Stimate Domnule Prim Ministru,

Doresc sa va semnalez o situatie grava care trebuie urgent rezolvata:

Starea de fapt:

  1. In Romania salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro in timp ce in Grecia acesta este de 2.000 de euro (iar preturile alimentelor in Romania si Grecia nu sunt foarte diferite)
  2. Statul roman a lichidat, in ultimii 25 de ani, Fabrica Tractorul, Fabrica de camioane, Combinatul Oltchim, Uzina Republica si cate altele, multe vandute pe 1 euro la fier vechi.
  3. Statul american a salvat in ultimii ani General Motors, francezii Peugeot, olandezii banca ABN AMRO etc.
  4. Romania avea in 1990 un produs intern brut aproximativ egal cu cel al Poloniei. Astazi Romania are un PIB de 8.500 euro/cap de locuitor iar Polonia de aproximativa 12.500. Mai mult, in 1990, Romania avea datorie zero, iar Polonia avea o datorie de 40 mld euro.

Domnule Prim Ministru,

Diferenta majora dintre Romania si celelalte tari o reprezinta lipsa politicii macro-economice care sa asigure un climat favorabil antreprenorilor.

Avem 5 milioane de oameni forta activa din cei 20 de milioane de locuitori, in timp ce Ungaria sau Cehia au cu aproximatie aceeasi forta activa, dar din 10 milioane de locuitori.

Trebuie depăşit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat legal transparent, obiectiv şi rapid.

Tabloul macroeconomic al Romaniei trebuie sa beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare si monetare.

PS: Mi-a placut afirmatia lui Balcerowicz, omul care a asigurat tranzitia in Polonia: ”Nu fiti populisti pretinzand ca va pasa de oameni”.

5 COMENTARII

  1. Domnule Profesor Dan Voiculescu,

    Vă rog să îndreptaţi astfel de texte şi către neşcolitul în ale conducerii de vârf, Iohannis.
    Ideile nu pot fi închise.
    Un grup de consilieri deţinuţi politici condus de domnia voastră cu loc de muncă la Cotroceni, ar fi o experienţă demnă de Panciata

    Rogu-vă, aplecaţi-vă şi asupra următoarelor :

    Mai de actualitate nici ca se putea!

    La 02 februarie 1905 în Rusia, la St. Petersburg, s-a născut filozoafa şi scriitoarea americană Zinovievna Alisa cunoscută în lumea literară sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat în luna martie 1982 la New York.
    Cuvintele acestei scriitoare nicicând nu s-au potrivit mai bine, ca în aceste vremuri.

    ,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată.”

    Ayn Rand (1950)

  2. Domnule Voiculescu, cu tot respectul si consideratia pe care v-o port…sa scrii o scrisoare atat de sensibila, unui Premier cercetat penal care mai e si las si fuge in Turcia sub pretextul operatiei , care nu comunica cu romanii sa-i instiinteze OFICIAL unde si pe unde se duce: Baku, Turcia, Dubai si alte disparitii ingrijoratoare si „last minut”…sa scrii o scrisoare pentru romani unui Premier Anti romanesc e o pierdere de timp….o Mare pierdere de timp , domnule Voiculescu. Eu zic sa va canalizati energiile, inteligenta si Antena3, spre alte orizonturi nu spre o cauza penala si pierduta cum este premierul victor viorel ponta.

Comentariile sunt închise.