Am pierdut un mare intelectual, de care statul român nu a stiut să se despartă cu gratitudine si onoare. Dimpotrivă.

”El a muncit 60 de ani în Spitalul Budimex, ajutând zeci de mii de copii în stare foarte gravă să ducă o viaţă normală. Profesorul Pesamosca, deşi un titan al medicinei româneşti, a fost scos la pensie forţat.” (Jurnalul National) 

Să-i fie tărâna usoară. Si să îi ierte.

35 COMENTARII

  1. Cred ca domnul doctor Pesamosca va ramane un reper , mai ales pentru ceea ce inseamna act medical facut cu suflet , si care a fost in anumite vremuri accesibil oricui ..mai ales datorita bunavointei acestui medic deosebit .
    Notorietatea dansului va creste mai ales datorita contrastului puternic pe care vremurile ce vin le vor aduce .

    Pentru a putea intelege si cei care acum distrug sistematic invatamantul si asistenta medicala in Romania , cat de mare a fost omul acesta , ii las sa isi imagineze ca au nevoie de un serviciu medical pe care doar un medic pe masura prof. Pesamosca il poate oferi , insa desi sunt dispusi sa plateasca oricat …respectivul medic sa refuze sa ii opereze ….abia atunci , poate ar exista sanse sa inteleaga ce a insemnat dl. profesor Pesamosca pentru pacienti dansului si familiile acestora prin bunavointa de care a dat dovada nemaivorbind de arta medicala a dansului .

    Toata stima !

  2. Din filozofia lui LAO TZI

    „Cel care stie sa mearga nu lasa urme. Cel care stie sa vorbeasca nu face greseli. Cine stie sa socoteasca, nu foloseste uneltele de calculat. Cine stie sa inchida usa, nu foloseste zavorul si inchide usa atat de puternic, incat este nu neputinta s-o deschizi. Cine stie sa faca legaturi nu foloseste sfoara, ci le leaga atat de trainic, incat e cu neputinta sa le desfaci. De aceea omul intelept ii salveaza mereu cu pricepere pe oameni si nu-i paraseste. El stie totdeauna sa salveze fiintele, de aceea el nu le paraseste. Aceasta se cheama o cultura adanca. In felul acesta, virtutea este invatatorul celor rai, iar cei rai sunt sprijinul ei. Daca cei rai nu-si pretuiesc invatatorul si virtutea nu-si iubeste sprijinul, atunci, desi ei se socotesc intelepti, de fapt sunt cufundati in bezna. Iata ce este mai insemnat si mai adinc.
    Cine stie sa stea ferm, nu poate fi rasturnat. Cine stie sa se sprijine, nu poate fi daramat. Fii si nepotii ii pastreaza amintire vesnica.
    Cel care desavarseste Dao inauntrul sau, la acela virtutea devine mai sincera. Cel care desavarseste Dao in familie, la acela virtutea devine bogata. Cel care desavarseste Dao in sat, la acela virtutea devine vasta. Cel care desavarseste Dao in imparatie, la acela virtutea devine bogata. Cel care desavarseste Dao in subceresc, la acela virtutea devine universala.
    Dupa tine, ii poti cunoaste pe altii; dupa o familie pot fi cunoscute celelalte; dupa o tara poate fi cunoscuta lumea intreaga. De unde cunosc eu lumea ca atare ? Multumita acestora”.

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE CEL CARE IN VREME DE RESTRISTE A FOST ALATURI DE PRUNCII NOSTRI INGRIJINDU-I CU TRUP SI SUFLET !

  3. @ Dan Voiculescu

    Domnule Voiculescu,
    Dincolo de părerea de rău, şi alătur şi eu un creştinesc „Dumnezeu să-l ierte!”, rămâne un aspect al preţuirii dincolo de viaţă şi de moarte. Un om care a salvat zeci de mii de oameni de la moarte trăia în condiţii normale, îşi ducea sfârşitul de viaţă fără grija zilei de mâine? Ei bine… mă îndoiesc. Discutam cu un vecin care a fost, o viaţă întreagă, o piesă de bază a Teatrul de Operetă, şi al lumii spectacolului în general, şi-mi spunea că sunt foarte mulţi artişti colosali ai României care au ajuns la vârsta a treia trăgând de viaţa de zi cu zi. Mai mult, unii nu au nici măcar ajutorul familiei… Îmi dădea exemplu unui maestru care trăieşte singur, fără să-i deschidă nimeni uşa, dintr-o pensie de mizerie pe care o au artiştii astăzi.

