Azi, de la ora 12.00, a început oficial aventura ”Grădinii Valorilor Românesti” .

Un proiect născut din necesitatea elementară de a ne cunoaste si de a ne respecta predecesorii. Am adunat laolaltă, într-un mic Panteon românesc, 76 de busturi ale unor ”români esentiali”: de la Emil Cioran la Brâncusi, de la Stefan cel Mare la Noica, de la regele Carol la Corneliu Coposu.

Cu sigurantă că lipsesc încă multe figuri majore din acest ”rezumat” al României creatoare. Academicianul Eugen Simion, de exemplu, remarca absenta lui Marin Sorescu. Din fericire, vorbim despre un proiect deschis, urmând ca an de an, prin consultare publică, să adăugăm noi si noi personalităti definitorii.

Ce mă bucură mult la ”Grădina Valorilor Românesti” – si e un lucru asupra căruia am insistat – e caracterul său viu, interactiv. Gratie bibliotecii în aer liber care va fi instalată aici, de pildă, tinerii vor putea să-i citească pe Marin Preda sau Camil Petrescu chiar sub ochii ”maestrilor”. Gratie sistemului care va asigura muzică ambientală de exterior, bucurestenii vor putea asculta, în sfârsit, in extenso, muzică clasică românească. Copiii vor beneficia de cursuri de pictură chiar lângă busturile lui Grigorescu sau Tonitza. Sau de cursuri de modelaj în lut lângă monumentul lui Brâncusi.

Încă o idee la care am tinut – si care mi-a încoltit când mă aflam la Londra – a fost instalarea aici, în Grădina Valorilor Românesti, a unui Speaker’s Corner – o ”Tribună a democratiei”, dacă vreti – unde oricine, oricând, se poate sui să vorbească despre problemele sau propunerile sale. Conceptul îl puteti găsi explicat aici

27 COMENTARII

  1. Nu cred că am mai precizat, pe acest blog, deţinut de patronul unui mare trust de presă, că şi eu mă joc de-a jurnalistul: sunt publicat, aproape număr de număr, în cel mai longeviv săptămânal din România (şi, probabil, unul din cele mai serioase ziare româneşti de la ora actuală). Nu fac această precizare din vanitate, din orgoliu, pentru a arata ca sunt cineva. Pentru ca sunt, realmente, un nimeni. De-aia am si scris mai sus ca “ma joc” de-a jurnalistul. Deci nu-mi dau nici un fel de aere. Totuşi, am şi eu micile mele satisfacţii. Una dintre acestea este să-i dau regulat câte-un bobârnac, într-un ziar (fie el şi necomercial), mântuitorului made in Romania, care se sacrifică zilnic pentru noi, de şase ani încoace (şi, vai, mai are încă patru), pe Golgota Cotrocenilor. Acestea fiind zise, reproduc mai jos ultimul meu text, apărut, ieri, în ziarul la care scriu.

    PDL VREA SĂ SCAPE DIN LESĂ

    De ani buni, un spectacol ciudat poate fi urmărit pe scena politică din România: un bătrân lup de mare, cu capul pleşuv, cu chipul ars de soare şi bătut de vânturi, târăşte după sine, încoace şi-ncolo, un biet căţel jigărit, furat de la fostul lui stăpân, pe care, odinioară, matrozul îl asigurase, plin de convingere, cu glasul său gâjâit şi necizelat, că e “cel mai bun”. Până de curând, căţelul acesta s-a dovedit de o supuşenie proverbială, executând cu seninătate şi fără nici cea mai mică teamă de ridicol toate giumbuşlucurile inepte la care-i cerea să se preteze, dinaintea publicului, bietul său stăpân viclean, necioplit şi fără carte, doar-doar i-or mai azvârli alegătorii câte-un vot: îi lătra furios pe “moguli” şi pe “comunişti”, îşi arăta colţii, atunci când auzea de crimele din decembrie 1989 şi de mineriadele din 1990, dădea vesel din coadă, dacă venea vorba de “reformarea şi modernizarea statului”… Era atât de obedient patrupedul, încât jurai că e desprins de pe etichetele vechilor discuri britanice de gramofon, care înfăţişau un căţel alb cu urechi negre, uitându-se în pâlnia unui fonograf, dedesubtul unei inscripţii semicirculare: His Master’s Voice. Dar, pentru că animalele nu sunt niciodată chiar atât de proaste pe cât le cred oamenii, căţelul acesta avea, desigur, motivele lui de a fi atât de docil: spera că fiecare dovadă de obedienţă va fi răsplătită de stăpân cu câte-un os de ros. Şi, într-adevăr, multă vreme aşa a fost: unul după altul, oasele – jumătate din portofoliile ministeriale, într-o primă fază, aproape toate, într-o a doua, plus jumătate din fotoliile de parlamentar şi preşedinţia Camerei Deputaţilor – s-au îngrămădit în faţa căţelului cu pricina, aruncate de unii trecători naivi, sincer impresionaţi de spectacolul de două parale la care se deda animalul, dresat de marinarul perfid şi din topor.

