Conform statisticilor raportate de către INS, în 2019 au fost înregistrate 260.353 de decese. Mai bine de un sfert de milion de români și-au pierdut viața în 2019!

Îmi propusesem o analiză a datelor statistice, referitoare la principalele cauze ale mortalității. Orice tentativă de analiză este descurajată de disproporția enormă dintre numărul celor care s-au stins din cauze naturale și cei care și-au pierdut viața din alte cauze. Prin alte cauze înțeleg: malpraxis medical, un sistem sanitar deficitar și ineficient, accidente rutiere etc.

Indiferența autorităților responsabile, trebuie spus, este cauza comună în cele mai multe dintre situații.

Ne lipsește un sistem sanitar eficient, care să acopere de o manieră satisfăcătoare întreg teritoriul României. Un sistem sanitar care să pună accent pe măsurile profilactice, pe detectarea timpurie a bolilor și tratarea lor de o manieră adecvată. Pentru asta responsabilitatea le revine autorităților publice.

Și atunci când consemnăm numărul uriaș de decese înregistrat în urma unor accidente rutiere este vorba tot despre indiferența autorităților. Fie că discutăm despre starea infrastructurii, despre insuficienta reglementare sau ineficienta aplicare a legii.

Pentru a avea o imagine completă, trebuie să punem alături de cifra care reprezintă numărul de decese (260.353) și cifra care consemnează numărul de noi născuți. Adică 203.109. Diferența este uriașă. Dacă adăugăm aici și emigrația masivă, concluzia este una singură și este dramatică:

Ne stingem ca națiune! Încet, dar sigur!

61 COMENTARII

  1. fara implementarea unor masuri benefice o sa ajungem in curand la mai putin de 10 milioane de locuitori.

  2. numarul celor din diaspora creste vertiginos oare de ce?oamenii vor sa traiasca mai bine iar daca nu pot face asta in tara lor isi gasesc adapost prin alte tari iar noi aici ne luptam cu toate aceste necazuri care nu mai contenesc.

  3. poate ca asta se doreste,ca din cate vad actualul guvern se face ca nu observa acest fenomen care a cuprins romania.

  4. acest proces de imbatranire al romaniei cred ca este facut intentionat de cei care doresc raul acestei natiuni.

  5. in mediul rural este de neimaginat conditiile de supravietuire sunt minine..oamenii o duc din ce in ce mai greu si traiesc de pe o zi pe alta.asta este romania in care traim.

  6. fara legi care sa reglementeze si sa stimuleze cresterea populatiei nu vom ajunge prea departe ba dimpotriva situatia se va agrava.

  7. in romania sunt sate intregi cu 20 de locuitori incet incet se depopuleaza o mare parte din mediul rural.

  8. populatia imbatranita este condamnata la pieire datorita unui sistem medical precar si uneori chiar inexistent.

  9. Autoritățile s-au remarcat până acum prin închiderea spitalelor și prin lipsa măsurilor concrete de imbunătățire a sistemului medical, ce să ne mai mirăm.

  10. Nu trebuie să uităm niciodată de Băsescu și de Boc, cei care au închis zeci de spitale. Mare parte din numărul celor decedați din „alte cauze” li se datorează direct.

  11. În România, sistemul sanitar era aproape de colaps chiar și fără pandemie. Sunt curios cum vor arăta cifrele pentru 2020 și 2021. Și șanse de mai bine nu prea se văd la orizont.

  12. cred ca si alimentatia precara constituie un factor destul de important in ceea ce priveste rata de viata la romani.

  13. degringolada produca de acesti parlamentari din pnl in toata tara a dus la neincredere si suspiciuni ca nu se pregateste ceva foarte rau.

  14. romania are toata infrastructura de a nu merge mai departe parca este ceva facut cu cap de a stopa avantul acestei tari.

  15. ingrijorarea mare este ca nimeni nu face nimic in combaterea acestui fenomen de depopulare al romaniei.

  16. Ce mi se pare sinistru e că aproape singurele chestii pe care le mai primesc în poștă sunt fluturași de la firme de servicii funerare și pliante de la Provident.

  17. problema aceasta dainuie la noi in tara de foarte mult timp si cam toti cei care s-au perindat pe la putere s-au facut ca nu o vad.

  18. poporul roman este pus in fata unui mare obstacol pe care nu cred ca il va depasii fara o implicare din partea statului.

  19. cu totii constientizam ca trecem prin momente foarte dificile dar cu o implicare mai activa din partea noastra a tuturora cred ca lucrurile se vor misca in directia buna.

  20. sper din tot sufletul ca romania sa iasa din aceasta problema pentru ca pe termen lung va devenii una cronica si nu stiu daca ne mai putem revenii.

  21. romanii sunt foarte dezamagiti de guvernul catu si de partidul pnl pentru ca i-au mintit foarte mult

  22. romania pare asa un sat fara caini cum se spune in popor lasata in voia sortii in care fiecare face ce vrea.

  23. este o concluzie care da fiori de gheata oricaui roman dar din pacate este realitatea din tara noastra.

  24. Nu cred că e o exagerare să spunem că aceasta este o adevărată amenințare la securitatea națională. Nu prostiile din capul SRI, care îi consideră pe jurnaliștii amenințare la securitatea statului.

  25. România începe să semene cu un avion care și-a pierdut un motor. Cumva mai funcționează încă, dar doar cu chiu și vai.

  26. daca analizam ceea ce s-a intamplat dupa revolutie cu romania din acest punct de vedere nu cred ca cifrele sunt unele satisfacatoare pentru ca toti cei care s-au perindat pe la putere nu au facut mai nimic pentru diminuarea acestui fenomen.

  27. consider ca totul este controlat de cei care sunt acum la putere si se vrea injumatatirea populatiei romaniei.

  28. marea nesansa a romaniei este plavanul din dealul cotrocenilor acolo este raul acestei tari frumoase.

  29. România este țara în care nu trebuie să te bazezi pe autoritățile „responsabile” dacă vrei să-ți fie bine.

  30. romania trece prin momente grele din mai multe puncte de vedere pacat ca autoritatile sunt ocupate cu alteva decat cu ajutorarea oamenilor.

  31. o situatie mai grea si mai rea nici ca se putea cu aceasta tara sa fie condusa de niste persoane care nu o iubesc si care doresc sa o vanda pe maini straine.

  32. romanii nu mai stiu ce sa mai faca sa isi faca ei singuri o viata usoara si decenta aici in romania pentru ca pe autoritati nu-i intereseaza asta.

  33. parca necazurile nu mai contenesc sa vina asupra acestei tari singura speranta care ne-a ramas este dumenzeu,numai el poate sa faca ceva pentru poporul roman.

  34. inundatiile si furtunile fac prapad in romania de cateva zile iar premierul se plimba prin tara si da sfaturi in stanga si in dreapta insa nu se intampla nimic dupa vorbele goale aruncate in vant iar oamenii sunt nevoiti sa se descurce singuri.

Comentariile sunt închise.