Am evitat aparitiile publice în perioada (pre/post)electorală. O voi mai face o vreme, până se va sterge de pe scena publică zgura lăsată în urmă de excesul demagogic al alegerilor. Totusi, Gabi Firea, bătăioasă ca o amazoancă, cum o stiti, m-a convins să particip la emisiunea de vineri, alături de Ion Tiriac.

Si, vă mărturisesc, m-a surprins succesul pe care l-a avut o sintagmă pe care am folosit-o cu această ocazie: ROMÂNIA TĂCUTĂ. Am primit mailuri si telefoane pe tema asta: ”cred că sunt un membru al României tăcute”, ”defineste mai clar România tăcută”, ”ce înseamnă, de fapt, România tăcută?”

După părerea mea, România publică, oficială, este guvernată în acest moment, de cele mai multe ori, de vulgaritate, tupeu, non-valoare. Este România politicienilor de ”succes”. România ”vedetelor”. România celor care stiu să strige mai tare si care sunt dispusi să ”reusească” cu pretul propriei decente sau cu pretul suferintei altora.

Dedesubtul acestei ”elite” a vulgaritătii si non-valorii se găseste a doua Românie: România tăcută. O Românie retrasă într-un soi de miscare spontantă de rezistentă prin neimplicare. O Românie amplă, majoritară, care nu vrea să ia parte la stridenta cotidiană. O a doua tară, mai bună, mai reală, compusă din oameni decenti, obisnuiti să respecte legile, obisnuiti să se încline în fata valorii reale, obisnuiti să-si asculte si să-si înteleagă partenerii de dialog.

De ce a ales această majoritate mai bună să tacă? Pentru că prea multă vreme cei puternici au luat partea trisorilor. Pentru că s-au împlinit deja două decenii de când triumful oficial apartine, aproape de fiecare dată, celor dispusi să strige mai tare si să lupte mai incorect, nu celor care îsi merită reusita. În fata acestei nedreptăti, România tăcută a abandonat lupta: a renuntat la ambitii, a renuntat la participarea politică, a renuntat la bucuria unei vieti sociale împlinite. Si s-a limitat la o rezistentă privată prin intermediul valorilor autentice.

Din România tăcută fac parte părinti care nu mai cred în viitorul copiilor lor; tineri care se simt chiriasi în propria tară; oameni maturi, în deplină fortă, care si-au pierdut însă încrederea în propriile puteri si talente.

Iar întrebarea mea, încă deschisă – încă în căutarea propriei limpezimi – e următoarea:

Cum putem face ca România tăcută să ia – încet, progresiv – cuvântul? Cum o putem face să-si regăsească bucuria participării?

Astept sincer si nerăbdător sugestii. Vom mai vorbi despre asta în următoarele luni.

51 COMENTARII

  1. Romania tacuta e Romania mocnita.
    E aceeasi aparenta acceptare care domina totul si acum 20 de ani. Lipseste scanteia. Ar trebui sa realizam, din decada in decada, (si nu la interval dublu) ca suntem mai saraci cu un oras. Timisoara. Timisoara lui ’89 se odihneste. Mocneste.

    Gandul la bucuria participarii, „incet, progresiv” apartine celor care sunt prizonierii lui Caragiale „Ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica…”. De ce incet? Romania mocnita nu va avea rabdare sa schimbe incet, ca nu cumva sa deranjeze. Romania tacuta trebuie sa ia –repede, agresiv– cuvantul.

  2. Raspunsul se afla in „gradina” dumneavoastra. Presa are datoria sa scoata la lumina „Romania tacuta” si sa o promoveze asa cum merita. Dar acest lucru nu se va intampla atata timp cat rating-ul dicteaza in televiziuni.
    In alta ordine de idei, dar nu complet detasat de subiect, sper ca cineva din trust isi va da seama, la timp, ca il veti face pe Honorius parlamentar, asa cum s-a intamplat si cu EBA. Ultramediatizare, ultravictimizare…obtineti efectul invers celui scontat.

  3. Aveti perfecta dreptate in tot ce spuneti – vulgaritatea este in prim-plan, in Romania. Dupa 20 de ani de la revolutie, au ajuns, din nou, la putere, semianalfabetii, indivizii care nu au citit nici macar o singura carte in toata viata lor ( prea erau ocupati sa faca bisnita – sau, daca vreti, contrabanda – cu blugi, adidasi si carpete cu rapirea din serai ), dar care cred ca pot conduce o tara, si ale caror idei de guvernare sint la fel de nocive precum cele de pe vremea comunismului. Dar ce pot face oamenii care nu sint persoane publice, care nu lucreaza in politica si nici macar in presa? Cum pot acestia sa ia cuvintul, sa participe? In nici un fel.

  4. Inaintea unui raspuns mai amplu si mai la obiect, as vrea sa mai adaug o intrebare: Ce ne facem cu Romania fugita?
    Pentru ca, o buna parte dn Romania tacuta, a ales nu doar sa taca, ci si sa „fuga”. Sa plece. Cum oprim exodul? Sau daca nu-l putem opri, cum putem oare beneficia de el?

  5. Multpreadevărat!
    România tăcută nu va vorbi prea curând, atâta timp cât România scandalagioaică va fi peste tot, va grohăi pe stradă, la televizor, în Parlament, pe net.
    România tăcută e prea dezamăgită ca să mai creadă într-o revenire a valorilor și a principiilor sănătoase.
    Soluții nu prea există. România băgăcioasă a acaparat tot.

  6. Iar ca sa legam si un zambet de tema romanilor „fugiti”, va scriu ma jos repplica unui comic roman care, dupa intoarcerea dintr-un turneu in Germania, a fost chemat la secu sa dea declaratii ce si cum a facut acolo.
    El a raspuns mucalit: „Am fost sa beau bir cu fugitii…”
    :)

  7. stai cuminte,pustiule,am avut audienta mai mare,la razvan dumitrescu,decat ai avut tu si cu miliardarul in chiloti,tiriac

  8. Domnule Voiculescu, de vreme ce scrieti ca asteptati „sincer si nerabdator sugestii” despre „cum putem face Romania tacuta sa ia cuvantul”, vin si eu cu o sugestie, pe care indraznesc sa v-o dau la modul cel mai serios: infiintati un post de radio, intitulat chiar asa – „Romania tacuta” -, la care sa ia cuvantul, la propriu, in calitate de invitati, romanii obisnuiti, dar mai buni, mai valorosi si cu mai mult bun simt decat personalitatile zilei. Parca si aud vocea crainicului, la inceputul fiecarei emisii: „Romania tacuta vorbeste!”.

  9. Majoritatea romanilor care traiesc acum in tara si-au primit educatia in comunism. Eu cred ca inca e bine. Cand au sa creasca copiii educati in perioada actuala(generatia OTVista) atunci o sa fie jale. Si la Antene deja se observa inundarea programelor cu emisiuni gen Acces direct, Rai, da’ buni cu invitati obscuri, etc. astfel OTVizarea Romaniei progresand lent dar sigur, OTVismul si manelismul stabilind pana si presedintele, etc. Cu parere de rau consider ca o evolutie(de fapt involutie) asemanatoare in urmatorii ani va micsora populatia Romaniei tacute si in mod sigur tot tacuta va ramane.

