O campanie Jurnalul National, despre care puteti citi pe larg aici:

”În 2009, cu prilejul celei de-a 150-a aniversări a Unirii Principatelor Ro­mâne, Jurnalul Naţional a dat pu­bli­cităţii un set de propuneri printre care figura şi inserarea oficială în ca­lendar a zilei de 24 Ianuarie, ca zi de săr­bătoare a românilor. Au promis tot sprijinul membri ai Guvernului de atunci (precum fostul ministru de Ex­terne Cristian Diaconescu), iar pre­şedintele Senatului, Mircea Geoa­nă, a declarat cu ocazia festivi­tă­ţilor din 24 Ianuarie 2009 la Iaşi că „se va bate” pentru legiferarea lui 24 Ianuarie ca zi de sărbătoare oficială a românilor – fără ca prin aceasta să se umbrească în vreun chip săr­bă­to­rirea cu fast la 1 Decembrie a Zi­lei Naţionale a României. Din nefericire, la trei ani după aceste propuneri şi la 152 de ani de la Unirea Principatelor Române pro­mi­siunile nu au fost încă onorate. Două proiecte de legislative privind sta­bilirea zilei de 24 Ianuarie ca zi de sărbătoare oficială au fost adoptate anul trecut de Senatul României, dar în prezent ambele se află în dezba­te­rea Camerei Deputaţilor, care este ca­meră decizională(…) Lucrurile trenea­ză nejustificat la Camera Deputaţilor, aşa cum se întâmplă şi la Primăria Ca­pitalei cu o altă propunere a Jurna­lului Naţional: acordarea numelui Ma­relui Domnitor al Unirii, Cuza Vo­dă, unei artere principale (Bule­var­dul Libertăţii) din Bucureştiul pe care Prinţul Unirii însuşi şi l-a ales drept Capitală la 1859.”

Există oare contra-argumente pentru cele două propuneri? Riscuri sau puncte slabe? Ce credeti?

23 COMENTARII

  1. Hmmm
    Există artera Cuza Vodă. Mai mult, este un destul de lungă.

    Pleacă de pe lângă Liceul Gheorghe Şincai (strada Lânăriei), ajunge la Piaţa Bucur, şi taie Bulevardul Mărăşeşti, oarecum paralelă cu bulevardul Dimitrie Cantemir.

    Eu mi-aş dori ca cei care se tot joacă cu schimbatul de nume de străzi să se gândească şi la cei care locuiesc pe aceste străzi şi la faptul că după schimbare au ceva probleme cu actele. Nu ştiu cât se bucură ceilalţi, dar cei care chiar stau pe o stradă care-şi schimbă numele nu cred că apreciază prea tare. Părerea mea.

  2. comentariul corectat.

    Domnule Voiculescu
    Sarbatoarea nationala trebue sa reflecta vointa cetatenilor Romaniei. Poate unii vor reintoarcerea la 10 mai ……sau alte date fundamentale. Ziua nationala trebie abrobata prin referendum. Cetatenii au dreptul sa aleaga intre diferite zile semnificative ale istoriei.
    Folosesc aceasta postare sa adresez un ultimatum adresat catre dumneavoastra.
    Ea poate sa schimbe cariera dumneavoastra politica si chiar mai mult.

    SENATUL ROMANIEI
    Vice Presedinte
    ULTIMATUM OFICIAL

    Domnule Voiculescu
Este o ultima incercare de a intra in comunicare cu dumneavoastra.
O fac prin intermediarul Web masterului dumneavioastra. Este vorba de trei memorii 1 Dosarul Criminal si de terorism Basescu adresat catre FBI 2 Sezizare catre Interpol al Crimei Basescu din portul francez Rouen 3 Armele romanesti AK 47 vandute la sfertul pietii duc la milioane de morti si refugiati in Africa si 30.000 de morti la granita SUA si Mexic. Am primit de la toate institutile la care am facut referire raspunsuri oficiale. Am primit raspunsuri corecte si de la institutiile statului roman : Guvernul Romaniei, Inspecturatul General al Politiei, Parchetul, Departamentul Antiterorism, Ambasada Romaniei in SUA,
Singura institutie de la care nu am primit vreun raspuns este Parlamentul Romaniei reprezentat de dumneavoastra ca Vice Presedintele Senatului.
Exista doua posibilitati extrem de grave. Memorile nu ajung la dumneavoastra sau dumneavoastra le ignorati. Amintind numai un punct de acuzare din MEMORIUL CATRE FBI care cuprinde 62 de pagini RACHETELE ROMANESTI AU DOBORAT 14 HELICOPTERE IN IRAK SI AFGANISTAN UCIGAND 140 DE MILITARI AMERICANI este cazul sa deschideti o ancheta parlamentara,
Materialele amintite apar pe blogul ROBERT HORVATH DEVA BLOG.
In cazul in care nu raspundeti la acest mesaj nu pot decat sa va consider ca partea unei unei conspiratii la cel mai inalt nivel. Aceasta conspiratie este indreptata impotriva intereselor statului si a aliatilor Romaniei.
Nu ramane decat sa ma adresez tuturor forurilor institutionale romanesti si straine. Fac acest lucru in calitate de cetatean SUA si ziarist specializat in terorism si transport ilegal de arme,
Incepand de maine acest caz cu caracter criminal ,scapa de controlul meu si intra in atentia forurilor competente Puteti sa ma comtactati pana maine ora 1pm ora New York.
Cu sinceritate Robert Horvath DEVA PRESEDINTE DEVARTES FILM INTERNATIONAL TOKYO NEW YORK


