Vom avea o toamnă și o iarnă dificile din punct de vedere economic. Rata șomajul va crește (deja avem o creștere a cererilor de angajare), inflația se va apropia de două cifre spre sfârșitul anului iar creșterea economică reală va stagna.

Aceasta este definiția clasică a stagflației.

Problema este că eu prevăd în plus și o criză politică, care probabil ne va duce la alegeri parlamentare anticipate. Deci, un 2024 care va începe prin convulsii și incertitudini.

Suntem în septembrie 2023, revin în noiembrie să vedem daca m-am înșelat (Doamne ajută să nu am dreptate).

100 COMENTARII

  1. daca traiul a devenit foarte greu aici la noi in tara sa ne asteptam la un exod in masa al tinerilor inspre tarile mai dezvoltate din europa.

  2. Ce-i drept, stagflația pare un scenariu tot mai probabil pentru România. Inflația crește tot mai mult, iar economia pare să stagneze. Dacă războiul din Ucraina va continua, lucrurile vor fi și mai grave.

  3. Inflația este o problemă majoră pentru mulți români, inclusiv pentru mine. Creșterea prețurilor la alimente, energie și alte bunuri și servicii ne afectează direct buzunarele. Acum plătesc mai mult pentru mâncare, energie și transport. Mă tem că va fi din ce în ce mai greu să-mi permit să-mi plătesc facturile.

  4. Este o veste foarte proastă pentru economia românească. Stagflația este o combinație periculoasă de inflație ridicată și creștere economică scăzută. Nu ne văd bine și tare mă tem că nu vă înșelați nici de data asta.

  5. Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta cetățenii să facă față creșterii inflației. De exemplu, ar putea reduce taxele sau oferi subvenții pentru bunuri și servicii esențiale. Din păcate, văd că face tocmai pe dos, ceea ce mă face să cred că nu vă înșelați.

  6. Această predicție este îngrijorătoare, dar nu surprinzătoare. România este afectată de o serie de factori negativi, inclusiv războiul din Ucraina, criza energetică și criza alimentară.

  7. Inflația asta ne mănâncă de vii. Prețurile cresc de la o zi la alta, iar noi nu mai facem față. Nu știu cum o să facem să ne plătim facturile și să ne cumpărăm alimentele.

  8. O veste proastă pentru toată lumea. Stagflația e o nenorocire. Va fi greu pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei săraci.

  9. Teama mea cea mai mare este că că situația economică actuală va duce la o creștere a populismului și a extremismului.

  10. O criză politică în contextul unei situații economice dificile mă face să mă întreb dacă pe liderii noștri îo mai interesează și altceva în afară de interesele lor personale.

  11. foarte multi romani nu-si mai permit sa-si duca un trai decent ceea ce este ingrijorator pentru o tara membra a uniunii europene.

  12. suntem constienti de faptul ca din punct de vedere financiar romania este pe fundul prapastiei si nimeni din actuala conduce nu ridica un deget in acest sens.

  13. perioada ce va urma va fi una fatidica pentru sistemul financiar din romania in care preturile vor creste si traiul va devenii foarte greu.

  14. Creșterea inflației este o problemă globală. România nu este singura țară care se confruntă cu această situație. Până acum ne-am descurat onorabi cu inflația, zic eu. Eu zic că o scoatem la capăt și acum.

  15. Creșterea inflației este o problemă reală pentru mine. Deja am început să economisesc mai mult și îmi fac griji că nu voi putea să-mi permit să-mi plătesc facturile.

  16. Sunt un economist și lucrez în domeniu de mulți ani. În opinia mea, este foarte probabil ca România să se confrunte cu o perioadă de stagflație în următorii ani. Războiul din Ucraina, criza energetică și criza politică din România sunt factori care contribuie la această situație

  17. Eu sper să nu intrăm în stagflație. Mă bazez pe faptul că în stagflație că economia românească este mai rezilientă decât în trecut și are un potențial de creștere ridicat. Este posibil să avem o perioadă de creștere economică modestă, dar nu de stagflație.

  18. statul roman este total depasit de aceasta situatie de aceea majoritatea romanilor nu mai au incredere in actuala conducere.

  19. cred ca autoritatile trebuie sa-si intoarca fata catre romanii de rand pentru ca greul economic atarna pe umerii lor.

Comentariile sunt închise.