Vreau sa organizez o dezbatere pe tema INVIDIEI. Să-i spunem ANATOMIA INVIDIEI.
Doresc sa aflu daca tema prezinta interes si cine doreste sa participe la confruntare.
Întrebare de baraj: ne-am nascut cu invidia sau o dobândim în viată ?
Pentru participare astept un OK si un număr de telefon, plus porecla, pana la data de 10 mai 2010.

P.S: Sugestia voastră e corectă. Numerele de telefon / contactul email s.a. pe adresa [email protected].

51 COMENTARII

  1. Anatomia invidiei. Nimic mai simplu. Cu ea ne nastem. Iar pe pacursul vietii ne-o imbunatatim sau o pierdem. Depinde de interes, de starea materiala sau pur si simplu de caracter. Pe cine sa fim invidiosi daca suntem saraci? In schimb, cand avem o stare materiala foarte buna, fara grija zilei de maine, atunci ne confruntam cu Anatomia invidiei. Suntem invidiosi pe noi, pe cei de langa noi, pe Putere, pe trecut si mai ales pe viitor… Vrem tot mai mult, tot mai multe, pentru noi sau pentru copiii nostri (mai concret ai vostri). Numai bine. Felicitari pentru Gala Teatrului Tanar. Cu toata stima si respect o persoana care si-a pierdut ,,Invidia” si nu vrea sa-si cunoasca Porecla.

  2. Ai pus punctul pe i. Pai sa vorbim despre invidia lui Basescu fata de tine, 5mil. de cetateni care l-au votat, au aceasta boala, deci putem spune ca avem probleme pana-n ADN.
    PS – Mogulule, ne vom vindeca si de aceasta boala, dar numai dupa ce o sa ne usture…

  3. Filosofia modernă s-a pronunţat.
    1. Nu este vorba despre invidie, ci despre avariţie (din ea derivă invidia ca formă distinctă de manifestare).
    2. Avariţia este omniprezentă şi eternă (adică oricât ai avea, vrei mai mult)
    3. Din diferitele manifestări ale avariţiei se nasc toate păcatele.

  4. Nu ne-am nascut cu ea. Cel putin, nu eu. Si nici macar nu stiu daca e chiar invidie. Cert este ca e un soi de furie amestecat cu o stare de lehamite vazand cine s-a ajuns in tara asta si prin ce metode. Poti numara oamenii care s-au imbogatit din propria lor munca, fara a fura, pe degete si sunt extrem de saraci in comparatie cu cei care au furat din greu in tara asta. Fata de acestia nu ma incearca decat un soi de admiratie. Poate ca asta e intr-adevar invidia. Nu stiu. Intalnirea aceasta unde va avea loc? Ca daca-i in capitala nu prea are rost sa-mi fac iluzii. Stau muuuult mai departe!

  5. Invidia,cea cu ochii verzi,care te patrund si iti sfredeleste sufletul! O dobandim ca si caracterul,dar avem obtiunea de a o simti ori sa o alungam din suflet,sau sa o educam,nu sa o cultivam.As vrea sa stiu rezultatul dezbaterii,daca va fii.Eu,ca intotdeauna,voi lipsi sigur! Si nu din invidie! Nici nu o sa-i invidiez pe cei care vor participa!

  6. Parerea mea: nu putem generaliza..unii se nasc cu invidia, altii o dobandesc datorita mediului in care cresc si a anturajului. Educatia nu are absolut nici un rol, invidia manifestandu-se de la cel mai needucat om pana la profesori universitari si mai sus.
    Cred insa ca, in Romania, a capatat o tendinta de normalitate..stiti vorba cu „capra vecinului”..exact la acest lucru se refera!!!

    P.S.: OK..numarul de telefon il are dna Ofelia..porecla nu am (nu mai am de ceva timp)..daca o faceti si prin Skype ca sa imi pot argumenta si eu punctul de vedere din Belgia (http://codrinpaveliuc.finantare.ro/2010/04/20/politica-agricola-comuna-dupa-2013-inovatie-sau-rezistenta-la-schimbare/). ID skype: codrin.po

  7. Invidia mi se pare un sentiment egoist. Cred ca, cu cat creste EGO-ul, creste si aceasta furie pe succesele, averile, binele altuia.
    Solutia: sa omoram EGO-ul! Asa putem fi fericiti, cu noi insine, cu ceilalti. Asta e iubirea. Dar e prea greu de discutat despre iubire acum, in Romania (o tara macinata de ura si de invidie)

    Si nu ne-am nascut cu invidie. Ne-am nascut puri, cu sufletele curate. EGO-ul il dobandim pe parcurs.

