Pe 25 septembrie am postat pe un blog un mesaj referitor la necesitatea asumarii sentimentului de mandrie nationala – „Un tricolor pentru romanii mandri”. Reiau un paragraf:

„Sentimentul de mandrie nationala poate fi exprimat natural si sincer prin gesturi si atitudini simple. Un drapel al Romaniei “arborat” in fata casei, la geam sau pe balcon poate transmite mai mult decat 1000 de “angajamente patriotice” cu iz demagogic.

Indemn pe fiecare roman sa-si personalizeze locuinta cu drapelul Romaniei.

Zece mii, o suta de mii, un milion de steaguri tricolore pot trezi Romania, pot reface increderea in forta acestei natiuni, pot impune respect celor care au uitat sa ne respecte (…) Un roman mandru isi asuma deschis identitatea nationala. Un roman mandru are un tricolor la poarta, la balcon, la fereastra…”

Acest mesaj a produs deja un ecou semnificativ in societatea romaneasca. Am primit mii de fotografii cu tricolorul. (Vreau sa felicit si Antena3 pentru campania Pe tricolor e scris unire).

Pentru ca sambata este 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, reiau indemnul: fiecare roman sa arboreze tricolorul la fereastra, la balcon, la poarta, la masina.

Sa nu lasam tensiunile prezentului sa acopere prestigiul unei natiunii care a oferit umanitatii repere inegalabile precum Constantin Brancusi, Eugen Ionesco sau Mircea Eliade.

Avem toate motivele sa aratam lumii ca ne mandrim ca suntem romani.

20 COMENTARII

  1. Domnule Profesor,
    Aceste notiuni: mandrie- onoare – patriotism- sunt acceptate la noi doar in comedii.
    Orice reforma in Romania trebuie sa inceapa cu schimbarea mentalitatii actuale fanariote.
    Pornesc si de la un mesaj transmis de Dvs. intr-un interviu: „Cel mai important capital este cel uman”. Acest lucru treb. sa devina principiu.
    As dori sa va impartasesc o propunere.
    Pornesc de la doua realitati: in Romania nu se mai nasc barbati putenici, care prin fapte pozitive sa intre in istorie; sunt mediocri si mercantili in gandire si fapte.
    Si – o alta realitate – omenirea se afla la intr-o criza educationala (cum spunea Acad. Solomon Marcus), iar Romania -s-a prabusit cu totul:statul e in disolutie.
    Mai pornesc de la faptul ca Dvs. sunteti un om care stie ce vrea si cum vrea, in aceste vremi.
    Iata si propunerea mea (modesta si nedetaliata)
    – Un barbat puternic si hotarat – sa organizeze infiintarea a trei „consilii ale inteleptilor”, formate din academicieni, persoane cu autoritate profesionala puternica – ne-politice. Cred ca ar fi bine ca aceste persoane sa fie romani realizati, profesori universitari.reprezentativi din afara tarii. Aceste consilii sa elaborezeze programe de restructurare si dezvoltare si legile aferente- in domeniile – invatamant si cercetare, sanatate justitie si cred ca si pentru agricultura – in termen de 10 -12 luni.
    In acest timp – trebuie organizat un referendum – de catre o entitate civica, non politica; acest referendum sa valideze aceste programe si legi – dar si obligativitatea ca orice guvern sau parlament sa nu poata modifica aceste programe timp de 20 de ani. Programele si legile sa se implementeze in 2- 3 ani, dar ele sa nu se modifice timp de minim 2o ani. Cand vrei sa stabilizezi ceva – nu umbli toata ziua la legi sau programe – functie de interesele politice. Sunt sigura ca in acest fel – cele mai importante bogatii ale Romaniei – inteligenta nativa si agricultura vor salva tara. Iar cel ce va reusi aceasta cred ca sigur va intra in istorie. E doar o propunere… Multumesc pentru atentie.

  2. Eu, nu ma simt a fi romanca. De ce ? Din cauza mai multor motive, din care pot enumera doar cateva:
    NU SUNT ROMANCA pentru ca:
    – NU mi se i-a in considerare VOTUL, fiind ignorata total;
    – NU sunt ascultata (de cei pe care i-am investit in functii de raspundere) cand am o DOLEANTA, fiind ignorata total :
    – NU sunt tratata de medici fara a baga mana in BUZUNAR, ca altfel sunt ignorata total, etc.
    Cred ca m-am nascut intr-o tara care nu ma merita si imi pare nespus de rau ca nu mai am nici varsta si nici sanatatea de-a „disparea ca magarul in ceata”.