    Eu cred ca raul trebuie starpit de la radacina, adica din scoli. Emisiunile gen , adica acest gen de emisiuni OTViste ar trebui totusi intezise la anumite ore atunci cand au acces la ele si copii. Situatia cred ca e intr-un fel asemanatoare(bineinteles nu chiar la fel de grava) cu cea a drogurilor, a mafiei care era in State in perioada ’60-’70 si evident unii au interese sa o mentina.

    Atata timp cat un concurs gen Miss Piranda e pe toate posturile, dar un concurs scolar/olimpiada nu apare deloc la TV e grav. Atata timp cat Salam e pe toate posturile dar un olimpic nu apare nici macar 1 minut iarasi e foarte grav. Aici ar trebui intervenit prin impunerea unor programe intr-adevar educative la ore in care se uita copiii, iar Acces direct mutat seara. Acest lucru e evident ca nu se poate realiza de la sine pentru ca asta ar inseamna sa se renunta la profitul unor astfel de emisiuni care au rating. Din pacate insa se uita si copii si-si aleg de aici modelele pentru ca vazandu-i zilnic le intra in cap astfel de personaje.

    Concluzie: Sa creasca generatia Acces direct(*) si o sa vedeti atunci stadiul de manelizare/tacere al Romaniei!!! De aia spun ca acum inca e bine.
    Solutie(de fapt o parte din solutie):Crearea unor noi modele pentru tineri, renuntarea la Stirile de la ora 5, la Acces direct si introducerea unor programe educative pentru copii, cu modele noi, o investire mai pronuntata in educatia copilului(atat din partea statului cat si a parintelui).

    (*) – Presupun ca mai sunt astfel de emisiuni la ora respectiva. Acces direct e singura la care am reusit sa ma uit mai mult de 15 min si de aia am tot pomenit-o. Considerati-o ca o generalizare a acestui tip de emisiune difiuzata la orele respective.

    Ciprian C

  10. Aminte imi aduse-i
    De poveste cu Grivei
    (Smecher,hot,parsiv catel)
    Cand la Grvco se duse
    Basescu doar pentru el
    Si cum,cam se dovedi
    Dupa cinci ani nu-i iesi
    Manevra si se gandi,
    De Mogul,in gandul lui:
    Se facu al dracului.
    Nu mai conteaza ca s-a terminat concursul(si l-am pierdut din cauza bolii) important e sa nu moara satira.Rasul este gratis si fara taxe(viciu etc.).

  11. Pentru ca Romania tacuta sa ia cuvantul avem nevoie de lideri care sa reprezinte acesti oameni. In momentul in care avem candidati care se sprijina pe acele valori pe care dumneavoastera le-ati enumerat vor fi foarte greu de invins de actuala clasa politica prafuita. Vor realiza pentru prima data ca pentru a castiga trebuie sa merite.

  12. Nu există nici o Românie tăcută!
    Toţi ne spunem părerea, fiecare cum poate şi unde îi este la îndemănă, unii pe marginea şanţului, la o ţuică sau cafea, pe www, alţii în media, sau Parlament.
    Partea proastă, că deşi urlăm, nu ne facem auziţi. Ce să mai spun de înţelegere.
    Poate mai degrabă avem o Românie surdă!

  13. ROMANIA TACUTA ?!… As zice mai degraba : ,,ROMANIA ZACUTA,,
    De 20 de ani poporul asta zace si tace, dar din pacate… nimic nu face ! Se spune ca omul „tace si face” ! Sa fim seriosi, asteptam sa ne vina totul de-agata, poate vin politicienii sa ne faca curat in fata casei, sa ne dea si zapada, daca se poate sa ne adune si gunoaiele lasate in bataie de joc pe marginea drumului dupa un copios gratar ! Nici poporul asta manelizat si telenovelizat, nu e mai presus decat bravii nostri politicieni. Ni-i meritam cu prisosinta, doar sunt „alesii” nostri, nu ?
    „Asa popor, asa conducator” !
    As putea spune D-le Voiculescu : ” ROMANIA IN GALEATA” ! … ca doar pe-o galeata s-a votat, nu ?… cam portocalie asa… Am avut ocazia sa schimbam ceva, dar daca nu s-a vrut inseamna ca „poporul” ( din care eu nu vreau sa fac parte…) „a trait bine” ! Sincer mi s-a aplecat de atatea portocale si as fi vrut s-o dau pe lamaii.., daca nu s-a putut, m-as fi multumit si cu mere rosii !
    Am curaj sa pun pariu ca intr-un viitor apropiat, portocalele se vor altera rau de tot, iar „poporul” se va intoxica ! … si o s-o dea pe lamaii !…

  14. ZEUS SI-A “FURAT” CACIULA !

    Iata vine’un sol de pace
    Cu o basca in varf de bat
    Mogulul privind la Base
    IL intreaba cu dispret :
    E… caciula sau e fes ?!…

    …Ma rog… ce vrei tu ?
    Eu, cateva voturi…
    Sa il termin pe Nastase
    Ca are prea multe case !
    Si pe Vantu l-am sunat,
    La Tancabesti in parcare
    Deci, cred ca s-a aranjat !
    Si-acum am venit la tine
    Caci pe Grivco m-am bazat.

    Ei… am ajuns Presedinte !!!
    Si sunt mare om in stat
    Ce v-am promis mai ‘nainte
    Acum totul am uitat !
    …Cine, cand si unde… careva m-a ajutat ?

    Patriciu, Vantu, Voiculescu ?
    Astia sunt niste MOGULI
    Cu tot grupul de la Grivco
    De avere nesatui !

    Nu recunosc nici cu gandu
    Ca atunci m-ati ajutat
    Dinu, Voiculescu, Vantu
    Acum mi-a venit iar randu’
    Sa fiu primu’ om in stat !

    Eu primul cinstit al tarii
    Romania o conduc
    Ca pe’un vas in largul marii
    PD-L-ul duc la fund !

    Pe vremea lui ”Ciuruitu”
    Cand si eu eram plecat
    Atunci nu aveam caciula
    Purtam o sapca pe cap
    De mariner, sef de nava
    Nu visam la sef de tara !

    De pe vas cand ma’ntorceam
    La ciuruitu’ turnam
    Da’ acum sunt cel curat
    Comunismu’ am condamnat
    Iar voua va spun cinstit :
    E un fleac v-am ciuruit

    Ei, acum vine si poanta…
    Va spun ce-am sa fac cu gloata
    De m-a votat pe-o “galeata”…
    …Exact ce-am facut cu FLOTA !
    Oricum, am scapat, ce naiba…

    Ha Ha, nu mai am caciula, sapca
    Nici macar umilu’ fes
    M-am “scapat” in palarie
    Cu inca 5 ani pe interes

    Gata, nu mai vreau Loganu’
    O sa merg cu Mercedes
    Pai cum, domnule, nu merit ?!…
    Poporul m-a reales
    Dincolo de linia vietii
    M-au votat pana si mortii !

    Iar acum la incheiere,
    Domnule,chiar de sunt rele
    Ce imi plac glumele mele…
    Ha ha ha !

