indiferent la cine sta la putere si-ti stabileste destinul !!! Nu te lasi inluientat asa de usor de indemnurile unora!
    Nu -ti vinzi votul pentru un kg de zahar sau un concert ieftin cu „artiste” autohtone.
    Iar manelele sa ramana pentru Basescu!!!

  3. @Marius Adrian
    sunt de stanga. Cu grija mare fata de bugetari.
    Imprumutam bani la dobanda pietei pentru a plati pensii…deturnam fondurile destinate pentru anumite proiecte in alte gauri ne-productive si ne aducatoare de valoare adaugata…nu investim in viitor. nu avem nici un proiect national pentru 15-20 de ani impartit pe pasi /pe ani.
    Demografie – zero. economie -zero;agricultura (irigatii) zero;infrastructura – vrem dar nu putem…(impotenta se cheama)…sanatate – ard bebelusii in incubatoare de 30 de ani vechime si eu care achit o groaza de bani (deci nu lucrez la negru) din impozite la sanatate (ma duc si ma consult cu plata la clinicile particulare)..dar in primul rand caracteristic este: impovararea crescanda cu taxe a populatiei, a agentilor economici (mai ales in plina criza economica).

    O sa ziceti….da e corect – dar sunt impovarate cu astfel de taxe si companiile apropiate partidului de guvernamant., adica suntem egali. Numai ca acces la ciolanul „afumat” au doar unii, care-si pot mari devizele de lucrari astfel ca sa faca fata crizei si taxelor marite.

  4. De acord. Asa am zis si eu ani la rand si de aceea nu am ingrosat randurile celor plecati in State, Canada sau in vestul Europei asa cum au facut mai mult de 80% din colegii mei.

    Insa, dupa 20 de ani de (chiar, cum pot numi aceasta perioada?), ei bine dupa acesti 20 de ani imi dau seama ca nu avem setat cadrul corect ca sa facem. In esenta, ori ne miscam ca in junlga ori nu facem nimic. Iar daca vrem sa lungim discutia si sa extindem catre sistemele de invatamant sau sanatate cred ca nu prea am avea ce extinde ca in esenta acestea nu sunt sisteme.

  5. @andron
    Mda: intrebarea era pentru ei ! Ca afirma ca-s ….de dreapta !Da’ nici de stanga,nu-s :o stanga reala, nu ar fi taiat din fondurile de sanatate, invatamant, protectie sociala…..
    *Pana in prezent, aflam de doctrina unui partid sau altul,doar din declaratiile lor ! Daca apreciem dupa fapte,aflam ca nu exista{cel putin pina’n prezent} deosebiri intre partide{i-am vazut ,pe rind, la guvernare !}.Vorbim de un singur crez{neetalat!}al imburghezitului socialist!!!{ca stim noi cine ,zicea: „Sa ne fereasca Dumnezeu de burghezia socialista!”Ei bine, nu ne-a ferit Dumnezeu: chiar dincontra……}

  6. In Elvetia, Germania, Austria am putea strica totul daca am merge.:-).Ar fi „ceva”.

    Piesa e draguta, spune adevarul…dar sunt multe altele care fac acelasi lucru, dar nu beneficiaza de aceeasi promovare!

    Pentru ca Romania sa creasca are nevoie in primul rand de oameni cu idei si cu capacitatea de a pune aceste idei in practica. Bineinteles, exista si posibilitatea de a importa idei si de a le pune in practica aici, desi ar trebui adaptate (lucru la care vad ca nu ne prea pricepem).
    In timp ce tari precum SUA, Germania, Franta etc., importa creiere din Romania, India, China etc., noi suntem din ce in ce mai dispusi sa le cedam doar pentru a castiga un ban in plus de la cine stie ce institutie financiara.
    O solutie ar fi cresterea acestor „creiere” prin Centre Regionale de Excelenta – proiect dezvoltat cu ani in urma de Ministerul Educatiei, dar uitat. Performanta nu s-a facut. In Romania, parere personala, nu se poate face performanta prin proiecte ale statului care se schimba de la an la an.
    Poate se gandesc fundatiile care promoveaza tinerile talente gen FUDV, Fundatia Dinu Patriciu, Fundatia Principesa Margareta etc. sa faca un proiect comun, sa treaca peste mandria „personala” si sa faca ceva care sa ajute cu adevarat societatea romaneasca. Sa devina „Locul potrivit” pentru a creste…

  7. “manifest al dezamagirii”….
    Oare?!……..
    Nu e deloc un manifest al dezamagirii, ci unul al zadarniciei.
    “noi nu am primit nimic”, adica acest popor nu a lasat nimic? Nu preluam nimic? Nu mostenim nimic?!…
    Nici macar calitatea unei dezamagiri.

    Aici e ZERO, aici, in Romania, totul e de facut de la zero!!!

    Aici e zero, iar dincolo de granite, sa nu pornim, ne spuneti! Prea e curat acolo, prea am fi cat un bob de mazare. Cat un bob de mazare, insa vazut, remunerat, recunoscut, luat in seama, folosit in tumultul intregului succes, fie si al altui popor, dar al omenirii; pana la urma, la succesul fiintei tale.
    Acolo un bob de mazare, aici un bob de pulbere…din care vom renaste…candva…
    Aici e un zero permanentizat sau nici macar atat. E un zero suspendat. E doar o amanare de a o lua de la capat, poate maine, poate poimane. Nici zero nu mai e zero, nu-si mai are valoare.
    Aici e un teribil dor de duca trezit in fiecare dimineata! Acesta este adevarul.