    Eu cred că cei care fac fapte pe care ar trebui să le preţuim ar trebui să primească din partea noastră măcar o minimă recunoaştere. Este criză, nu sunt bani… totuşi.

  4. un om de mare caracter. se vedea ca are o anumita noblete. ca orice om de valoare nu a avut parte de gratitudinea societatii

  5. Zelea: „o pierdere grava pentru Romania. Devenim incet incet o Tara pierduta…”

    ei, hai, fruntea sus ! ca domnul profesor universitar doctor Dan n-o sa va lase de izbeliste, n-o sa permita sa ajungeti fiii ploii. pai nu vedeti cat se zbat in rahat tonomatele domniei sale pentru ca voi sa aveti creierele mai curate si mai uscate ?
    chiar nu observati ca Crin-Ponta si…si ala de se da presedinte PC…nu stiu cum il cheama, creatii ale distinsei noastre gazde, promit sa va faca bine ?
    PC-istul Ciuhodaru il inlocuieste oricand pe Pesamosca.

    deci, du-te pe Antena 3 !

  6. @Bibliotecaru

    In primul rand , Dumnezeu sa-l ierte.Studentii la medicina , inca ar mai fi putut invata foarte multe de la un astfel de medic si mai mult un astfel de om.
    Vroiam sa v-a confirm faptul ca profesorul PESAMOSCA , nu avea avere si traia in incinta spitalului,intr-o rezerva,din cate stiu eu.Ar trebui, macar acum dupa disparitia sa , sa il comemoram daca nu am fost in stare sa ii oferim , ceea ce ar fi meritat pe buna dreptate acest om.

    PACAT , PACAT…! Sa ii fie tarana usoara.

  7. @ marco
    Sunt atât de multe valori ale României care sunt uitate într-o cămăruţă insalubră încât mi-e că a fi erou în România nu mai este „o afacere” morală şi un stil de viaţă de urmărit. Mai bine să ajungi un infractor de renume care aruncă cu bani „fără număr” în fiecare sâmbăta şi duminică, fără grija zilei de mâine. Astăzi mai sunt printre noi cetăţeni cărora li s-au citit în copilărie poveşti nemuritoare, cele cu dreptatea şi iubirea învingătoare. Noua generaţie de copii s-ar putea să aibă valori mercantile mult mai puternice decât cele morale.

  8. aceasta e o mare pierdere intr-adevar. Profesorul e unul din ultimii reprezentanti ai Romaniei care ne paraseste ea insasi prin fiecare disparitie.

  9. Doctorul Pesamosca a avut puterea sa treaca peste toate problemele vietii – moartea sotiei si moartea celor doi baieti la o varsta frageda, saracia in care a traiat in ultimii ani. Acum, familia Pesamosca s-a reunit in Ceruri…Dumnezeu sa-l odihneasca pe acest mare om.

  10. Profesorul Pesamosca a fost mai mult decat un medic, un chirurg, un pediatru, o speranta pentru parinti si copii. Macar acum sa aiba parte de fericirea celor drepti. Dumnezeu sa il ierte!

