Corbalb mă ceartă: „Ce are domnule Marele Beligan…Marele…care o fi el,cu teatrul de stat??? Teatrul de stat sa-l invite platindu-l cu bani grei pentru prestatie…pentru ca Marele isi va gasi loc pe orice scena si va fi platit pentru asta…Nu-l va invita teatrul de stat, o sa il invite teatrul privat…Teatrul de stat are surse limitate…actorii tineri trebuie platiti pana ajung si ei Marele…daca sursele sunt limitate de unde?? Lasati domnilor piata sa plateasca, caci ea o va face cu varf si indesat.”

Care teatru privat, Corbalb? Câte teatre private românesti stii tu? Unde Dumnezeu e „piata liberă” pe care ar trebui să evolueze Marele? Pui la socoteală emisiunile de bingo? Concursurile de miss? Teleshopingul?

Update
– Uite Corbalb răspunsul doamnei Lucia Verona, care, în calitate de om de cultură, cunoaste situatia mai bine decât noi:

Nu există o “piaţă liberă”. Există teatre de stat, evident subfinanţate (Teatrele Naţionale sunt administrate de Ministerul Culturii, celelalte de primării). Mai există:
1. cîteva mici teatre private, dependente de sponsori şi, eventual, de subvenţii de la buget.
2. Şuşanele cu piese de succes, cu cîte o vedetă în rolul principal, să atragă publicul.
3. Actori/regizori entuziaşti, care pun, cu finanţare de la ARCUB şi cu (uneori) sprijinul unor teatre de stat (sală, lumini, personal de scenă) spectacole necomerciale, “proiecte” la care nici nu se aşteaptă să vină altcineva decît prietenii lor.
Unde vedeţi aici “piaţă liberă”?
Avem mult prea puţine teatre. În Bucureşti, dacă adunăm teatrele de stat cu cele de la punctele 1,2,3 nu trecem de 20. La Paris există peste 400.
Am, împreună cu cîţiva colegi dramaturgi, doua proiecte de teatre. Vor rămîne, probabil, la faza de concept, de vis.
Cît despre maestrul Beligan, locul lui este, fără îndoială, pe scena Naţionalului. Statul este obligat să susţină marile valori ale culturii şi artei. Actul normativ prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul este, în cazul oamenilor de artă, (dar şi al oamenilor de ştiinţă) o aberaţie.

23 COMENTARII

  1. Corect. Daca noi nu ne aparam valorile, atunci cine?!?
    Pararea este ca unii gen Corbalb vor sa il vada totusi pe Beligan la telebingo si altele asemenea. E singura posibilitate pentru ei. La teatru nu pot merge pentru ca nu stiu unde e si nu gasesc utilitatea acelei cladiri. Probabil se gandesc ca mai bine ar face acolo un mall sau un Careffour ca sa mearga sa isi faca ei plinul.

  2. Nu există o „piaţă liberă”. Există teatre de stat, evident subfinanţate (Teatrele Naţionale sunt administrate de Ministerul Culturii, celelalte de primării). Mai există:
    1. cîteva mici teatre private, dependente de sponsori şi, eventual, de subvenţii de la buget.
    2. Şuşanele cu piese de succes, cu cîte o vedetă în rolul principal, să atragă publicul.
    3. Actori/regizori entuziaşti, care pun, cu finanţare de la ARCUB şi cu (uneori) sprijinul unor teatre de stat (sală, lumini, personal de scenă) spectacole necomerciale, „proiecte” la care nici nu se aşteaptă să vină altcineva decît prietenii lor.
    Unde vedeţi aici „piaţă liberă”?
    Avem mult prea puţine teatre. În Bucureşti, dacă adunăm teatrele de stat cu cele de la punctele 1,2,3 nu trecem de 20. La Paris există peste 400.
    Am, împreună cu cîţiva colegi dramaturgi, doua proiecte de teatre. Vor rămîne, probabil, la faza de concept, de vis.
    Cît despre maestrul Beligan, locul lui este, fără îndoială, pe scena Naţionalului. Statul este obligat să susţină marile valori ale culturii şi artei. Actul normativ prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul este, în cazul oamenilor de artă, (dar şi al oamenilor de ştiinţă) o aberaţie.