    Aici e o incaierare intre obscen si inocent, intre ingenunchierile precoce, compromisuri ale cotidianului si teribila dorinta a noastra de a nu muri ingust. E o revolta stoarsa de orice magie.
    E o totala absenta a energiei disperarii, e o lipsa de vlaga a cailor propuse pentru a scapa, un amar al vietii inlocuit cu amarul berei reci.
    La noi, acum e deceptie ideologica si refuz in a delega pe careva pentru a ne salva. E tristete si meschinarie in solutiile propuse de omul politic al prezentului.
    Traim un timp de mare paloare.
    Ar trebui ca disperarea sa se agraveze, sa se exaspereze pana la granitele intolerabilului, punct in care totul redevine posibil, inclusiv ivirea unui nou sens de acordat vietii.

    In jur vad doar epuizare a vocilor interioare, o minima aptitudine de aprindere a launtrului. Iar mersul societatii e un fas de mare dezolare.
    Cum sa o luam de la zero? Cu ce forta? In ce mod? De unde creativitate excitata?
    Avem nevoie de o descoperire a echivalentului emotional al credintei, o tentativa lucida de respiritualizare.
    Am ajuns sa ne mentinem in viata doar spunandu-ne intruna:
    Ai incredere in tine, in eul tau!
    Crede ca poti mai mult decat aceasta infirmitate in care te-au impotmolit doctrinele omului politic.
    Implineste-te!
    Crede ca poti deveni o capodopera cu conditia sa o creezi tu!

    Suntem fiecare cat un bob si tara… cu boabe neunite inca, nedumerite, naucite de atata ramas pe loc, chiar regres si continue reluari.
    Suntem intr-o tara in care l-am vrea stapan pe Ianus, declansator al suvoiului de vitalitate. Visam la un inceput al vietii bune.

    Intr-un prezent dominat de plictis, de cenusiu, de delasare, de renuntare la efort, de declinul fortelor vitale, veniti sa ne spuneti ca ne ramane a o lua mereu de la capat.
    Isi are acest mesaj valoarea unei stimulari, a unui soc, a unei revelatii??? Ma indoiesc.
    E doar o “momire verbala”.

    Care ne este, totusi, certitudinea?
    Iat-o: Fiecare ne suntem eroul propriei vieti!

  8. n-as fi banuit ca sunteti fan hip-hop, insa piesa aceasta chiar merita atentia.
    iar despre cat de greu e pe-aici, ei bine eu una imi spun: „macar nu m-am plictisit”.

  9. […] Dar spun la fel de sincer că, tocmai pentru că e totul atât de greu, tocmai pentru că trebuie mereu făcut totul (aproape) din nimic – ăsta e locul potrivit. Ce-am avea de făcut în Elvetia, de pildă? Sau în Austria? Sau în Germania? Totul e făcut, e rezolvat, …. Traim un timp de mare paloare. Ar trebui ca disperarea sa se agraveze, sa se exaspereze pana la granitele intolerabilului, punct in care totul redevine posibil, inclusiv ivirea unui nou sens de acordat vietii. …read more […]

  10. Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 1,5- 1,6 miliarde de euro (sursa wikipedia).
    Spuneti cum ati facut acesti bani si apoi cred ca veti avea dreptul sa ne dati sfaturi si sa ne spuneti ca trebuie sa stam in Romania. Ce facultate ati facut? Unde ati muncit? De unde ati avut bani sa investiti?
    Pentru ca eu voi termina in curand o facultate dar cel mai probabil voi ajunge vanzatoare la mall sau voi face promotii in careffour pentru ca NU SUNT locuri de munca. Si cand veti sti ce inseamna sa traiesti cu 800-900 RON pe luna corect fara sa furi, sa ramai spre sfarsitul lunii fara bani de mancare, sa n-ai bani sa platesti chiria, intretinerea atunci sa ne dati sfaturi.nu?

  11. Nu prea imi place piesa.Ei spun ca noi nu ne-am nascut in locul potrivit, ba da noi ne-am nascut exact in locul potrivit, nu suntem nici ca americanii care nu au timp de nimic si isi uita propriile valori si nici ca cei din Haiti sau Africa, speriati de calamitati naturale sau de foamete.In loc sa ne vaitam ca nu ne-am nascut in locul potrivit mai bine punem mana la munca in tara si il facem locul ideal de trait.Poate ca ce zic eu acum suna putin cunoscut, caci in fiecare zii il vedem pe Boc spunand sa muncim si nu sa cerem dar cum sa muncim domnule Boc, daca statul nu ne ofera conditii, nu ne ofera locuri de munca, unde sa muncim, in Spania? Singurul lcuru pe care il putem face este sa ramanem in tara si sa incercam sa schimbam situatia ca pe viitor sa putem spune ca Romania este locul ideal de trait.

Comentariile sunt închise.