  11. @Bibliotecaru

    E adevarat ceea ce ati spus.Chiar pot aduce nenumarate dovezi in acest sens, din viata mea ( lucruri pe care eu le vad si observ ).A fi infractor este o meserie respectata, cel putin in zona din care eu provin.
    Totusi , trebuie sa luptam ca ceea ce a-ti prezentat sa nu se adevereasca.Chiar in aceste zile , un om apropiat mie , care este culmea bugetar pe un salariu de mizerie (incredibil dar adevarat) risca sa isi piarda locul de munca , pentru ca si-a facut treaba.A avut curajul sa ii spuna sefului ca ceea ce i-a cerut este fara efect si ca nu poate face asa ceva din punct de vedere legal.Raspunsul sefului sau !!! Il da afara pentru ca a avut „tupeul” sa ii spuna ce poate si ce nu poate face.( Ce ma, te crezi mai destept ca mine, o sa te zbor de acolo , o sa vezi. )
    Specific , faptul ca desi imi e apropiat acest om , pe plan personal suntem oarecum dusmani , dar si eu recunosc ca din punct de vedere profesional este un om integru si profesionist care vrea sa munceasca fiind si singurul care are un venit in familie.
    Asta e marea problema.Oamenii care isi cunosc meseria si sunt integrii , nu sunt pupin******* sunt inlaturati deoarece acesti oameni , pot riposta.

    Nici eu nu suport politistii , mai ales cand zi de zi vad cum acestia iau spaga , ca sa inchida ochii.In acelasi timp am sustinut ca acestia fara salarii decente si un sistem de legii care sa ii protejeze , vor devenii corupti si nu isi vor mai face treaba.
    Am mai spus-o si ma repet , pot prezenta oricui un proiect cu cateva modificari economice si legislative care ar aduce Romaniei nu doar beneficii economice imense , aducand la suprafata evaziunea fiscala , scaderea infractiunilor , scaderea accidentelor si astfel scaderea mortilor pe sosele, dar si o societate care sa inceapa sa aibe incredere in autoritatile statului.
    Totusi nimeni , nu a fost interesat , momentan.Voi continua sa ma lupt pentru ceea ce cred si pentru viitorul copiilor mei ce nu sau nascut inca.

  12. Unui titan al medicinei româneşti :

    Acad.prof.univ.dr. ALEXANDRU PESAMOSCA

    Zecilor de mii de îngeri şi la ai lor părinţi ,
    Le-a alungat durerea şi lacrimile fierbinţi ;
    De-aceea Pesamosca, doctor fără de arginţi ,
    Va merge azi la locul său : adică între sfinţi !

  13. @ marco

    Vedeţi, cele ce le spuneţi sunt lucruri care se nasc din principală problemă a politicii româneşti şi, spre lauda PC, domnul Daniel Constantin a făcut această observaţie esenţială aseară la Antena 3 (într-o emisiune dizgraţioasă menită să arate ce puternic e USL). Cetăţeanului nu-i poţi să-i oferi soluţii împotriva unor persoane, el are nevoie de soluţii la problemele sale concrete (am mai adus-o eu din condei). Această observaţie face practic diferenţa dintre politicianism şi politică. Desigur, asta nu înseamnă că dl. Constantin nu s-a înscris şi domnia sa în conceptul emisiunii respective. Total neplăcut acest moment pentru USL, dar şi pentru Antena 3.

    Politica reprezintă arta guvernării unei ţări. În dicţionar însă apare şi o altă definiţie, născută din politicianism, anume „Dibăcie cu care se poartă cineva pentru a-şi atinge scopul”. Or, în România, mai ales acest înţeles îl poartă cuvântul politică. Mulţi nici nu mai identifică politica cu actul guvernării, mulţi au ajuns să creadă că a guverna egal cu Guvernul şi Programul Electoral. Politica pentru ei reprezintă ca scop câştigarea unor dimensiuni partinice, a alegerilor, a primăriilor, a prefecturilor, a afacerilor…

    Iată de ce cunoştinţa dumneavoastră, care riscă să fie dată afară, nu mai poate să-l dea în judecată pe cel care îl dă afară pentru concediere nejustificată, între timp Codul Muncii s-a modificat şi s-au „uşurat” formalităţile concedierii în schipul „fluidizării” forţei de munco… bla bla bla… Românii nu pot concedia preşedintele fără motiv, nu pot concedia nici premierul, nici parlamentarii, nici consilierii… dar ei, ca salariaţi, nu pot „impune” legea decât cu avocaţi, cu procese, cu ploconiri… şi cu deznădejde, pentru că rar au câştig de cauză. La primar încă se mai poate face un referendum de demitere, dar nu prea se foloseşte nici această acţiune, pentru că procedura este destul de complicată iar societatea civilă în România este practic nulă.