    Aşa a mers treaba o vreme… La un moment dat, însă, docilitatea cu care animalul a executat unul din numerele inepte impuse de bătrânul lup de mare – aplicarea măsurilor de austeritate – a iritat publicul, apoi l-a scos de-a dreptul din sărite. Aşa sunt masele: schimbătoare… Sau, după cum a spus Abraham Lincoln, “Poţi înşela pe toţi oamenii o vreme şi pe unii oameni tot timpul, dar nu poţi înşela pe toată lumea tot timpul”. Atunci, căţelul, cu acel instinct de conservare primar, specific animalelor, a intuit, în străfundurile rudimentelor lui de conştiinţă, că a făcut o gafă. Una mare. Mare de tot. A intuit că, deşi, până-n acel moment, a avut doar de câştigat de pe urma obedienţei sale faţă de matroz, acest ultim act de supunere nu-i va aduce defel vreun os în plus, ci numai şuturi dureroase în partea posterioară a corpului. Şi-atunci, câinele a încercat să se distanţeze de stăpân, să scape din lesă, pentru a nu împărtăşi căderea acestuia din graţiile publicului. Aşa sunt animalele: ingrate… Căţelul a început, deci, să execute cu tot mai puţin entuziasm numărul măsurilor de austeritate, conceput de marinar, în simplitatea judecăţii sale, apoi, să dea semne tot mai clare că n-ar mai vrea să-l execute deloc. Iar stăpânul, autoritar, brutal din fire, şi-a chemat patrupedul la ordine, târându-l într-o duminică, la ceas de seară, pe malul lacului Snagov şi frecându-i ridichea, spre a-l readuce la ascultarea ce i-o datorează.

    Pentru moment, căţelul s-a calmat. Dar dacă atitudinea aceasta va dura sau nu, e greu de spus. A persista în supuşenia sa obişnuită, în condiţiile actuale, ar fi fatal pentru căţel. Ar însemna dispariţia sa de pe scena pe care se produce de 18 ani încoace. Ar însemna pierderea ciolanului la care râvnesc toate exemplarele faunei noastre politice. Iar această perspectivă este, evident, de neconceput. Mai bine câine fără stăpân, decât fără ciolan.

  2. Geniala idee! Felicitari! Aveam o idee asemanatoare cu aceasta si doream sa accesez fonduri europene pentru a o pune in practica, dar ma bucur ca ati realizat-o dumneavoastra.

  3. Mi se pare mie, sau aţi uitat să spuneţi exact unde anume este situată această ”Grădina Valorilor Româneşti”… Mă atrage ideea unei biblioteci în aer liber. Ultima la care am fost era parcă în Parcul Carol (pe atunci Parcul Libertăţii)… nu mai ştiu sigur că era acum multe decenii.

  4. Felicitari !
    Acum bucurestenii au un loc de atractie turistica in plus…si, binenteles un loc de recreere activa.

  5. Eu cred ca sunteti genial.Cand voi fi in Bucuresti,aici imi voi petrece marea majoritate a timpului.

  6. Cum am mai spus, felicitari. Este o initiativa demna de urmat.

    Legat de Speaker`s Corner, sper sa apara cat mai curand. Ati putea prin intermediul FUDV sa initiati o competitie de debate in randul liceenilor/studentilor, de genul celor existente in tarile anglo-saxone. A avut ARDOR initiative in acest sens, dar nu apropiate de ce as propune.

