Va mai amintiti sloganul “nicio masa fara peste”? Pana in 1989 era peste tot: in gari, in piete, pe stadioane, fabrici si uzine. Era o modalitatea grosiera de indoctrinare, un exercitiu propagandistic rudimentar.

Desi au trecut peste 20 de ani de atunci, metoda se aplica in continuare. Propaganda actualei puteri are idei putine si fixe. In fruntea listei este “Felix”.

Un grup de jurnalisti arondati actualului regim au sarcina ca, la orice articol, indiferent de context sau tema, sa bifeze tema Felix. Sub imperativul “niciun articol fara Felix”, ziaristii forteaza subiectele si logica pentru a bifa comanda politica. Nu merge economia, “Felix a blocat-o”. O fluiera publicul pe doamna Udrea la un meci de box, “Felix i-a platit”. Nu atrage guvernul fonduri europene, “Felix e vinovat”. Vine regele in Parlament, “e aranjamentul lui Felix” . Are regele un discurs intelept si echilibrat, “doar atat a reusit Felix”.

Pentru soldatii regimului Basescu nu conteaza ca balonul de sapun Felix a fost spart chiar de justitie, care a infirmat toate acuzatiile ce mi-au fost aduse, agatandu-se, in disperare de cauza, de o nota obligatorie la vremea aceea, adresata conducerii intreprinderii, in legatura cu un cetatean strain care incerca sa ma convinga sa fug de tara.

Desi nu am o simpatie aparte pentru propaganda puterii, nu pot sa nu-i compatimesc pe bietii oameni care nu mai pot scrie nici despre starea vremii fara sa invoce o conspiratie de-a lui Felix. Inteleg ca si primele se dau in functie de numarul de felicsi, deveniti unitate de măsură a productivitătii: ”Tu câti felicsi ai dat azi?!”

Si, in plina criza, fiecare Felix conteaza.

P.S: Sebastian îmi trimite si ilustratia parodică :) :

27 COMENTARII

  1. ARMURĂ FESIERĂ

    Îşi comandă DV armură simplă, fesieră,
    Contra caninii lui traian şi-a sa fidelă filieră.
    Aşa se face că sfdează vesel otrăvita haită
    Ce-şi pierde-n fier dantura, şi-n media se vaită.

  2. OBSESIE

    E Zeus obsedat de Felix şi n-are a glumi ,
    Că-l tot frământă întrebarea ”a fi sau a nu fi ?” ;
    Dar dacă musai vrea răspunsul a-l primi ,
    Ducă-se la Domnu’ ! La Domnu’ … Gaddafi !

  3. @domnule profesor universitar doctor Dan

    departe de mine gandul ca acest blog ar fi cenzurat, nici prin cap nu-mi trece ideea ca doar lingaii sunt bineveniti pe aceasta platforma nemaipomenit de intelectuala.
    totusi: de ce nu-mi aprobati toate comentariile ?

  4. PE ALTE UNDE

    Astă-seară dulăul şi căţaua vor lătra la lună;
    Nu-i a bună !
    Vor arăta la proşti, cum au gospodărit coteţul,
    Şi unde e nutreţul…
    Fiţi bărbaţi ca-ntodeauna, şi daţi pe alte unde;
    Românul nu se-ascunde !

  5. @ Dan Voiculescu
    Domnule senator, peştele astăzi este un lux. :D

    Eu vă spun sincer, dacă s-ar spune despre mine
    Are regele un discurs intelept si echilibrat, “doar atat a reusit Felix”.
    aş fi foarte mândru.

  6. Buna seara domnule Voiculescu…Eu am 14 ani si va respect foarte mult. Din politica nu inteleg mare lucru (adica inteleg haosul si mitocaniile), ma uit la Antena 3 non-stop pot spune. Va respect pentru un asemenea trust ..fabulos
    Cu stima, Robert

  7. @ Neo

    Hyponoia? Hipo-raţiune?

    Evident că în cazul Daciei Felix, acest „felix” înseamnă bunăstare şi nu fericire/veselie… Deşi s-ar putea ca înainte de tăierea viilor să fi fost şi veselie. Mă gândesc. :D Hipo- sau Hiper- neo. :lol:

  8. Pora din cauza ca este mereu crispata, incruntata, incordata, nervoasa nu imi place deloc manifestarile ei, modul in care vorbeste…este foarte neplacuta. De obicei schimb canalul cand apare, nu ma tin nervii sa o urmaresc. Aceasta individa vorbeste numai prostii si lucruri care nu au nici o legatura cu realitatea, iar pentru mine devine o fiinta insuportabila.

  9. Pai Base are fixatie cu Felix asta e cert . Domnule Voiculescu eu voi vota PC-ul pentru ca mi se pare partidul cel mai curat de pe tot esichierul politic nu inteleg de ce nu candidati dumneavoastra la presedentie si candideaza Antonescu , Sincer n-o sa aibe sanse ba unde mai puneti ca zilele astea la OTV se vorbea despre legatura sa cu un clan de pe la Giurgiu cu Butoane , cum permiteti unui asemenea om sa candideze iar dumneavoastra si alti oameni din USL valorosi sa stea pe margine . Daca lasati asa lucrurile o sa ne procopsim cu Dan Diaconescu presedinte , in finala daca ajunge Antonescu cu Dan Diaconescu sigur castiga Diaconescu , cine o sa aleaga un lenes penelist banuit de amicitie cu Butoane ? Vrem sa fiti dumneavoastra presedinte !

