Acum, când lucrurile par mai limpezi, vreau să-mi exprim si eu bucuria pentru că Amelia, prim-solista Teatrului de Operetă, a depăsit relativ repede starea critică de la finalul săptămânii trecute. Si a făcut-o gratie medicilor români de la Spitalul Universitar, care au demonstrat că există adeseori valoare individuală chiar dacă sistemul poate fi defect. Valoare individuală pe care a demonstrat-o, de altfel, chiar Amelia Antoniu, despre care am citit că trudeste în domeniul său încă de la 18 ani. Iar 18 ani de carieră sunt un indicator al performantei.

Trist în România e faptul că avem, iată, multă valoare individuală si, concomitent, un triumf al non-valorii sistemice. Avem mii de medici buni, dar medicina e la pământ. Avem sute de artisti exceptionali, dar cultura moare. Avem profesori valorosi, dar învătământul se duce de râpă. De ce? Pentru că e mai usor să-ti asiguri puterea promovând mediocritatea si e mai simplu să câstigi alegeri cu muzică orientală si promovând ura, invidia ori frustrarea. Pentru a ”spăla” efectele acestei lungi campanii de devalorizare, România are nevoie, după părerea mea, de o renastere morală si intelectuală.

Care-i anatomia acestei renasteri – as vrea să aflu de la voi.

20 COMENTARII

  1. Nu e mai simplu.E acelasi lucru .
    Si eu personal nu cred ca cineva poate face altceva decat ce este lasat….dar noi romanii avem talentul nativ de a rade si de a arata cu degetul dupa ce ii punem piedica celui care cade, sau celui pe care l-am lasat sa se dea cu capul de grinda de sus, sau cel a carui pai il vedem mai bine decat barna pe care fiecare o cara de cel putin 20 de ani cu el….sunt cateva „elocvente” si „frumoase’ proverbe cu specific romanesti.
    Si nu medicina e la pamant.Mentalitatea care ne duce la a face lucrurile de mantuiala la serviciul fiecaruia e problema.Si mentalitatea unei infirmiere sau a unei asistente sau a unui muncitor in constructii sau a unui sofer nu o poate forma un profesor care ani de zile abia asteapta ziua de greva si nu incearca sa faca bani in suficientul de mult timp liber pe care il are pentru a-si completa salariul care,intre noi fie vorba, stia inca de la intrarea sa pe portile facultatii care l-a format profesor, ca e mic.

  2. „…e mai usor să-ti asiguri puterea promovând mediocritatea….”
    „…promovând ura, invidia ori frustrarea…”

    Păi….cine-i „valoare individuală” la anteeeeEneee….hai sus !…hai sus !, hai sus !

    „România are nevoie, după părerea mea, de o renastere morală si intelectuală”.

    Asta-i si parerea mea.

  3. De{boc}raţie !

    Sărăcie mare’n ţară :
    Mămăliga e minată !
    O soluţie morală,
    În zadar e aşteptată !

    Guvernu-i preocupat
    Cu tăieri cosmetizante:
    Le spunem,anticipat,
    Că ce vor ei, nu se poate !

    De la cei săraci şi goi,
    Nici să vrei, nu mai poţi lua!
    -Dacă vrei să tai,măi Boc,
    Taie de l’ai ca mata’ !

    Sănătatea naţiunii
    Se pare că nu contează:
    Cît e vie naţiunea,
    Bocul nostru aberează!

    Nu avem bani pentru doctori:
    Naţiunea poa’ să crape !
    Avem bani pentru miniştrii,
    Pentru asfalt şi agape !

    Turismul şi dezvoltarea,
    Au bani, că-s prioritate:
    -Pentru blonde,bănuiesc !-
    …N’avem nici natalitate !

    Mii de doctori emigrează
    {Doar din Ro.}, de sărăcie !
    Boc le taie din venituri :
    C’aşa-i în…debocraţie !

    Mor români din te-miri-ce:
    „Sănătatea” e pe moarte !
    Boc nu dă doi bani pe medici:
    Le-a tăiat din bani:jumate!

