Sa reduci cuantificabil rata mortalitatii infantile intr-un mandat de 4-5 ani, finantand corect centre pentru principalele arii de risc si marind numarul personalului specializat in neonatologie – asta ar trebui sa-si propuna un program de guvernare responsabil, nu bazaconii cu tepe in piata publica.

„Cinci nou-născuţi şi-au pierdut deja viaţa în urma incendiului de luni seara de la Maternitatea Giuleşti. Pe lângă deficienţele grave ale sistemului medical, incidentul arată că România mai are mult până va scăpa de eticheta de ţara cu cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. Între timp, tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali vor să plece în străinătate, astfel că numărul accidentelor şi cazurilor de malpraxis din sistemul medical are toate şansele să crească. Pe lângă aspectul emoţional al accidentului de luni seară, în urma căruia şi-au pierdut viaţa cinci nou-născuţi şi alţi şase bebeluşi, grav răniţi, se află în îngrijire medicală la Spitalul Grigore Alexandrescu, incidentul confirmă o statistică simplă, dar tragică. Potrivit datelor Eurostat, numărul deceselor bebeluşilor cu vârste sub un an din România a fost de 10,1 la mia de nou-născuţi, cea mai mare din Uniunea Europeană. Rate ridicate ale mortalităţii infantile sunt înregistrate şi de Bulgaria şi Letonia, cu 9, respectiv 7,8 decese la mia de nou-născuţi. Dacă ne comparăm însă cu alte ţări din regiune, precum Ungaria (5,1), Polonia (5,6) sau Cehia (2,9) ne dăm însă seama cât de departe ne aflăm de restul Europei.”

Articolul complet aici.

Cauzele se cunosc, iar semnalul de alarma a fost tras constant de catre specialisti.

In fiecare an, in lume, 9 milioane de copii cu varste sub 5 ani mor din cauze usor de prevenit sau tratat. Pe cat de sec suna, pe atat de adevarat. Si, ca sa punem punctul pe i trebuie sa spunem ca nu putine din decesele micutilor au de-a face cu domeniul medical. Datele furnizate de “Levels and trends in under 5 mortality 1990-2008”, releva ca 37% din cauzele deceselor sunt datorate cauzelor neonatale, 19% pneumoniei, 17% diareei, 8% malariei, 4% pojarului, 3% HIV/AIDS. La nivel mondial se constata o lipsa a personalului calificat: moase, asistenti medicali, asistenti sanitari comunitari. Evident, nici Romania nu face exceptie de la regula. Multe spitale din tara se confrunta cu deficit de asistente medicale in sectiile de neonatologie, astfel ca ajung ca 20 de nou nascuti sa fie in grija unui singur cadru medical. In sectiile de ATI neonatologie ar trebui sa fie cel mult o asistenta pe o linie de ventilatie. „Avem perioade in care sunt 11-17 pacienti in sectie, din care 10 ventilati mecanic simultan. In general, sunt cam 2 asistente la 15 nou-nascuti. Daca am ajunge ca o asistenta sa fie la 4 ventilati ar fi nemaipomenit”, a precizat dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei ATI neonatal, Sp. Marie Curie, Bucuresti.” (paginamedicala.ro)

18 COMENTARII

  1. GUVERNUL LUI BASESCU VINOVAT DE PRABUSIREA SISTEMULUI MEDICAL DIN ROMANIA. MORTALITATEA INFANTILA ESTE DE TREI ORI MAI MARE DECAT MEDIA EUROPEANA. PRABUSIREA NIVELULUI DE TRAI DUCE LA LA COLAPS SOCIAL. DAN VOICULESCU VICE PRESEDINTE AL SENATULUI
    UN POSIBIL NOU PRIM MINISTRU.
    Articol pentru NIpon Press

