La sugestia lui Klaus (căruia îi multumesc):

”Va dau o idee pentru sistemul sanitar: crearea unui ONG care sa semnaleze ministerului sanatatii, directorului de spital si opiniei publice, neregulile din spitalele romanesti pe baza informatiilor concrete, punctuale primite de la pacienti sau cadre medicale, sesizari colectate printr-o linie telefonica gratuita si/sau prin intermediul unui portal web. Si nu ma refer doar la probleme ce tin de infrastructura sau de bugete insuficiente, ci si la probleme ce tin de angajatii din spitale, de mentalitatea si de competenta lor. De exemplu doctorul X din spitalul A nici nu se uita la tine decat daca ii dai plicul, asistenta Y de la sectia de terapie intensiva n-o gasesti sa-ti dea un calmant decat dupa doua ore, la Urgente medicul de garda Z a preferat sa se discute chestii personale 30 min cu un prieten in loc sa se uite la tine. Sunt lucruri simple, concrete, care tin de mentalitate, nu de bani, de politica sau de guvern. Iar lucrurile astea se intampla zilnic in toate spitalele din Romania. Daca aceste situatii ar aparea pe un site public, cu numele cadrului medical, cu data cand s-a intamplat si cu toate detaliile, poate o asistenta de la o alta maternitate din tara s-ar gandi de 3 ori inainte de a se duce la baie o ora si sa lase bebelusii nesupravegheati. Poate atunci seful sectiei de Neonatologie ar veni macar odata pe luna inopinat la 10 seara sa verifice daca personalul medical isi face treaba. Si asa ar muri mai putini oameni prin spitale.
Evident ar fi util si publicarea aspectelor pozitive din spitale. As vrea sa scriu undeva unde sa afle toata lumea despre doctorul care m-a operat si care mi-a salvat viata, care venea de 3 ori pe zi pe la mine sa vada cum ma simt si care n-a vrut sa accepte “plicul”. As vrea ca eu, un simplu pacient ce puteam sa fiu acum la 2 metri sub pamant, sa pot face ceva ca seful acelui doctor sa stie ce fel de subordonat are si sa-l poata aprecia la adevarata lui valoare”

voi sprijini acest program FACIAS si SCRS.

E un prim pas.

13 COMENTARII

  1. MOGUL CARE VREA SA SALVEZE ROMANIA
    SISTEMUL MAFIOT NU SE POATE REFORMA. O ORGANIZATIE CRIMINALA NU SE POATE REFORMA SA DEVINA MAI PUTIN CRIMINALA.
    IATA UN ARTICOL DIN NEW YORK TIMES DESPRE SISTEMUL MEDICAL
    DIN ROMANIA PARTE INTEGRANTA A SISTEMULUI STATAL DE TIP MAFIOT.
    traducere aproximativa,
    BUCUREŞTI, România – Alina Lungu, 30, a declarat că a făcut tot ce este necesar pentru a asigura o sarcină sănătoasă în România: a mancat alimente ecologice, de zi cu zi înotat şi mituit ginecologul ei cu o extra $ 255 în numerar, cu plata in rate lunare a predat discret in plicuri albe .

    A plătit o asistentă medicală despre 32 dolari in plus pentru a garanta o epidurala si chiar a dat aproximativ 13 dolari pentru a ordonat să vă asiguraţi că el nu a picătură targă.

    Dar în ziua de livrare, ea a spus, niciodată nu sa au ajuns ginecolog. Douasprezece ore in travaliu, ea a fost lasat singur in camera ei pentru o oră. Un medic în final a apărut şi sa constatat că a fost cordonul ombilical înfăşurat de două ori în jurul gâtului copilului ei şi l-au avut aproape sufocat. El a fost născut orb şi surd şi este grav creierul deteriorat.

    Acum, Alina si sotul ei, Ionut, disperarea că au plătit mită nu au fost suficiente pentru a preveni neglijenta care se spune lezate fiul lor, Sebastian. „Medicii sunt atât de folosit la obtinerea mită în România, care acum trebuie să plătească mai mult pentru a obţine chiar şi atenţia lor”, a spus ea.

    România, o ţară săracă din Balcani de 22 de milioane care au aderat la Uniunea Europeană acum doi ani, se luptă să verse o cultură a corupţiei, care a fost rectificata în timpul decenii de comunism, când românii au indurat liniile lungi doar pentru a obţine elementele de bază cum ar fi ouă şi lapte şi utilizate de mită de a achiziţiona produse şi servicii limitate.