  3. @D-le Voiculescu, ma bucur ca s-a luat asemenea initiativa, as fi incantat sa cred ca v-ati sesizat catusi de putin, la comentariul meu din 13 Martie.

    @Martie 13th, 2010 at 9:39 am

    Paine, Teatru si Circ !

    Din pacate, de vreo 20 de ani incoace, asistam si traim un teatru jalnic oferit gratuit sau… pe banii nostri de catre clasa politica, cum nu s-a mai vazut in Romania asta, niciodata ! Nici cand am fost sub ocupatia Imperiului Otoman, nu am fost atat de subjugati, biruiti, jefuiti si umiliti ca acum cand ne aflam sub ocupatia Ocidentalilor (cu bunavointa clasei politice) …adica, va mai amintiti… “agenturili straine” ! Eu cred ca Uniunea Europeana, este un mare TEATRU, peste care intr-un viitor apropiat se va lasa cortina. In niciun caz “cortina de fier” Doamne fereste, ci una care sa ne protejeze de jaful creat prin “marea privatizare” si piatza de desfacere in care am fost transformati, consumand toate gunoaiele si chimicalele lor. Ne mai ramane sa importam urzici ! Din ce sa mai facem economie… cu taxe, impozite si amenzi ? Macar Industria Alimentara, s-o putem recupera si tot ar fi ceva. …dar, cum actorii nostri politici joaca slab…
    *******************************************************************************************
    In ceea ce priveste Teatrul si ACTORII nostri dragi si respectabili, jos palaria si un maximum respect ! Pe ei ii mai avem sa ne mai bucure si sa ne descreteasca fruntile, ca suntem destul de amarati si tristi ! Din pacate sufera si ei, sunt destul de umiliti de catre clasa politica, doar stim prin cate au trecut in ultima vreme, cu salarii si pensii cumulate. Primul “Academician” al tarii, nici n-a stiut sa pronunte numele Marelui Victor Rebengiuc, dupa care nici macar scuze nu si-a cerut ! Sa nu fac vreo nedreptate, din respect, nu dau nume. Din fericire, inca mai avem foarte multi buni actori, dar si cei trecuti in nefiinta, au fost si vor ramane mereu in viata, printre noi, “EROI OFICIALI” !

    *******************************************************************************************
    @Corbalb
    Daca un director de la Posta Romana poate lua un salariu de 30.000 Ron (pt. cei ramasi in urma: 300.000.000 vechi) …nu mai discut de Loterie, Agentii guvernamentale sau de stat (la propriu si la figurat), politicieni, asfaltangii deveniti regi, (iar noi soferii… sclavi cu taxe si impozite platite), atunci te intreb Corbalb, de ce Marele Rebengiuc dupa cum spuneam, sau Marele Beligan si altii ca ei, nu merita ?! …tot ai Statului roman sunt si ei, nu ? In ce priveste Calitatea si talentul, cu cine vrei sa mergem mai departe ?… Cu Oana zavoranu, Bianca lu’ Bote, Sexi Braileanca, Moni cacolumbeanu si toti manelistii promovati de OTV si mai toate televiziunile din Romania ?

  4. totul a fost stirnit de interzicerea cumul pensie salariu de stat (pentru un nou mandat), iar din topicul anterior si declaratiile lui Boc se pare ca se va anula aceasta interdictie. inclusiv in motivatia Curtii Constitutionale sa precizat ca o astfel de masura nu poate fi luata decit pt o perioada limitata „de criza”. La topicul anterior am mai adaugat, dar se pare ca deja a fost parasit.

  5. „Actul normativ prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul este, în cazul oamenilor de artă, (dar şi al oamenilor de ştiinţă) o aberaţie.”

    Asa o fi in unele cazuri.Dar ca principiu este corect.