  8. cred ca exista doua laturi ale invidiei:
    invidia negativa: cand vrei sa fii mai aproape de persoana invidiata, dar nu poti sa o faci pe cai cinstite:ori te apropii tu de nivelul lui prin ore mijloace ori il tragi pe el in jos. (asta e cu capra vecinului)

    Invidia pozitiva: un om cult ar recunoaste nivelul de superioritate al celuilalt, l-ar stima si ar avea un stimul in plus pentru a creste si a se dezvolta sanatos., fara rautate. Doar un stimul competitional.

    ex. Un copil vede la copilul vecin o jucarie buna. Il invidiaza. Are trei posibilitati: ori se duce sa o fure, practic tragandu-l pe copilul vecin in jos
    – isi convinge parintii sa-i cumpere si lui una, eventual mai buna.
    -isi convinge copilul vecin sa se joace impreuna sau sa faca „Barter” :)
    Exista si varianta : sa-i fie indiferent. Dar mai rar intalnita.

    Codrin de exemplu poate sa-l invidieze pozitiv pe dl. Ciolos, fiindu-i un stimul suplimentar pentru o munca mai asidua de a ajunge acolo unde-si doreste.(ONU/FAO)

    Avand o personalitate model, prin invidia pozitiva , un om cult si educat isi poate creste nivelul personal. Ii recunoaste meritele si tinde sa fie ca el.

    Nu poti de exemplu sa-ti invidiezi negativ un membru al familiei care a reusit mai mult .Bravo lui. E un moment de bucurie dar si de gandire, de analzia asupra greselilor – de implementare a unui plan de actiune – ca trebuie sa faci ceva ca sa reusesti si tu., fara a face rau celor din jur.

    Faza cu capra veciunului nu prea e crestina, intrucat trebuie sa-ti iubesti aproapele.

  9. Mircea Badea de exemplu isi doreste schimb de case cu Mogulul….e si asta o invidie…Pozitiva.
    Pentru un ceas bun a muncit….Barterul i-a reusit.
    Trebuie sa traga mai tare pentru un barter cat de cat echivalent la nivel de case. E un stimul suplimentar :) si cine stie…

  10. […] Interesanta coincidenta blogosferica, avand in vedere faptul ca Dan Voiculescu vrea sa organizeze o dezbatere pe tema. Tind sa fiu de acord cu el, desi m-as arunca intr-o definitie mai larga a pacatului […]

  11. Hm. Nu stiu daca ne nastem sau o dobandim. Poate de-amandoua. Fiin dun sentiment atat de urat (eu nu pun egal intre invidie si dorinta de a evolua, cu toate ca se intampla uneori ca invidia sa te ajute sa evoluezi) nu pot sa cred ca ne-a inzestrat Dumnezeu cu el. Asa ca ne-am capatuit cu el pe parcursul vietii iurmarind mereu doar scopul fara sa mai fim atenti la traseu.

    Telefon – exista cred la dna Ofelia. Porecla – nu-mi amintesc

  12. EU SUNT INVIDIOASA PE CEI CARE POT VIZIONA ANTENA 3……… AM SERVICIU LA 2 PASI DE ANTENA PE AEROGARII SI DE CEVA TIMP …………….3, 4 LUNI…….NU MAI POT VIZIONA ANTENA 3… SUNT FAN INRAIT ANTENE SI MIE GRAU SA MA UIT LA REALITATEA…………..

  13. Invidia este un sentiment uman, problema e cum ne afecteaza, invidia are si parti bune. Te poate motiva sa vrei mai mult sa muncesti mai mult, dar depinde bineinteles de caracterul fiecaruia.

  14. @andron: din fericire, nu il invidiez pe dnul Ciolos. Il apreciez in schimb foarte mult pentru tot ce a facut si va continua sa faca; il pot considera, in acest sens, un model demn de urmat in domeniul meu de activitate.

