In ultimii 10 ani regimul Basescu a devenit simbolul guvernarii incompetente in Europa. In nemernicia sa a incercat (si mai incearca inca) sa ne convinga ca nimeni nu ar fi reusit mai mult, ca toti suntem vinovati pentru dezastrul economic si social creat de grupul sau de interese care acum da socoteala in fata legii pentru ceea ce a facut in timpul mandatelor lui Basescu.

Acum intelegem unde se duceau banii mamelor, ai pensionarilor, ai persoanelor cu dizabilitati.

Romania are specialisti remarcabili, Romania are resurse intelectuale exceptionale. Romania poate, vrea si merita mai mult.

Pentru a demonstra ca resursele intelectuale ale Romaniei sunt exceptionale, initiez aici o ampla consultare publică pentru a identifica solutii inteligente pentru Romania in domeniul economic.

Iar ca punct de plecare va propun un set de idei, despre care am mai scris. Plecand de la acestea, am sustinut ani la rand reducerea TVA-ului la alimentele de baza, neimpozitarea profitului reinvestit, etc.

Va asigur ca cele mai bune propuneri si idei de optimizare macro-economica vor ajunge pe masa decidentilor politici. Iar cei care vor combate argumentat teoria mea sau o vor completa, vor avea aprecierea mea.

Astept punctele dumneavoastra de vedere la adresa de email [email protected].

Abordarea problemei economice, cu consecinţele ei sociale, porneste în viziunea mea de la ideea că numai asigurarea concurenţei loiale poate asigura com­petitivitatea economiei din Romania.

Printre modalităţile concrete de acţiune, subordonate acestui principiu, se pot menţiona:

  • Stimularea cererii de consum. Polarizarea extremă a socie­tăţii noastre şi efectele crizei au dus la scăderea consumului, cât şi la o pervertire a structurii lui, cu favorizarea consumu­lui de lux şi a celui de supravieţuire, dar cu afectarea formelor intermediare de consum între acestea două, şi mai ales a con­sumului în vederea reluarii proceselor de producţie.

Ne aflăm actualmente într-un cerc vicios: sărăcirea implică scăderea consumului, ceea ce implică scăderea cererii, ceea ce implică scăderea producţiei, ceea ce implică pierderea locurilor de muncă, ceea ce implică accentuarea sărăciei.

Numărul de competitori scade, unii dintre ei dispar nemaiavând cui să vândă produsele, ceea ce creează condiţiile pentru oligopol sau monopol.

Acesta trebuie şi poate fi transformat într-un cerc virtuos: creşterea consumului implică creşterea cererii, ceea ce implică creşterea producţiei, ceea ce implică crearea de noi locuri de muncă şi creşterea salariilor, ceea ce implică apariţia mai multor resurse financia­re la categorii tot mai largi ale populaţiei, ceea ce implică creşterea şi mai mare a consumului. Numărul de competitori creşte, efectele benefice ale competiţiei pe scară largă manifestându-se asupra asupra preţului şi calităţii produselor.

  • Utilizarea înţeleaptă a pârghiilor politicii financiar-bancare pentru modularea dobânzilor de pe piaţa liberă în sensul facilitării accesului la credite. Acesta are efecte benefice atât asupra consumului, cât şi a producţiei şi activează competiţia permiţând cât mai multor oameni să-şi valorifice spiritul de iniţiativă.
  • Orientarea mai hotărâtă către economia reală, printr-o analiză de competitivitate serioasă care să identifice domeniile în care România are avantaje competitive relative.

O aseme­nea analiză trebuie făcută separat pentru sfera producţiei şi pentru cea a serviciilor.

  • Separarea  intereselor eco­nomice publice de cele private şi transparenţa aface­rilor în zona de intersecţie a acestor interese.
  • Stabilirea pe criterii ştiinţifice a volumului şi structurii sec­torului economic care va rămâne în proprietate publică şi admi­nistrarea acestuia pe bază de contract de management care să asigure participarea procentuală a managerului şi la profit, dar şi la pierderi: principalele venituri ale managerilor trebuie să provină din creşterea economică a activului gestionat, nu din salarii uriaşe, stabilite arbitrar.

Stabilirea cu claritate a nucleu­lui economic care rămâne în proprietatea statului, ca în orice ţară capitalistă dezvoltată, ar permite utilizarea acestuia în sco­puri sociale. Funcţionarea acestui nucleu într-un mediu economic predomi­nant concurenţial ar permite eficientizarea sa economică.