  10. Pentru toti basistii atentie , azi pe toate posturile Tv se discuta de dosarul de securitate al lui Gheorghe Turda , bai basistilor puteti sa-i faceti lui G Turda nu 1 ci 100 de dosare ca noi tot il vom iubi si respecta pe G Turda , puteti sa-i faceti lui D Voiculescu nu 1 ci 1000 de dosare ca tot il vom vota si pe dumnealui si PC-ul . Ce sa facem bai basistilor ca sa pricepeti odata pentru totdeauna ca nu ne intereseaza dosarele voastre de securitate . Ne intereseaza acum ce fac acesti oameni voi basistilor ziceti ca luptati impotriva coruptiei da la Giurgiu nu miscati un deget ca sa faceti lumina , sunteti sclavii interlopilor Igas al vostru e o marioneta e la mana sefilor de politii judetene , in toata tara clanurile fac legea iar voi credeti ca pe noi ne dati pe spate cu dosarul lui G Turda sau Voiculescu . Domnule Basescu bagati-va unde va dosarele de la securitate , sa zicem asa din decenta sa vi le bagati sub masa …. faceti curat prin judetele tarii dati afara sefii de politii care au vile cu 2-3 nivele si iau spaga regulat de la mafiile locale si lasti bai dosaru lui Voiculescu si al lui G Turda uite asa o sa votam PC-ul sa vedem la ce v-au folosit dosarele alea mizerabile .

  11. Domnule Senator,

    sunteti „securistul de serviciu” asa cum becali e „arestatul de serviciu”, Ponta e „opozitia de serviciu”, Antonescu e „fraierul de serviciu”, Magureanu Imre Asztalos Virgil e „prezicatorul de serviciu”, basescu e „jucatorul de serviciu”, samd intr-o lume trasa de sfori de aceiasi „revolutionari de serviciu”. Totul e o mascarada mizerabila in care uzurpatorii revolutiei au lasat temporar la franele tarii un nebun deoarece masele doreau schimbarea. Sa fie siguri ca nu infunda puscariile, fesenistii si-au asigurat ca tot ei , transpartinicii, detin STRAMBA DREPTATE in tara asta: procuratura (Kovesi sportiva de la U Cluj unde mare maher a fost tovul Liviu Maior) DNAul (Morar coleg de facultate cu cristi de la secu), SRIul (cristi, baiatul tatii cel buca-lat), guvernul (Boc cel mic, fost student alt tovului Liviu Maior), iar opozitia e controlata la sange sa nu care cumva sa ia puterea mai devreme decat trebuie prin finutul Ponta. Ce inseamna mai devreme?
    Pana cand romanului nu i-a ajuns cutitul la os sa nu mai indrazneasca sa fie dezgustat de partidul fesenistilor, basescu va fi tinut la Cotroceni de catre fesenistii deghizati in democrati monarhisti.
    Basescu sta la putere pentru ca asa vor PSDistii. basescu a incalcat fiecare articol al Constitutiei cu meticulozitate religioasa, a compromis la maximum posibil sansele Romaniei de a intra in Schengen , a distrus economia cu tupeul unuia care stie ca nu va pati nimic, eventual va fi numit prim minstru in guvernul fesenist viitor. Opozitia nu este in stare sa il dea jos. De vina e „baletul traseistilor”: Regizorul le spune „mai popescule tu treci azi in tabara opozitiei iar tu ionescule treci la UNPR”. Urrneaza rauri de cerneala in presa de cum opozitia a fost majoritara in Parlament pentru doua ore, treizeci si trei de minute patru secunde….

  12. Daca tot vorbim de evolutia politica ce parere aveti domnule Voiculescu despre informatiile aparute intr-un ziar din cluj si pe forumul Realitatea Tv conform carora printul Charles ar fi dispus sa devina “Charles de Romania” . Nu este o gluma sunt informatii lansate in presa conform carora asemenea idei ar fi vehiculate si-n mediile occidentale ! Cum comentati ?

    Mai jos este linkul sursa:

    http://www.realitatea.net/scenariu-imposibil-charles-principe-de-romania_882470.html

    http://www.ziuadecj.ro/eveniment/exploziv-charles-de-romania–76935.html

  13. nu inteleg ceva. curtea suprema parca a decis in jurul datei 10 mar 2011 ca ati colaborat cu securitatea sub numele de felix. nu numai asta, dar se pare ca si anumiti jurnalisti straini au scris despre asta (imi vine in minte tom gallagher).

    nu inteleg un simplu aspect: de ce nu recunoasteti? adica nu e ca si cum populatia nu stie ca ati colaborat. la naiba, pana si parintii mei stiau de pe vremea comunistilor ca erati informator.

    dar asta nu e mare panica, din moment ce existau milioane de oameni care colaborau.

Comentariile sunt închise.