    Cred ca, pentru a putea face anatomia invidiei si a ne da cu parerea, trebuie intai sa o definim. Iata ce spune DEX-ul (de ce sa nu il folosim daca este la indemana intotdeauna!!):
    INVÍDIE, invidii, s.f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. – Din it., lat. invidia.

  15. 1. Invidia este un sentiment cu care ne nastem, dar viata ne face sa ni-l perfectionam.
    2. Romania actuala este cea mai buna „profesoara de Invidie” si Invidia este materia preferata a noastra!

  16. In tara, sunt probleme mari ce ard ,
    Deci,dezbatand, invidiei, anatomia,
    Vom reusi sa dam pe morti cu fard,
    Si chiar…cu oistea-n gard,ca Irimia.

  17. Invidia un subiect tabu de felul ei, invidia deriva din societate de oameni din jurul nostru.Tin minte ca atunci cand aveam 7-8 ani ca vecina mea avea in fiecare zi o noua jucarie eream foarte invidioasa pe ea, plus ca mama ei i facea mereu toate poftele iar parinti mei nu aveau mereu aceasta posibilitate asta a fost acum 11 ani, in ziua de astazi invidia este dusa la extrem omul uita de orice principi morale, religioase etc nu isi vede decat propriul interes si pentru a-si atinge scopul este in stare de fapte de cea mai joasa speta din pacate aceasta este realitatea in care traim. Dupa parerea mea invidia se deprinde nu ne nastem cu ea dar cu instinctele ne nastem deci amandoua dar prima idee primeaza.

  18. invidia mi se pare a fi un sentiment pozitiv, asa cum si discutiile contradictorii sunt tot pozitive. De ce? Toate aceste lucruri te motiveaza sa mergi mai departe, sa vrei mai mult, sa ajungi cumva la nivelul celuilalt.
    Ma rog, la discutiile in contradictoriu, partea pozitiva este ca te fac sa vezi lucrulrile si din alta perspectiva si deci esti mai pregatit pt abordarea pbemei.

  19. @codrin
    te asigur ca am citit si eu ce e mentionat in Dex.
    Dar oricat ne-am ascunde sau am incerca sa negam, invidia este o parte din zestrea noastra afectiva. Invidiem pentru ca este o parte din natura omeneasca, in ciuda legilor scrise sau nescrise ale societatii.
    „Daca nu ne putem abtine invidia cand vedem la altii ceva ce ne dorim sa avem, sa simtim sau sa fim – putem incerca macar sa controlam limitele invidiei si sa o transformam intr-o energie motivationala care sa ne aduca beneficii.”

    Totul depinde si cum fiecare isi stabileste nivelul fericirii personale si de gradul de multumire. Cateodata omul nu observa ce are langa el si-si doreste lucruri nereale., are drept modele persoane foarte greu de ajuns, sau chiar imposibil. Alearga dupa iluzii. Trebuie sa fim recunoscatori pentru o sanatate de fier, pentru dragostea copiilor, pentru sanatatea parintilor etc.
    Iti spun un caz real: intr-o zi m-am adresat unui sofer de camion al unui om bogat din Romania: ce mai faci dle X mentionand numele de familie al patronului. Zice :”eu nu sunt X” eu il intreb :”Stiu, dar ai vrea sa fii in locul lui?” Mi-a zis Nu!
    Pentru ca patronul sau cobora dintr-o superba limuzina sprijinindu-se in doua bastoane. Mai bine o viata mai modesta dar plina de sanatate,dragoste afectiune si prieteni adevarati.

    Iar ce tine de domeniul tau de activitate e greu de crezut ca agricultorul roman nu-l invidiaza pe cel danez sau olandez. Trebuie doar sa gaseasca partile pozitive, motivationale.
    SUA invidiaza tarile bogate in petrol…numai ca in alt sens. De tragere in jos prin orce mijloace. Adica le i-a jucaria in exemplul copiilor.

