Însemnătatea zilei de 10 mai, redevenită din 2015 sărbătoare națională, este definitiv marcată de istoria Familiei Regale a României.

De la prima încoronare a principelui Carol ca domnitor, în 1866 și la a doua încoronare, de la Alba Iulia, din 1881, când România este proclamată regat, 10 mai a devenit “Ziua Regalității”, consacrând, în timp, DEMNITATEA, ONOAREA și CURAJUL națiunii române.

În acest context, cred că este potrivit să rememorez puternica impresie pe care mi-a lăsat-o întâlnirea cu Regele Mihai I, petrecută la începutul anilor 2000, când am avut onoarea de a fi invitat la reședința Majestății Sale.

Fără a intra în amănuntele unei discuții deschise, calde, care a depășit semnificativ durata programată, îmi amintesc un aparent paradox al acelei întâlniri: pe de o parte, smerenia, onestitatea și caracterul profund autentic al personalității Regelui Mihai, iar, pe de altă parte, uriașa sa forță morală și însemnătate istorică.

În cei peste 70 de ani de viață ai mei, nu cred că am mai întâlnit vreodată, într-o singură persoană, toate acele calități.

Pe lângă nenumăratele sacrificii pe care le-a făcut pentru patria sa, Majestatea Sa, Regele Mihai, ne-a oferit și excepționalul exemplu personal al “Omului de stat” care nu își rătăcește umanitatea și umanismul nici măcar atunci când a devenit un simbol național incontestabil.

Inclusiv din această perspectivă, consider că Regele Mihai I rămâne un reper extrem de actual și de necesar pentru toți românii.

24 COMENTARII

  1. regele mihai ramane un reper pentru noi toti de moralitate,integritate si verticalitate in cele mai grele momente prin care a trecut aceasta natiune.

  2. tara noastra a avut uriasa sansa de a fi reprezentata de regele mihai in afara granitelor ei.

  3. o personalitate cum rar iti este dat sa intalnesti,regele mihai a fost o figura ilustra a istoriei tarii noastre

  4. inca mai sunt simpatizanti de-ai regalitatii in romania,oameni cu un caracter puternic si cu coloana vertebrala.

  5. indemnul la unitate si solidaritate dat de regele mihai pentru natiunea romana a reprezentat o puternica motivatie de a merge mai departe in ciuda obstacolelor intalnite.

  6. toate demersulurile pe care le-a facut casa regala pentru romania sunt fara precedent si demne de a fi mereu amintite.

  7. ziua regalitatii este un prilej de mandrie nationala de o mai buna intelegere si de solidaritate.

  8. cei care au avut onoarea sa-l intalneasca pe regele mihai au ramas profund marcati de caracterul sau foarte puternic de om de stat.

  9. regalitatea a insemnat pentru romania progres,pace si o mai buna gestionare a lucrurilor atat in tara cat si in relatia cu partenerii externi.

  10. o data semnificativa pentru natiunea romana un punct de pornire inspre o societate mai buna care are la baza principii puternice.

  11. trebuie sa ne aducem aminte de perioada in care romania a devenit un stat independent si puternic numai prin influenta regalitatii.

  12. pentru majoritatea tarilor regalitatea a insemnat stabilitate,continuitate si siguranta.iar romania a avut acest privilegiu.

  13. regele mihai a iubit foarte mult romania iar prin politica sa a ajutat foarte mult aceasta tara.

  14. conexiunile casei regale din romania cu celelalte capete incoronate au adus numai benefii acesti tari

  15. o buna parte de vreme forma de guvernamant a romaniei a fost monarhia in care tara a cunoscut o dezvoltare temeinica.

  16. cred ca fiecare dintre romani ar trebui sa isi aminteasca si sa pretuiasca regalitatea care a fost in romania.

Comentariile sunt închise.