    P.S : eram cumva printre ce 12 finalisti ?!…

  15. Lui GIPIONE

    La timp ti s-a aprins fitilul;
    Ocupi pe merit primul loc,
    Acum te-ntreb, pastrandu-ti stilul:
    A ta-i mai mare ca lu Boc?

  16. romania tacuta exista pentru ca cei ce au ales sa taca au observat ca vorbesc cu vantul in fata.
    in van.
    nu sunt nici macar auziti daramite ascultati.

  17. lehamitea e maxima cand vad cine e in fruntea tarii. niste oameni parveniti si ajunsi in posturi doar pentru ca au fost langa cine trebuie si cand trebuie si nicidecum pe criterii profesionale si de competenta.

    cand vad asa ceva nu am cum sa reusesc vreodata pe propriile picioare si pe merit sa ies in fata si sa imi fac cunoscut punctul de vedere. sau sa ajut tara cu ceva constructiv.

    d-aia pleaca toti tinerii competenti din tara. d-aia avem elevi si studenti cu medalii de aur la olimpiade si cu recunoastere internationala si n-avem oameni profesional competenti. pentru ce sa ramana in tara? pentru a fi comandat de unul cu 7 clase care crede ca banul ii aduce si cunostiinte de specialitate?

  18. @Axentana

    [voi prelua primele doua versuri dintr un cantec fredonat de premier si folosesc o rima a lui Pastorel ]

    Puşca şi cureaua lată
    ce bărbaţti eram odată…
    Eu am rămas, el e ministru
    Cu 5% mai sinistru.

  19. Cum am mai spus: România e surdă!
    Puteţi înfiinţa posturile sugerate de Iepurele de Martie, “România tăcută 1” “România tăcută 2” “România tăcută 3”, România rămâne tot surdă!
    Vorbim de “15 ani lumină”, şi alegem preşedinţi pe modelul 2+4+4 sau 5+5 !
    Vorbim de “nepotism” şi alegem Elena, se coace Honorius
    Vorbim alegeri incorecte şi le lăsăm sub preş la o comisie parlamentară
    Sau de masivă mită electorală şi nu ne miră că Poliţia oarbă şi surdă nu are nici un caz
    Etc. şi “Afară plouă”
    România e surdă!

  20. Singura solutie ar fi ca Romania tacuta sa devina Romania vorbitoare. Degeaba exista oameni care ar putea face ceva in politica daca lumea nu ii stie, daca nu devin populari. Daca mitocanii pot face glume amuzante si pot purta haine colorate de ce nu fac asta si capabilii? Pana la urma suntem un popor predominant misogin si mitocan; niciodata nu se va alege un presedinte , un politician care se remarca prin poezie si sensibilitate. Ma gandeam doar ca o oaie ar trebui deghizata in lup pt a avea succes la haita…
    De ce nu organizati un reality show sau pur si simplu o emisiune la care sa participe oameni care au ceva de spus din toate domeniile si paturile sociale? Fara bani, fara specializari, fara relatii dar cu inteligenta nativa. Stau o perioada intr-o casa, sunt supusi la probe similare cu cele din „The apprentice” dar pe teme politice. Lumea ii vede, ii simpatizeaza sau ii detesta si ii selecteaza (prin sms) impreuna cu organizatorii. Castigatorii obtin ca premiu cursuri pe afara (cred ca avem multi cu talent la vorbe, dar fara bani de studii ca in alte cazuri…) si sprijin financiar pt infiintarea partidului (care repet ar trebui sa contina membrii din toate paturile sociale) Iar faptele nu conteaza la noi; toti voteaza vorbele. Discursul e cel mai important pt votanti; stau asa si asculta ca niste drogati trei fraze rasuflate, dar cu talent exprimate si in functie de ele, de fusta, de cravata, dau cu stampila a doua zi. Vedeta va castiga mereu. Trebuie sa transformam Cenusareasa in vedeta.
    Poate e tampita ideea. Poate e imposibil de facut. Alt raspuns la intrebarea dvs ar fi fost: „Cand nepotismul e mai mare decat industria (de orice fel) sau decat sistemul politic, e prea tarziu pt schimbare. Eu plec. ” De fapt acesta ESTE raspunsul meu daca stau sa ma gandesc.

  21. ROMANIA TACUTA ?!
    Ce parere aveti de ROMANIA REDUSA LA TACERE ?! …sau ROMANIA CONSTRANSA ?!

    Romania, prin suma cetatenilor ei, redusa la tacere prin practici pe care le mai pomenim in prag de alegeri sau cu diverse evenimente, dupa care lucrurile revin in matca lor.
    Adica la tacere!
    Mai concret, intr-o tara atat de saraca, a trai la limita decentei, este un lux care nu poate fi atins decat prin afiliere – locurile de munca se obtin numai prin relatii / bani – asadar cred ca dumneavoastra propuneti ca tema de discutie eradicarea coruptiei (macar) pentru ocuparea locurilor de munca (asa putine cum sunt), depolitizarea institutiilor … ma rog, crearea unui cadru in care angajare / siguranta locului de munca sa nu depinda de diversele convingeri politice.

    Nu m-am referit la Bucuresti, unde exista o situatie particulara …

    Romanii tacuti sunt romanii care stiu ca obtinerea / pastrarea unui loc de munca are la baza principiul „ciocul mic, ca acum noi suntem la putere !”

    A propune o tema generoasa, pe marginea careia sa se exprime pareri nobile, dar fara o acoperire legislativa clara si CONTROLABILA din exteriorul respectivelor institutii, seamana cu un seminar de filozoffie politica, exemplificat cu pasaje din legislatia nu stiu caror tari dezvoltate.

    Un cetatean constrans la toate compromisurile posibile, nu poate fi decat un cetatean umil si tacut – suma cetatenilor tacuti fiind Romania tacuta !

    Reality Show-uri ?! …hmm.

  22. Aceasta Romanie tacuta poate prinde viata prin tinerii sai,prin promovarea valorilor adevarate,nu a banilor si faimei,in detrimentul respectului de sine. Eu mi am facut un blog chiar azi in speranta ca voi putea sa arat tinerilor de varsta mea si alte drumuri in viata,cu modele de succes,nu de succesuri. vizitati blogul meu http://arthur-romaniatrezeste-te.blogspot.com/ si spuneti-va parerea.

  23. Actionand decent, constructiv, prin promovare/publicitate pozitiva a persoanelor care au creat ceva in viata, care au urcat toate treptele pana a ajunge in varful unei elite profesionale (nu neaparat al unei ierarhii administrative). Iar concomitent cu aceasta abordare, ar fi folositoare renuntarea la publicitatea negativa pentru tupeu si ,,succes”. Publicitatea negativa excesiva a adus, dupa parerea mea, personajele astea pestrite in prim-plan, mai ales in politica.
    Spre exemplu, daca de rezultatul alegerilor nu putem fi siguri in tara asta, sa cream alte competitii, pe care sa le impunem drept repere de selectie corecta a valorilor intr-un domeniu sau altul. Evident, competitii care sa pastreze distanta institutiile publice; mai degraba, competitii sustinute – in special mediatic – de cei care au acces la mijloace de comunicare, evident.