  20. Nu ştiu, dar eu cred că există invidie pozitivă şi invidie negativă. Cea pozitivă îl determină pe invidios să obţină mai mult în viaţă, iar cea negativă să fie răutăcios şi chiar să provoace rău cu bună ştiinţă. În orice caz, invidia în sensul negativ are la bază prostia şi proasta educaţie. În general se referă la bogăţie. Şi acest este de două feluri: se invidiază atât bogăţia materială, cât şi cea spiritual-intelectuală.
    Cea pur animalică se referă – din instinct, probabil – la fizic. Animalul urât îl invidiază pe cel frumos fără prea multe… argumente.

  21. Invidia, mecanism de auto-aparare..
    Fara limbaj de lemn, scurt si la obiect…

    Ne-am nascut cu ea, e adanc crestata in codul nostru genetic..si nu ma refer la „Cain si Abel„, pt ca religia nu e o stiinta exacta cum e anatomia.
    Dar are legatura cu ea oarecum..pt ca -eu cred ca- ideea de Dzeu de fapt e energia universala. Iar noi din nastere avem capacitatea de a atrage energie pozitiva sau negativa..adica mai pe romaneste ne nastem ratati sau winneri..
    Ok, de aici porneste tot, de la deceptiile din viata, normal…DAR, e perfect logic sa fim invidiosi. Mai putin normal, PATETIC chiar, este s-o manifestam.
    Invidia e un mecanism involuntar de auto-aparare : vezi ca „Mircea„ are o masina mai tare, succes nebun la fete (cu toate ca nu e cine stie ce Adonis), ca „Geanina„ are pantofi superbi ( aici nu e cazul meu :P ), si fara sa vrei Ravnesti, devii putin ofensiv fata de persoana respectiva, sau admirativ (dar tot o atitudine ofensiva adopti- dak esti taran, sau f umila dak esti o fire slaba).. lol
    De ce reflex de auto-aparare ? pt ca lipsa avantajelor pe care le are vecinul iti provoaca niste complexe enorme, care iti creeaza o parere proasta despre sine, iar orgoliul, ego-ul tau (alimentat de mamica cu „tu esti cel mai bun„) NU POATE PERMITE ASTA, deci implicit cauta motive, scuze si in majoritatea cazurilor unde nu poate gasi ceva palpabil, logic…denigreaza, scuipa si pt cateva minute se simte mai bine…
    Dupa aia daca e foarte redus mintal persista, daca nu.. „schimba subiectul„ si se orienteaza spre partile lui bune, spre atuurile lui, pe care celalalt NU ARE VOIE sa le aiba.
    Teoretic e sanatos un ego supradimensionat, cu conditia sa fie mulat pe un creier direct proportional, in caz contrar…ex graitor : cetateanul roman.

  22. Phuiiii sunt invidios pe voi cand vad cum v-a omorati timpul,dar jur ca fac tot posibilul sa nu-l invidiez pe cel ce castiga.punct

  23. Off topic
    Mogulule, ai aflat ultima duda despre situatia din banci?A fost cineva (persoana fizica) sa-si scoata 1000 de lei din contul sau de 12500 sa-si faca ceva la apartament si banca a zis pas, sa vina maine, adica cine stie cand. Stau si ma gandesc ca daca retragea toata suma, il luau si la bataie. Adica erau banii lui la naiba, bani stransi in decursul a 4 ani. Iti dai seama ce se petrece cu oamenii de rand in tara asta; daca faci imprumut, te fura, daca depui niste bani te fura, nu mai bine facem cum faceau bunicile noastre, la saltea. Iti mai scriu pe parcurs sa vad ce i se mai intampla:-)

  24. @andron: este adevarat ce ai spus. Important este doar sa treci peste invidia aia meschina pe care o simti cand cel de langa tine are ceva in plus, sa nu vrei sa „moara si capra vecinului” si sa vezi punctele pozitive. Atunci cand cineva are ceva in plus, important e ca tu sa incerci sa faci ceva (bun) pentru a ajunge sa ai acel ceva.
    Ca in cazul meu, mi-ar dori sa ajung la fel de competent precum dnul Ciolos si, de ce nu, in pozitia sa din acest moment (desi politica nu prea ma intereseaza, iar pozitia anterioara de ministru al agriculturii in Romania te omoara din punct de vedere psihic). Pentru acest lucru, muncesc si studiez 14-16 ore pe zi, lucru care, uneori, ma „termina” atat fizic, cat si mental. Dar sacrificii trebuie facute in prezent pentru a-ti asigura viitorul. Acum stau 5 luni departe de casa (in Belgia) tocmai pentru a ma perfectiona in domeniul meu. Dar deja divaghez.