  3. V-AM DRIBLAT DOMNULE D.V.

    Tata făcu aseară şedinţă de familie cu mama şi cu mine în faţa oglinzii, fiecare îmbrăcat cu gecile din dotare (el cu cea roşie, ea cu cea galbenă şi eu cu cea albastră). Ce frumoşi eram !
    Sâmbăta asta, pe 01.Decembrie 2012, vom fi prezenţi la paradă, unul lângă altul, roşu-galben-albastru, trei într-unul, de nedespărţit.
    Poate ne vede DUMNEZEU, şi pe noi, şi România.

    PS: Pentru domnia-ta avem numai vorbe de laudă.

  4. Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins.

  5. MÂNDRIA ROMÂNEASCĂ

    Albastru cobalt, galben crom şi roşu vermion ,
    Astfel e colorat drapelul nostru românesc
    Cu care se fălesc români precum Maria şi Ion ,
    Pe plaiul strămoşesc şi-n traiul cel ceresc !

  6. Eu nu am un drapel pe care sa-l arborez pentru ca nu am gasit prin librariile si papetariile prin care am colindat ca sa-mi cumpar -si asta nu doar in acest an ci in ultimii 22 de ani- dar cine vine la mine este intampinat in living cu 3 drapele in miniatura si este posibil ca anul acesta sa mai aduc acasa cateva drapele in miniatura daca voi avea timp sa petrec Ziua Nationala in oras.

  7. TRICOLORUL
    PE ROATA-NARIPATĂ

    Am arborat o vreme, domnilor,
    Doar gaura din ce fusese tricolor.
    Apoi, treptat, treptat l-am peticit,
    Aşa, că sunt român, şi tare fericit.

    Ce-a fost a fost, aproape am uitat,
    Pun tricoloru-n faţă, pe accelerat,
    Să fâlfâie prin ţară, cu toată măreţia;
    Hai să strigăm: TRĂIASCĂ ROMÂNIA !

  8. Suntem entuziasti si credem cu tarie ca avem o tara frumoasa, care merita respect si recunoastere internationala, dar mai ales nationala.

  9. Consider ca avem o tara frumoasa, cu oameni frumosi, care tin la traditie, dar care accepta si schimbarile, atata timp cat acestea sunt benefice. Stiu ca nu avem o tara perfecta, dar nimeni nu are asa ceva.

  10. Pentru multi romani, cuvantul ‘patriotism”e doar o chestiune desueta, specifica poate unei Romanii interbelice. Ei bine, noi, tinerii suntem cei care ar trebui sa aratam ca inca credem in valorile nationale!!!!

  11. Nu am steag, tocmai astazi merg sa cumpar unul, mi-ati trezit spiritul de roman din mine. In acest fel, vom arata tuturor cat de patrioti sunt romanii!

  12. TREI CULORI CUNOSC PE LUME

    Trei culori cunosc pe lume
    Ce le țin de-un sânt odor,
    Sunt culori de-un vechi renume
    Suveniri de-un brav popor.
    Roșu-i focul ce-mi străbate,
    Inima-mi plină de dor
    Pentru sânta libertate
    Și al patriei amor.
    Auriu ca mândrul soare
    Fi-va-l nostru viitor
    Purui în eternă floare
    Și cu luci netrecător
    Iar albastrul e credința
    Pentru țară ce-o nutrim
    Credincioși fără schimbare
    Pân’ la moarte o să-i fim
    Pân’ pe cer și cât în lume
    Vor fi aste trei culori
    Vom avea un falnic nume
    Și un falnic viitor
    Iar când, fraților, m’oi duce
    De la voi ș-oi fi să mor
    Pe mormânt, atunci să-mi puneți
    Mândrul nostru tricolor

    Notă : Melodia a fost compusă de « comunistul »
    Ciprian Porumbescu.
    Ce-am avut cu acest cântec superb ? De ce l-am
    dosit ?

  13. Dle Voiculescu, de ce toate cele trei repere culturale pe care le-ati mentionat au fugit ca de dracu’ de tara asta minunata?

Comentariile sunt închise.