    Romania’s neonatal mortality rate is up to three times higher than that of other European Union member states, while infant mortality in rural areas and among low-income families is significantly higher than the national average.
    Data released in 2008 indicates that Romania tops the EU’s infant mortality ranking with a 13 ‰ death rate for children under the age of one, compared to the EU’s 5.72‰, and a 15 ‰ in the under-5 category, compared to Sweden’s 3‰. Romania’s infant mortality rate for 2009 was 10,1‰, according to statistics issued by the Health Ministry.
    Scădere dramatică a nivelului de trai este însoţită de descreştere a sistemului de sănătate publică. 25 la sută reducere la prestaţii pentru copii va afecta, cu siguranţă, rata mortalităţii infantile, care este deja cea mai mare din Europa. Multe dintre aceste mortalităţii infantile se întâmple în primul an de viaţă şi sunt cauzate de infecţii tratabile şi de malnutriţie.
    Programul de imunizare a fost de asemenea perturbat şi Institutul Naţional Cantacuzino, care a produs vaccinuri, recent a închis de producţia, cu părinţii cautand cu disperare farmaciile pentru a cumpara vaccinuri împotriva tuberculozei BCG. Guvernul a decis, de asemenea, în conformitate cu acordul FMI, să finalizeze procesul de descentralizare a asistenţei medicale. Acest lucru presupune inchiderea aproximativ 400 de spitale .Spitalele au fost lăsate într-o stare de descompunere de ani de zile, cu pacienţii fara medicamente si materiale medicale se din cauza lipsei aproape totale de finanţare. Situaţia a atins un punct critic în aprilie şi mai a acestui an, atunci cand managerii mai multe şi mai mult, inclusiv în capitala Bucureşti, a raportat că spitalele lor nu mai poate efectua operatii chirurgicale sau de a primi cazuri de urgenţă.
    The new austerity package include a 25 percent cut to child benefits, a 15 percent cut to benefits for caring for a disabled person, the elimination of benefits for young families, the elimination of compensatory payments for sacked public employees, a freezing of benefits for single parents, the abolition of transport subsidies for students and the elderly, and the removal of energy subsidies for households.
    Probabil ca singura solutie din criza este aducerea unui guvern competent. Numeroase voci cer ca prim ministru pe Dan Voiculescu
    probabil cel mai bogat om din Romania , profesor in stinte economice un om cu o rara experienta economica si politica.
    Special for NIPON PRESS ( Europe )
    Robert Horvath DEVA.

    http://devanewyork.blogspot.com/

  2. Să ne amintim că Domnul Eugen Nicolaescu ca fost ministru al sănătăţii a topit după pofta inimii o grămadă de bani „să aflăm cum stăm şi ce avem de făcut”!
    Acum ştim! Mai trebuie să corectăm pe ici pe colo!
    E cumplit ca după fiecare tragedie în care pier oameni pentru neşansa de a fi ajunşi în sistemul medical românesc să o luăm de la capăt cu vorbăria iar responsabilii care organizează şi stabilesc legile, regulile, priorităţile să-i vedem mereu la locul lor în aceleaşi funcţii susţinând că ei îşi fac treaba şi nu visează urât noaptea pentru ce se întâmplă, ei nu văd în somnul liniştit chipuri de copii sau bătrâni.
    De semnalele oncologilor, cardiologilor nu a-ţi auzit cumva? Reţeaua de pediatrie oricum am desfiinţat-o cine să mai dea măcar semnale! Cehii de ce nu au desfiinţat reţeaua de pediatrie după revoluţia lor? Nici nu poţi ieşi din maternitate până nu comunici numele pediatrului care va prelua copilul!
    PS Tangenţial pomenit, este singurul meu comment făcut pe vre-un site în legătură cu această ultimă tragedie din sistemul nostru medical.

  3. Off topic

    Astăzi e Ziua Minerului.
    Sute din ei au ars de vii, nevinovaţi precum copilaşii din maternităţile româneşti.
    Împărtăşesc ideile dv. din postare.

    IMNUL MINERILOR

    În fund de munţi când noi intrăm
    Cu Bun Noroc ne salutăm
    Iar când din sânul lor ieşim
    Tot cu Noroc ne întâlnim.

    În mină-I Dumnezeu cu noi,
    Afară-s chinuri şi nevoi,
    Deasupra noastră n-avem cer;
    C-aşa e viaţa de miner

    Când plini de praf, cu paşi trudiţi
    Ieşim din mină obosiţi
    Ne dore că pe faţa-i grea
    Pământul ţine-o lume rea

    Cu-atâta jale şi nevoi
    Ne-ntoarcem iarăşi înapoi,
    In lumea noastră fără cer;
    C-aşa e viaţa de miner

    Şi moartea vine tot mai des
    Să vadă ce-are de cules
    Din lumea noastră fără cer;
    C-aşa e viaţa de miner

  4. Sistemul sanitar este in FALIMENT!
    Totodata anunt:

    Miscarea: 6 Decembrie 2010 – Zi de Doliu Politic

    S-a lansat site-ul MISCARII – DOLIU POLITIC !
    Adresa url este: http://doliupolitic.x-ro.eu/
    Pe site veti gasi diferite bannere cu diferite dimensiuni, copiati codul HTML al bannerului ales de catre dumneavoastra si-l postati pe blogul personal.