  24. Romania tacuta e intradevar formata din tineri care nu au propriile case si nici macar speranta ca vor avea vreodata, parinti care nu cred intr-un viitor luminos pentru copiii lor, batrani care nici macar nu mai spera ca vor reusi sa aiba ce mananca pentru a trai destul pentru a-si vedea nepotii.
    Se lanseaza initiative peste initiative. Toata lumea vrea sa salveze pe oricine poate. Se definesc zilnic noi si noi categorii defavorizate de soarta, stat si alti factori asemenea acestora, dar, in principiu, de romani cine are grija!?!…
    Acum ceva timp in urma, a fost lansata „Guvernarea 2012” – promovata, laudata…nu s-a mai intamplat nimic! Cred ca daca nu s-ar inghesui toti sa guverneze, ci doar sa incerce sa ajute tara cum pot am trai cu totii mai bine. Toti se vor promovati, avansati, dar cine mai are timp pentru romani?!?

    http://codrinpaveliuc.finantare.ro/2010/01/09/384/

  25. Nu există nici o Românie tăcută! Cum am mai spus: România e surdă!
    Nu cred în multe, î-mi exprim nemulţumirea, critic, dar eu prin limitele mele, nici nu am ce pune în loc, nu pot sugera o altă soluţie mai bună, o rezolvare, sper să fiu auzit, să conteste şi alţii, iar dintre ei cineva poate va reuşi să construiască.
    Dar România e surdă, cei care ar trebui să mă audă şi să construiască nu mă aud.
    @ela, @brad, @ruhtra, credeţi că sunteţi auziţi?
    Noi, ca indivizi, suntem un produs cultural. Eu sunt un produs România sec XX, şi alta aş fi fost dacă eram fabricat cultural în Japonia, Iran, Congo sau România XIX.
    Suma aritmetică a acestor indivizi, este “România”, cu dreptul universal la vot, idee rămasă valabilă de peste un secol.
    De ce ne contestăm „aleşii”? De ce mai trebuie să avem şi fraude?
    România e surdă. Avem exemple că fiecare român ar putea face un blog, dar pentru cine, dacă e surdă?

  26. Eu i-as spune: „Romania virusata”. Daca organismul este sanatos anticorpii vor invinge. Ma cam indoiesc ca e sanatos. /Se inventeaza un antivirus ca sa nu se inmulteasca si mai mult. /sau organismul cedeaza.
    e nevoie de aparitia unor leaderi puternici care sa mobilizeze acea Romanie tacuta….
    Va dau un exemplu. In Ukraina se parea ca lupta se da intre Timosenko si Yanukovich. Acum 4 luni de zile a aparut o persoana, un fost bancher,fost guvernator al Bancii nationale (comparativ cu Isar. e bataios….coboara in mase…..ISAR este domn….) pragmatic, scolit in Vest, care in prima perioada avea 0.8% in sondaje……iar acum are aprox. 19%…chiar daca nu va castiga finala e posibil sa fie viitorul prim-ministru……(si e nascut in Basarabia)
    Fara lozinci populiste….doar cu masuri concrete de atragere a investitorilor straini, de a creste exporturile…PIB-ul ca apoi sa ai de unde imparti…..si nu invers……imparti…nu investesti, nu atragi……ca imparti un mar vorba lui Patriciu….mai bine imparti dintr-un pepene….
    Referitor la Isar…. chiar si el si-a aranjat fetita Lacrimioara la Banca Mondiala….adica un fel de nepotism…..

  27. Si tacerea este un mod de manifestare . Nu inseamna ca daca taci esti si de acord cu o anumita stare de fapt.
    Nu intamplator se spune in popor ca „tacerea e ca mierea”.

  28. Galagia Romaniei electorale*

    Sfios, Paleologu (cum care Paleologu!? Ministrul Culturii) baigui:
    – Mister Maxim Vengerov … Cultural Merit Medal … If I … Mr. … escu … Basescu
    – Huoooo! Huooooo!, reactioneaza personajul colectiv. Huooooo!
    Florin Chilian, mai putin sfios:
    – Hm, se spune ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie puternica, dar in acest caz, al d-lui Paleologu se afla un barbat si mai puternic!
    – Ha, ha, ha! Apare promt reactia personajului colectiv.
    – De ce radeti! Ce Traian Basescu nu e un barbat puternic!? Continua aproape-agasat Florin Chilian.
    – Ha, ha, ha ! Ba chiar asa e ! intervine “mucalit” dl. in cauza. (cred ca nu si-a dat seama de rolul activ pe care-l joaca in zicala reformulata!? – n.r.)
    – Ha, ha, he, be, be-he-he-he-heeeeee! zice si Beecali, crezand ca a prins umorul glumitei.
    Traian Basescu:
    – Da’ ce crezi ca eu sunt ziarist!? Sunt presedinte (cred ca s-a prins – n.r.) iubitor de cultura (tiganeasca si interlopa, deopotriva – vezi stirile cu Mondialu’- n.r.).
    – Be-beeheee, beheheeeheeee, incearca sa articuleze Dl.(?) Beehecali, gesticuland frenetic din maini, dar nu-i ies decat interjectii nostalgice: be-beeheee, beheheeeheeee!
    – Domnule presedinte, dar nu respectati deloc prrrotocolul! Si nici dumneavoastrrra domnule Boc! Ingaima si Dl. Geoana.
    – Taci prostanacule! Se rasti la el Iliescu, taci!
    – Dupa cum a afirmat domnul presedinte Basescu…
    – Uite ce succesuri are domnul Boc, se cunoaste ca e aradean si stie sa editeze fraze…
    – Boc e unealta presedintelui Basescu, spune aproape soptit, cu o vizibila retinerte, dar aproape elgant, dl. Crin Antonescu.
    – Unu, Unu, doi …. zece, zece, proba de microfon, zice si d-na Elena, coborand cu greu de pe cal (nu troian, ci traian – n.r.); uite ii vezi pe salvamarii aia tineri si frumosi, eu le-am impletit chiloteii, pe cand eram in campania electorala de anul trecut. Daca era mai lunga (nu va ganditi la prostii, e vorba de campania electorala – n.r.) maturam de praf si nisip si plaja asta si incepeam turismul de la 0 in the land of choise.
    – Hm! Da-mi o tableta de rudotel, ca simt ca-mi vine sa-i impusc pe astia pe stadionul … Steaua, ca Nationalul e in reparatii! Cade ca un tunet vocea tribunului.
    – Be-beeheee, beheheeeheeee … Steaua, Steluta …be -beeheee, beheheeeheeee, tot nostalgic, Behehecali.
    – Dar eu, domnule Iliescu…
    – Taci prostanacule!…
    – Eu voi construi cate o autostrada suspendata in lungul Dambovitei, a Somesului Mic, a Bahluiului, a Begai ….
    – Care este…
    – Be beheheee, beheeeheeee ! de data asta sunt cele cateva mioare cu pedigri de pe plaiurile mandrei tari carpatodanubianopontice
    30 la suta din personajul colectiv inca se mai uita la grotescul spectacol :
    – No! Nu-i bai ca tot o sa votam! Zbiara o mana de ardeleni asezati (langa 6 cai frumosi)
    – Astia e candidatii ma!, intelept au zis cativa munteni ce nu cadeau de acord daca pluralul incepe de la 6 sau de la mai multzi.
    – Da noi cu sini votam ! tapa si vro cativa moldoveni clatinanzi.
    – Igen, marko, igen! Dau impaciutori din cap niste mustaciosi.
    – Noi furam la vot data trecuta…, atat au reusit sa spuna vreo 2-3 olteni ce priveau la circ,
    – Ba noi furam, le-o taie rapid tiganii.

