Nu de mult un raport al Credit Suisse aproxima că SUA, China, Japonia, Germania și India, cu o populație de circa 3 miliarde de oameni, au 62 de milionari. Pericolul vine din faptul că același raport estimează o creștere a numărului de milionari cu 40% până în 2027.

Conform Forbes, milionarii planetei au control asupra 1/4 din averea globală, care este de circa 430 de TRILIOANE de dolari americani. Cele mai bogate 25 de familii din lume controlează peste 1,5 TRILIOANE de dolari americani.

În acelasi timp, 85% din populația lumii trăieste cu 3 dolari pe zi. Evident lucrurile nu vor putea continua așa. Este necesar un efort comun al Statului și al Bisericii pentru ca aceste mari averi să fie supraimpozitate.

Cu cât, cum, când trebuie să fie o decizie corelată a principalelor institutii internaționale.
Ce este sigur este că impozitarea trebuie să fie progresivă și echilibrată (între coerciție și bună voință).

Personal, nu cred că posesorul unui venit anual de 1 miliard de $, respectiv 1.000.000.000, ar fi dezechilibrat financiar dacă ar renunța la 10 milioane taxe suplimentare. Ar rămâne cu 990.000.000 de milioane, care sigur ar fi adăugate la miliardele deja deținute.

Am rugat-o pe Maria Grapini, europarlamentar PUSL, să se alăture eforturilor mai multor europarlamentari din mai multe țări membre pentru adoptarea unei decizii UE în sensul impozitării progresive a veniturilor în țările membre. Ar fi un exemplu bun pe care Uniunea Europeană l-ar da întregii lumi.

De asemenea, rog grupul Umanist din Camera Deputaților să se concentreze pe inițiativa noastră parlamentară care prevede ca societățile comerciale care realizează un profit minim de 1 milion de lei să cedeze voluntar 1% (10.000 lei) pentru un fond de solidaritate din care să se construiască locuințe pentru tineri.

Pentru o Românie Social Liberală cu demnitate, onoare și curaj.

71 COMENTARII

  1. Realizarea unui fond de solidaritate din care să se construiască locuințe pentru tineri mi se pare o inițiativă excepțională! Felicitări, domnule profesor Dan Voiculescu pentru tot ce faceți!

  2. Am mare încredere în doctrina social umanistă! Vă doresc multă sănătate și putere de muncă. România are multe de învățat de la un om ca dumneavoastră. Tot respectul!!!

  3. Felicitări pentru inițiativa parlamentară care prevede ca societățile comerciale care realizează un profit minim de 1 milion de lei să cedeze voluntar 1% (10.000 lei) pentru un fond de solidaritate din care să se construiască locuințe pentru tineri.

  4. bogatii lumii sunt singurii care pot aduce o speranta in randul persoanelor mai putin norocoase financiar.

  5. guvernul ar trebui sa se implice mai mult prin politici publice in eradicarea saraciei pe plan national.

  6. eu am mare incredere in doctrina umanista si imi doresc sa fie imbratisata ca si doctrina statala cat mai curand.

  7. dezechilibrele financiare sunt colosal de mari insa ar putea fi nivelate prin buna credinta a miliardarilor lumii.

  8. clasele sociale la nivel mondial se impart in doua bogati si saraci insa buna functionare a lumii depinde in foarte mare masura de prima categorie.

  9. totul se asteapta de urmatorul pas facut de cei care au fraiele acestei lumi in care traim cu totii.

  10. marile centre de putere care conduc o parte din aceasta lume trebuie sa demareze o politica adecvata pentru fiecare tara in parte.

  11. În acest context merită amintit Jacques M. Elias, care a adunat o avere uriașă pe care a donat-o integral Academiei Române. Cu banii lui a fost construit Spitalul Elias, cel mai modern spital din Europa de atunci, în care era admis absolut oricine gratuit, „bolnavi de ambele sexe, israeliți și de orice altă credință”. A trăit modest toată viața, a iubit România cu pasiune și a dăruit societății tot ce a avut.

  12. Este o realitate tristă că averea este atât de inegal distribuită în lume. Nu prea înțeleg de ce guvernele nu iau măsuri pentru a reduce inegalitatea și a crea o societate mai echitabilă. Poate sunt la mâna celor bogați?

  13. Supraimpozitarea averilor mari este o modalitate bună de a reduce inegalitatea. Este absolut normal ca cei care au mai mult să contribuie mai mult la societate.

  14. Cred că este ar trebui să milităm pentru crearea unei societăți în care toată lumea să aibă șansa de a reuși, indiferent de circumstanțele în care s-a născut.

  15. Sper că inițiativele propuse vor câștiga susținere și că se vor traduce în politici reale care să aducă o schimbare pozitivă în distribuția resurselor.

  16. Adevărat! Este inacceptabil ca cei mai bogați oameni din lume să acumuleze atât de multă avere în timp ce atât de mulți alții trăiesc în sărăcie.

  17. Apelul către Maria Grapini și ceilalți europarlamentari pentru impozitarea progresivă în UE este admirabil. Uniunea Europeană poate deveni un exemplu pentru combaterea inegalității.

  18. Impozitarea progresivă pare a fi o soluție echitabilă pentru a reduce discrepanțele. Este momentul ca milionarii să contribuie mai mult la societatea din care au beneficiat atât de mult.

  19. Sper că inițiativa PUSL va fi adoptată de Parlament și că va avea un impact pozitiv asupra societății românești.

  20. Cred că inițiativa parlamentară de a obliga societățile comerciale să ceda voluntar 1% din profit pentru un fond de solidaritate este o idee excelentă. Acest fond ar putea fi folosit pentru a construi locuințe pentru tineri, a oferi sprijin educațional copiilor din familii defavorizate sau a finanța alte proiecte care ar avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor.

  21. Problema decalajelor sociale nu este nouă, dar aceasta s-a acutizat in perioada capitalismului neoliberal. Aceste decalaje sunt cauza aparitiei confruntărilor de stradă, și din nefericire, deloc în ultimul rând, acestea sunt unele din cauzele inițiale ale apariției terorismului. Țările nordice (și nu numai) au un decalaj social controlat, cu taxe corelate progresiv cu veniturile. Subiectul însă este din nefericire subminat de interese private meschine.

  22. Trebuie strategie, gândire și o voință de fier că să te atingi de averile multimiliardarilor, nu știu cine ar putea oare să implementeze așa ceva la noi, poate umaniștii..

Comentariile sunt închise.