În Statele Unite, după cum puteti vedea aici, există în ultimii ani o preocupare solidă pentru transparentă fiscală si bugetară. Pe usaspending.gov contribuabilii pot verifica directiile bugetare în care merg banii lor; la recovery.gov ei pot urmări transformarea impozitelor in ”injectii” anti-criză.

În România lucrurile stau altfel. Fiscalitatea este încă opacă, iar destinatiile bugetare se schimbă uneori misterios.

Eu as fi curios, de exemplu, ce directii capătă acea sută de milioane de euro impozite asigurată de Grivco bugetului anul acesta. Ajung banii la sănătate si muncă, sau acoperă găuri negre si fonduri de protocol?

Chiar asa: vă provoc la un exercitiu de ”alocare bugetară”. Care e, în opinia voastră, împărtirea bugetară optimă pentru o sută de milioane de euro? Cât să meargă la sănătate, cât la educatie, cât la asistentă socială, cât la investitii etc. Un exercitiu de gen ne poate lămuri practic de propriul profil politic: suntem de dreapta sau de stânga? Am investi mai mult în asistentă socială sau în dezvoltare?

Fiti ministru de finante pentru zece minute!

21 COMENTARII

  1. 100 milioane ? felicitari … eu as intreba unde s-au dus banii de la FMI si banii din incasarile bugetului de stat pe anul 2009 in conditiile in care DGFP judetene incaseaza la nivel national un target mediu de 90 % din prognozat . deci multe miliarde de euro … unde sunt?
    Cat despre modele/politici de dezvoltare nu ducem lipsa si daca ne uitam peste parleaz la Ungaria , Cehia , Croatia vom vedea in ce au investit aceste tari si cu ce rezultate … nu mai punem la socoteala ca potentialul nostru ca tara este mult mai mare decat a celor enumerate … trageti singur concluzia

  2. Pai sa le luam gradual:

    1. Va referiti banuiesc sagandim pt momentul actual, asa ca stanga, dreapta nu prea isi au locul. Apropos, nu vi se pare ca cel Mai de dreapta guvern pe care l-a avut Romania a fost guvernul Nastase, si cel mai de stanga Tariceanu?
    2. As aloca la invatamant si cercetare 7% ca asa zice legea, dar as conditiona investitia in modernizarea scolii; as finanta programe de perfectionare pt profesori
    3. Sanatatea ar primi iar o felie importanta, in special pentru introducerea unui sistem national de cartela de sanatate; sistem informatic unic; si as reforma sistemul de asigurari prin introducerea asigurarilor private
    4. Drumurile ar primi iar o cota importanta; nu ne putem dezvolta fara infrastructura
    5. Agricultura

    Si acum raspundeti-mi si mie la o curiozitate, va rog, sunt de dreapta sau de stanga?

  3. 100 milioane platiti de un contribuabil ar trebui sa aiba deja in mare parte o destinatie, deoarece acei 100 milioane sunt compusi din contributii care compun anumite bugete. Daca pe langa contributii avem in aceste contributii si impozit pe profit atunci aceasta cota ar trebui alocata investitiilor pentru ca in viitor sa se poata regasi intr-o relaxare fiscala astfel incat cel care plateste acest gen de impozit sa poata si beneficia de asa ceva. Tva ar avea la randul sau o destinatie precisa: deoarece este un impozit indirect suportat de consumatorul final, acest impozit trebuie sa se aloce in mare parte catre bugetele locale astfel incat platitorii acestui gen de impozite sa beneficieze de el prin proiectele locale finantate din asa ceva.
    Este gresit sa se plece de la rationamentul conform caruia „am 100 mil. sa vad ce fac cu ei”. Un guvern responsabil trebuie sa identifice nevoile in paralel cu masurile de eficientizare, apoi sa construiasca un buget astfel incat pe principiul conform resursele limitate trebuiesc folosite la eficienta maxima sa proiecteze politica fiscala. Un guvern responsabil ar trebui sa limiteze rolul activ al statului in procesul economic deoarece eficienta maxima a unor investitii nu se va regasi decat in curtea sectorului privat- asa ca as limita, atata timp cat am contributiile in buget, cotele de impozit pe profit si TVA, accize, impozit pe dividende, etc. astfel incat sa las sansa sectorului privat sa capete putere si sa-l atrag in proiectele guvernamentale prin parteneriate, nu prin acest gen de circuit: eu statul iti iau banii si ii investesc in autastrazi ca tu privatule sa poti beneficia de banii tai. NU…asta este pagubos, scump si deturnabil.