    *text publicat pe 11 septembrie 2009

    PS felicitari castigatorului rundei trecute!

  29. Dragilor,
    moguli ,nemoguli ,cu caciuli sau cu tigvele goale ; zic ca ar trebui sa dormim linistiti ,pe cozile din dotare pentru ca are grija de to(n)ţi şi de toa(n)te ,primul ţării fiu (iubitul si stimatul bronfagiu), care oricum ne-a informat ca „afara ploua”.Asa ca ,d-le Voicuiescu,cu voia d-voastra ,observ ca ROMÂNIA E TĂCUTĂ SI FOARTE PLOUATA …Drept pentru care îndrăznesc să constat ,cu părere de rău ,că e foarte des si din ce în ce mai rău, INUNDATĂ !!!

  30. Inca il asteptam pe acel formator de opinie , pe acel lider cu carisma care sa faca diferenta si delimitarea clara intre stanga si dreapta intre hoti si ceilalti hoti.Acel lider care sa scoata lumea-n strada si nu sa-i lase sa-si planga de mila asteptand mila liderilor de carton actuali , lideri cu caracter infect si egoist.Acel lider-profesor care sa site sa explice prostimii ce-a vrut sa insemne videoclipul prezentat la sinteza zilei , cel cu multimea de bivoli contra o mana de lei nesatuli.
    Stiu , suna a anarhie dar cat o sa mai suportam plachiurile lui Boc&comp. pe gaturile noastre ?

  31. http://codrinscutaru.blogspot.com/2009/11/marea-majoritate-tacuta.html

    In linkul de mai sus am scris pe blogul meu textul de mai jos, inainte de alegeri. Ramane valabil si il reproduc cu voia dvs. din nou:

    MAREA MAJORITATE TACUTA
    The silent majority is an unspecified large majority of people in a country or group who do not express their opinions publicly.(Sursa Wikipedia)

    In timp ce va afirmati din nou, invariabil, dezgustati de politica si de tot ce inseamna ea, pe toate canalele media se vorbeste si se va vorbi din nou in seara alegerilor, despre voi. Voi cei care de fiecare data alegeti sa stati in casa si sa nu votati. Se vorbeste despre faptul ca din nou, ati ales sa nu votati.
    Pentru ca va intoarceti franti de la munca si doriti ca in putinul timp liber sa nu va bantuie dezbaterile politice. Pentru ca, in putinele zile (mai) libere puteti face altceva, mai inteligent…in lumea voastra.

    La fel ca acum , in 1989 au iesit in strada doar 1% dintre romani. Datorita lor s-a schimbat regimul politic, datorita lor am putut in 1990 sa deschidem ochii spre o altfel de viata. Voi sunteti urmasii celor care stateau dupa perdea, aruncand priviri pierdute catre ce se intampla pe strazi. In 1990 in Piata Universitatii, vi s-a parut si mai putin important sa iesiti in strada. De ce ati fi iesit, ce a fost mai important se intamplase…
    Vedeti cum, oarecum disperati, tot felul de prieteni sau membri ai familiei mai implicati in viata civica, publica sau politica, va roaga sa veniti la vot si simtiti cum ca este nevoie de votul vostru. E important. Sigur ca e important. Nu neaparat pentru ei. Sa stiti ca nu incearca cu disperare sa va vanda ceva ci doar sa evite vinderea, de catre voi, a propriei lor libertati, prin neprezentare la momentul alegerii directiei noastre in urmatorii ani.
    Nu va judec pentru modul in care alegeti sa va traiti viata. M-am saturat insa sa ma rog de voi sa luati cea mai la indemana decizie democratica care va sta la dispoztie. Sigur, e facil si cosmopolit sa spuneti din nou ca totul se decide de catre puterile straine si lojele masonice iar noi suntem simpli pioni. E simplu sa dati din nou vina pe politicienii corupti care au acaparat sistemul si l-au ermetizat pentru propriul folos. E usor sa demonizati partidele politice si sa decideti sa stati in afara lor.
    Daca duminica 22 Noiembrie nu va ridicati sa votati, nu vreau sa va mai aud cu ifose pretentioase de nemultumire in discutii cu pareri pe care nimeni nu vi le-a cerut. Captivi in jobul vostru din zona aparenta de confort, intr-o multinationala sau o institutie de stat, va erijati in superioritatea unei educatii pe care nu v-o exercitati! Degeaba sunteti mai buni daca nu va comportati ca atare. Nu cred ca o sa imi lipsiti din sfera publica. M-am saturat sa imi lipsiti!
    Eu stiu ca viitorul copiilor nostri va depinde invariabil de absenta voastra iar eu, Codrin Scutaru, m-am saturat sa fiu permisiv cu asta. Nu imi permit sa tolerez izolarea intru absenteism.
    Daca decizi sa nu vii la vot, nu astepta intelegerea noastra…
    Eu cred ca tu, om al MAJORITATII TACUTE, trebuie sa faci primul pas pentru a-ti depasi propria frica, frica de a nu putea decide. Tu poti decide! Nu trebuie sa iti dai viata pentru astea precum fratii nostri care au murit acum 20 de ani, trebuie doar sa ajungi la sectia de vot si sa alegi varianta cea mai apropiata de asteptarile tale.
    Nu de politica si sistem ti-e frica ci de tine insuti. Nu sistemul te-a invins ci tu te-ai invins cand ai ales ca el e vinovat de absenta ta.
    Ati ales sa va exprimati si voi, o spuneti mereu. faceti raportari, grafice, analize si planuri strategice la serviciu, lucrati pana nopatea pentru afacerea proprie, estimati fluxuri economice, campanii de publicitate si PR si proiectati scheme tehnice. Va simtiti bine, stiind ca voi sunteti cei mai buni, cei care aleg sa nu voteze. Voi, absentii, va considerati poate superiori. Frustrati si angoasati, preferati sa va erijati din nou realului palpabil in care oamenii normali voteaza, inclusiv pentru voi. Nu mai vreti sa alegeti intre doua rele, imi spuneti, cand de fapt, cel mai probabil, nu ati iesit la vot niciodata. Viata e asa cum e si nu poate fi proiectia idealului vostru de normalitate. Dar acolo, la voi, dupa perdea, in cafenelele din centru, e oare atat de ermetic universul paralel? Puteti trai cu vina de a ne lasa singuri? Nu cred ca atunci mai aveti dreptul de a vorbi despre normalitate in nicio cafenea din Romania! Ramaneti dupa perdele inca cinci ani sau veniti langa mine si alegeti!
    Voi, prietenii mei din majoritatea tacuta, stiti ca nu va poate invinge sistemul. Stiti ca voi insisi sunteti singurii ca va puteti invinge! Iar eu cred ca pe 22 noiembrie 2009 veti decide sa iesim impreuna de dupa perdea, veti decide sa ne exprimam. PENTRU CA AM TACUT PREA MULT CU TOTII…