    http://devanewyork.blogspot.com/

    http://www.devagallery.com/

  3. Domnule Voiculescu
    Sarbatoarea Nationala este un eveniment important pentru totii cetatenii Romaniei din interiorul si exteriorul tarii. Aici la New York la ultima sarbatoriire a zilei nationale a avut loc o surpriza de proportii…..participarea politiei americane. Oaspetii romani si straini au asistat la o premiera mondiala. La ordinul expres al unui Presedinte dement sa incercat arestarea unui ziarist american pe teritoriul SUA. El va fi vizionat in curand pe you tube fiind filmat in intregima chiar de ziaristul cineast in cauza. Pentruca faptele sunt de o gravitate iesita din comun si va avea consecinte grave financiare si de imagine pentru statul Roman va rog considerati aceste randuri ca o sezizare oficiala. Aparand pe blogul dumneavoastra nu mai este nevoie confirmarea de primire.

    COTIDIANUL În numele moralei şi al siguranţei naţionale
    Băsescu şi PDL, gata să pună botniţă presei.Accesari: 1967
    Publicat Sâmbãtã, 22 ianuarie 2011 Jurnalistul Iosif Buble de la Antena 3 a anunțat pe blogul său că puterea a pregătit pentru începutul sesiunii parlamentare un proiect de lege care să reglementeze întregul spațiu mediatic. Evident, în sensul limitării drastice a libertății de exprimare.

    Ca comentariu am postat urmatoarea informatie :
    ARESTAREA UNUI ZIARIST AMERICAN ! 17:32:16, 22 Jan 2011
    BASESCU DISPERAT ! : BASESCU INCEARCA ARESTAREA ZIARISTULUI ROBERT HORVATH LA NEW YORK. ! STATIILE AMERICANE DE TELEVIZIUNE PREIAU INCIDENTUL, BASESCU DAT IN JUDECATA IN USA (Ziaristul este persoana care a declansat uriasul scandal ICR New York chemand politia americana la fata locului ) ACTIUNE BUMERANG A UNUI PRESEDINTE DISPERAT ! POLITIA AMERICANA A PARTICIPAT LA ZIUA NATIONALA A ROMANIEI! Evenimentul a avut loc la Public Library pe 5 Avenue New York IN CALITATE DE CINEAST, AM FOLOSIT PRILEJUL PENTRU A AFLA OPIINIi DESPRE EXPOZITIA PORNOGRAFICA,ANTICRESTINA SI ANTISEMITA ORGANIZATA DE STATUL ROMAN, LA ICR NEW YORK. TOATE REACTIILE AU FOST NEGATIVE. MATERIALUL FILMAT VA FACE PARTE DIN DOCUMENTARUL “DESECRAREA MENORELOR”. (Va fi rezentat in curand de majoritatea statilor TV americane si japoneze) AM INCERCAT SA IAU UN INTERVIU DIRECTOAREI CORINEI SUTEU. NU AM APUCAT SA AFLU RASPUNSUL EI PENTRU CA A FOST CHEMATA POLITIA. VAZAND CA REPREZINT MEDIA ( press badge oficial autorizat si verificat de politie anual ) POLITIA SA SOLIDARIZAT CU MINE SI A PLECAT. AM TRANSMIS IMEDIAT MATERIALUL DESPRE DESCINDEREA POLITIEI LA”PUBLIC LIBRARY ( loc cunoscut intregi lumi ) STATIILOR TV LOCALE. IN CONCUZIE AMERICA RAMANE O TARA LIBERA.NU ACELAS LUCRU SE POATE SPUNE DESPRE ROMANIA ATAT CAT BASESCU RAMANE PRESEDINTE. (Descinderea va putea fi vizionata in curand pe You Tube) DOCUMENTUL DE DARE IN JUDECATA(La New York ) A LUI BASESCUI (daune de un 1.000,000$) PENTRU INCERCAREA DE A BLOCA UN JURNALIST IN EXERCITIUL FUCTIUNII, A FOST TRIMIS MEDIEI AMERICANE IN CURSUL ZILEI DE ASTAZI. Cea mai mare parte a banilor va fi intrebuintata pentru a creia un centru cultural unde limba romana sa nu fie interzisa!
    Robert Horvath cineast USA .