  5. POPORUL- VRACIUL MEDICINEI ROMÂNEŞTI

    Adrian Năstase pe blogul său prezintă, „cu rezerva păstrării acestei contextualizări spaţiale”, cele 10 soluţii ale franţuzului Bachelay pentru câştigarea alegerilor din 2012 de către stânga franceză, ultima fiind: „Crearea unei forme de guvern mondial până în 2050” (an în care d-l Năstase va împlini 100 de ani).
    Acum înţeleg de ce dânsul împreună cu d-l Iliescu au distrus avuţia naţională a României, de ce s-a operat de tiroidă în Germania prin 2003, ca şi alti pesedişti care au ocolit medicina naţională. Băsescu şi Boc sunt nişte ciurucuri, indiscutabil, care vor dispărea în curând de pe scena politică. Dar cu cine vor fi înlocuiţi ?Cu un Năstase, figură reşapată politic, gripată-n termopane ?(profesorul de dans politic al d-lui Ponta).
    Dezastrul de la Giuleşti s-a datorat în principal unei caue tehnice(rezistenţă de contact, care cu siguranţă a mai scos capul, dar a fost ignorată) şi indisciplinei crase a personalului medical de supraveghere, pe fondul unei societăţi debusolate, neguvernate.
    Profesorul Oprescu şi-a propus o anchetă personală ! F.Bine ! Să afle ce n-a făcut din ce era obligat.
    Vindecarea medicinei româneşti, d-le profesor DV, nu poate fi făcută decât de PACIENT – POPORUL ROMÂN, care nu mai trebuie să accepte mizeria morală şi profesională ce i se serveşte contra cost de un sistem medical expirat. Cu alte cuvinte, o revoluţie.
    Cine este recepţionerul actului medical plătit prosteşte-orbeşte de asigurari ? O problemă care trebuie să primească răspuns faptic…

  6. MOGULUL CA PRIM MINISTRU.

    OPOZITIA TREBUE SA CREIEZE UN GUVERN DIN UMBRA.
    PRIMUL MINISTRU AL ACESTUI GUVERN DIN UMBRA AR TREBUI
    SA FIE DAN VOICULESCU ,SINGURA PERSOANA CARE COMBINA
    COMPETENTA ECONOMICA CU EXPERIENTA POLITICA/
    În contextul în care puterea executivă, controlată autoritar de Traian Băsescu, dictează totul în România, unicul demers eficient al Opoziţiei rămâne crearea unei alte structuri de esenţă executivă, capabilă să restabilească un foarte necesar echilibru de forţe.
    Această structură paralelă a opoziţiei trebuie să fie formată din personalităţi politice şi economice, care să răspundă punctual demersurilor puterii şi să ofere românilor şansa unei alternative reale la actualul regim.
    Dan Voiculescu poate conbina o formula economica de esenta liberala capitalista cu grija pentru clasele sociale „in nevoie” ca pensionarii etc.
    Lucrurile de la distanta se vad mai bine. Romania traieste o stare prerevolutionara care aminteste de ultemele luni a lui Ceausescu. Iata ce scrie New York Times desre situatia din Romania ” Chaos and a feeling of impending catastrophe characterise Romania’s current political and social situation. The global crisis has brought the worst times for Romanians since the dark days following the 1989 Revolution, when resources were scarce and a fearful, uncertain people, desperate for leadership, saw a new political elite emerge.”
    Ultimul lucru de care occidentul are nevoie acum este o explozie
    greu de contrlat in Romania. In cazul in care acest guvern in umbra gaseste audienta in mase presiunea occidentului va creste proportional.In acest fel acest guvern condus de Dan Voiculescu castigand legimitate va avea sprijinul economic si politic al strainatatii. New York Times continua ideia sugerand ca Basescu va avea soarta lui Ceausescu According to critics, Băsescu’s authoritarian populism will eventually become obvious and be a two-edged weapon for Romania’s president. Journalists and political analysts,………suggested Băsescu will eventually remain alone, abandoned by his own party and his voters, “exactly like Ceauşescu was in 1980s.”
    Indeed, the rising poverty or attempts for marginalising of democracy could cause the civil society to eventually rebel against its rulers. Rebellion because of poverty would express a primal struggle for survival; revolt against rulers would demonstrate a political maturity seen in Bulgaria in 1997, in Hungary in 2006, and even in Moldova, in 2009. Unfortunately, an uprising seems the only workable scenario for Romania today.
    Concluzia este clara. Trebueste imediat creiat un guvern de alternativa care sa salveze Romania.Un guvern din umbra condus de Dan Voiculescu este un prim pas in aceasta directie. El trebue pus pe picioare imediat, pana nu va fi prea tarziu pentru toti.