  32. Intrebati-va de cate ori ati vazut un film in care personajul principal este omul obisnuit, decent si care respecta legile. Nu prea exista pentru ca nimeni nu s-ar uita la un astfel de film. Este la fel in societate. Majoritatea dintre noi avem o viata normala, nu suntem nici doctori sa salvam vieti, nici oameni de stiinta sa inventam tehnologii noi, s.a.m.d. Nu suntem nici personaje negative sau stridente, deci suntem complet neinteresanti. Media nu are cum sa fie invinuita.
    Cred totusi ca media ar putea ajuta la educarea publicului care evident are mari confuzii legate de democratie, drepturile cetateanului, etc. Numai faptul ca l-au votat din nou pe Basescu(sau parlamentul unicameral) e graitor. Poate ar ajuta o emisiune pur educativa in care sa se explice ca la prosti ce rol au toate institutiile in stat, ce inseamna de stanga/de dreapta, cum se face un buget, EU si tot asa. Sa o luam de la 0.
    Atat timp cat in Romania nu se respecta legile, atat timp cat sunt nedreptati la tot pasul, cetateanul prefera sa isi vada de treaba lui pentru ca orice ar face, iar vine un Basescu la putere care isi bate joc de tot.

  33. Cata dreptate aveti Monsieur Mogul!

    Imi place sa cred ca si eu fac parte din Romania tacuta desi sunt tanar, mari sperante pentru schimbarea acestei tari nu am. Educatia in Romania este la pamant, iar valorile care sunt promovate in ziua de azi ma scarbesc peste masura.
    Problema este foarte complexa in Romania, prin promovarea nesimtirii, vulgaritatii si a tupeului populatia este efectiv sufocata de aceste valori si modele false, chiar daca nu se simt tocmai in regula adoptandu-le nu au incotro pentru ca le sunt bagate pe gat cu forta de media. Am auzit multi italieni plangandu-se de faptul ca İtalia trece printr-o perioada de indobitocire a populatiei din cauza faptului ca Berlusconi cel care controleaza o mare parte din media italiana a impus prin aceasta felul lui de a fi, felul lui de a face lucrurile, modul sau de comportament asupra tuturor prin promovarea acelorasi lucruri despre vorbeati dvs. In Romania problema e si mai mare, macar italieni au belsug, au bogatie in tara lor, la noi nu e aceeasi situatie, la noi daca nu se schimba lucrurile vom ramane o tara in curs de dezvoltare pe vecie. Cred sincer ca pana nu schimbam radical clasa politica si mentalitatea oamenilor nu avem nici o sansa la normalitate.

    Tocmai pentru ca sunt pesimist in ceea ce priveste viitorul Romaniei am ales sa tac si sa joc mai departe asa cum pot ca sa imi indeplinesc visele. Eu totusi sunt mai norocos ca altii si am reusit sa fac cateva lucruri in viata tanar fiind si am realizat mult mai mult decat altii la varsta mea (25 ani). Puteti spune despre mine ca nu am coloana vertebrala, ca am relatii cu exact oamenii pe care ii detest, si le rad in fata ca sa imi mearga mie treburile si in gand ii injur. Da, asta fac, recunosc, dar eu am o viata pe care am de gand sa o traiesc asa cum mi-am dorit mereu si copii mei cu siguranta nu vor trai in mizeria asta de tara. Cei care stau pe margini si critica pe toata lumea ca sunt hoti, demagogi etc si care traiesc din salariul lor de 20 milioane pe luna asa vor ramane o viata intreaga, fara nici cea mai mica putere sa schimbe vreodata ceva. Eu in schimb care poate fac niste compromisuri acum, cu speranta ca la un moment dat in viata o sa fiu si eu un mogul alaturi de dvs, o sa am puterea sa pot face ceva sa pot schimba niste lucruri, si chiar si asa sunt convins ca si atunci voi fi criticat si urat de poporul suveran pentru ca sunt mogul, cum sunteti si dvs acum de acesti ‘oameni de rand care din mandrie si bun simt traiesc de la un salariu la altul’ nu pentru ca nu ar fi in stare sa faca ceva cu viata lor. Tipul asta de mentalitate trebuie sa dispara.

    V-as scrie mult mai mult si as intra mult mai adanc in subiect dar din pacate nu m-am nascut cu darul condeiului, ma pricep infinit mai bine sa vorbesc, si nu vreau sa va plictisesc cu stilul meu de a scrie lipsit de expresivitate.

  34. @ reactoru’ : Poate ca avem si noi nevoie de un Obama autohton sau de ce nu de un Ataturk sau poate chiar un Pinochet care desi a fost un dictator a pus economia din Chile pe un fagas bun care continua si azi.

  35. Romania nu este o Romanie tacuta.
    Romania are in conducere acum exact asa cum spuneti nonvalori, needucati, necititi dar cu foarte mult tupeu si dorinta de celebritate si de a avea bani

    De ce spun ca Romania nu este tacuta este pt ca au fost multi cei care au fost la vot si au votat impotriva a tot ce este acum ( presedinte, guvern ) si au fost si multi altii care au votat crezand cu tot sufletul ca fostul si actualul presedinte este bun si merita un al 2-lea mandat, iar cea de-a 3-a categorie de votanti cei care fara sa le pese au votat fie pt cativa banuti sau pt o galeata de gunoi fie pt a-si pastra pozitiile avute in anii anteriori ( prostie , nestiinta si ignoranta ingredientele perfecte pt un viitor oribil)

    Romanii cu idei, mentalitati , cunostinte diferite au votat , prin asta au vorbit . O mica parte au tacut prin a nu se duce la vot , iar cei care s-au dus au spus multe, unii chiar au decis cine sa ne conduca si acest guvern si presedinte e oglinda unei parti din aceasta tara.

    Mai mult decat a dori sa vorbesti prin exprimarea votului momentan nu cred ca e posibil, cei care vorbesc pt noi sunt la televizor, alesi de noi , unii promovati chiar prea mult dar ceruti si placuti totusi din moment ce au fost alesi sa vorbeasca .

    Concluzia mea este ca suntem un popor ce mai are multe de invatat, un popor cu ” ochii larg inchisi ” care am dorit sa vorbim unii in beneficiul nostru altii nu.

  36. Domnule Voiculescu
    Parerea dumneavoastra este extrem de importanta.
    Poate raspundeti la aceaste provocare de peste ocean.