  6. @acuvio: am mai mentionat. Personal, eu nu mai cred de ceva timp ca mogulul mai vede ceva din ce mentionam/comentam noi aici. Cred ca sunt cativa (daca nu doar 1) editori care ii fac treaba (probabil putin mai buni decat cei care comenteaza pe site-urile ziarelor). El doar scrie unele articole (nu cred ca pe toate), iar ei le posteaza pe blog. Dar..cine sunt eu sa imi dau cu parerea?!?….

  7. Domnule Voiculescu, afirmatia : „Statul este obligat sa sustina marile valori ale culturii si artei” venita din spectrul „conservator” este mai mult decit nepotrivita. Ideologia de dreapta, cu atit mai mult cea conservatoare, se opune monopolului statului in institutiile culturale. De fapt, este condamnabila acapararea culturii de catre stat in detrimentul societatii civile. Practic dupa abolirea statului totalitar comunist, ar fi trebuit ca in tranzitia spre o societate capitalista, bunurile materiale ale ministerului culturii sa fie repartizate autoritatilor locale sau privatizate. Astfel, oamenii de teatru ar fi putut sa se asocieze in companii private avind prioritate la achizitionarea sau managementul salilor de spectacol. Cele 400 de teatre din Paris nu sint de stat, ci particulare. Cultura trebuie sa urmeze cerintele pietii libere nu ” subventia” penibila a statului.

  8. Este o teza mai veche asta cu interventia statului in diferite domenii. Neoliberalii scolii de la Chicago s-au pronuntat clar impotriva interventie statului in economie fapt ce a condus la marea criza economica pe care o traversam si noi. Din punctul meu de vedere este necesar ca statul sa intervina atunci cand lucrurile scapa de sub control si sa subventioneze atunci cand anumite domenii risca falimentul. In ceea ce priveste actorii este necesar ca statul sa intervina. Teatrul romanesc este cartea noastra de vizita pe care o facem cunoscuta strainilor. Amintiti-va ca Titus Andronicus a jucat pe toate scenele lumii inclusiv in Japonia. Din pacate tot acest scandal cu impozitarea pensiilor si obligativitatea impozitari contractelor de drepturi de autor actorii romani sunt in mizerie si insasi profesia de actor este pusa sub semnul intrebari. De ce ar alege un tanar sa se faca actor? Ca sa-i rada in nas Adi Minune?
    Salutara este initiativa dumneavoastra privind Gala Teatrului Tanar. Iata ca pana la interventia statului pentru salvarea culturii romanesti cuiva ii pasa. Sunt convins ca profesorului si omului de cultura Dan Voiculescu ii pasa de viitorul cultural si educational al acestei tari. Doamne ajuta!

  9. stiind care a fost ideea comentariului meu am crezut pentru o clipa (vazand reactiile) ca propabil, in intregul sau, comentariul acela a avut o forma gresita care nu si-a atins scopul. l-am recitit si vad ca nu este vorba despre asa ceva…ca drept la replica:) revin:- cine vrea sa afle poate afla- in niciun caz nu am exprimat ideea ca Beligan…ori alt Marele nu merita sa fie platit, chiar consider ca in comparatie cu cat castiga anumiti „artisti” la care ma trimiteti personal, castiga foarte putin, dar oricum merita pentru prestatiile sale o pensie si un salariu. Fondul problemei este altul: intr-un stat cu probleme ca ale Romaniei este normal sa incurajezi prin sustinerea cu bani publici debutul, ci nu consacrarea…Este normal sa sustii educatia culturala astfel incat un Beligan sa rupa casele prin prezenta sa fie pe scena unui teatru de stat, ori privat. Este normal sa se sustina si sa se incurajeze initiativele private in acest domeniu (astfel incat sa fie si acele teatre private), este normal sa se depaseasca atitudinea inertiala a modului in care se promoveaza ori se autopromoveaza vedeta culta, dar modesta, maestrii artei neimpresariati…si mai este NORMAL ca si acest stat sa se comporte ca un angajator care isi asuma continuitatea in domeniu… asumandu-si prin contracte plata exceptiilor dintr-un domeniu ( ex. chirurg de exceptie care va fi platit si dupa pensionare, profesor universitar, cercetator, actor, etc.), dar doar atat cat PIATA o cere. Cine vede in comentariul meu o condamnare sau o ignoranta, el insusi demonstreaza ignoranta! E regretabil si dezamagitor pentru mine ca domnul Voiculescu considera acest gen de initiativa legislativa solutia problemei, personal consider ca nu este deloc o solutie…

  10. @DV: Ma bucur ca, atunci cand gresesc, sunt corectat atat de prompt. Sunt curios totusi de parerea dumneavoastra privind celelalte comentarii ale mele/intrebari pe care vi le-am adresat.

