Domnul Tariceanu si-a exprimat astazi anumite rezerve referitoare la reducerea TVA pentru alimentele de baza. Este dreptul domniei sale dar, pentru a informa complet asupra acestei teme, fac cateva precizari:

1. In majoritatea statelor europene TVA-ul la alimente este redus. Cateva exemple: Germania 7%, Cehia 5,7%, Marea Britanie zero. Daca unii nu inteleg sau nu sunt de acord cu aceasta abordare europeana, nu inseamna ca masura in sine nu ramane foarte necesara si pentru Romania.

 2. In prezent, se estimeaza ca peste 50% din piata uleiului si a laptelui este nefiscalizata. La paine aproape 70%. Taxele mai mici vor incuraja disciplina fiscala. Daca am atrage doar 30% din piata subterana in zona fiscalizata, veniturile in PIB ar putea creste cu cel putin 1 miliard de euro anual.

 3. Reducerea TVA la alimentele de baza va determina scaderea preturilor de achizitie a acestor produse. Existe metode fiscale prin care putem garanta ca producatorii nu vor transforma reducerea taxei in profit.

Asadar, respectand dreptul fiecaruia la opinie, consider ca reducerea TVA la alimentele de baza ramane o masura vitala pentru combaterea economiei subterane, incurajarea consumului si asigurarea dreptului fundamental la hrana pentru care se zbat zilnic milioane de romani.

35 COMENTARII

  1. TVA este un impozit indirect, care are o proprietate extraordinara: e cel mai inechitabil impozit! Asta pentru ca e platit in acelasi cuantum si de Dinu Patriciu si de Buduru (ati vazut ce diplomat sunt!). Dinu Patriciu are un miliard si plateste 0.24 lei TVA pentru o paine, Buduru are prafu’ de pe toba si plateste tot 0.24 lei TVA pentru o paine. Carevasazica, mon cher, mai inechitabil decat atat, nu vad altceva!
    Acum, ca sa facem acest impozit cat de cat echitabil, ar trebui ca la paine impozitul sa fie zero, adica nu dam niciunul 0.24 lei, iar la iahturi ar trebui ca TVA sa fie 80 %. Vrei iaht, foarte bine! Daca ai un milion sa dai pe iaht si sa strici balanta comerciala a Romaniei, atunci trebuie sa mai ai 800000 sa-mi dai mie, stat, pentru ca, pe de-o parte, sa refac ceva din dezechilibrul balantei comerciale (sau de plati), iar pe de alta parte sa reduc ceva din inechitatea acestui impozit numit TVA.
    Dar, ce credeti? O sa fie Dinu Patriciu de acord cu asta?
    Eu nu cred! Eu cred c-o sa dam, in continuare, fiecare, cate 0.24 lei la paine, iar el o sa de 240000 TVA pentru iaht, in loc de 800000. De ce sa am eu bani de inca o paine, in loc sa aiba el 2 iahturi?

  2. Pentru TVA redus la ulei trebuie redus TVA la semintele de floarea soarelui, redusa valoarea kilowatului de prelucrare a acestor seminte.La fel cu faina din care se face painea.La fel cu laptele la care inclusiv acciza pe combustibil pentru masina care-l colecteaza trebuie redusa pentru o eficienta si o reducere reala a TVA. Este un lant intreg care trebuie sa sufere modificari, scaderi de pret, acciza, deci reduceri de cost de productie.
    Nu cred ca guvernantii nostri sunt pregatiti pentru o reala reducere a TVA. Nu ii vad capabili de o asemenea viziune atat de complexa !

  3. SUNTEŢI ÎN GĂLEATĂ DOM’ GUVERNATOR

    – Dom’ Guvernator, BEC a aprobat că se poate da câte o căldare la fiecare alegător.
    – Hă, hă, hă ! Să văd eu USL-ul de unde face rost de 100 milioane lei ca să cumpere 10 milioane de căldări…
    Noi găsim bani pentru o sută de mii de căldări. Ce mama Dracului !
    – Tare-mi e teamă că sunteţi în găleată, dom’ Băsescu Traian. Nu e bine dom’ Guvernator !

  4. LOVITURĂ INDIRECTĂ

    Tăriceanu-n USL nu-şi prea găseşte locul ,
    De-aceea a recurs subtil, făcându-şi jocul ,
    La o metodă indirectă, să-şi atingă scopul :
    Îl bate pe Motan ca să înţeleagă … Porcul .

  5. În ultimul timp am întâlnit persoane, în special dintre tineri care, la întrebarea daca sunt mândri de faptul că sunt români sau ce părere au despre România, dădeau un răspuns scurt: nu, nu sunt mândru că sunt român…fiecare argumentând în felul lui. Este extrem de regretabil ca se intampla acest lucru.

  6. Reducerea TVA la alimente va servi în mod direct interesele consumatorilor din România prin scăderea preţurilor la raft cu acelaşi procent cu care se va micşora taxa

  7. Pentru a opri valul scumpirilor la alimentele de baza, reducerea tva-ului reprezinta o solutie optima pentru economia romaneasca.