  4. Domnule Voiculescu
    Va felicit pentru postarea dedicata zilei nationale care deobicei este intrebuintata ca un circ politic pentru politicienii aflati la putere ….vezi Ceausescu, Iliescu .Basescu. Sper ca prin venirea noi puteri lucrurile sa se schmbe……
    Folosesc aceasta ocazie ca o clarificare importanta. In momentul cand memoriile mele oficiale apar pe acest blog, consider ca au intrat in atentia dumneavoastra. Se pare ca ele nu ajung la dumneavoastra sau pana in acest moment au fost ignorate. Deci va cer oficial sa deschideti anchete parlamentare un legatura cu urmatoarele memorii adresate Parlamentului Romaniei:- Dosarul Criminal si Terorism Traian Basescu remis catre FBI.- Sezizarea catre Interpol pentru crimele Basescu din portul francez Rouen. – Memoriu pentru Interpol ONU referitor la contrabanda de arme romanesti in Africa incalcand toate embargourile ONU.
    Atentionez cu toata seriozitatea ca ignorarea crimelor Presedintelui Romaniei impotriva intereselor statului roman si a aliatilor va face partas la ele. Sper sa luati masurile corespunzatoare.
    Robert Horvath Deva

  5. 24 ianuarie, o zi care ne aduce aminte ca Romania poate fi si altfel, poate avea conducatori capabili de a face reforma, capabili de a crea unitate. Din pacate, acum poate mai mult decat oricand realizam cat de departe suntem de ceea ce am fost la acel moment dat al istoriei noastre.

  6. BĂSESCU LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI

    Azi la Focşani prins în horă între un moldovean şi un muntean sincronizaţi în flatulenţă, Traian Băsescu miroase că e la răscruce de vânturi cariera sa politică. Variate sunt manifestările de indignare mioritică…

  7. In primul rand, co ocazia acestei aniversari a Micii Uniri – a Principatelor – permiteti-mi sa Va urez traditionalul La Multi Ani !

    Argumente contra n-ar exista.
    Exista doar regretul ca Ziua De Nastere a Marelui Domnitor Alexandru Ioan Cuza nu se celebreaza in Romania de azi, in tara mea/noastra…

    Aceasta Unire a Principatelor -daca-mi este permis sa parafrazez- a fost un pas urias pentru romanii de pretutindeni chiar un pas mic fiind pentru Mos Ion Roata.

  8. Daca era vorba de Ziua Dezbinarii Nationale sau de Ziua Invrajbirii Nationale ( dezbinarea si invrajbirea sociala fiind pilonii de baza ai politicii portocaliilor ), sunt convin ca ( sic ) Camera Deputatilor vota in viteza initiativa legislativa. Asa insa …

  9. Daca ar vedea Cuza Voda umilinta de care au parte basarabenii stand la coada si cate doua zile neintrerupt, la Primaria sect. 1, Oficiul Starii civile pentru transcrierea certificatelor de nastere (dupa ce au mai asteptat ani de zile pentru cetatenie desigur doua zile sa stai in picioare pentru a depune actele (care se transcriu in 6 luni de zile)e un nimic)…
    Rusine dle Primar sector 1.

  10. D-le Senator,

    Va scriu din partea unei mame disperate, Stoica Elena, al carei fiu, Andrei Ilie, de 19 ani, are nevoie urgenta de un tranplant de celule stem, avand leucemie. La 1,95m are doar 55 kg si boala avanseaza pe zi ce trece . Mai multe despre starea lui, asa cum singur si-o descrie gasiti aici : http://www.sibiul.ro/stiri-locale/teledon-andrei-ilie/34238/

    E nedrept ca viata unui tanar sa fie conditionata de o suma de bani, dar asta fiind aici situatia, nu va rog sa donati dvs., ci sa facem fiecare atat cat putem si dvs puteti ajuta prin mediatizarea acestui caz, data fiind expunerea de care beneficiati. Postati , va rog insistent, un mesaj pe blogul dvs. astfel incat sa afle si altii care ar dispune de resurse sa doneze … ( daca ati rapi 5 sec din timpul de emisie pentru a afisa contul bancar ati putea salva o viata). Nu trebuie sa asteptam sa doneze cineva jumatate din suma sau mai mult pentru a crede ca se poate rezolva, doar 100 euro de persoana si 1000 de oameni buni pot salva aceasta viata. 1000 oameni, nu e atat de mult, nu? Si totusi se gasesc atat de greu ….