  25. Invidia e mostenita genetic in cea mai mare parte si e mai putin dobandita la fel ca si inteligenta sau bunul simt.Intr-o doza moderata e constructiva,cand insa e depasita o anumita limita devine patologica si se transforma in rautate,in ura.Pt a nu fi depasita granita intre normal si patologic,educatia ar trebui sa intervina(in situatia in care mai poate ajuta la ceva).
    Cine spune ca nu e invidios niciodata minte.Toti oamenii,intr-o masura mai mare sau mai mica mint cu scopul de a parea altfel decat sunt in realitate.Nimeni nu vrea sa fie cum pare si nu vrea sa para cum e.

  26. @DV: partial off topic – am ajuns sa ii „invidiez” pe Radu Berceanu si Elena Udrea in acest moment. Se pare ca, datorita cunostintele imense din domeniul agriculturii si a politicii agricole comune, vor ajunge sa se intalneasca cu Barosso pentru a discuta problemele agriculturii romanesti. Stiam ca sunt oameni buni la toate in politica romaneasca si, in special, in PDL, dar chiar asa…Sunt tare curios daca unul din cei 4 reprezentanti ai agriculturii romanesti la aceasta intalnire (Basescu, Dumitru, Udrea, Berceanu) stiu macar componentele PAC si de ce risca Romania sa fie sanctionata sau doar se duc la cumparaturi in Bruxelles. Dar acum vorbeste doar invidia din mine:).

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-si-radu-berceanu-ambasadorii-agriculturii-romanesti-892950.html

  27. Of, Dane, ce ocazie speciala pt. a te intalni, pt. a conversa, dar, din pacate, ma simt intimidat de personalitatea ta, de notorietate, de puterea emanata din pregatirea socio-profesionala de exceptie. Parol! Chiar ma simt complexat. Ramane varianta sa-ti transmit-din cand in cand-comentarii, opinii( mai mult neinteresante, in fapt) la subiectele atent alese pe care le dezbati in jurnalul personal online( recte: blogul). Cu respect,

  28. Banu’ lu’ Videanu

    Gogoşele pentru fraieri:
    Haideţi bre la gogonate !
    Doamnelor, citiţi aici,
    Să cădeţi, toate ,pe spate !

    Ieri, Videanu: ăla bre,
    Nea bordură de granit!
    Declara la „Naşu” că,
    E sărac şi e cinstit !

    Ci-că nu are avere
    Şi..e vid în buzunare !
    Mie mi-a părut avid
    Şi de cap puţin cam…tare !

    Ţin minte, că Solomon,
    Cân’ pavă „Unirii”-toată
    Cu granit:{ marfă beton!-
    Ne spunea că-i importată !}

    Tocmai de la greci adus
    Tot granitul de pavare !
    Păi: Videne, eşti tâmpit ?
    Grecia, granit nu are !

    Ăia au doar calcar bre :
    Poate firma ta-i grecească!
    Iar granitu’ din pavele,
    Este marfă…. românească !

  29. Dintre toate relele care au dus la apariţia comunismului în lume, invidia a jucat, şi încă joacă, rolul cel mai important. Nimic nu-i poate face pe oameni să se urască mai mult decât asmuţindu-i pe unii împotriva celorlalţi. Dacă eşti malefic, e de-ajuns să-i arăţi unui nevoiaş, cu insistenţă, pricopseala aproapelui său. Nu mai contează că agoniseala este rodul râvnei şi-al trudei. Viermele veninos cotrobăie înlăuntruri, ca un monstru din filmele horror. Scurmă-n ficaţi şi otrăveşte inimi. Invidia îl transformă pe om în fiară fără suflet şi fără sentimente. Îl aruncă în hăurile scârnave ale existenţei şi îl lasă chilug de conştiinţă. Fără invidie, fratele ei bun, populismul, şi-ar pierde mult din substanţa mesajului, iar vicleana ei soră, demagogia, n-ar fi decât o biată vrăjitoare şleampătă şi neputincioasă. Invidia naşte obsesii ucigătoare şi destramă prietenii dintre cele mai trainice. Invidia e cea mai elocventă formă de exprimare a nemerniciei şi cea mai deprimantă imagine a fiinţei umane. Invidia e copilul legitim al duşmăniei şi, ca orice produs al răului, are o sete distructivă neostoită. Invidia călătoreşte pe aripile furiei şi sălăşluieşte în văgăuna lăcomiei. Invidia exclude solidaritatea şi nu ştie ce-i încrederea în sine. Pizma e şarpele crescut la sân şi hrănit cu nesaţ diavolesc de oameni care nu acceptă nici în ruptul capului bunăstarea altora. Vremurile de restrişte şi stările de nesiguranţă sporesc invidia, aprind spirite revanşarde şi zgândăre apetitul pentru revolte interioare. Dau frâu liber frustrărilor şi chinuie conştiinţe muribunde.