    Constituţia vorbeşte
    De dreptul la sănătate !
    Pentru Boc,nici nu există:
    Sîntem condamnaţi la moarte !

    Bocul ne fixează raţii :
    De ce?Nici el nu mai ştie !
    Ne tot minte’n declaraţii :
    C’aşa-i în… debocraţie !

  4. „Romania are nevoie de o renastere morala si intelectuala”
    Miine e gata. Renascuta „moral si intelectual”. Vom fi multumiti sau vom dori „renasterea” de poimiine? Viata mea: am tropait faurind omul de tip nou si societatea socialista multilateral dezvoltata cu inaintarea Romaniei spre comunism, iar tropa-tropa prin „tranzitie”, democratie si economie de piata, acum tropai prin „criza”. Stie cineva ce urmeaza sa „renasca”?

  5. Foarte corect, dar cine va face această resuscitare? Nu vedeţi că până şi intervenţiile post-operatorii sunt falimentare?
    Cine va dori să schimbe ceva? Invidiosul, urâciosul sau mediocrul?
    Odată ce au ocupat locurile de vârf de unde pot manevra prostimea… slabe speranţe că se va schimba ceva prea curând…

  6. Cu guvern portocaliu, situatia e albastra,
    Dar Emil Boc, precum pasarea maiastra,
    Dupa ce,de pe-o scena, in cap, el a cazut
    De vreo trei ori, ca premier … a renascut !

  7. RENASTEREA ROMANIEI
    PRINTUL NICOLAE, VIITORUL REGE AL ROMANIEI
    ( Dan Voiculescu Prim Ministru )
    Romania este pe marginea prapastiei. Presa internationala vorbeste de un iminent colaps economic, social si rasial. Suntem numiti Tiganii Europei.
    Un popor, cunoscut in intreaga lume prin omenie si simtul masurii, este asociat violentei si barbariei. Un popor avand o istorie si o cultura extraordinare isi pierde pe zi ce trece identitatea nationala, devenind usor de manipulat si mintit. Statuia lui Eminescu este daramata, iar limba romana, interzisa la centrele culturale din jurul lumii. Mahalaua se muta in centrul orasului. Maneaua cucereste Romania. Asistam la o situatie fara precedent, cand o natiune europeana, in loc sa se indrepte spre lumea civilizata, isi refuza geografia si destinul istoric. In aceasta fundatura a istoriei apare la orizont o sansa a destinului – Prabusirea regimului Basescu.Ascunderea armelor cautate de americani motivul pentru care sa declansat razboiul din IRAK pe teritoriul Romaniei a intrat in atentia Senatului SUA. Vor pierde painea nu numai Basescu ci si sute de participanti la aceasta misiune criminala si secreta.Sunt gata oricand sa particip la o emisiune al Antenei 3 pentru a prezenta documentele relevante.Sunt oricand gata sa vin in Romania.
    Golul politic va creia posibilitatea unui nou inceput a RENASTERII NATIONALE.
    Monarhia reprezenta un inceput de drum si macar o speranta. Solutia cu primarul Sibiului a fost o ultima incercare pozitiva in aceasta directie . Dar dupa prabusirea acestui proiect nu se intrevede nimic la orizont cu exceptia revenirii la monarhia constitutionala. Criticii mei spun ca visez sau am nostalgii romantice. Daca cineva are o alta ideie de a scoate Romania din criza economica sociala si rasiala ( problema tiganilor) trebue ascultat cu atentie. Din punctul meu de vedere si sper si a altora monarhia reprezinta o necesitate.
    RENASTEREA ROMANIEI
    NOUL REGE NICOLAE, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul manastiri moldovenesti.
    O ZI NOUA IN ISTORIE . TRAIASCA NOUL REGE AL TUTUROR, REGELE ROMANIEI MARI, REGELE NICOLAE. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU.