    Cu sincere multumiri,
    Andrei-Ilie este un adolescent de 18 ani, din Sibiu, elev la Liceul de Industrie Alimentara din Sibiu, in clasa a XII-a. Este diagnosticat cu leucemie, boala Hodgkin. Are planuri mari dar si nevoie de ajutorul nostru pentru a reusi sa le indeplineasca treacand de varsta de 19 ani,(pe care inca nu a atins-o dar nici nu o va putea atinge fara un transplant de celule stemm, in strainatate)

    ” Ma numesc Rambela Andrei Ilie, m-am nascut in Sibiu la data de 10 decembrie 1991. Acum sunt elev in clasa a XII-a la ” Liceul de Industrie Alimentara ” (LIA) din Sibiu. Mai am un frate, mai mic decat mine (are 17 ani). Pe el il cheama Rambela Paul Constantin. Locuim intr-o garsoniera, eu, mama si fratele meu, deoarece tata a plecat de langa noi inca de cand eu aveam 3 ani. De atunci mama s-a ingrijit singura, asa cum a putut si cum a stiut ea mai bine, pentru a nu ne lipsi mancarea, hainele si toate celelalte. Nu ne puteam lauda nici inainte cu o situatie materiala buna, dar dupa ce m-am imbolnavit, pot spune ca am alunecat din lipsuri in lipsuri si ca familia noastra a fost in criza financiara inainte chiar de a incepe criza in care acum traim cu totii. Singurul venit il aduce in casa mama, care lucreaza la o fabrica de piese auto, castigand aproximativ 8 milioane de lei lunar. Eu am mai mers la lucru sezonier, in vacante, dar acum mi-e tot mai greu. Nu am voie sa fac efort, de fapt nici nu mai prea pot, pentru ca ma simt tot mai slabit. Acestea sunt de fapt simptome normale pentru afectiunea pe care o am eu. Taxele noastre de intretinere nu le-a mai putut plati cam de cand a inceput sa cheltuie saraca pe tratamentele mele, sau pe drumurile catre locatiile unde trebuia sa le fac.

    in prezent, conform diagnosticului meu si a complicatiilor aparute mi s-a recomandat de catre medicul specialist amintit allotransplantul de celule stem, operatie posibila doar in strainatate, la un pret de 100.000 de Euro, ca solutie pentru a putea supravietui. Nu am facut si chiar si acum mi-e greu sa fac apel la un ajutor din partea celorlalti oameni, dar inteleg ca este singura mea sansa adevarata la viata si am mai inteles de curand ca, si prin intermediul meu, Dumnezeu va da binecuvantare si bucurie tuturor celor care ma vor ajuta, din iubire, in vreun fel, la visul meu de a trai. Va multumesc din inima, tuturor! ”

    Pentru el am obtinut un acord de teledon prin ROMTELECOM pe o perioada de 3 luni (9 august-9 noiembrie 2010), cu urmatoarele numere: 0900900820-2 euro/apel, 0900900822-5 Euro/apel si 0900900824-10 Euro/apel (numerele sunt valabile doar in reteaua ROMTELECOM) precum si un cont bancar: RO34RNCB0227057672330001 deschis la BCR Sibiu.

    Puteti lua legatura cu mama lui Andrei la nr de telefon 0757076377 – Stoica Elena

  11. pai la cata istorie stiu ei si la ce interes au pentru cultura si pastrarea valorilor romanesti nu ma mira faptul ca au amanat atat proiectul de lege, nu li se pare suficient de interesant daca nu e o modalitate de a-si trage bani

  12. avem destule sarbatori in calendar, dar totusi parca merita o atentie deosebita o zi asa de importanta pentru istoria noastra

  13. ar fi o idee buna sa fie trecuta in calendar poate asa o sa stie mai multa lume ce s-a intamplat pe 24 ianuarie, ca sunt sigura ca jumate din populatie nu stie ce zi e azi, pentru multi e una obisnuita, ca oricare alta, fara vreo importanta anume

  14. oricum nu prea se mai simte spiritul sarbatorilor ca alta data, asa ca daca ar fi adaugata ar trebui adaugata din respect pentru predecesorii nostri care merita acest lucru

  15. JURĂMÂNT

    De labă ţinând Javra,Cocoş facu Unirea
    În hora ad-hoc încinsă, în faţă la statuie ;
    Ieşenii huiduind, le-au declarat iubirea
    Jurându-i lui T.B., să-i dea încă o …U.E.

    P.S. Pentru prevenirea oricărei confuzii, precizez că sigla U.E.semnifică Udrea Elena şi nu … Uniunea Europeană.

Comentariile sunt închise.