    Românii ar trebui să înţeleagă poate mai bine Constituţia pentru a se auto-evalua. În ea nu se vorbeşte despre voinţa politică a partidelor politice ci despre voinţa politică a cetăţenilor, cu respectul cuvenit suveranităţii lor. Partidele Politice nu pot fi altceva decât o consecinţă a voinţei politice civice. Iată, dumneavoastră aveţi un act de voinţă politică, acel proiect despre care vorbiţi, şi nu-l puteţi transmite actului de guvernare pentru că nu vă regăsiţi voinţa politică în nici unul dintre partidele României. Soluţia instituţională ar fi să convingeţi 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti şi să vă faceţi un partid politic.

    Soluţia reală este să obosiţi scriind pe bloguri în speranţa că veţi fi auzit de cineva. Puteţi să vă înscrieţi şi într-un partid încercând să vă promovaţi acolo punctul de vedere.

  14. Ma gandesc cat de mult a iubit copiii, daca a reusit sa-i salveze pe toti?!!
    Nu te vom uita, Domnule Inger Pesamosca, si iarta-ne ca nu am stiut sa pretuim nici macar darul lui Dumnezeu. Ai venit, ai plecat, si ne-ai dat o lectie de umanitate. Te-am pierdut acum, si suntem mai saraci

  15. @Bibliotecaru

    Din pacate , proiectul la care faceam referire nu-l voi putea promova niciodata inscriindu-ma intr-un partid politic, din cauza naturii jobului si a prezentei obligatorii in cadrul sedintelor unui eventual partid.Cat despre forta ,fizica si chiar financiara de a realiza un partid , in modul prezentat de dumneavoastra este si el imposibil.Astfel imi ramane aceasta posibilitate de a incerca sa ajung si sa il prezint acelor oameni sau unui partid politic, dispus sa asculte si mai important care sa se apropie cel mai mult de mentalitatea si convingerile mele.
    Vreau sa v-a spun ca nu imi doresc sa primesc laurii , realizarii acestui proiect,nu vreau un fel de rasplata si sunt dispus sa permit ca aceste idei sa fie insusite de un senator,deputat care sa il promoveze.
    Singurul interes este ca acest proiect sa fie revizuit de specilisti in domeniu , din punct de vedere legislativ si economic si sa poata fi pus in aplicare.Daca un astfel de proiect ar reusii sa treaca de birocratia si mitocania romaneasca as castiga infinit mai mult decat o suma de bani sau anumite beneficii.As castiga puterea de a trai intr-o tara DECENTA.As putea castiga , o societate in care infractiunea ar fi un motiv de soc pentru oameni, nu un stil de viata.
    Sunt dispus , daca doriti sa v-a ofer ideile acestui proiect ,daca doriti bineinteles , sa il cititi si sa il dezbatem cu orice fel de idei pe care le aveti.Apreciez si critica , pentru ca este o modalitate constructiva si in acest fel imi pot perfectiona ideile.Chiar si unui om daca reusesc sa ii prezint aceste idei si sa le aprecieze la o valoare de pest 50% consider ca sunt idei a unui proiect ce poate devenii realizabil.
    Desii prietenii mei au apreciat aceste idei , totusi nu pot lua in considerare aceste pareri deoarece acestia IMI SUNT PRIETENI.Am nevoie de o persoana care sa nu ma cunoasca si care sa fie impartiala.
    V-a ofer o singura idee,prezentata la modul general.
    SCADEREA ABATERILOR SI ACCIDENTELOR RUTIERE.
    – marirea salariilor politistilor , la sume cat mai mari si cat mai apropiate de ceea ce isi doresc
    – oferirea posibilitatilor de bonusare la momentul in care dau o sanctiune (isi fac treaba )
    – schimbarea legislatiei , astfel organele de control in general , nu numai politisti, sa fie mult mai bine protejate de lege ( exemplu : un individ cu o sabie in mana sa fie , somat cu arma din dotarea politistului si in cazul in care nu se conformeaza sa se deschida focul in plin nu sa se incerce impuscarea in picioare ) ,exemplul dat este o caracteristica a fortelor de ordine din majoritatea tarilor europene si America , ba chiar in Grecia , cand esti tras e dreapta ESTI CONSIDERAT VINOVAT de o anumita infractiune si posibil periculos pana la proba contrarie.
    – ca politistii sa nu devina ,vanatori de amenzi , pentru a-si mari venitul lunar prin acel procent din amenda , in cazul unei contestatii solutionate in instanta in favoarea soferului , politistul sa plateasca dublul contravalorii amenzii , dublul bonusului care l-ar fi primit si costurile de judecata, dar in cazul in care soferul face o contestatie si nu castiga sa fie supus aceluiasi pedepse precum politistul , asa cum am prezentat mai sus
    – sistemul de amenzi sa fie precum cel din Olanda , astfel un om ce isi permite un Ferrari spre exemplu o amenda de 600 ron pentru depasirea vitezei legale nu reprezinta nimic , nu ii afecteaza bugetul si este dispus sa recidiveze , in comparatie cu un cetatean ce castiga 2000 ron spre exemplu.Sistemul presupune aplicarea amenzii conform averii , acest sistem exista deja in statele nordice ale europei, in concluzie nu este un sistem INVENTAT DE MINE.
    Ceea ce am scris sunt cateva idei prezentate la modul general si doar pe o mica parte din domeniile societatii noastre.Am ales politia rutiera pentru ca este ceea mai evidenta , dar proiectul contine ,idei legislative si economice in domenii economie,agricultura, juridic ,medical ,turism.Sunt idei ce pot fi lansate sub forma unor proiecte de lege , dar presupun o reforma adevarata a INTREGULUI SISTEM ROAMNESC.
    Deoarece locul nu imi permite , m-am restrans la o mica portiune si cat mai generalizata , dar cred ca puteti trage singur concluziile la ceea ce ma refer.Sper sa v-a pot prezenta intregul proiect si sa il DEZBATEM.

