Mereu proclamată o prioritate, agricultura este, tot mereu, lăsată să se descurce. Se definesc strategii, se declară priorități, se fac studii, se promit reforme, dar fermierul român se vede, mereu, lăsat de izbeliște.

O economie robustă începe cu agricultura! Capacitatea unei națiuni de a-și asigura resursele de hrană este vitală pentru securitatea sa și reprezintă premisa necesară a unei economii solide. Tindem să uităm importanța reală a acestui domeniu al economiei, dincolo de asigurarea resurselor de hrană.

Industria chimică, cea farmaceutică și producția de cosmetice au nevoie de resursele pe care doar agricultura modernă le poate aduce. Nu cred că mai e nevoie să amintesc importanța resurselor produse de agricultură pentru industria ușoară (pielărie, țesături!). Descoperim azi că agricultura poate deveni un important producător de resurse pentru industria energetică (bio-combustibilii au devenit o realitate cotidiană) – așa ne-am trezit cu vaste culturi de rapiță!

Potențialul României este fabulos. Ne place să repetăm asta, dar nu facem mai nimic pentru a pune în valoare acest potențial. Aflăm din emisiunile de știri despre inițiative îndrăznețe ale unor întreprinzători curajoși, care încearcă lucruri noi. Așa apar mici culturi de plante aromatice sau utilizabile în industria farmaceutică, ferme de struți sau crescătorii de ciuperci exotice. Acești mici întreprinzători dovedesc că se poate și ce se poate! Mai departe ar fi nevoie de intervenția statului care să îi ajute să crească, să împărtășească și altora experiența lor.

Există mici fermieri care se străduiesc să păstreze culturi ale unor soiuri românești de legume. (Tot vorbim despre roșia românească, dar nu e de găsit prin piețe!) Din nou, sunt lăsați să se descurce. Ca și bună parte dintre crescătorii de animale.

Avem apoi problema colectării și a accesului la piața de desfacere. A piețelor agricole, în care producătorii noștri nu prea mai au loc!

Pe scurt, agricultura românească înseamnă un uriaș potențial și o lungă listă de probleme. Pe care nimeni nu pare interesat să le ia în seamă!

Agricultura românească are nevoie de noi direcții, de noi tehnologii, de o viziune. Astfel poate deveni un factor important de creștere economică. Alte state din fostul bloc comunist au înțeles asta.

31 COMENTARII

  1. În sfârșit cineva care spune lucrurilor pe nume, însă există oare cineva care să asculte?

  2. Agricultura Romaniei are mare nevoie de investitii!! investitii in irigatii, instalatii anti-grindina, procesarea cerealelor, legume, fructe, carne, etc. pana la produsul finit. Polonia și Ungaria au obținut miliarde de la UE pentru irigații. Doar Romania n-a obținut, deși aleșii noștrii se băteau cu pumnii în piept cu PNRR-u. Noi de ce nu?

  3. Total de acord, o economie robusta incepe cu agricultura. Si incepea sa arate bine cu Daea. Ideea cu pietele pentru producatori a fost excelenta, de exemplu. Dar au venit frumosii liberi la putere si s-a ales praful.

  4. S-a gândit cineva să le dea și micilor producători agricoli scutiri de impozite, așa cum au IT-iștii? Eu cred că am avea cu toții de câștigat de pe chestia asta.

  5. Avem potențial agricol suficient încât să hrănim trei sferturi din Europa, dar noi importăm făină din Ungaria și produse de patiserie congelată din Cehia. De gustul roșiilor românești cred că își mai amintesc doar cei mai în vârstă, așa ca mine.

  6. romania era odata granarul europei acum am ajuns sa importam cam tot ceea ce mancam asta mi se pare absurd si de neinteles.

  7. importul de mancare pe care romania il face este mai mare decat exportul…de aici ce rezulta ca aici la noi nu se mai face nimic ci luam totul de-a gata si asta nu este ok pentru o natiune pe termen lung.

  8. cu toii vrem ca romania sa nu isi mai vanda terenurile atat de fertile si sa bage banii in buzunarele straine.

  9. va multumim pentru implicarea de care dati dovada domnule profesor si pentru ca sunteti alaturi de cetatreanul de rand.

  10. mai demult tara romaneasca era alimentatorul principal cu grau al europei, si nu numai,nu stiu prin ce procedee s-a ajuns ca populatia ei sa fie transformata in consumatori si atat…este un lucru trist pe care guvernantii nostrii nu-l vad sau se fac ca nu-l vad.

  11. o tara independenta si puternica este cea care are o agricultura puternica si la standarde moderne, cu ajutorul careia reuseste sa-si hraneasca populatia.

  12. in momentul de fata sistemul nostru de irigatii este pus la pamant,daca nu se fac investitii majore riscam sa devenim o tara desertica.

  13. daca vrem ca romania sa stea la masa celor bogati din europa trebuie sa avem o agricultura bazata pe competitivitate si modernitate.

  14. fara o agricultura eficienta bazata pe productivitate nu vad o alta parghie de lansare pentru romania in randul tarilor puternic dezvoltate.

  15. fara investitiile din partea statului producatorul roman se descurca foarte greu singur…de aceea cumparam din import totul.

  16. sistemele de irigatii au fost distruse,trebuie refacerea lor daca vrem sa avem o agricultura eficienta si bazata pe rezultate.

  17. schimbarile climatice au contribuit foarte mult la transformarea procesului agricol,o agricultura bazata pe mecanizare si tehnologie va putea sa hraneasca o natiune, insa romania din pacate nu doreste sa faca investitii in acest sens.

  18. potentialul agricol al romaniei este unul foarte mare dar noi nu stim cum sa-l valorificam sa devenim independenti din punct de vedere al procurarii hranei pentru populatie.

  19. modalitatea de implementare a politicilor agricole in romania a fost una defectuoasa de aceea avem asa rezultate nesatisfacatoare.

  20. consecintele neinvestirii in agricultura se vor vedea pe termen lung si vor fi de neimaginat de grele.

  21. ajutarea micului fermier roman cred ca ar fi un prim pas de a pune agricultura romaneasca pe fagasul normal al lucrurilor.

  22. sunt de parere ca o mai buna organizare a agriculturii romanesti va duce la relansarea economica de care cu totii avem nevoie.

  23. daca romania reuseste sa aiba o agricultura moderna atunci va devenii independenta de importurile masive de hrana care vin din strainatate.

  24. campia baraganului este intr-o proportie foarte mare nelucrata,asta denota ca agricultura noastra are de suferit.

  25. sunt necesare si imediate investitiile in agricultura pentru ca asa depindem in foarte mare masura de importurile din strainatate.

  26. in ultima vreme tehnologia a avansat foarte si in domeniul agricol de aceea mentionez faptul ca in romania se poate face agricultura la cele mai inalte standarde cu conditia sa se implice statul in ajutorarea fermierilor romani.

Comentariile sunt închise.