Din analizele Centrului de studii pentru migrație reiese că jumătate din tinerii români își doresc să plece din țară (vezi aici). Ținând seama că, în prezent, România este pe locul doi în topul statelor care își pierd cetățenii – după Siria! – cifra este absolut alarmantă.

Am mai scris despre dezastrul demografic care afectează națiunea română (vezi aici) și voi continua să o fac. În momentul actual, acest veritabil exod al inteligenței și forței de muncă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa prezentului și viitorului națiunii noastre.

Într-un astfel de ritm, până în 2050, țara noastră va mai avea cel mult 10-12 milioane de cetățeni români între propriile granițe! O populație comparativă cu cea a Ungariei – față de care era aproape de trei ori mai mare în urmă cu 30 de ani!

Consecințele acestei depopulări – fără precedent pe timp de pace în întreaga lume – vor fi economice, politice, sociale și culturale. De la reducerea drastică a reprezentării în Parlamentul European și a finanțărilor atrase, până la îmbătrânirea populației, incapacitatea de a mai susține sistemul de pensii și dispariția identității culturale românești, se pot înregistra o serie de efecte nocive ireversibile și catastrofale.

Fără o intervenție rapidă și consistentă, națiunea română se diluează până la dispariție. Primul pas în direcția prevenirii unei asemenea perspective, ar fi un Pact național pentru a încuraja tinerii  rămână în țară. Printr-un consens politic – improbabil, dar esențial – se pot oferi stimulente, în primul rând de ordin economic, tinerilor care se angajează sau încep o afacere în România. Noile generații au nevoie de capital, respect și putere reală de decizie. Nu vor să fie nici spectatori, nici asistați. Își doresc posibilitatea concretă de a-și construi în țară viitorul pentru care sunt dispuși să o părăsească.

Știu, uneori, diverși lideri politici sau partide au mai abordat tema. S-au mai făcut… încercări. Dar, până în prezent, s-a acționat incoerent, izolat, cu promisiuni mari și realizări mici, cu mize mai curând electorale. Este necesară o schimbare fundamentală de abordare. Dacă jumătate dintre tinerii români părăsesc țara în următorii ani, însăși existența României este amenințată.

Anul 2020, cu sau fără alegeri anticipate, și următorii 5 ani ar trebui dedicați prioritar păstrării tinerilor în România și repatrierii unei părți cât mai mare din inteligența națională plecată în Europa.

20 COMENTARII

  1. o depopulare masiva in romania se petrece de ceva ani de zile si nimeni nu a sesizat asta doar dumneavoastra domnule profesor si va multumim pentru semnalul de alarma pe care il trageti.

  2. oricum nu mai suntem 20 milioane in romania,si vom fi di ce in ce mai putini pentru ca motive sunt destule ca sa plecam cu totii dar…..mai avem aici amintiri,parinti,copii si asta ne face sa mai ramanem.

  3. pe orban nu-l intereseaza asta?sau pe turcanu?pe ei ii intereseaza cum sa isi umfle buzunarele cu bani publici.rusine sa le fie.

  4. asa este domnule profesor,romania este pe buza prapastiei din acest punct de vedere si masurile trebuie luate urgent ca sa nu riscam sa devenim doar o tara cu granite si cam atat.

  5. noile generatii au nevoie de educatie sanatoasa si mai ales educatie financiara ca sa stie cum sa isi dramuiasca si sa investeasca banii

  6. familiile tinere nu mai fac asa de multi copii ca pana acum maxim 2 de ce?din cauza nivelului de trai din romania si ca statul nu ajuta si nu incurajeaza asta.

  7. daca analizam mai in amanunt acesta situatie deloc usoara ne ia frica de ceea ce se intampla asistam la sate depopulate si la case parasite la asa zisele sate fantoma.

  8. noile generatii traiesc cu ochii in telefoane si stau pe facebook asta nu este ceva neaparat rau dar prea sunt acaparati de noua tehnologie si cred ca asta le va asigura supravietuirea in anii care vor venii insa eu nu sunt de aceeasi parere.

  9. referitor la noile generatii care vin din urma sunt foarte sceptic ca mai pot fi controlati,ei traiesc intr-o lume a lor care este cumva independenta de ceea ce traim noi acum.

  10. sper ca romania sa nu ajunga la coada tarilor din uniunea europeana din acest punct de vedere pentru ca noi mereu exportam creiere si nu se mai intorc inapoi.

  11. nu vad niciun program de guvernare care sa puna pe primul loc tineretul de la noi din tara de aceea pleaca toti in tari straine

  12. sunt de parere ca autoritatile statului sa creeze programe pentru cei tineri sa ii motiveze sa desfasoara activitati comerciale atat in tara cat si in strainatate si poate asa romania va renaste.

  13. exista un vechi proverb romanesc….cum iti asterni asa vei dormii….deci romania trebuie sa aiba mare grija ca la cum isi asterne acum asa va dormii pe viitor.

  14. generatiile care vin din urma au nevoie de multe lucruri ei au trait alte vremuri nu ca noi sa se multumeasca cu orice.

  15. copii nostri sunt viitorul tarii de maine si le trebuie conditii pentru a se dezvolta in educatie ca aici suferim noi cel mai mult.

  16. asa cum marile puteri mondiale investesc in cercetare si in tinerii suparadotati si nu numai asa trebuie sa facem si noi pentru a avea zile linistite sa nu mai stam asa intr-o incertitudine totala.

Comentariile sunt închise.