  16. @Bibliotecaru

    Doresc sa precizez , ca avantajele sunt de domeniul economic si totodata social.In cadrul politiei rutiere daca aceste cateva idei ar fi implementate ar aduce numeroase venituri la bugetul de stat prin cuantumul amenzilor , dar poate mai important o scadere adevarata a evenimentelor rutiere si a implicatiilor acestora.Daca numarul accidentelor scade , atunci si numarul victimelor scade.Daca intereseul statului este pur economic , beneficiile sunt foarte mari.
    Intr-un accident rutier soldat cu victime , statul are cel mai mult de pierdut din punct de vedere economic.
    Exemplu :
    -Statul trebuie sa suporte cheltuielile deplasarii echipajelor de interventie : politie,salvare,pompieri (combustibil,materiale ,etc. )
    -cheltuielile medicale pentru salvarea vietii si integritatii corporale a posibilelor victime
    -inactivitatea victimelor in campul muncii si astfel o reducere a profitabilitatii statului in urma activitatilor acestor oameni ( fie ca platesc taxe sau daca nu ar fi accidentate si-ar continua activitatea si ar consuma diferite bunuri )
    Am vrut sa arat , ca un accident rutier , pe langa tragismul sau are implicatii si ramnificatii faorte mari din punct de vedere economic pentru statul roman.Daca numarul accidentelor sa-r reduce , bugetul sanatatii ar fi putin mai mare si astfel sa-r putea concentra respectivele sume in solutionarea unor probleme medicale a unor copii, spre exemplu care necesita anumite sume pentru a li se salva viata.
    accidente mai putine = costuri reduse pentru stat = o redirectionare a fondurilor catre alte necesitati in sanatate

    reducerea interventiilor salvarii = costuri reduse pe combustibil = posibilitatea de achizitia de aparatura medicala

  17. @ marco
    Dumneavoastră propuneţi nişte soluţii punctuale şi există argumente pentru fiecare aceste soluţii. Totuşi astfel de soluţii, ca să oferă o coerenţă funcţional, trebuiesc integrate într-un sistem instituţional funcţional.