    Mediul actual este propice inflamărilor sociale. Din tot ce-au lăsat romanii, divide et impera pare singura sintagmă însuşită, de-a lungul atâtor şi atâtor şcoli absolvite, de Emil Boc. Boc mizează totul, dar absolut totul, pe invidia capsomanilor şi a zevzecilor din România. Ca să aţâţe la maximum spiritul de frondă al vulgului, Boc este în stare de orice. Machiavelicul personaj ştie că numai astfel îşi poate conserva electoratul provenit din cele mai sordide şi mai abjecte zone sociale. Că numai în felul acesta, aruncând anateme asupra unora şi înfierând cu mânie bolşevică prosperitatea, va avea succes la gloatele ignorante pe mai departe.

    În tot acest răstimp, parcă sedaţi, oamenii normali din ţara asta privesc cum Micul Stalinoid trebăluieşte în cotloanele nimicniciei umane. Din păcate pentru ei, privesc terifiantul spectacol din cel mai incomod unghi. Din expectativă.

    În concluzie, invidia nu este nativă, ci cultivată. Iar acolo unde solul e bun, prinde rădăcini cât pentru o pădure de arbori genealogici.

  30. Invidia se dobandeste. Abia cand afli ca ar exista o legatura intre a avea mai multe obiecte si a fi mai placut, mai apreciat, mai urmarit sau mai iubit, abia atunci incepi sa invidiezi. Daca nu ar fi vorba de obiecte, invidia ar disparea fiindca sentimentele sunt foarte usor de internalizat. Sunt unice. Fericirea mea e a mea, dar masina ta o poate conduce si altul. Daca inveti de mic sa fii stabil emotional si sa dai autonomie persoanei tale de obiectele pe care le detii, cred ca ai o sansa buna sa nu ai parte de aceasta buba. Exista si invidie pentru titluri, diplome, femeia, barbatul altuia, dar acestea sunt ceva mai mici in intensitate si pot trece ceva mai usor, fiindca si ele sunt lucruri abstracte, sau in fine, mai abstracte decat o masina, o casa, un ceas sau un costum.
    La urma urmei daca luam de bun ca romanii i-ar invidia pe germani, care v-ar fi primul gand? Ca ii invidiaza pentru ca au un simt al comunitatii impecabil? Sau pentru ca au autostrazi, masini de lux, autostrazi? Invidia e o boala, pentru ca desi produce progres e un progres relativ. Inseamna sa fii chior in deja faimoasa tara a orbilor. Intrebarea este insa, Tu vrei sa vezi? sau doar sa fi mai tare decat orbii?

  31. nu sufar de aceasta boala si nici nu as vrea sa-i dau prea multa atentie polemizand pe acest subiect – acum ca s-a facut asa frumos afara, prefer sa ma plimb prin parc, in blugi, in adidasi si cu o adiere usoara in plete. Fara sa fiu nevoita sa rostesc cuvinte, de preferinta.

  32. Buna dimineata Nea Dane! N am mai fost de mult prezent p aici. Long story short … n am apucat sa citesc din ce s a spus mai sus, dar in viziunea mea … fie ca se numeste invidie, fie ca i se spune frustrare, manifestare incrancenata a neputintei, toate sunt acelasi lucru. E imposibil sa te nasti plin de cele de mai sus. Nu ai termen de comparatie, nu ai la ce sa te raportezi, si probabil pana la o anumita varsta nici nu intelegi ca ce are „ala”, parca mai bun ar fi pentru tine, si cu siguranta l ai administra mai bine, fie ca e vorba de un bun sau o situatie.

