Am primit o analiză a structurii populației României, conform categoriilor de vârstă. Datele folosite au fost cele furnizate de către Institutul Național de Statistică.

Iată ce spune această analiză:

Categorie de vârstă Număr de cetățeni
18 – 40 ani 5.319.250
40 – 60 ani 5.798.615
Peste 60 de ani 4.949.566
Tineri până la 18 ani 3.859.538

Ar fi utilă o inventariere a măsurilor luate, de-a lungul timpului, de către Guvern, în sprijinul acestei ultime categorii. Discutăm despre o categorie cu nevoi aparte. Educarea, formarea acestor tineri înseamnă politici dedicate.

Viitorul României depinde fundamental de felul în care vom avea grijă de acești tineri. Iar pentru asta este nevoie de politici bine gândite, de programe dedicate.

Viitorul pe care ei ni-l pot oferi depinde în mod esențial de prezentul pe care știm să li-l oferim.

65 COMENTARII

  1. Vorbim de guvernul care nu este în stare să rezolve o problemă minoră, cea cu alocația copiilor. Nu cred că se mai poate pune problema de „politici bine gândite”.

  2. atata timp cat educatia si bugetul pentru asa ceva devine din ce in ce mai mic de aici putem trage concluzia ca tinerilor din romania li se ,,amputeaza,,viitorul inca din fasa.

  3. ar fi multe de facut pentru tinerii din romania dar din pacate autoritatile nu prea fac mai nimic pentru o dezvoltare durabila a sistemului nostru de invatamant.

  4. investitiile in viitorul acestei tari pe care-l reprezinta tineretul sunt inexistente in romania si este mare pacat.

  5. catu parca traieste pe alta lume,el vede numai cresteri economice dar romanii nu simt asta deloc in buzunarele lor.

  6. Spuneți, în mod corect, că avem nevoie de politicei bine gândite. Eu mă uit la actualii politicieni și spun că nu știu cine ar putea în momentul de față să gândească ceva bine.

  7. La fiecare rectificare bugetară, serviciile primesc cea mai mare bucată de tort, iar educația cea mai mică sau deloc. Și atunci de unde rezultate dacă interes și preocupare în acest sens nu există ?

  8. tinerii nu au nicio perspectiva la noi in tara de aceea multi pleaca in alte tari in care se pot dezvolta.

  9. Tocmai am văzut zilele trecute ce dezastru național e proiectul lui Iohannis, România educată, cică. A ajuns bătaia de joc a tuturor. Cam aici ne aflăm cu politicile dedicate.

  10. Probleme încep chiar din primii ani de viață, cu dificultatea de a găsi un loc la creșă. Cât de greu poate fi să construiești suficiente creșe? Cum e posibil după 30 de ani de democrație să mai fie acest lucru o problemă?

  11. masurile luate de palatul cotroceni prin guvernul catu sunt de toata jena si nu ajuta cu nimic nivelul de trai al populatiei.

  12. romania ar putea cu mare usurinta sa adopte sau sa implementeze sistemul de invatamant finlandez,care este unul dintre cele mai performante din lume,dar nu se vrea.

  13. Ca să citez din proiectul România educată, scremut cu greu de domnul președinte: „Asumpția ontologică a strategiei abductive s-a bazat pe ideea consacrată că realitatea socială este o construcție a actorilor sociali”. Chestie care mi-a amintit imediat de o altă capodoperă: https://www.youtube.com/watch?v=J5JKBOvMm6I

  14. Ar fi interesant de știut câți dintre tinerii până la 18 ani trăiesc în mediul rural, unde, se știe, accesul la educație e infinit mai prost decât în mediu urban.

  15. ministerul tineretului si sportului din romania pare inexistent nu exista programe pentru tinerii talentati si nu se fac investitii in a stimula practicarea sportului atat cel pe echipe cat si cel individual.

  16. tinerii nostrii isi cauta sa isi faca un rost in tari straine ca aici la noi au slabe sanse sa intemeieze ceva,chiar si familii.

  17. foarte putini tineri incearca sa faca ceva in tara spre exemplu sa inceapa o afacere pentru ca este foarte greu autoritatile nu faciliteaza afacerile romanesti.

  18. odata cu eradicarea scolilor de arte si meserii a disparut si productia la nivel industrial in romania pentru ca nu se mai gasesc meseriasi in mai toate domeniile de activitate.

  19. cred ca totul incepe cu sistemul educational aici este marea problema a romaniei totul tine de educatie si de cum sunt canalizati tinerii inspre piata muncii.

  20. imi pare foarte rau ca de la bugetul de stat bani pentru tineret nu se dau mai deloc asta este un mare minus pe care romania il are ca nu stie sa-si tina tinerii in tara.

  21. chiar si inainte de revolutie, dar mai greu atunci,romania a fost exportatoare de creiere si a ramas la acest stadiu insa ei ca si tara nu-i mai ramane nimic,doar exportam fara sa ne bucuram de creativitatea tinerilor nostrii dotati intelectual.

  22. fluctuatiile de pe piata muncii,schimbarile foarte dese de directii au creat si creeaza in continuare o incertitudine in randul tinerilor extrem de mare,de ceea o prima optiune pentru ei este sa isi faca studiile in strainatate si sa ramana acolo.

  23. constat cu o mare dezamagire cum cei tineri din lipsa de oportunitati se orienteaza inspre domenii straine de tara noastra.este o realitate destul de dura.