  8. Este o masura extrem de necesara daca tinem cont de nivelul saraciei din Romania!!! Poate dl Tariceanu nu stie ce pret are uleiul de exemplu, unul de trufanda , de 8 lei/ litru. Variantele pentru pensionari ar fi deci, sa-si ia tagaie unde se gateste fara ulei, care costa cat pensia lor pe o luna sau …sa nu mai manance!!!

  9. Este o masura excelenta, majoritatea tarilor dezvoltate practiva tva-ul diferentiat, dar totusi, nu inteleg de ce Tariceanu se opune …

  10. Nu inteleg de ce alte site-uri sustin ca aceasta masura poate creste evaziunea fiscala, eu sincer cred ca o va micsora intrucat vor fi mai putini bani in joc …

  11. Cu siguranta vom avea o mica crestere a nivelului de trai prin acest proiect, cate un pic, cate un pic incepem si noi sa aratam europeni, felicitari!

  12. @Maxim Dupa alegerile din 9 decembrie, USL va reduce TVA-ul la alimentele de baza. Sau cel putin asa au promis. Din pacate mai depinde de cei pe care Basescu i-a facut stapanii nostri: FMI

  13. „3,14 LA PĂTRAT”

    Am urmărit cu interes, la televizor, un serial cu tehnici de supravieţuire în condiţii extreme.
    La sfârşit am tras concluzia „specialistului „, că filmul fusese un simulacru faţă de realităţile adaptarii poporului român la condiţiile nemernice de viaţă din timpul interminabilului mandat al lui Traian Băsescu.
    Apreciez iniţiativa dv, domnule DV, care, cu scuzele de rigoare, aş asemăna-o cu a-i lua o pietricică din sacul cu 60 kg de pietricele ce-l cară permanent în spinare mai fiecare dintre compatrioţii noştrii.
    Dacă nu revoluţionăm „sistemul „, în ciuda constrângerilor UE, totul nu este decât un „3,14 la pătrat”, başca pierderea ţării, şi noi cu ea.

  14. « …iar credinţa în cei apropiaţi să nu vă fie niciodată trădată »

    (R) Ce nu poate Sfântul, înghite pământul.

    Ştiindu-l cardiac, soţia iubitoare
    Ii pune multă sare în mâncare.
    De la o vreme circulă chiar şoapte,
    C-ar pune şi-n cafeaua lui cu lapte.

  15. Dar , să fie siguri postacii , sekuriştii , potăile şi toti slugarii criminalului mongol Traian Băsescu : există forțe care vor să asaneze lumea . S-o izbăvească de postările lor impertinene , care sunt urzeli şi diversiuni . Şi care să îi vindece , să-i corijeze . Să îi supună la „predănii” şi la învățături . La şcolarizări serioase .

    Confidențial : ” lecțiile” vor fi „lejer” coercitive , nu bisericeşti . Nu din ceaslov .

    Nu , nu va „conferenția” Sfânta Paraschieva (cum s-ar crede) . Pentru că pe lumea asta există „profesori” buni , calificați . Care îl ajută , îl învață pe neştiutor . Sub oblăduirea lor (cu predănii , cu învățături frumoase !) şi cel mai îndrăcit fascist se potoleşte de îndată şi se cuminteşte ca prin farmec . Şi devine blând şi asemănător cu mielul .

    … că dacă nu (şi dacă e nevoie) cel îndărătnic va fi fătat din nou . ca să fie mai bun , mai înțelegător şi să priceapă mai repede ce trebuie , ce se cere de la el .

  16. crasă , postacă , forumistă şi traian-băsistă se manifestă pregnant prin lipsa de idei.
    Și printr-o iraționalitate abjectă , oribilă , dezmățată . Vecină cu descreierarea animalică .
    „Spiritualitatea” (!?!) lor este esența găunoşeniei şi antiteza rațiunii . E decăderea omului , prăbuşirea lui în jale şi în multă .
    Friedrich Nietzsche se referea la asta folosind sintagma „Die menschen dämmerung” , amurgul omenirii .

  17. … drept pentru care „ideile” şi zisele băsiste aruncate-n spațiul public constituie primejdie mare …. de umanitate . Şi dăunează omului .
    şi îl „îndrumă” greşit şi cu fățărnicie mare . Ducându-l la pierzanie , la neant .

  18. … drept pentru care „ideile” şi zisele băsiste aruncate-n spațiul public constituie primejdie mare şi crimă de umanitate . Şi dăunează omului .
    şi îl „îndrumă” greşit şi cu fățărnicie mare . Ducându-l la pierzanie , la neant . .

  19. Şi printr-o iraționalitate abjectă , oribilă , dezmățată . Vecină cu descreierarea animalică .

  20. Friedrich Nietzsche se referea la asta folosind sintagma „Die menschen dämmerung” , amurgul omenirii .
    .


  21. . … drept pentru care „ideile” şi zisele băsiste aruncate-n spațiul public constituie primejdie mare şi crimă de umanitate . Şi dăunează omului .
    şi îl „îndrumă” greşit şi cu fățărnicie mare . Ducându-l la pierzanie , la neant

Comentariile sunt închise.