    De exemplu, „ca politistii sa nu devina ,vanatori de amenzi , pentru a-si mari venitul lunar prin acel procent din amenda , in cazul unei contestatii solutionate in instanta in favoarea soferului , politistul sa plateasca dublul contravalorii amenzii , dublul bonusului care l-ar fi primit si costurile de judecata, dar in cazul in care soferul face o contestatie si nu castiga sa fie supus aceluiasi pedepse precum politistul , asa cum am prezentat mai sus”, nu poate funcţiona.

    O contestaţie nu înseamnă că cetăţeanul respectiv doreşte să scape abuzând de sistem. Sigur, probabil că există mulţi care se folosesc de contestaţii pentru a eluda sistemul, dar nu se poate pleca de la asta. În momentul în care se ajunge într-o situaţie în care justiţia moderează între organul care impune autoritatea legii, cetăţeanul căruia i se impune legea şi realitatea legii vorbim despre o soluţie. Nu se poate construi un sistem în care poliţistului îi va fi frică să de amenzi (contestaţiile oricum ajung să atârne la dosarul poliţistului şi, în momentul în care se adună cele negative, apasă pe cariera lui pentru că nu va mai lua prime, nu va promova în grad şi aşa mai departe) şi cetăţeanul va fi „încurajat” să nu mai conteste ce spune poliţistul. În concluzie, în loc să crească corectitudinea autorităţii poliţiei, în loc să crească responsabilitatea civică, o astfel de propunere ar conduce la blocarea sistemului. Sunt şi alte argumente ce se pot aduce, de exemplu îngrădirea dreptului a apărare şi principiul accesului nediscriminatoriu la actul de justiţie, un drept care se înscrie printre Drepturile Omului. Accesul liber la justiţie are câteva caracteristici. Mai întâi se consideră că fiecare persoană are facultatea de a aprecia liber dacă trebuie să introducă o acţiune în justiţie. Se consideră apoi că o dată ce se introduce o acţiune, statul are o obligaţia de a rezolva acţiunea prin instanţe competente. Constituţia vorbeşte despre aceste probleme în zona articolului 21 – Accesul liber la justiţie.

    Relativ la salariile mai mari ale poliţiştilor, acestea sunt corelate într-un sistem naţional. Poate câştiga un poliţist de două sau trei ori decât un profesor? Dar faţă de un medic? Evident, cu toţii doresc o salariu mai mare, numai că un salariu mai mare este, întotdeauna, un „mai mare” relativ la ceilalţi. Apoi… cât să aibă salariu un poliţist ca să compenseze o şpagă de câteva sute de euro pe zi? Salariul ridicat nu conduce la un poliţist corect, cel mult un salariu mic îmboldeşte la a fi un poliţist incorect.

    Mărimea amenzii funcţie de avere este un principiu greu de implementat. Aici cel mai bine ar fi ca poliţistul să aibă la îndemână un minim şi un maxim.

    Dacă am multe semne de întrebare relativ la funcţionarea soluţiilor punctuale pe care le propuneţi (ceea ce nu înseamnă că nu ar fi OK ci doar că aş avea nevoie de un studiu destul de amplu, poate 6 luni de muncă zilnică, pentru a vă răspunde argumentat) legătura între accidente şi cheltuielile statului este evidentă. Relativ la scăderea numărului de accidente rutiere am şi o soluţie, cea a folosirii platformelor RoLa, care ar putea constitui o soluţie optimă în condiţiile coborârii cheltuielilor de exploatare. Mă îndoiesc însă că cineva are interesul să se ocupe serios de astfel de lucruri.