    Robert Horvath Deva Cineast New York -Tokyo http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  7. @ Dan Voiculescu

    Deşi constat că nu primesc răspunsuri, eu voi continua să adresez întrebări spre omul politic, şi mai puţin spre „cool mogul”. Sper să nu vă deranjeze prea tare acest lucru, dar chiar sunt interesat de buna guvernare a României.

    19% pneumoniei, 17% diareei, 8% malariei, 4% pojarului, 3% HIV/AIDS

    Eu zic că malaria o putem exclude la noi… Chiar şi celelalte bănuiesc că se referă la o statistică care nu este specifică României… Ceea ce mă miră este că se folosesc aceste date mondiale deşi există o astfel de statistică, actualizată an de an, la nivelul CNAS şi altor organizaţii şi instituţii medicale din România. Ba cred că şi la INS există aşa ceva.

    Domnule senator, ce decizie politică poate scădea incidenţa pneumoniei, diareei, pojarului şi SIDA? Ce consideraţi că ar trebui să întreprindă urgent guvernul pentru a scădea incidenţa decesului la noi-născuţi. Ce anume ar transforma programul de ţepe în program de guvernare responsabil? Dumneavoastră cum aţi conduce o transformare de responsabilizare a programului de guvernare? Dar concret-concret, că ţepe deja avem…

    Dacă sunteţi interesat cu adevărat despre acest subiect şi nu este doar un motiv de a critica guvernul, vă recomand o lectură interesantă pe subiect, un studiu făcut pe vremea când PC era la guvernare.