    CIA DESPRE  „AGENTULUI VOLODEA”

Despre Tismaneanu mi-a atras atentia DRAGOS MUNTEANU. Afost cel cel mai apropiat prieten si confident. Am lucrat impreuna la un fel de plan Marshal japonez pentru Romania. Profitand de relatiile sotiei, mele (membra a unei influente familii) am pus la cale un urias plan de investitii. Pe langa aspectul economic a existat un puternic aspect politic. Creiarea unor statii de TV particulare si a unei cinematografii sponsorate de Sony, ar fi spart controlul complect al regimului Iliescu asupra mediei. Pentruca mafia comunista se ascundea dupa sloganul „nu ne vindem tara” trebue actionat cu finete si confiidentialitate. Dragos care era atunci Ambasador la ONU mi-a intins un numar de telefon la care sa sun, cand ajung la Bucuresti. Am ajuns cu sotia mea Kiyoko intr-un oras inca traumatizat de venirea minerilor. La telefonul care trebuia sa aranjeze vizita nu a raspuns nimeni. In disperare de cauza am luat legatura cu fostul meu sef de la TV, Neagu Udroiu.(seful
Agerpres)  Acesta a luat legatura cu Bujor Sion asitentul preseditelui.Peste jumate de ora am trecut salutat de soldati de portile Cotrocenilor, nimerind in biroul lui Ion Iliescu. Am prezentat in linii mari proiectul care putea duce prosperitate Romaniei. Au participat un numar de ministrii carora nu le retin numele. Ni sa pus o masina la dispozitie. A fost convocat primarul Capitalei Ciurel care urma sa asigure bunul mers al scurtei vizite. Termiand vizitarea Muzeului Satului am observat din masina in fata casei mele o mare agitatie. Mai de aproape am vazut un grup de persoane in camasa alba, la cravata, avand manecile suflecate. Absolut surprinzator toti aveau topoare in mana. Am reusit sa contactam o vecina care plangand isterizata a anuntat ca  „tovarasii au part cu toporul tot ce era de lemn in casa”. Dupa o vizita scurta la Ambasada Japoneza am plecat spre ambasada USA. Am cerut sa vorbesc imediat cu „ofiterul politic”. Reprezentantul
C.I.A.la Bucuresti ne-a anuntatat ca ambasada este „bug „.adica plina de microfoane. Pe o zi plouasa ne-am deplasat prin noroi intr-un colt de gradina unde se parea ca nu suntem ascultati.
Am luat jeep-ul ambasadei si ne-am deplasat la Sectia 1 de Politie. Spionul nostru avand mustata si o figura specifica de activist de partid, vorbind romaneste cu accent ardelenesc s-a,adresat hotarat ofiterilor care motaiau pe la  birouri. Tovarasi ce sa intamplat pe Alexandrina 27 ,am auzit ca a avut loc o spargere ? Raspunsul a venit promt „Ni s-a spus sa inchdem ochii.”. Ma opressc aici. Ajuns la New York la sediul de 16 etaje (imaginati cati securisti sunt aici) al diplomatiei romanesti. Relatand intamplarea lui Dragos Munteanu ( ambasador la ONU) acesta mi-a spus ” Nu cred ca este mana lui Iliescu de si orice este posibil. Probabil si-a bagat nasul TISMANEANU” La sfarsitul conversatiei a scos din sertar copia unui document declasificat al CIA In care se spune ” un anume agent pe nume Volodea este infiltrat in randurile emigratiei, actionand printre intelctuali si artisti.” Desi au trecut multi ani ma intreb si astazi daca acest Volodea nu este
chiar Vladimir Tismaneanu? Dumneavoastra ce parere aveti?

PS. Documentul cu pricina va fi postat pe blogul meu saptamana viitoare. Deschideti http://devanewyork.blogspot.com/

  37. Domnule Voiculescu.
    Am ajuns la New York chiar din ancheta securitatii. Inainte de acest moment am facut film la televiziune. Am batut tara in lung si in lat. Sunt un admirator al taranului nu si a mentalitatii lui. Aceasta mentalitate este inradacinata in majoritatea populatiei care este conservatoare si nu va vota pentru schimbare.
    Sunt convins ca Ceausescu ar ajunge presedinte azi prin alegeri libere. Nu stiu daca am dreptate. Dar in cazul ca punctul meu de vedere este viabil care este dupa parerea dumneastra solutia ?

  38. Noroc de interviul recent din Jurnalul National. In sfarsit am inteles cine sunt aceia care formeaza majoritatea tacuta.

    Simtiti, destepti, culti, capabili, dar dezamagiti. Adica simt ca trebuie doar sa aiba un confort si o implicare minime, pentru ca mai mult nu se poate decat daca esti vedeta sau politician(deci tot vedeta).

    Pai ia sa vedem. Antena 1 e destul de plina de material care ii face mai tacuti. Ei ajung si pe-acolo cu telecomanda si vad tot felul de materiale cu continut pentru ceilalti, netacutii si galagiosii. Si orice idee ar fi avut, le vine sa taca.

    Antena 1 e totusi doar un mic exemplu. Sunt multe altele. Ar fi doar proverbiala floare cu care nu se face primavara.

    Cand ies pe strada, oamenii respectivi stiu ca nu au nici o sansa in fata unui scandalagiu manelist, drogat, politist corupt, posesor de gip(in trafic) sau alte asemenea. Astfel incat merg aproape ascunzandu-se de toti ceilalti oameni. Nu simt ca ei sunt „normalul” in aceasta tara, ci persoana cealalta, de care se ascund ca sa nu aiba probleme.
    De aici si impresia romaneasca destul de veche, conform careia daca nu faci scandal monstru nu esti nici macar bagat in seama, daramite sa iti fie facuta dreptate.
    Solutia? Poate o fi si alta in afara unei politii mai atente, dar care in acelasi timp recunoaste un nevinovat si nu-l streseaza?

    A, ca sa nu mai pomenesc faptul ca oamenii se considera pe ei si pe toti ceilalti, vinovati care trebuie sa-si demonstreze nevinovatia si nu invers cum e in lege – nevinovati despre care e posibil sa se demonstreze ca sunt vinovati de ceva.

  39. totusi cata audienta ar putea avea un post de radio Romania tacuta?, dar un program tv?, ar putea el supravietui economic, pt a fi util formarii corecte a poporului roman?, ma intreb cate familii sunt care ar bloca accesul prin programare al tv.-ului pt ca copii lor sa nu mai receptioneze tiganiada in floare, poate cu putin sprijin de la dascalii pruncilor lor, la orele de dirigentie, deci o colaborare si cu scoala, mai ales daca ar prezenta emisiuni cu medaliati romani in varii domenii,cu copii capabili, cum sunt cei deja sprijiniti de fundatia dlui Voiculescu, s-ar putea infatisa si partea serioasa a universului uman din tara, pt, ca ea totusi exista, si emisiuni si teme se vor gasi, inclusiv evolutia spirituala cumplit neglijata. Ar putea el fi sponsorizat., dar cine ar dori?, poate impreuna si cu o contributie nu neaparat a celor bogati, full, ci a celor ce pot si considera ca vor s-o faca, poate e de inceput, dar cei care au fost la randul lor ajutati, stiu ca vor contribui, din bun simt interior.CERT e ca el treui sa fie, eu nu ma mai uit la tv, la, ce? Nu ca nu as dori sa ascult discutii refinate pe teme onest, interesante, educatie dincolo de scoala, largirea spectrului cultural, dar, mi-e groaza sa ma mai uit la tv.As sta sa ascult oameni refinati, cu experiente ce eu nu mi le-am permis,din voiaje unde nu voi putea merge niciodata. Ani de zile am privit tv din Italia pt. ca aici ba picasera cei de dreapta la alegeri si acolo erau pe val,si apoi am privit emisiunile lor matineurile lor, cele de educatie alimentara,chiar ale marii si agriculturii. Am avut doar de castigat,era, n-o sa uit o emisiune realizata pe RAI3 cu un Quitz si info pe teme medicale si care prezenta ultimele descoperiri ale medicinii din lume si la un moment dat eu stiam alternativele de ultima ora la ceea ce oferea medicina interna (din R.)si le spuneam asta medicilor nostri care nu erau actualizati, in timp decalajul era cam de 3 ani.. Se poate daca se vrea, daca nu va fi dl.Voiculescu , va fi totusi cineva, trebuie sa se termine cu tiganiada dusa la extrem, parca au inebunit.Si cred ca ar fi destui profesori si oameni de arta pensionati, ce sunt activi mental inca, care mai pot fi utilizati, intervievati si care pot trece de specificul comunist, pt ca cultura, autenticele valori, nu pot fi contaminate. Avem inventatori,cercetatori, eu de copil vazusem un specialist in agricultura care crease un soi de par care rodea de 5 ori pe an!,azi nimeni nu stie nimic de aceasta?Eu as dori sa stiu chiar daca nu sunt agricultor,Nu ar iesi si idei de afaceri pt a relansa tara si economic, se impletesc realizarile intotdeauna!Voi ura succes cuiva, dar nu stiu cui, SUCCES!