  4. Eu nu as face o impartire simpla a banilor.
    As merge pe o strategie care acum cativa ani parea atipica dar acum este ceva obisnuit.
    As da reduceri de impozit firmelor care investesc in invatamant pe directii stabilite (echipamente, patrimoniul scolii, studiul continuu al dascalilor, etc).
    As merge in sanatate pe investitii in asigurarea minimului necesar dar as transforma o parte din unitatile medicale in companii in care statul e partener.
    N-as da salarii compensatorii la oamenii care urmeaza sa fie dati afara din sistemul necesar ci as da bani firmelor care ii angajeaza si ii recalifica si ii tin cel putin 2 ani dupa perioada in care statul le plateste salariul.

    Din acea suta de milioane as cheltui cel mai mult pentru a reda oamenilor increderea in economia acestei tari si in ziua de maine. Cand aceasta incredere va reveni banii vor incepe iar sa circule si vor genera profit.

    As mai face si parteneriate public – private pentru construirea unui oras satelit in jurul bucurestiului unde ar fi locuinte cu chirii stabilite de stat la o valoare acceptabila pt chirias dar care sa produca si profit pentru proprietar. In acest oras satelit as oferi spatii ultra-moderne pentru imm-uri la chirii bune cu conditia ca statul sa devina partener in acele afaceri.

    In esenta, to make a long story short, m-as ocupa de asigurarea minimului necesar pentru toate clasele sociale dar oferindu-le sansa de a munci si, in acelasi timp, as crea toate conditiile necesare dezvoltarii celor care vor sa faca ceva in tara asta.

    In ziua de astazi, in contextul economic mondial, nu cred ca putem fi de stanga sau de dreapta. Protectie sociala fara surse dinamice de finantare nu se poate face. Capitalism fara a avea grija de paturile sociale mai nefericite iar nu putem face. Dar putem lua ce este cel mai bun si din stanga si din dreapta.

  5. Dacă nevoile ministerelor ar fi egale (toate sunt la fel de sărace și de prost administrate) mi se pare corect să-mpart suma în mod egal, pentru a acorda șanse egale de acum încolo.
    Să știți că-n legea bugetului trebuie să fie stipulat cu exactitate unde se duce fiecare leuț. Problema este dacă cineva și verifică dacă sumele ajung acolo unde trebuie.
    Dacă situația e albastră, cei mai mulți bani i-aș da la sănătate. Ar urma învățământul și asistența socială. Investițiile, deși importante, le-aș cam lăsa la coadă și chiar nu le-aș onora cu niciun ban.
    Dacă am intra la fiecare instituție a statului în parte și am citi bugetul de venituri și cheltuieli am afla ce s-a făcut cu banii primiți și ce sumă au avut la dispoziție. Normal, aceste date ar trebui puse la dispoziția cetățeanului plătitor de impozite. Dar ce e normal la noi în țară?!

  6. În jur de 75 la sănătate, iar restul la educaţie. Atât. Restu’ nu merită! :x Mă rog… Aşa mi se pare acum. :D

  7. Aş ţine, pe cât posibil, la minimum cheltuielile curente (salarii, asistenţă socială, etc) şi m-aş orienta spre investiţii în zone strategice, spre viitor. Prezentul e oricum dificil şi asta face ca populaţia să accepte mai uşor eventualele restrângeri bugetare. Mă gândesc la infrastructură de transporturi, la tehnologie de comunicare şi informaţii, la producţie de energie verde şi eficientă. Şi, înainte de toate celelalte, la educaţie. Fără o clasă medie conştientă de ea însăşi şi instruită nu se poate construi nimic rezistent pentru statul român. Nu cred că sunt necesare sume imense, doar idei bune şi oameni potriviţi la locul potrivit. Un exemplu: http://news.bbc.co.uk/go/rss/-/1/hi/business/8408400.stm .

  8. Sunt cateva variante:

    a) as face infractiuni cu Loteria si pe piata de capital.
    b) as cumpara energie ieftina de la fraierul Hidroelectrica si as vinde’o scump fraierului Metrorex.
    c) as crea un trust media, de nisa, axat pe Jos Basescu. In acest fel tampesc si mai mult romanii, pregatindu-i pentru un joc piramidal tip FNI.
    d) este legat de c) :aianta cu un partid de prosti, adica cu un partid de larga reprezentare populara.

    ps: ce m-as rade de justitie….