    http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/

  8. @ Dan Voiculescu
    Văd că sunteţi iubitor de cultură. De ce oare Antenele nu găsesc timp să înregistreze şi spectacolele de operă, operetă, teatru, concerte simfonice, concerte de cameră… Nu ar fi util ca aceste spectacole să rămână undeva într-o arhivă şi pentru cei ce se nasc astăzi sau mâine? Poate că dacă românii ar căpăta şi o memorie a fiinţei româneşti, fiecare dintre noi ar fi mai bogat… Dar şi Antenele ar fi mai bogate… în definitiv este cu mult mai ieftin să înregistrezi un spectacol decât să faci o emisiune. Ar fi şi o pledoarie pentru cultură…

  9. DOMNULE SUPER MOGUL
    DUPA INTERVIUL DE LA CNN SI FRANCE INTERN CHANEL 5 SPER SA FIU INVITAT LA ANTENA3
    ROBERT
    MULTE MULTUMIRI. CITESC ZILNIC CU INTERES BLOGUL DUMNEAVOASTRA. FELICITARI.
    ROBERT

  10. Genocid !

    Aşadar,se vede, am avut dreptate :
    Genocidu’n Ro. e’n realitate !
    Cât sânt sănătoşi,jefuiţi de bani
    Pentru „Sănătate”, de nişte golani !

    Să nu credeţi că, e întâmplător,
    Că-s furaţi români chiar până când mor !
    Sistemu-i complex şi elaborat ,
    Nu-i de vină nimeni ?Spitalu-i de stat !

    C’au stopat reforma,nu e de mirare :
    La spital de stat,pot fura parale !
    De cumva apare un caz comentat,
    Placa e aceiaşi : prost gestionat !

    Sânt furaţi românii, doctorii-s furaţi,
    De aceiaşi gască : tâlhari potentaţi !
    Aşa cum-desigur-puteţi s’observaţi,
    Taxa sănătăţii, la stat o vărsaţi !

    Nu la „Sănătate”plătiţi aceşti bani:
    Altfel,cum să fure numiţii golani ?
    Banii care-i daţi,n’ajung-nici jumate-
    În sistemul nostru pentru sănătate !

    Cred că este cazul să semnăm cu toţii:
    Să acuzăm bocii de crud genocid!
    Disperaţi în cauză ,puşi pe lista morţii,
    Să probăm la O.M.S., c’ăştia ne ucid !

  11. @ Dan Voiculescu
    Eu chiar v-am adresat nişte întrebări, aştept răspunsuri…

    Aveţi posibilitatea chiar să faceţi ceva pentru cultura acestei ţări. Nu mă aştept ca Partidul Conservator să propună viitorul ministru al culturii, dar în ceea ce priveşte cultura chiar puteţi face ceva… Cultura are nevoie de promovare. Lipsa de cultură este cauzată de promovarea analfabetismului, începând cu emisiunile cu analfabeţi, şi continuând cu emisiuni care se adresează instinctelor primare, de tipul emisiunilor lui Capatos şi terminând cu emisiunile lui Dan Negru. Puteţi folosi aceşti oameni în emisiuni cu format cultural, sunt convins că sunt capabili şi de astfel de emisiuni. Prea multe filme cu Van Damme, din când în când ar trebui şi o antologie Tarkovski, Kurosawa, Miyazaki, Almodovar, Coppola, Fellini, Polanski…

  12. Domnule Voiculescu, o reastere „morala si intelectuala” nu este posibila in actuala stare a poporului roman !! Saracia si pauperizarea clasei de mijloc este un fenomen care a atins proportii de masa. Muncitorii romani sint impinsi din ce in ce mai mult in starea de servitute. Servitutea este rezultatul impunerii de monopoluri in economie de catre stat, in favoarea famiiliilor bogate din tara si a investitorilor straini,. Atunci cind muncitorul roman nu mai are optiunea de a alege munca si nivelul de salarizare este fortat sa lucreze in conditiile impuse de monopoluri, Astfel, lipsa de oferta si libertatea de negociere este „de facto” starea de servitute. Emigrarea in strainatate la munca este singura optiune. De aceea milioane de romani au parasit tara si altele se pregatesc sa plece. In acesste conditii, este ” out of this world” sa vorbim de renastere morala si intelectuala cind societatea romaneasca se scufunda cu fiecare zi in saracie si disperare. In aceste conditii , numai aparitia unei forte politice care sa sadisfaca nemultumirea populatiei mai poate da sperante de „intoarcere din drum”. O forta politica ” de masa” , teoretic, va putea introduce o dictatura( impusa prin vot democratic) care sa restabileasca economic clasa de mijloc si, numai dupa ceea, este posibila o renastere „morala”.