    Alarma este în creştere de la Bruxelles că România şi alte intrate recent la Uniunea Europeană, subminează statul de drept blocului. Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, a publicat un raport condamnabil în ultima lună a criticat România pentru un fel cu privire la modificările judiciare necesare pentru a lupta împotriva corupţiei. Şi Transparency International, watchdog anticoruptie cu sediul la Berlin, clasat România, ca ţară a doua cea mai coruptă, în 27 de state membre ale Uniunii Europene de anul trecut, în spatele vecine, Bulgaria.

    Cei care s-au confruntat cu acuzaţii de corupţie în ultimii ani au inclus un fost prim-ministru, peste 1100 de medici şi profesori, 170 ofiţeri de poliţie şi trei generali, potrivit anchetatorilor români anticorupţie.

    Românii spun că este grefă de zi cu zi şi mita care distruge viaţa lor, şi nicăieri nu sunt abuzuri mai evidente decât în socializat sistemul de sănătate.

    Interviuri cu medici, pacienţi şi ethicists sugerează că cultura de mituire a infectat fiecare nivel al sistemului, uneori lăsând pacienţii disperat.

    Un medic a spus un pacient ia oferit recent o excursie de shopping liber la Dubai, a refuzat o ofertă.

    Problema corupţiei sănătate atras atenţia naţională în ianuarie când un bărbat de 63 de ani, Mihai Constantinescu, a murit de un atac de cord în sala de aşteptare a unui spital din Slatina, în sudul România. Mihaela Ionita, asistenta care-l pe roţi de la o cameră în încercarea de a obţine un doctor să-l trateze, a declarat într-un interviu pe care ea a crezut el a fost refuzat de îngrijire „pentru ca el a apărut săraci şi nu îşi putea permite o mită”, a spus spital. Dl . Constantinescu nu părea un caz de urgenţă.

    Dr. Vasile Astarastoae, un ethicist biomedicale, care este presedinte al Colegiului Medicilor din români, care reprezintă 47,000 medici, acuzat de un salariu jalnic mici medii lunare de aproape 510 dolari pentru medici pentru luare de mită.

    „Pacienţii nu vreau să merg la un doctor care este distras de gândire,” Cum voi hrana copiilor mei sau de a plati chiria? „A spus dr. Astarastoae. „Deci, există o conspiraţie între medic şi pacient să plătească mită.”

    El a spus că, spre deosebire de multe ţări occidentale, în care medicii sunt respectate şi generozitate, recompensat pentru anii de studiu din greu, a profesiei medicale aici a fost denigrat în conformitate cu liderii comunişti care au facut muncitorii din fabrici eroilor patriei.

    Un studiu din 2005 realizat de Banca Mondială pentru Ministerul Român al Sănătăţii a concluzionat că aşa-numitele plăţi neoficiale se ridica la 360 milioane dolari anual. Atunci când o boală necesită spitalizare, pacienţii plătesc mită de obicei echivalentul a trei sferturi din venitul lunar al unei familii, studiul a arătat.

    Unii medici spun că cultura mita este atât de endemice care, atunci când refuză mita, unii pacienţi devin dezorientate şi greşit să încheie acesta este un semn ca bolile lor sunt incurabile.

    Medicii şi pacienţii spun că mita urmează un set de reguli nescrise. Costul de mită depinde de tratament, variind de la 127 dolari pentru o operaţie simplă anexă-de ştergere până la mai mult de 6.370 dolari pentru operatie pe creier. Sugerat preţurile mita sunt transmise din gură în gură, şi sunt publicate pe blog-uri şi site-uri Web.

  2. Păi şi de ce este nevoie de un ONG pentru asta? Este îndeajuns de un Forum ce poate fi creat în cinci minute doar cu ajutorul unei adrese de email. Există deja Forumuri pentru orice altceva, există chiar şi forumuri despre şpăgi… ce s-a rezolvat cu asta. Citiţi şi veţi vedea că deja se vorbeşte despre relele tratamente spitaliceşti, fără folos însă.

    http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=246307
    http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117097
    http://www.utilecopii.ro/forum/index.php?showtopic=1552
    http://www.forum.bitpress.ro/viewtopic.php?f=25&t=7

    De ce ar fi mai departe o soluţie şi nu a fost până acum?