  40. Nu ! Timisoara nu se odihneste ! Timisoara lucreaza! Si nu numai Timisoara ci toata Tara! Romania Tacuta ar vorbi daca nu ar fi ignorata de toata presa si toate televiziunile. O ignora de frica ! Frica de monarhie.Motive nu sunt, dar le e frica! Frica de adevarata istorie a Romaniei. Frica sa nu ajunga scoala cea mai importanta in educarea poporului. Frica sa nu primeasca un buget corespunzator importantei pe care o are! Frica sa nu dati o putere prea mare taranului roman! Frica sa nu fie multi tineri destepti in tara! S.a.m.d. Dar de ce va e frica, nu veti scapa ! Asa cum a proorocit chiar marinarul securist. Nici el nu va scapa! Sunt convins ca stiti ce se petrece in tara, dar va e frica sa recunoasteti! Nimic fara Dumnezeu! In plus: COROANA DE OTEL

    CAT DE GREA TI-AR FI POVARA
    SA-TI IUBESTI DIN SUFLET TARA!

    Dece lipseste pe stema Romaniei Coroana de Otel- Coroana Independentei?
    „Cum se stie, stema adoptata in 1948, amendata nesemnificativ in 1952 si in 1965, era de fapt o emblema conceputa pe sistemul recomandat de Moscova.Cum era firesc, imediat dupa indepartarea (?) regimului comunist s-au facut promisiuni pentru o noua stema a tarii. Acestea au fost formulate initial de catre membrii Comisiei de heraldica. Deoarece proiectele inaintate autoritatilor ramaneau fara raspuns, Directia Generala Arhivelor Statului, a organizat o intalnire cu specialisti si istorici in vederea discutarii proiectelor.Ulterior, in vederea elaborarii stemei s-a constituit o comisie parlamentara, care a solicitat concursul Comisiei de heraldica, genealogie si sigilografie, singurul organism de specialitate existent in tara. Comisia parlamentara, analizand din toate propunerile formulate, a retinut pentru a fi prezentata celor doua camere legislative (nota mea:la acea vreme cele doua camere erau conduse de doi comunisti notorii, Alexandru Barladeanu si Dan Martian) varianta Mariei Dogaru, renuntand insa la coroana de otel, care trebuia sa timbreze acvila.Cele doua camere reunite au adoptat la 10 septembrie 1992 acest proiect menit a defini codificat Romania ca un „stat national, suveran, independent, unitar si indivizibil” (nota mea:dar fara istorie!,fara identitate!, fara Dumnezeu!!!?)
    Fata de compozitia oficiala a tarii din 1921, actuala stema se deosebeste de aceasta prin faptul ca lipsesc elementele specifice Casei de Hohenzollern, respectiv coroana, scutul scartelat cuprinzand argint si negru, deviza NIHIL SINE DEO si colanul ordinului Carol I” (din „Din Heraldica Romaniei” de Maria Dogaru-doctor in stiinte istorice. Ed.JIF-1994)

    Coroana de Otel NU ! este „element specific” Casei de Hohenzollern !
    „Membrii guvernului propusesera ca aceasta coroana sa fie o fastuasa piesa de metal pretios; imediat insa regele a respins cu hotarare aceasta idee, afirmand ca niste insemne regale scumpe nu corespund traditiilor tarii si sunt potrivite numai acolo unde ar avea valoare istorica, evident, ca giuvaere mostenite din veacuri trecute, si si-a impus dorinta ca pentru el sa se confectioneze o coroana de otel dintr-unul dintre tunurile capturate la Plevna, iar pentru regina sa se comande la un bijutier bucurestean o coroana smpla din aur”(din „Din Heraldica Romaniei” de Maria Dogaru-doctor in stiine istorice. Ed.JIF-1994)

    Presedintele Senatului Dimitrie Ghica :

    “Astazi Romania se incoroneaza pe sine insusi, punand Coroana Regala pe capetele Majestatilor Voastre”

    Regele Carol I :

    „….De aceea accept cu mandrie aceasta coroana-ea este faurita din materialul unui tun, care este stropit cu sangele eroilor nostri si sfintit de catre biserica; Ea va fi un martor de pret al unor timpuri grele si glorioase pe care le-am strabatut in comun, ea le va aminti generatiilor viitoare de eroismul strabunilor lor si de unitatea care a domnit intre principe si popor”(din „Regele Cariol I al Romaniei de Paul Lindenberg. Ed. Humanitas 2003,2006)

    Regele Ferdinand:

    „Punand pe capul meu,intr-aceasta straveche cetate a Daciei romane, Coroana de Otel de la Plevna, pe care noi si glorioasele lupte au facut-o pe veci Coroana Romaniei Mari, ma inchin cu evlavie memoriei celor care, in toate vremurile si de pretutindeni, prin credinta lor, prin munca si prin jertfa lor, au, asigurat Unitatea nationala, si salut cu dragoste pe cei care au promulgat-o intr-un glas si o simtire, de la Tisa pana la Nistru si pana la Mare .” (din „Coroana Romaniei” de Principesa Margareta a Romaniei si Principele Radu al Romaniei.Ed.CCurtea Veche 2008 pag.55)
    (Dupa primul Razboi Mondial , Brasovul a avut ca stema “Coroana de Otel” pe fond albastru.)

    In ce priveste deviza “NIHIL SINE DEO”- Nimic fara Dumnezeu-, oare de ce trebuia indepartata? Iata unde am ajuns ! Avem intr-adevar o conducere fara nici-un Dumnezeu ! Pentru ca insemnele heraldice sa fie repuse la locul lor pe stema Romaniei (asa cum dealtfel au facut toate tarile foste comuniste) nu este necesar sa se modifice(revizui) Constitutia !
    Este nevoie doar de vointa din partea tuturor politicienilor din parlament !
    De fapt, nu inteleg ce vor politicienii nostril ! Vor ca poporul roman sa nu cunoasca adevarata istorie a Romaniei? Romanii vor cunoaste oricum adevarata istorie. Mai devreme sau mai tarziu !

    Dumnezeu sa ne ajute ! Stelian R.

Comentariile sunt închise.