  18. @Bibliotecaru

    In primul rand , multumesc pentru oportunitatea de a dezbate aceste idei.
    Tot ce ati precizat este adevarat.”Totuşi astfel de soluţii, ca să oferă o coerenţă funcţional, trebuiesc integrate într-un sistem instituţional funcţional.” este partea care ma intereseaza in mod special.Ceea ce am prezentat este o particica dintr-un proiect mult mai amplu.Obiectivul acestui proiect este o reforma ADEVARATA ( am scris cu Capsl ,deoarece ceea ce s-a facut pana in acest moment a fost doar praf in ochi ) a intregului sistem de justitie in principal.
    Punctual , ideile din acest proiect pot functiona numai in cazul in care se face aceasta reforma in intreg sistemul de justitie.Astfel ca ideile cu referire la cazul politiei rutiere sa se poata pune in practica , trebuie revizuit si sistemul de salarizare atributii si obligatii a judecatorilor,procurorilor etc., pentru ca o incercare de implementare a acestor idei numai in domeniul politiei rutiere are sanse foarte mici de reusita ,chiar pot ridica alte probleme asa cum si dumneavoastra ati specificat.
    Doresc sa clarific , ca aici nu pot prezenta decat particele din proiect , deoarece din punct de vedere fizic ( al spatiului pe blog ) este imposibil sa prezint tot.Astfel o sa incerc sa sintetizez punctual la ce se refera intreg proiectul , deoarece am observat ca oricum idea de baza ati inteles-o si chiar ati analizat-o foarte bine.
    Proiectul acesta are ca obiectiv principal doua aspecte pe care eu le consider vitale societatii noastre si reprezinta modalitatea , asa cum eu o vad , catre solutionarea problemelor extrem de presante ale societatii romanesti.

    Scaderea in intensitate a coruptiei = o economie mult mai performanta = cresterea nivelului de trai = o societate bazata pe valori morale inalte bazate pe educatie ( nu pe hotie si prostie )
    Permiteti sa explic logica acestei gandiri.
    Coruptia reprezinta problema ceea mai mare si cel putin o diminuare,in prima faza , a acesteia ar avea efecte directe pozitive in economie,deoarece in acest moment efectele coruptiei fie la nivel mic sau mare are repercusiuni in toate domeniile societatii.
    Ca sa o luam pe rand.Spre exemplu in agricultura se ia o masura care in mod practic si teoretic este foarte buna , dar din cauza faptului ca anumite persoane sunt corupte , aceea masura devine inaccesibila celor caruia a fost indreptata si astfel efectul sau este minim sau chiar inexistent.Degeaba se pot lua fonduri europene pentru agricultura daca , functionarii nostrii percep spaga ca dosarul sa fie acceptat sau inaintat in urmatoarea faza.
    Fara sa doresc sa fac o discriminare intre cei din domeniul justitiei si cei din sanatate sau invatamant , totusi trebuie inteles ca fara o rigoare stricta si adevarata a justitiei toate celelalte domenii devin profund viciate si haosul se instaleaza.
    Daca sistemul juridic , este stabil si functioneaza in parametrii pozitivi atunci toti cei din celelalte domenii de activitate devin constienti de riscul pe care si-l asuma ,prin incalcarea legii, si astfel aceste domenii incep si ele sa functioneze la parametrii pozitivi, din punct de vedere calitativ si mai ales moral.
    Proiectul meu presupune o reforma in justitie si arata cum aceasta reforma are efecte pozitive in intreaga activitate a societatii.
    Deoarece acum am specificat ca acele idei au la baza o reforma in intreg sistemul de impunere a rigorilor legii in special in domeniul justitiei ma intorc la ideile prezentate pentru politia rutiera.
    1) salarizare adecvata si sistemul de bonusare sunt lucruri
    2) un sistem de bonusare in functie de realizarile efective in desfasurarea activitatii
    3) o schimbare totala a sistemului de legii , ce prevad modul de actiune a politistilor in cazurile de violenta si un sistem de protectie a acestora in cazul unor reclamatii , ce clar sunt neadevarate prin dovezile din acel caz ( nu e posibil ca un politist ,lovit cu un topor si care foloseste pistolul sa fie anchetat de procurori luni de zile sau chiar ani )
    Sunt masuri concrete , asa cum ati observat , dar care sunt strans legate de un intreg sistem de idei concepute pentru sistemul de justitie.Acele exemple pe care le-am dat sunt practic ineficiente si insuficiente daca ar fi implementate in mod singular fara sa fie implementat un intregul proiect in justitie.
    Ceea ce am facut eu , legat de intregul proiect , este sa ofer o perspectiva asupra solutionarii problemelor din intreg sistemul si nu doar cateva idei , peici colo care in mod automat , pot ridica alte probleme din cauza altor probleme existente si care le-ar face ineficiente, asa cum si dumneavoastra ati precizat.
    Ideea de baza a proiectului este simpla.Doar printr-un sistem juridic eficient cu o coruptie scazuta si usor de demontat ,mai avem o sansa la viata si la o economie cu adevarat profitabila si functionala in parametrii pozitivi si reali.