  • Introducerea practicilor echitabile în raporturile econo­mice internaţionale: subvenţionarea activităţilor economice proprii – în special în agricultură, cercetare aplicativă, export – la nivelul la care acestea sunt subvenţionate de partenerii externi, în paralel cu preocuparea pentru eliminarea bilaterală a subvenţiilor anticoncurenţiale.
  • Eliminarea discriminărilor la care este supus capitalul românesc în raport cu cel străin.
  • Protecţie socială activă, bazată pe recalificare raţională şi crearea de locuri de muncă, pornind de la principiul diferenţierii între cazul celui ajuns din condiţii obiective, fără vina sa, în situaţia de a face obiectul protecţiei sociale, şi cazul celui care a ajuns în această situaţie din tendinţe parazitare. Cei care refuză sistematic locurile de muncă oferite de socie­tate nu trebuie să abuzeze de generozitatea acesteia.

3 COMENTARII

  1. ≡ ☀ ≡

    iohanise . iohanise IOHANISE !!!

    … ce faci iohanise , eşti preşedinte ?!?
    ce preşedinte eşti , de soiul cârpei ?!? ce inimi ai în piepți iohanise ? ca ale lui Peter Munk , cărbunarul din îngrozitorulul basm „Inimă rece” scris de Wilhelm Hauff , al tău conațional ? ca alea ai ???
    nu vezi că o nevinovată este prigonită de regimul schingiuielii şi de oamenii lui ??? oameni-călăi cu chip de fiară , înfipți ca viermii peste tot în țara asta de al tău predecesor !!!
    Ba vezi , dar te prefaci că n-ai văzut .
    Poporul ăsta te-a votat pentru ca tu să schimbi nenorocirea încuibată-n România de regimul mongolului Băsescu .
    Ca să zdrobeşti sekuritățile ce-au înşfăcat şi storc poporul .
    Ca să-i distrugi pe cei care-i aruncă-n închisori pe cei ce sunt nevinovați .
    Nu ca să dai la pace cu ei şi să te foloseşti de ei . Ba chiar mai mult , să-i întăreşti , să îi ridici în sus ; aşa cum faci cu kioveşi & stanciu livia .
    De ce stai ca nătângul bă iohanise , că după cum se ştie nu pari fi mongol de iurtă precum acela ce ți-a fost antemergător trădar şi criminal ???
    Aaaa … zici că eşti neamț !!! adică tot străin , pripăşitură rea .
    Tot venitură putredă venită de nu se ştie unde . De aia faci ce faci ??? de aia eşti cu străinii , NUMAI CU STRĂINII , luânu-l pe Băsescu de maestru , de model ???
    de aia te încontemplezi tâmpeşte şi de unul singur în superbie multă (dedimpreună cu „frumoasă” ta cucoană )???
    spune Iohanise , că vrem ca să cunoaştem ce fel de gânduri ai . Spune , că nici noi nu vom sta în contemplări aiurea , de codăi .
    :::
    adăogire Iohanise : ia vezi că noi poporul n-am uitat cum te răsplătea (cu decorații mari , frumoase) predecesorul tau moşier , mongol şi criminal . OARE DE CE ȚI LE-O FI DAT ???

    dă click aici , ca să te vezi !
    ⇓ ⇓ ⇓
    http://psnews.ro/wp-content/uploads/2014/10/iohannis-basescu.jpg

  2. domnule profesor,
    de ani de zile va straduiti sa aduceti ceva nou in gandirea economica si nu numai, a romanilor. din pacate, clasa politica, asa cum este ea – rezultat al alegerilor facute de catre noi, ori este, scuzati expresia ” proasta ” ori da dovada de rea credinta. mai este si a treia posibilitate: ambele. din acesata cauza, orice masuri ar incerca cineva priceput sa le faca, se vor lovi de obtuzitatea unor indivizi plin de ifose si pretentii de atotcunoscatori. ca sunt la putere sau in opozitie, nu ezita sa arunce la cosul de gunoi orice idee buna pentru tara ( cuvant perimat in mintea unora ) daca nu ai partea lor sau mai bine zis intii partea lor. cred ca demersul domniei voastre este unul de apreciat dar din pacate sa adreseaza unor oameni obositi de incercarile facute dar respinse de politic apriorii. sunt cu siguranta multi oameni de valoare dar ei nu mai au speranta ca, alaturindu-se unei cauze pentru tara, nu vor fi taxati drept comunisti, securisti sau alte alea care umbla prin capul besmetic al celori care si-au luat tara inapoi prin intermediul facebookului. ca sa fiu clar in ceace spun va dau un singur exemplu: tva-ul la alimente a scazut. fapt constatat de fiecare din noi la raft. cu ce se ocupa presedintele ” liberal !? ” impreuna cu pdl + goghiu ? cu asigurarea realegeri domniei sale la prezidentialele urmatoare: votul din diaspora. treaba prioritara! va doresc sa aveti succes. p.s. este greu sa ajuti pe cineva care nu doreste sa fie ajutat.

  3. buna ziua,
    va salut cu respect domnule Presedinte
    va doresc sanatate si multa putere sa treceti mai repede peste aceste incercari

Comentariile sunt închise.