    http://www.unicef.org/romania/Mortalit_ROM_FINAL_CD.pdf

  8. SE PREGATESC ACTELE DE EXTRADARE CATRE SUA A CETATEANULUI ROMAN TRAIAN BASESCU !

    INTRERUP PROBLEMA MEDICALA CU UNA DE INTERES NATIONAL. BOUT
    PRIETENUL DE ARME A LUI BASESCU A FOST EXTRADAT CATRE SUA. AVOCATUL LUI VICTOR BOUT Lak Nittiwattanawichan MI-A DAT VESTEA TELEFONIC.PRESEDINTELE ROMANIEI BASESCU MARTOR SI INCULPAT!ACUZAREA PRINCIPALA A TRIBUNALULUI AMERICAN SE REFERA LA TRANSFERUL DE RACHETE ROMANESTI CATRE TERORISTII COLUMBIENI FARC. COMFORM PURTATORULUI DE CUVANT AL GUVERNULUI COLUMBIAN RACHETE ROMANESTI SOL AER SAU GASIT PRINTRE ARMELE CAPTURATE .DOUA RACHETE ROMANESTI AU DOBORAT HELICOPTERE ALE ARMATEI SUA ACTIONAND PE TERITORIUL COLUMBIAN.PRINTRE MARTORII LA PROCES VA SI DIRECTORUL AERORTULUI
    OTOPENI VASILESCU. DE PE ACEST AEROPORT AU PLECAT SPRE TERORISMUL INTERNATOINAL ZECI DE TRANSPORTURI.UN ALT MARTOR SI IN CURAND INCULPAT ESTE PRESESEDINTELE ROMANIEI TRAIAN BASESCU MINISTRU AL TRANSPORTURILOR. DIN ACEASTA PERIOADA. Toate transporturile au fost aprobate si semnate de acesta. O inregistrare in secreta in care Basescu recunoaste transport de arme a fost predata
    FBI-aului.ACESTA A VANDUT LA UN PRET DE NIMIC ( un avion la pretul unui jeep )INTREAGA FLOTA AERIANA ROMANEASCA.
    Robert Horvath DEVA for Nipon Press
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  9. ma numesc adrian si locuiesc in italia.am lasat un copil de 6 ani in tara si muncesc aici pt a putea sa-l cresc.sunt inginer petrolist si in romania nu am unde si cum sa lucrez pt a-mi creste copilul decent!urmaresc posturile trustului intact si raman socat la ceea ce se intampla in romania!am o rugaminte:va rog sa faceti(dv,victor ciutacu,mircea badea,mihai gadea,gabi firea,vali stan & company) ceva pt asta!incepe-ti o campanie sau altceva pt a iesi din nenorocirea asta!!!!trebuie sa fie dati jos nenorocitii si criminalii care conduc tara!poporul e suveran,nu ei!trebuiesc judecati pt crime si genocid asa cum au facut si cu ceausescu!nu se mai poate altfel!tara e plina de mafioti,criminali,tigani,curve si analfabeti!am auzit ca romania ajuta rep moldova cu 25 mil euro pt reconstructia caselor sinistratilor dar jegul ala de basescu tipa la amaratii de la noi;acum aflu ca din cei 5 ingeri care au murit din cauza criminalilor de la putere,4 nu au putut fi inmormantati cu slujba pt ca nu erau botezati(biserica ortodoxa nu a facut derogare pt asa ceva,dar pt dementa de madalina manole care s-a sinucis a putut face derogare sau pt toti jegosii plini de bani,se poate face derogare pt a face nunta in post)….in ce hazna de tara se mai intimpla asta????….si multe alte lucruri care te fac sa ramai mut si socat!!!!!!
    VA ROG SA FACETI CEVA!!!!!ALTFEL TARA SE VA DISTRUGE!!!!!!

    PS:poate reusiti sa faceti public mesajul meu!sau macar tineti cont de el!
    ROMANIA TREZESTE-TE!!!!!!!!!!!!!!

  10. Cum sa te preocupe sistemul sanitar romanesc in actualul context? Cei care sunt acum la guvernare au fost foarte activi pe blogul personal zilele acestea. Au vorbit despre turism, romi, viata de zi cu zi, insa niciun cuvant despre tragedia de la Giulesti. Asa ca sa nu ne asteptam la multe de la ei. Citeste povestea pe verticalnews .ro

  11. Off topic

    UNDE-I CLASA MUNCITOARE ?

    E Douăşitrei Gustar, dar Piaţa Mare e pustie,
    Nu-i nici ţipenie de om, măcar „Ilie de la sculărie”.
    S-au năruit, tare demult, tribunele de altă dată,
    Clica de şefi spoiţi sa-nlocuit cu alta mai spurcată.

    Eram în şortul alb, abia strunind, cu greu, oţelul,
    În ritm cu ea, la pas sportiv, transpus în iubiţelul.
    Şi aş fi mers aşa, în dulcele meu vis , o veşnicie,
    De n-ar fi apărut (blestem) unul, „Ilie de la sculărie”.

    Mergeam apoi la iarbă verde, cu mici şi o berică;
    Acu’… stau sub măslini, hulit, pe „limba” Iberică.
    Sunt amărât până la Cer, în piept cumplit mă doare
    Că am pierdut,cea mai frumoasă clasă muncitoare.

    Acasă am şapte băieţi, orfani de mamă, la bunici,
    Pe care-i ţin, după puteri, din ce câştig, cu greu, aici;
    Să-nveţe carte , meserie şi omenie, s-ajungă mari,
    Puternici, drepţi, rebusolaţi, în uragan de proletari !

  12. Off topic

    Motto: Numai dacă-i vedeţi

    CHEMARE
    Hai Adriane la defilare
    Cu Iliescu – ce mândră floare.
    Ia-l lângă tine şi pe Băsescu;
    Pe Ponta lasă-l, cu Antonescu.

  13. Stiti care-i cel mai mare secret de stat?
    Daca nu stiti raspunsul, tastati in Google.ro termenul: „femei violate”.
    Raspunsul se gaseste la pozita a 3-a.
    :) BESTIAL !