  9. cred ca ar trebui mai intai stabilit ce inseamna aceasta 100 mln. Daca sunt impozite pe salarii , impozit pe profit etc – atunci intr-adevar e o suma considerabila.
    Daca este TVA – atunci acesta in realitate este achitat de catre consumatorul final.
    Daca este acciza – la fel. compania fiind doar colector al accizelor si platitor catre stat.
    la fel este si in domeniul petrolier….degeaba se zice ca se achita X sute de milioane impozite si taxe….dar de fapt peste 75% reprezinta accize. Companiile mari petroilere fiind doar colectoare de accize.
    As pune accent pe: reforma sistemului educational., astfel ca in momentul absolvirii unei facultati sa nu mai existe intrebarea:”dar ce stii sa faci in realitate?”. % mai mare pentru educatie nu inseamna numai majorarea salariului cadrelor didactice. – Investitii pentru un invatamant de calitate.
    Sanatate – investitii in tehnologii, modernizari de spitale, inovatii, cercetare
    Investitii in infrastructura.:portuara, cai ferate, aeroport,(nu cu Berceanu in frunte) – autostrazi (nu cu Bechtel )
    Investitii in turism. (nu cu Udrea in frunte)
    As crea un fond „de dezvoltare nationala” identificand in fiecare regiune cate un proiect de anvergura si sustinandu-l – eventual intr-un parteneriat public-privat.
    As stimula pensiile private – in timp presiunea pe bugetul statului va scadea.
    As investi in irigatii pentru agricultura.
    As investi in Energie verde si as stimula marile companii private sa implementeze astfel de sisteme energetice, racordandu-le la reteaua nationala…
    Ca stat, as crea burse de stagiere in strainatate, in diferite domenii, cu obligativitatea intoarcerii acasa….(concursuri organizate cinstit si nu intre odraslele politicienilor).

  10. Stimate Domnule Voiculescu,

    Doresc sa sugerez re-infintarea unei emisiuni de care imi este tare dor: Este vorba despre emisiunea Regretatului Profesor Pruteanu.

    Cu permisiunea Dumneavoastra, doresc sa va sesizez prezenta in blogosfera a unei Doamne care semneaza Diacritica. Din cele spuse despre ea insasi, se pare ca Doamna care semneaza Diacritica nu este telegenica; sper ca acest aspect sa nu constituie un impediment.

    Tot din cele spuse de Domnia sa, se pare ca locuieste in Bucuresti, ceea ce i-ar permite sa participe la eventuala emisiune saptamanala (sper eu).

    Modul plin de umor cu care sanctioneaza greselile aparute in presa scrisa, precum si modul didactic cu care se adreseaza poate fi extrem de savuros pentru o emisiune de numai 3-5 minute.

    Imi permit sa va sugerez un exemplu: cititi la http://diacritica.wordpress.com/2009/12/13/sa-fii-iesit/

    Regia pe care imi permit sa o sugerez, este de genul:
    – sesizarea erorii, cu locul unde a fost depistata si numele „faptasului” (desigur, ziarul aratat la televizor, „sa vada toti copii”)
    – inregistrari cu rasete de copii
    – Diacritica (deja este suficient de cunoscuta, pentru a folosi in continuare acest nume) va spune asa cum a facut-o deja de cateva ori: „copii, noi nu scriem niciodata „asa” ! intotdeauna se scrie „asa”, ne-am inteles ?!
    – Eventual, copii spun, „Da, Doamna profesoara !”

    Imi cer scuze daca mi-am permis mai mult decat este cazul.

    Cu stima,
    Paul

  11. 100 milioane euro:
    – 14 milioane pentru educatie: 4 pentru infrastructura, 10 pentru revizuire programe si curriculum precum si pentru introducerea unui sistem de performanta pentru profesori
    – 30 milioane pentru IMM-uri: garantarea investitiilor in afaceri mici si medii care demonstreaza viabilitatea unui business plan
    – 35 milioane pentru sanatate: infrastructura spitale si mentinerea unui task forcea de medici tineri stimulati pentru un program multi-anual
    – 16 milioane euro pentru institutiile publice: un soft performant pentru guvernul romaniai (gestionarea ministerelor), unul pentru ministerul muncii, de gestionare a ajutoarelor sociale, unul pentru educatie si unul pentru sanatate
    – 5 milioane de euro pentru asistenta sociala

  12. Domnu’ Voiculescu, nu vreau sa fiu ministru de finante, dar mi-ar place enorm sa vad adoptata o initiativa legislativa a PSD+PC in directia asta, si votata de PSD+PC si aliatii lor. Imaginea aliantei politice, cat si a partidelor componente, arata ca asa ceva este contrar principiilor membrilor partidelor respective. Cateva initiative, adoptari si implementari eficiente alte unor idei de acest gen v-ar putea schimba imaginea.

    Avand in vedere ca sunteti politician in primul rand, si blogger in al doilea, ar trebui sa dezbateti idei ca asta in partid si Parlament in primul rand, si pe blog in al doilea. Nu doar pe blog, si in politica deloc. Militati daca trebuie, nu doar dezbateti.

  13. Eu sincer as vrea sa vad cat mai multi bani cu putinta investiti in infrastructura, in primul rand autostrazi si nu autostrazi pana la mare ci autostrazi pana in vest. Sunt convins ca Romania pierde cateva mii de dolari pe cap de locuitor anual din cauza lipsei de infrastructura. Daca ati condus vreodata pana in Ungaria, presupun ca sunteti de acord cu mine ca acel drum(cel mai important din Romania) este o rusine nationala.