    E bine sa implicam tinerii in cat mai multe activitati extracurriculare care sa ii formeze ca oameni. V-as putea da mai multe detalii, dar e cam greu pe blog, iar pe coolm…@… nu stiu daca ajunge direct la dumneavoastra.

    Cum pot lua legatura direct cu dumneavoastra? Adresa mea de mail o are si dna Ofelia si Anca Popa de la FUDV (si nr de telefon).

  7. @ DV

    Te rog din suflet, păstrează în gradină,
    Pe o alee,un loc viran, oricât de-ngust,
    Ca, după ce vei merge la veşnica odihnă,
    Dan Gunther să-nalţe,bunicului,un…bust.

  8. ideea merita aplaudata si tot respectul pt initiativa …DAR …
    mai e loc pana la 100 de personalitati asa cum au fost ele expuse dezbaterii publice …daca a existat cu adevarat … cateva lipsuri spun eu impardonabile >

    1. sportul romanesc nu are nici un reprezentant …Nadia , Hagi , Nastase , Iolanda Balas , Gabi Szabo , etc reprezinta modele de performanta umana si sportiva de urmat pentru copii nostri ….

    2. armata romana : maresalii nostri (mai putin Antonescu ca asa suntem noi romanii ne scuipam eroii …) , eroi din razboiul de independenta , primul razboi , al doilea razboi ( se pot evoca aici eroii aerului http://www.youtube.com/watch?v=0n-wVPYGHwE care merita maxim respect si admiratie) serviciile secrete romane pentru sacrificiile nestiute de nimeni macar un reprezentat : Eugen Cristea sau Moruzov de exemplu

    3. spiritualitatea romaneasca : Preotul Iustin Parvu , preotul Nicolae Steinhardt , Petre Tutea , Preotul profesor Dumitru Stăniloae , părintele Arsenie Boca , etc…

    4. sunt nume controversate ale politicii din secolul 20 care nu ar trebui sa fie prezente in panteonul valorilor Romanesti … invatam copii sa iubeasca tradarea, josnicia , vanitatea sau ura ? nu cred….

  9. FELICITARI domnule Voiculescu! Ati facut un lucru super! Sper sa ajungeti in fruntea guvernului sa refaceti tara asta jefuita de portocalii nehaliti. Ati facut mai mult pentru Romania din banii dumneavoastra decat Udrea 30 de miliarde care au fost ai nostrii, ASTA E DIFERENTA PE CARE DIN PACATE MULTI IDIOTI NU REALIZEAZA!!!

  10. as dori sa obtin adresa dumnevoastra de mail! vreau sa va propun ceva. va rog contactati-ma pe mail! va rog mult ! o zi buna!

  11. mogulu’, uite care-i manevra

    pe fondul conflictului asta mut (cu mine urzicat ca Gadea a urcat asa de sus si asa de repede, cu dat la gioale cu taranu’ de Badea cu zambetul pe buze, cu presiunea din ce in ce mai mare pe care o pun pe ideea ca eu sunt bara-bara cu Vantu, ca pot pleca oricand la postului lui de real succes) admit ca m-am gandit sa mai rezolv in raport cu mata si o chestiune umanitara.

    un prieten mai la mana a doua din Imperiul Ciutacesc are nevoie de o bursa. iar mie nu mi-ar strica putina relatie directa cu mogulu’ in perioada asta confuza. asa ca ce fac: pun pe blog o scrisoare de la respectivul amic (cica un cititor oarecare) si rezolv sa am primul comentariu de la unul care se semneaza Dan Voiculescu, care are stilul ca al matale si care zice: las Victor, ca rezolv eu. comentariu pe care il moderez in toiul noptii, pe la 2, desi eu inchid blogul, in printzip, dupa emisiunea Vorbe grele. ma asigur ca boborul spune: bravo, voiculescu, bravo, voiculescu, bravo, voiculescu. asa incat matale, admit, sa fii nevoit sa ajuti amicul Imparatiei.

    pe urma, daca vad ca mata nu misti nimic, bag si niste Fundatia Dinu Patriciu la inaintare. poate te fac gelos si te simulez, poate aia chiar pun botul.

    cu convingerea ca am de-a face cu fraieri si ca nici matale nu esti asa de greu de dus de nas, multumesc anticipat. bere si racoare – ca incepe Mondialul!

  12. Domnule profesor universitar doctor Dan Voiculescu,

    comentariul #16 m-a inspaimantat !