  11. Trebuie sa fim constienti ca pentru a avea un teatru de valoare este nevoie si de o investitie sentimentala. Dumneavoastra iubiti teatrul, domnule Dan Voiculescu. Sunteti un fin cunoscator al artei si al tuturor scenelor pe care ea le implica. Fireste ca va promovati tineretul, pentru ca, inainte de toate, teatrul romanesc nu mai are energie, nu mai are vlaga. Romanii iubesc teatrul, indiferent de ceea ce presupune el si, intr-o tara in care totul merge din rau in mai rau, actorii talentati sunt vitali!

  12. Duc discutia intr-un subiect putin mai familiar: Gala Teatrului Tanar. Domnule Dan Voiculescu, acest subiect este de o importanta majora in ceea ce priveste viitorul teatrului romanesc. Fara lipsa de modestie pot sa afirm ca este primul pas catre o recunoastere internationala. Actorii romani merita sa fie cunoscuti in strainatate. Ne-am saturat sa fim invizibili. Marile scene ale lumii pot fi cucerite…

  13. Domnul Dan Voiculescu a facut un pas important pentru salvarea teatrului romanesc. Eu sunt din Londra si pot afirma ca aici teatrul este un subiect vesnic la moda. Cand am plecat din Romania, in urma cu cinci ani, tara noastra era atat de slaba la capitolul actorie, incat toate salile frecventate de mine ramaneau goale. Nu aveam actori, domnule, ce sa mai! Partea proasta este ca nici acum nu s-au schimbat lucrurile prea mult. D-asta sunt interesat de proiectul numit Gala Teatrului Tanar, pentru ca este o portita, o rampa de lansare si este mai mult decat binevenita!!!

  14. Nu stiu despre ce vorbiti voi aici, dar eu stiu ca Fundatia Dan Voiculescu mi-a ajutat sora sa-si urmeze visurile. In momentul de fata merg saptamanal la teatru si vad inaintea ochilor cum prin aceasta fundatie tinerii actori reusesc sa-si gaseasca drumul catre profesia mult-dorita. Nu este usor sa fii actor, d-asta este nevoie de o atentie deosebita si de profesionisti care sa judece. Domnul Dan Voiculescu are in spate o echipa specialista, adevarati cunoscatori ai artei, ai teatrului, al caror cuvant cantareste foarte mult in ceea ce inseamna viitorul romanesc cultural – apropiat. Sunt multumit ca revenim la nivel ridicat si sunt si mai multumit cand inteleg ca nu suntem singuri. Apropo, si eu sunt student la teatru.

  15. Oameni buni, teatrul romanesc este lasat in paragina. Este lamentabil ce se intampla in Romania lui 2010. A fost nevoie de interventia lui Dan Voiculescu pentru a se mai pastra niste resurse. In conditiile de fata fara aceasta interventie, sansele ca actorii sa supravietuiasca in aceasta tara ar fi fost minime. Acum exista un procentaj mai mare de reusita. Statul nu se implica pentru ca arta nu mai este la moda. Astazi sunt sponzorizate de catre stat – casele de discuri ale unor cantareti de doua parale – manelisti si ratati. Este anormal si evident, sunt lucruri de condamnat. Imnul Romaniei nu este o manea tocmai datorita unor oameni cu simtul responsabilitatii – precum Dan Voiculescu. Grupul select al celor care iubesc arta se continua cu Ovidiu Lipan Tandarica, Cristi Minculescu, Sebastian Papaiani – oameni cu renume din toate domeniile culturale romanesti.