    Alte lucruri pe care as vrea sa le mai vad:
    1. Scutirea sau reducerea impozitului pe profitul reinvestit.
    2. Reducerea numarului urias de bugetari pe care il avem, as reduce cu cel putin 25-30% numarul lor.
    3. As vrea sa vad un pic de respect de la casa de asigurari de sanatate pentru batrani… unii dintre ei sunt bolnavi de Alzheimer… stiti ca trebuie sa demonstreze asta la fiecare 3 luni? Asta e culmea prostiei, aplicata.

  14. Va amagiti cu acest exercitiu.Sa va spun cum este de fapt.In 20 de guvernare,indiferent de culoare au rulat pe la ministere mii de miliarde.Ce s-a realizat?Aproape nimic.Cu cat suma este mai mare in vreun minister cu atat se fura mai mult.Cu cat politicienii au mai putin cu atat este mai putin de furat.Asa ca,pana cand nu se va schimba clasa politica se pot aloca oricati bani pentru ca rezultatul va fi acelasi.Mai mult decat atat…rezulta din aceasta teorie,ca,cu cat vor fi mai putini bani,cu atat vor fura mai putin.Facand referire la PC,va spun cu mana pe inima ca poti sa muncesti pana la epuizare ca rezultatul va fi acelasi.Suntem prea mici pentru un ciolan asa mare.Va spun asta din propria experienta de 9 ani de activitate.
    Astept pareri…..

  15. Hello again!
    Dupa o lunga mutenie cauzata de cantitatea imensa de munca, acu, cand am bagat cei trei muschiuleti amarati in baiti spre a-i putea introduce mai apoi in afumatoare, acum cand pot zice ca respir mai normal, fara a citi alte commenturi, incerc sa ma readuc cu picioarele pe pamantul blogheral, si sa mai fac niste bataturi la dejte.
    Si pentru ca introducerea a fost lunga, trec rapid la subiect.
    100Mil:

    30 Mil Agricultura
    40 Mil la investitii/infrastructura (nu Bechtel)
    10 Mil la invatamant/cercetare
    10 Mil la sanatate
    8 Mil la cultura
    1 Mil la asistenta sociala (mai bine creez locuri de munca decat sa platesc somaj, iar daca sunt pensionari ce vor sa-si suplimenteze veniturile si carora nu le este rusine sa munceasca, de ce nu…)
    1 Mil la „bugetari” din primarii, agentii….. (astia sunt necesari dar foarte, foarte neprofesionisti…nu merita nici milionu’ asta)

    Kkm atat!

  16. Sunt atat de multe probleme de rezolvat in tara asta incat chiar nu as sti unde sa investesc banii acestia.
    Cred ca as alege un domeniu care genereaza venituri si locuri de munca si i-as investi pe toti acolo. Restul problemelor se rezolva aproape de la sine.

    Daca as fi ministru de finante (dar mai bine as fi presedintele romaniei… pentru ca din cate vad eu … spre asta se tinde – puterea in mana unui singur om – daca Base poate fi numit om) as angaja cateva firme din strainatate de contabilitate sa gaseasca solutii eficiente.

    As angaja consilieri independenti din pct de vedere politic (preferabil tineri) si as analiza solutiile gasite cautand sa gasesc o solutie optima la problemele actuale in asa fel incat sa protejez si oamenii.

    In fond si la urma urmei, statul poate fi comparat cu o societate comerciala.
    Dar guvernantii nostri nu stiu asta.
    La momentul asta noi suntem ca o firma cu sediu inchiriat si 2 milioane capital social cu datorii de miliarde.

    Singura diferenta este ca aici actionarii (adica poporul roman) vor fi obligati sa aduca banii de acasa. :(

    In alta ordine de idei: ce parere aveti de un Partid al Tinerilor?

  17. As face o combinatie intre asistenta sociala si dezvoltare, fiind evident ca nu mai merge societatea in alt mod decat acela ca eficientizarea si in acest domeniu sa fie REALA.Dar …ideea o pastrez inca pentru mine…

  18. Nu pot fi ministru de finante ,dar pot fi purtator de cuvant al bunului simt si in locul dvs,cand CNSAS a dat verdict de colaborare cu securitatea,m-as fi retras din viata politica,exact ca Mona Musca.Nu dati exemplu de moralitate celor tineri,ci din contra ne aratati ca mincinosii,lingaii,hotii pot ajunge sus. Cum va puteti privi fetele in ochi stiind ca ati facut rau atator oameni?

  19. 50% la investitii.
    cate 10% sănătate, si educatie…

    restul la turism si dezvoltare regionala. e nevoie de draperii noi la noul minister trecut la doamna Udrea :D

Comentariile sunt închise.