  3. @ Dan Voiculescu
    Stimate domn Senator,
    Cu tot respectul pentru domnul Klaus, dar dumneavaostră, ditamai liderul politic cu o funcţie importantă în statul român, nu aveţi nici o soluţie reală, efectivă… totul este declarativ şi atât?
    Sunt foarte dezamăgit, speram că dincolo de discursul anti-guvernamental există şi ceva de pus în schimb.
    Începe să-mi fie frică că va pica Guvernul Boc şi va veni un Guvern şi mai aproape de dezastru. România chiar nu mai are nici o şansă?

  4. chiar nu inteleg dc se castiga capital politic exploatand o nenorocire de genul asta … respect pentru cei care nu au vrut sa comenteze in nici un fel asemea tragedie

  5. @ Dan Voiculescu
    Poate ar trebui să începeţi spunând tuturor că medicii nu sunt bugetari, nu iau salarii precum profesorii, de exemplu, ci prestatori de servicii către populaţia României plătiţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ar trebui să spuneţi că actul medical este plătit din contribuţiile pe salarii care dau calitatea de asigurat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ca lumea să înţeleagă că „nu se poate da mai mult la Sănătate” şi totul va fi bine, ci că ar trebui mărite sumele colectate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, adică mărirea contribuţiei de 5,5%.

  6. Îmi place mentalitatea, tipic românească! Măcar înainte de 1989 se vorbea de „delaţiune prin control muncitoresc”!
    Ai o nemulţumire fă reclamaţia cu nume, prenume aşteaptă ancheta şi măsurile. Te poţi adresa justiţiei pentru malpraxis. Expunerea la un risc, chiar atunci cînd nu are urmări negative este malpraxis!
    Când o persoană din sistem va avea sute de reclamaţii de anchetat, conducerea poate continua cu indiferenţa?
    Probleme cu plicul? Sesizare flagrant şi gata.
    Să reclamăm la un ONG care să semnaleze neregulile ministerului sănătăţii! Şi nu cele de infrastuctură, organizare finanţare, astea se ştiu şi pot rămâne aşa!
    Ce comportament aşteptăm de la personalul din sistemul sanitar, un sistem complet dezintegrat, plus salariul redus 25%, plus celelalte care contribuie la scăderea veniturilor, plus ameninţarea că s-ar putea să nu mai ai locul de muncă foarte curând şi mai bine cauţi să îngrijeşti un bătrân prin Italia, plus privit cu dispreţ de parcă toate bubele sistemului sunt ale tale.
    Într-adevăr asta mai trebuie făcut, SĂ RECLAMĂM DE DRAGUL INFORMĂRII GUVRNANŢILOR! Drăguţii de ei, chiar nu ştiu chestiile astea!

  7. De 20 de ani facem reforma in sistemul sanitar ca si-n alte domenii. Numai gura e de noi. Inca nu ne-am dat seama ca poporul asta este putin cam scelerat? Daca l-am ales pe basescu a doua oara asta spune multe despre gandirea romaneasca.

  8. Sunt incredibili romanii,

    Daca nu faci nimic, iti reproseaza ca n-ai facut. Daca condamni, de ce doar vorbesti. Daca faci, de ce te bagi in treaba. Mogul si Bibliotecarul asta fac, bombane toata ziua, sa para coltosi si sa fie remarcati. Proiectul lansat e foarte bun si e singurul LUCID pe care l-am vazut pana acum. Societatea civila trebuie sa MONITORIZEZEZE sistemul medical, e clar ca statul nu mai poate face asta.

  9. @ Sorin T
    Faptul că bombăn este că eu, în calitatea mea de cetăţean şi contribuabil, mă aştept ca statul român să-mi întoarcă serviciile plătite. Şi ce credeţi că se întâmplă? Nu ştiu exact ce se întâmplă, dar întoarcerea serviciilor nu se întâmplă. Ar trebui să aplaud cumva discursurile? Cu ce mă încălzesc pe mine „ideile minunate” dacă ele rămân veşnic „declaraţii de mare viitor”.