  13. Pentru renastere avem nevoie de oameni cu scaun la cap.
    Le-am spus tuturor prietenilor, ingineri, profesori, doctori, avocati, sa se implice in politica altminteri tot neamurile proaste ne vor conduce. Stiti ce reactie au avut?
    „N-am ce face? Sa ma bag in cocina asta ca sa ma arunce astia-n puscarie? Nu-mi trebuie!”
    Descurajant, pentru ca tocmai ei nu realizeaza, iar daca realizeaza, nu se implica!
    Renasterea va veni de la sine, dupa ce totul se va narui.
    Deja nimeni nu se mai gandeste sa ne ajute….sa ne dea bani care se duc in pensii, alocatii si somaj in loc sa mearga in investitii generatoare de profit, taxe si impozite.
    Inca nu suntem la fundul haului, dar suntem in cadere libera….Si cum g este 9.8 m/s iar noi cadem de vreo 18 luni….si vom mai cadea inca vreo 6-7, nu prea pot sa aproximez durata de revenire la cota zero…….

  14. @Gabriel
    esti optimist daca mai dai inca 7 luni de cadere….asteptam sa ne scoata altii din criza….ca doar uite la orizont un precedent creat- cazul Greciei. Asta asa ca sa ne „stimeze” si mai mult contribuabilul german.

  15. Domnule Voiculescu, ne-am nascut am crescut si traim intr-o societate profund egoista. Sunt un tanar de 27 de ani si din scurta mea experienta de viata am invatat ca tot ce exista in jurul meu este motivat de un profund si perfid ego-centrism.

    Disfunctia sistemica a institutiilor statului nostru nu este altceva decat o disfunctie sistemica a moralitatii populatiei pe care o reprezinta acest sistem.

    Atunci cand legislativul va fi curat dpdv moral, atunci vom avea legi echitabile, corecte, oneste. Atunci cand functionarii publici si bugetarii vor fi exemple de sinceritate, condusi de un interes autentic pentru dreptate si transparenta, atunci vom avea acel cadru legislativ aplicat in lumea reala.
    Dar nu vom avea legislativ, functionari publici si bugetari de acest gen atata timp cat valorile de care vorbeam mai sus nu sunt atribute majore ale „moralului colectiv”; Cei in slujba poporului sunt alesi de catre si din cadrul acestuia… deci nu-i putem blama atata timp cat noi ca natiune nu scapam de ura din trafic, de ura dintre vecini, de invidia dintre prieteni si in general de „mind set”-ul ego-centrist.

    Nu cred insa ca tendinta „barometrului” moralitatii poporului nostru, si a intregii omeniri, este una crescatoare ci una descrescatoare. Si din pacate, o lume din ce in ce mai imorala nu va ajunge decat iar in mainile exteremismului… cum vedem in istoria omenirii repetat de atatea si atatea ori…

  16. Doamna Amelia are harul divin care nu a parasit-o nici in acele momente de cumpana. Doamna Amelia este un om minunat, iar Dumnezeu a facut o minune cu dansa. Doamna Amelia a fost profesoara mea de canto in 2007-2008, un suflet de diamant a carui stralucire a fost mai puternica decat intunericul. Doamna Amelia este modelul meu in viata, de optismism si de zambet, de talent si de munca, de lupta si de biruinta. Va astept sa va intoarceti pe scena!

Comentariile sunt închise.