    Si incepi sa dai vina pe evrei, pe rromi, pe … 1001 alte articole din rafturile de la Romarta Copiilor. Ca astia au si stiu si fac Prea Mult si ca nu i drept ! Ca ala de ce are si eu nu ? De parca toate cele, stau fix in calea bunastarii tale, si orice ar putea incropi Geniul tau, nerecunoscut inca, are din start bilet pe scaunele din fata in autobuzul pierzaniei.

    Am convingerea ca balta asta mizerabila numita … invidie, este refugiul cel putin al unei personaliti slabe.
    -NU ! Nu tinere, nu din cauzele imaginate de tine nu ai tu tot ce ti doresti ! Da ti place sa ti gasesti scuze. Ca … astia s peste tot, ca nu poti sa ajungi prea sus ca esti pocnit peste mufarina de ti sar toate cele, si ca tu esti mai indreptatit decat ei – o sa mi spui. Poate este adevarat.
    Dar … CE ai incercat tu sa ridici pana acum si a venit domnul ala care are prea multe la tine sa ti spuna „Flacau … stii ceva … cata ti de drum !” ?Aha … aaaam inteles. Iti este frica sa nu te tabare astia.In perspectiva ai Idei Proiecte mari.

    Poate decolez nitel de pe tarla, dar ma tot lovesc de persoane din categoria respectiva. In opinia mea, cel care are, probabil trebuie luat ca exemplu.

    Am plecat.
    Sanatate Nea Dane !

  33. 1.Invidia, ca afect negativ, este un viciu, niciodată o virtute, alături de bucuria pentru nenorocirea altcuiva. Ura este un asociat obligatoriu al celui care invidiază ceva sau pe cineva. E vorba de o ură foarte clar circumscrisă:cea faţă de cel sau cea care are o calitate, un merit, o însuşire, un bun pe care nu numai că le poţi dobândi pentru tine, dar şi resimţi în modul cel mai dureros că eşti total neputincios în a le avea vreodată.
    Ura invidioasă se naşte însă din aceea că omul este o fiinţă care se compară spontan cu ceilalţi. Inevitabil, ignorantul se va compara cu ştiutorul, urâta cu frumoasa, săracul cu bogatul, laşul dovedit cu temerarul, cel vinovat cu cel nepătat, cel slab cu cel tare. Înseamnă că există, mereu şi mereu, un temei în însăşi comparaţiile pe care le impune viaţa, comparaţii care se bazează pe inegalităţi inerente – pentru invidia existenţială. Aceasta suspendă dintru început, din suflet, câteva sentimente. Primul aneantizat este sentimentul de iubire şi de dăruire generoasă faţă de celălalt.
    2. Refuz să cred că ne naştem invidioşi. S-ar putea spune că avem o apetenţă pentru invidie. Oricum, invidia e dobândită…

  34. Eu cred ca invidia este data de statutul social al cetateanului roman prin raportarea sa obsesiva la statutul celor din jurul sau si de educatia, sau mai bine zis de atmosfera si subiectele-obiect de suferinta din familia lui din copilarie, coroborat cu lipsa de ambitie si perseverenta pt. schimbarea in bine a propriului statut.
    Cred ca o evidenta stare de invidie care s-a manifestat la cetatenii romani, cei fara proprietati deci patura mai putin avuta din tzarishoara, s-a manifestat cand Regele Mihai I al Romaniei a trebuit sa abdice si sa plece din tara iar mase largi din tzara au salutat aceasta alungare a monarhiei si instaurarea nationalizarii, a deposedarii de proprietati facuta de cei care au alungat monarhia de la noi.
    Invidia majoritatii cetatenilor romani este o invidie primara, de animal de prada.Cel mai bine exprima,mai in gluma mai in serios, aceasta invidie primara vorba : ce-i al tau e si al meu, ce-i al meu e numai al meu!
    Si zilele astea se vede invidia in tendinta la renationalizare prin starea de spirit a celor care tot arata cu degetul spre privatii care, prin mijloace oneste sau nu, au reusit in viata.

Comentariile sunt închise.