  19. @ marco
    Stimate domn,
    Dumneavoastră aveţi bune intenţii numai că nu este îndeajuns.

    O reformă adevărată se traduce, în primul rând, în câştiguri mici pentru clientela politică, în dispariţia hoţiei, într-un altă conştiinţă a oamenilor… Sunt deziderate greu, dacă nu imposibil, de obţinut.

    De exemplu, în momentul în care vorbiţi despre o altă salarizare, mai adecvată, deja este nevoie de ceva bani. Mai mult, judecătorii nu vor fi recunoscători poporului care dă banii ci politicienilor care îi alocă.

    Dacă doriţi o reformă de substanţă, primul lucru care trebuie făcut, înainte de căile de atingere a bunăstării, este construcţia unei noi mentalităţi a românilor. În afară unei reforme a mentalităţii, oameni vor funcţiona anormal orice măsuri s-ar implementa. Altfel, oricât motive s-ar aduce încetării corupţiei, corupţia va continua să existe.

    Părerea mea.

  20. @Bibliotecaru

    Este adevarat ca adevarata problema este ceea a mentalitatii.Din pacate nu pot gasi o solutie viabila ,fie ea si pe termen lung , la aceasta problema.Nu stiu din ce unghi ar trebui sa incep sa gasesc ,macar pentru satisfactia personala, solutia acestei probleme.Ideile mele se bazeaza pe o solutionare mai dura sa zicem a problemei prin implementarea in forta a unor legi si principii deja cunoscute ( nu sunt eu cel care le-a inventat , sau observat ).Tocmai aceasta implementare a acestor idei cred ca vor duce la o mica schimbare a mentalitatii ce ar avea treptat ,precum un val , efect in intreaga societate.Personal nu vad solutiile viabile de schimbare a mentalitatii populatiei.Nu spun ca nu exista , dar nici nu am observat pe nimeni sa vina cu astfel de solutii , care sa fie macar aparent viabile.
    Intentiile mele sper sa fie bune, dar incerc atat cat pot , sa provoace o schimbare.Din pacate realizez care este puterea mea si sunt constient ca aceasta nu este suficient de mare , tocmai asta este motivul pentru care am nevoie de ajutorul oamenilor.
    Poate ideile mele reusesc sa schimbe cateva mentalitati si ale dumneavoastra la fel.Chiar si asa se poate numi succes deaorece este impotriva oricarei puteri de a gandii ca acestea ar putea devenii realizabile.

  21. @Bibliotecaru

    Vreau sa v-a multumesc pentru aceasta dezbatere.Sa v-a multumesc ca mi-ati dat ocazia sa observ unul din elementele de baza ale democratiei in actiune si anume acela la LIBERA EXPRIMARE.Desi drepturile democratice in Romania sunt incalcate zi de zi atat de autoritati cat si de alte entitati fie ele juridice sau private , am dovada ca sutn totusi oameni care POT GANDII si pot avea pareri proprii, fara ca aceste persoane indiferent de parerile lor personale sa isi cantareasca cuvintele si gandurile inainte de a face anumite afirmatii.Va multumesc , pentru o dezbatere pe o tema cu adevarat complicata dar care , eu cred ca poate fi solutionata ( daca se doreste cu adevarat ).
    Din pacate , nu prea am ocazia sa dezbat aceste ganduri si idei deoarece cei cu care incerc sa le discut , in majoritatea timpului fie spun ca sunt foarte bune sau rele dar fara sa specifice motivul punctului lor de vedere.Mai simplu spus , accepta sau resping o idee fara sa o analizeze , macar putin.

    Cu stima si respect,
    marco

Comentariile sunt închise.