    Proiectul despre care vorbiţi mie nu mi se pare nici măcar viabil, nu mai vorbesc lucid. Sigur, nu este vina domnului Klaus care este bine intenţionat şi face o sugestie absolut funcţională într-o ţară normală. România nu este însă o ţară normală. Problemele legate de serviciul sanitar public începe de la chemarea vocaţională a cadrelor medicale care nu există, continuă cu eşecul educaţional, care învaţă dar nu educă şi se termină cu lipsa de motivaţie a celor din spitale. Adevărul este că acel plic este principala motivaţie.

    De ce oare în străinătate unei cadru medical i se face referat fie şi numai pentru că nu a fost destul de politicos, în timp ce la noi poţi să chinui pacienţii, să-i laşi să moară, că nu păţeşti nimic?

    Ceea ce nu pare să înţeleagă nimeni este că în cazul în care nu se întâmpla nimic spectaculos, lipsa asistentei ar fi fost ceva normal, evident nesancţionat… chiar şi dacă plecarea aceea însemna decesul unui copil sau mai mulţi copii. În acest lucru nu vede nimeni o problemă?

    Domnul Kalus vorbeşte despre controale inopinate făcute de şeful de secţie… Păi nu este nevoie de control ca şeful de secţie să afle asemenea lucru. Există o cameră video care înregistrează când intră şi când iese asistenta din secţie, există un registru automat de intrări/ieşiri legat de folosirea cartelei magnetice… În fiecare zi acestea pot fi consultate la preluarea schimbului.

    Întrebarea este… Doreşte cineva ca asistentele să fie controlate? Îşi asumă cineva sancţionarea unei astfel de asistente care şi aşa este nesigură şi poate pleca oricând. Este mai bine cu o „asistentă care nu se achită de sarcini” sau cu „nici o asistentă”?

    Sistemul social românesc, în toate dimensiunile şi sensurile sale, funcţionează anormal. Pentru aplicarea unor soluţii normale, mai întâi sistemul trebuie adus la funcţionarea în condiţii de normalitate.

    Tocmai aud o ştire despre un copil care a înghiţit un bob de mazăre care i-a rămas în gât… Spitalul l-a trimis în altă parte pentru că nu avea bronhoscop. O unitate spitalicească care nu are bronhoscop? Trebuie să ne mai mirăm de altele? Eu ştiu că un bronhoscop flexibil este pe la 8.000 de euro (cel rigid este cam 1000), adică foarte mult, dar practic este indispensabil pentru copii. Ştirea spune că La un pas de moarte, dupa ce a inghitit un bob de fasole: spitalul nu avea bronhoscop, ceea ce este absolut penibil. Dar şi mai penibil, ditamai Spitalul de copii, mă refer la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală, a achiziţionat un astfel de bronhoscop anul acesta. Deduc că până acum nu l-a avut şi făcea intubările, aspiraţiile şi secrete cu alte soluţii mult mai traumatizante (în cel mai bun caz cu laringoscopul) ce pot duce la lezarea sau chiar ruperea traheei. Evident medicii erau extrem de fericiţi.

    Cum să poţi să aplici soluţii de normalitate la un astfel de sistem care pare că face o operaţie de traheotomie cu un briceag şi un ţeavă obţinută de la un pix, ca în filme…?

  10. alte ong-uri? pentru ce? ca sa le facem noi treaba guvernantilor?

    Eu vad solutia asta cu „hai sa mai construim un ong, sa luam pe umerii nostri responsabilitatea guvernantilor” ca pe o solutie de criza.

    Intr-o lume normala statul isi face treaba singur si ong-ul ofera „servicii” suplimentare.

    La noi…

  11. O fi bine si cu ong-ul dar daca o sa facem ong-uri sa semnalam treburi nefacute in toate sistemele din tara ,ca oricum nu merge treaba pe nicaieri ,unde ajungem?Eu cred ca noi ca si cetateni nu ne facem treaba,pentru ca platim de doua ori ceea ce ni se cuvine.De cate ori ati facut scandal ca nu vi s-au oferit serviciile pentru care ati platit?Nu ne cunoastem drepturile si nu facem nimic pentru a ne pastra aceste drepturi.Asteptam mereu sa faca altii…Care altii? Cine? Treziti-va! Daca asteptam ca media sa vorbeasca mereu in locul nostru…Asteptam sa ne scoata media in stada? Am primit mura in gura..Hai la lupta cea mare ,nu ne va zice nimeni…

Comentariile sunt închise.