  24. trebuie sa existe un echilibru in societate in primul rand pentru ca tinerii sa isi doreasca sa dezvolte ceva aici in tara sa fie motivati inspre domenii noi de activitate care reprezinta viitorul acestei natiuni.

  25. sa speram ca in al doisprezecelea ceas,cum se spune in popor, vom evita un mare dezastru si anume plecarea masiva a tinerilor din tara.

  26. Probleme încep chiar din primii ani de viață, cu dificultatea de a găsi un loc la creșă. Cât de greu poate fi să construiești suficiente creșe?

  27. Tare mă tem că nu peste mult timp ne vor reproșa copiii noștri lumea de coșmar pe care le-o pregătim de ceva vreme: un mediu poluat peste măsură, încălzire globală care duce la incendii și inundații cum nu s-au mai văzut etc. Eu sunt destul de pesimist.

  28. Am văzut un interviu făcut cu elevii care tocmai își dăduseră bacul la un liceu din București și aproape toți au spus că vor să își continue studiile în străinătate. Asta arată cât încredere au dobândit ei în politicile educaționale din România.

  29. programele guvernamentale pentru sprijinirea tinerilor din romania sunt doar pe hartie iar in practica nu se misca nimic.

  30. pe tineretul din romania este o presiune majora pentru ca nu stiu ce cariera sa imbratiseze dupa ce termina o facultate.

  31. daca datoria tarii a depasit 50 la suta asta inseamna ca guvernul va pune mai multe taxe si impozite sa echilibreze balanta iar acest lucru insemana salarii mai mici si tineri nemultumiti de nivelul salarial.

  32. stresul in randul tinerilor face ravagii incertitudinile sunt la orice pas asta face ca orice persoana din romania sa isi doreasca sa plece.

  33. toata lumea face acum facultate insa din pacate multi nu au ce face cu ea sau cu ceea ce au invatat,de aceea este dificil sa iti gasesti un loc de munca mai ales in aceste momente grele.

  34. viitorul acestei tari este unul care nu se vede tinerii pleaca in mai toate tarile straine pentru a-si face acolo un viitor.

  35. sunt de parere ca nimeni nu este obligat sa ramana intr-un loc unde nu se poate dezvolta si nu poate prospera asa cum isi doreste si pe de-o parte ii inteleg pe tineri cand iau decizii de a se stabilii in strainatate.

  36. degringolada clasei politce face ca persoanele abte de munca sa nu mai aiba incredere in clasa politica si sa decida sa isi faca un viitor sub alte meridiane.

  37. se spune ca increderea se castiga greu si se pierde foarte usor exact asa a facut guvernul catu…populatia nu mai are incredere in nimeni din acest guvern.

  38. oportunittile pentru tineret in romania sunt destul de reduse cu toate ca nu pare asa dar la o scurta analiza se intalnesc mari dificultati in ceea ce priveste prosperararea sau dezvoltarea continua.

  39. Părerea mea este că formarea tinerilor nu trebuie văzută doar ca educația pe care aceștia o primesc la școală. Ceea ce se întâmplă în afara ei este la fel de important, și din acest punct de vedere, fundații precum cea a dvs. fac o treabă excelentă.

  40. Pentru politici dedicate e nevoie de politicieni care să aibă o viziune pe termen lung. Că nu e cazul, ne putem da seama din faptul că fiecare ministru al învățământului vine cu schimbări doar de dragul schimbărilor. Dar nimic unitar, nimic coerent.

  41. Faptul că în România există un sistem educațional paralel, mă refer la industria meditațiilor, arată de ce politici dezastruoase a avut parte educația din România. Faptul că Iohannis, care și-a cumpărat case din meditații, vine acum cu proiectul România educată e dureros de ironic.

  42. totul tine de investitii aici daca guvernul nu da drumul la bani nimic nu se misca in tara asta si imi pare foarte rau.

  43. sistemul educational din romania nu este adaptat pe cerintele pietei muncii de ceea tinerilor le este foarte greu in gasirea unui loc de munca care sa le asigure un trai decent.

  44. ma uit cu groaza cum scolile sunt inchise,unii dintre profesori nu isi mai dau intereseul asa cum trebuie si tot sistemul noatru educational este la pamant.

  45. din cate se vede romania nu mai are mult si intra in scenariu rosu de nepasare fata de toata populatia sa.

  46. cam asta se intampla cu o tara care nu mai are coloana vertebrala si este condusa din afara granitelor ei.

  47. este un lucru destul de trist cum o tara asa de frumoasa precum este romania sa fie lasata in voia vantului,altii nu stiu cum sa se dezvolte si noi lasam totul in paragina.

  48. marea problema a romaniei este ca nu stie sa isi tine tineretul acasa ba dimpotriva prin masurile luate ii determina sa plece si multi dintre ei nu se mai intorc.

  49. implicarea statului roman in ceea ce priveste dezvoltarea tinerilor pe toate palierele este zero.de aceea avem aceste rezultate.

  50. conform statisticilor un angajat tanar tine in spate patru pensionari asta nu este ok daca nu exista facilitati din partea statului in acest sens.

  51. inca nu este totul pierdut dar ne trebuie si vointa pentru a face ca lucrurile sa se miste in directia pe care o vrem.

  52. daca lucrurile vor merge ca si pana acum in continuare vom asista la un exod al tinerilor din romania catre destinatii mai atragatoare pentru ei.

Comentariile sunt închise.