Vacanta parlamentară îmi oferă sansa de a vorbi mai des despre copiii exceptionali ai României. În care trebuie să investim cu tenacitate si răbdare.

Ionut Budisteanu are 16 ani si e specializat în software şi altgoritmi. Din câte am înteles, descoperirea inteligenţei artificiale, atât în dimensiunea de algoritmi, cât şi de software, l-a atras de pe la 11 ani. Are deja ”CV profesional”: schema complexă de anti-piratare a unui software, implementată în proiectul YahooPass sau viruşii şi caii troieni realizaţi de el pentru baza de date americană MegaSecurity. Are 25 de distincţii nationale si internationale – premii I şi ll. Lucrează în limbaje de programare avansate precum Delphi, Pascal şi C, iar cu ajutorul acestora a creat numeroase softuri utilitare sau educaţionale. Programele au fost concepute pentru a veni în sprijinul elevilor, atunci când sunt nevoiţi să înveţe noţiuni abstracte precum reţelele neuronale sau algoritmii informatici. A creat programe care pot fi folosite pentru accesarea la distanţă a unui calculator, util în supravegherea unui copil sau care au capacitatea de a recunoaşte scrisul de mână, chipurile sau vocile. Un alt proiect la care a lucrat este cel folosit pentru localizarea calculatoarelor furate. “Control Education” este un alt soft care permite E-LEARNING la distanţă.

Băiat destept si serios, pe scurt. Motiv pentru care mă poate trece în rândul prietenilor săi.

10 COMENTARII

  1. Imi place tricoul lui :-) …

    Totusi, Delphi, Pascal si C – limbaje de programare avansate?!? Cred ca sunt altele putin mai bune (Php, Perl, Java…)…

    Dar realizarile lui sunt, intradevar, de necontestat. Merita felicitari.

    Totusi, investitia in inteligenta va fi realizata in Romania, la nivel general? Pana acum vad ca e promovata mediocritatea. Cred ca ar trebui promovat un sistem (la orice nivel: educatie, administratie publica, mediu privat etc) bazat pe meritocratie.

  2. In fiecare societate exista persoane bine dezvoltate intelectual. Difera insa ponderea acestora in total populatie. Felicitari pentru Ionut, insa eu nu cred ca sansa Romaniei este in el., ci in cat mai multi ca el., ori sa ai la 3 ani un calculator…asta prin 1997 este ca deja se afla intr-o situatie materiala bunicica – la standardele romanesti de atunci.
    Asa cum am mai si spus acum un an de zile cred…Totul incepe de la educatie si de la conditiile de viata. Atata timp cat copilul de la tara e deprins cu munca grea a campului, fiind nevoit sa-si ajute parintii, punand pe planul secund invatatura, atatat timp cat invatatorul de la tara isi petrece timpul si el in camp in loc sa se dezvolte continuu profesional si sa fie ocupat cu dezvoltarea , gasire si indrumarea potentialelor talente (sau a parintilor acestora) -indiferent de domeniu – v-om avea doar unicate. : in sport, muzica, pictura , informatica.

    Discrepanta intre educatia rurala si cea urbana trebuie sa fie cu mult mai mica: acces biblioteci, internet, sali de sport – diverse cercuri :muzica, dans, pictura, sport si probabil ca se vor simti si acei copii mai utili, vor subtia randul potentialelor victime traficate sau a infractorilor, vor avea macar un vis real spre care se poate tinde si o sansa.
    Este foarte frumos ceea ce faceti Dvs, intrucat si acesti unici copii se pot pierde daca nu sunt sustinuti, insa o natiune trebuie sa se dezvolte armonios, uniform., iar statul trebuie sa aiba rolul central in acest lucru., urmand ca fundatiile sa sustina excelenta.

    Cand ai medaliati cu aur la olimpiezile stiintifice si in acelas timp :copii traficati, copii infractori, copii slab pregatiti intelectual, copii care viseaza macar odata sa vada marea sau muntele……parca ceva nu se leaga…

  3. Felicitari tanarului! Mi-a placut si faptul ca il considerati prietenul dvs si ca il investiti cu incredere! iar dincolo de asta, pentru sustinerea pe care i-o acordati prin fundatia dan voiculescu meritati FELICITARILE MELE!

  4. @andron: ai oarecum dreptate, dar nu cred ca doar faptul ca a avut computer asa de devreme l-a ajutat. Am niste amici care se pricep la fel de bine ca Ionut la programare, au avut si ceva premii cand erau in liceu pe domenii, dar ajunsi in facultate s-au reorientat. Acum unul e student in anul 2 la medicina, unul la Arhitectura si anul la AC (doar asta a ramas pe domeniu). Dar toti 3 inca le mai au. Orice ii intrebi legat de domeniu, stiu.

    Discrepanta dintre educatia rurala si cea urbana va creste in urmatorii ani chiar daca UE ne da, oficial, bani pentru a micsora aceste diferente. Noi nu prea stim ce sa facem cu ei si oricum nu ne prea intereseaza. Universitatea mea face proiecte pe fonduri UE (bv lor), dar mai mult pentru portofoliu si pentru a-si imbunatati baza materiala.

    Nu e ceva palpabil, ceva pentru viitor.

    Pana in momentul in care cineva nu va veni cu o strategie pe termen lung, nu prea se va vedea o schimbare. Degeaba tot modifica astia in fiecare an metodologia la BAC, noi tot o sa fim mediocri, o sa ne bucuram cand mai vedem ca a reusit vreunul pe la o olimpiada ceva, dar si rezultatele astea o sa scada incet-incet.

  5. Tipul prezentat nu pare prea grozav. Tot ce stie ala stiu si eu. Scriu tot felul de programe in limbajul PERL SI IN JAVA pe care le trimit gratis unor firme din SUA.
    Asta nu inseamna ca sunt vreo mare valoare.
    Romanii sa munceasca mai mult si sa taca. Nu e nevoie de astfel de tineri. Daca e ceva de capul lui sa plece din Romania si apoi mai vedem valoarea lui.

  6. Din pacate monsieur Mogul, acest baiat exceptional, nu are viitor in Romania. Cu parere de rau spun ca mintea si capacitatea lui, aici nu vor putea fi exploatate la adevaratul potential. Se ingroapa daca sta aici, si e pacat de un asemenea intelect. Ma bucur totusi ca tara asta mai produce si astfel de valori. Pacat ca nu beneficiem noi, romanii de ele.

Comentariile sunt închise.