    „Cainele care linge/se da dedicat/gudura va musca mana care l-a hranit !”

  13. Ideea şi înfăptuirea ei mă întăresc în convingerea că EU AM ALES BINE.
    E frumos Grădina Valorilor Româneşti, dar , cu impact în conştiinţa publică , poate deveni Pădurea Valorilor Neamului Românesc.FELICITARI!

  14. […] “gradina valorilor romanesti” este exemplul perfect. idee frumoasa, realizare perfect balcanica. bronzuri asezate pe niste tuburi de beton folosite de obicei la canalizare. aproape nici un bust nu seamana cu omul pe care il intruchipeaza, dar stefan cel mare este leit alexandru cel bun. corneliu coposu seamana cu christopher plummer in tinerete, regina maria e o matrioska grasa, iar mile carpenisan… nu este el ! singurele elemente reale sunt ecusonul antenei 1 si numele de pe placuta. ca sa fie siguri ca nu-l va recunoaste nimeni, sculptorii i-au facut si chipul trist. lui mile carpenisan, un tip vesel, tonic si plin de energie ! […]

  15. Daca ceea ce arata statistica -cum ca firmele romanesti cu capital integral romanesc din tzarishoara reprezinta 10 % din totalul firmelor ce activeaza pe teritoriul ei – inseamna ca …doar 10% mai suntem noi ai nostri.Si de nationalizare nu poate fi vorba fiind in uniune, deci…chiar ca suntem ..ocupati cu ocupatie economica.Ar fi interesant de facut o statistica sa vedem cat la suta din proprietatile din tzarishoara (terenuri, case) mai sunt detinute de cetateni romani…Oricum, sa speram ca Gradina valorilor Romanesti va dainui mai mult decat statul national unitar roman.

  16. Felicitari pentru realizarea acestei gradini a valorilor, a timpului, a romanilor.
    Ma bucur ca oferiti inapoi romanilor…desi nu meritam sa ne bucuram de trecutul breaz…mai bine de prezentul in care ne mocirlim zi de zi.

    Succes.

  17. domnule voiculescu
    oare radu lupu, azi directorul filarmonicii din londra, laureat al festivalului enescu si cistigatorul primului premiu la concursul de pian van cliburn (cert singurul roman) el nu e patrimoniu de arta al romanilor si merita statuie in parc?
    el cert este pe nivel mondial mai maestru decit dan iordachescu
    nu aruncati adevaratele valori ca nu sint atitea.

  18. După auschwitz, se credea că poporul evreu va muri.

    Băsescu cere să fie devansată votarea moţiunii de cenzură, poate de teamă ( să fure timp convingându-i pe toţi din partid să voteze împotriva moţiunii ), poate de altceva :) . Nu contează că Geoană se ţine bine pe poziţie.

    Opoziţia unde este un program real de măsuri de austeritate ? UNDE ? că vrem decât să dăm guvernul jos, fiindcă n-avem un plan real stabilit de vreun partid din opoziţie. Vreţi încredere ? veniţi cu nişte posibile măsuri, în imbecilitatea lor PDL-iştii au dreptate : voi de ce nu prezenzaţi un plan cu măsuri ? Oare nu puteţi să faceţi nimic, vor fi aceleaşi măsuri ?

    Opoziţia aşteptăm un plan cu măsurile pe care o să le luaţi dacă veţi ajunge la guvernare .

    Anunţ de pe acum:

    Moţiunea nu va trece, cum să vă voteze independenţii şi unii din PDL când nu veniţi cu nişte soluţionării pentru estomparea crizei ?

    ———————————————————————————

    Muzică de orgie, războiul e aproape. Auschwitz-ul renaşte.

  19. Împăratul Traian, o valoare românească?

    Poate ar trebui să-l adăugați pe listă pe inginerul Gheorghe Pănculescu.

    en.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_P%C4%83nculescu_%28engineer%29

  20. […] Încă o idee la care am tinut – si care mi-a încoltit când mă aflam la Londra – a fost instalarea aici, în Grădina Valorilor Românesti, a unui Speaker’s Corner – o ”Tribună a democratiei”, dacă vreti – unde oricine, oricând, se poate sui să vorbească despre problemele sau propunerile sale (articolul integral aici). […]

Comentariile sunt închise.