  14. SFÂNTUL PETRU ŞI CEI 5 PRUNCI

    – De azi veţi fi îngerii păzitori ai medicinei româneşti.
    – Îndurare ! Cu vracii mioritici ne-am mai ars o dată…
    – !!!

  15. CIA : CONDUSA DE TRAIAN BASESCU ROMANIA ESTE IN COLAPS ECONOMIC SI SOCIAL.

    Romania Economy 2010
    SOURCE: 2010 CIA WORLD

    Economie – prezentare generală:
    România, care au aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, a început tranziţia de la comunism in 1989, cu o bază industrială în mare parte învechite şi un model de producţie în concordanţă cu nevoile ţării. Ţară a apărut în anul 2000 dintr-o recesiune, datorită pedepsi de trei ani, la cererea puternică pe pieţele de export ale UE. consumului intern şi de investiţii au alimentat puternică creştere a PIB în ultimii ani, dar s-au dus la dezechilibre mari de cont curent. Câştigurile macroeconomice din România au început abia recent să stimuleze crearea unei clase de mijloc şi adresa sărăcia generalizată din România. Corupţia şi bandă roşie continua să handicap mediul de afaceri. Inflaţia a crescut în 2007-08, provocat in parte de cererea consumatorilor mari şi a creşterii salariale ridicate, creşterea costurilor de energie, o secetă la nivel naţional care afectează preţurile produselor alimentare, precum şi o relaxare a disciplinei fiscale, dar a căzut în 2009, ca urmare a recesiunii mondiale . creşterea PIB-ului din România a contractat semnificativ în ultimul trimestru din 2008 în calitate de ţară au început să simtă efectele unei recesiuni globale în pieţele financiare şi comerciale, şi PIB a scăzut de aproape 7% în 2009, şi a şomajului sa dublat. CONDUSA DE TRAIAN BASESCU ROMANIA ESTE IN COLAPS ECONOMIC SI SOCIAL.

  16. Reducerea mortalitatii infantile este un obiectiv corect, dar parerea mea este ca ar trebui o privire mai „de ansamblu” (sa vedem „the big picture”).

    Pentru reducerea mortalitatii infantile avem nevoie de un sistem sanitar eficient atat public, cat si privat, cu medici si asistente medicale foarte bine pregatite Trebuie investit atat in pregatirea resurselor umane (formare initiala si specializare), cat si perfectionarea acestora. Trebuie, de asemenea, investit in cercetare sau in transfer de know-how (daca noi nu suntem capabili sa sustinem inovatia) si in modernizarea, reabilitarea si utilizarea unitatilor medicale existente in acest moment (nu aduc aminte de construirea unora noi).

    Pentru un management eficient, ar trebui angajati manageri, nu doctori care sa se ocupe strict de managementul (HR, financiar etc) al unitatii pe baza unui contract de management (strategie care poate fi aplicata si in sistemul de invatamant).

    Parere strict personala: oare daca spitalele (in centrele universitare) ar intra in subordinea universitatilor (dupa plata datoriilor spitalelor si acordarea unor bugete corespunzatoare pentru investitii, salarii si materiale) nu ar fi mai bine? Cadrele universitare de conducere au mai multa experienta in conducerea unor asemenea unitati decat autoritatile publice locale (putandu-se facilita si mai usor practica studentilor in spital sau uneori necesarul de personal cu ajutorul studentilor din ani terminali, masteranzi, doctoranzi, cadre didactice etc).

    Alta parere: oare universitatile nu ar putea prelua in subordine unele licee din regiunea lor, bineinteles de acelasi profil, pentru a il administra si realiza proiecte impreuna? De exemplu, o universitate agronomica (cateva in Romania in regiuni diferite: Iasi, Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Craiova [doar facultate] si Constanta [ doar departament in cadrul unei facultati]) poate prelua liceele agricole din regiunea respectiva (pt Iasi sunt licee in Botosani, Suceava, Iasi, Vaslui, Bacau, Neamt) pe care sa le administreze si sa realizeze proiecte (cu fonduri europene). Liceenii ar putea realiza vizite in universitati sau stagii de practica si multe altele asemanatoare.

    Aceasta ar putea fi urmatoarea etapa a descentralizarii.

  17. Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?

Comentariile sunt închise.