  16. Bun, in primul rand vreau sa felicit autorul acestui blog pentru ca poate sa poarte o discutie pe tema artei. Sunt multe persoane din inalta societate care habar n-au in ce dezastru se afla teatrul romanesc. Daca pana nu demult aveam mari actori care, din cauza sistemului, mureau saraci, astazi nu mai avem mari actori.Astazi suntem in pom cu tot ceea ce inseamna actorie. Talente sunt, dar pana la Dan Voiculescu si fundatia care-i poarta numele nu au fost deloc promovate. Gala Teatrului Tanar vine ca un medicament pentru teatrul romanesc si studentii la actorie si ca un pansament pentru actorii deja consacrati.

  17. Teatrul romanesc trebuie schimbat de la radacini, pentru ca s-au inmultit atat de tare buruienile incat nu mai poti deosebi care, ce, cum este.. Teatrul pe care Romania il propune acum este demn de un alt titlu : Circ! Domnule, eu va pot confirma, sunt oameni pe strada care ar putea juca mai bine piese grele de Miller, decat cocalarii care se invart prin facultati. Actoria inseamna finete. Eu d-asta am urmarit in mod deosebit Fundatia Dan Voiculescu. M-a interesat sa vad cum se fac trierile, pe ce criterii se merge, ce probleme se rezolva si care sunt oamenii care lucreaza acolo, pentru ca, sincer vorbind, universitatile nu mai sunt o solutie pentru depistarea talentelor. Astept cu nerabdare Gala Teatrului Tanar.

  18. @ Nasii :: Domnule sau doamna, scoala de la Chicago sau neoliberalismul care, a fost obiectul cartii autoarei Naomi Klein, „the shock doctrine” carte stindard pentru „stinga romaneasca” ( domnul Nastase plimbind-o pe la televiziuni) nu reprezinta faptic adevarul istoric. Cazurile pe care se bazeaza respectiv Chile, Thailanda, Indonezia si sud Corea sau tarile est Europene nu corespund faptic si istoric argumentelor din carte, din contra contrazic afirmatiile doamnei autoare. Va stau la dispozitie cu demonstratie. Neoliberalismul practicat de FMI si BM prin acordarea de imprumuturi cu ” strings attached” au un complex de practici fiscale si monetare folosind modele teoretice de evaluare a economiilor tarilor in cauza. Politica administratiei Bush ca o continuare a politicii Reagan de deregularizare a pietei financiar bancare a contribuit la amplificarea actualei crize dar, nu a constituit factorul declansator. Actuala criza isi are originea in politica monetara a Federal Reserve, care este o organizatie cu monopol monetar( masina de tiparit dolari)”independenta” actionind centralizat, planificat mai rau decit biroul politic al CCCP al URSS. Inundarea pietei financiare cu credit si FIAT money, amplificata de sistemul fractionar, piramidal, bancar american coloborat cu „noile” instrumente financiare rezultate din „securizarea” inprumuturilor de pe piata locuintelor , precum si sistemul de asigurare a acestor actiuni in sistemul Swap( de catre marile banci americane) au dus la cresterea irationala a preturilor caselor.S-a creeat, astfel, un „balon” care cind s-a spart si, preturile s-au prabusit, sa se piarda o valoare de circa 60 de trilioane. Deci, interventia FR in piata monetara, interventia Congresului american( care a creeat banci speciale de acordare irationala de credit si care, incepind cu administratia Carter si Regan au fortat piata imobiliara). Deasemeni de abolirea legislatiei de control al bancilor din 1922 si favorizarea „subprime market” prin „suspendarea” criteriilor de acordare de imprumuturi au fost cauzele principale de declansare a crizei. Criza aceasta s-a datorat interventiei statului american pe piata imobiliara ( Federal Reserve, Congresul american, administratia Bush) si nici decum capitalismului casic liberal al pietei libere, laissez faire. Din contra, interventia in mecanismele de preturi a pietei libere a dus la actuala criza. Intr-o societate capitalista moderna, proprietatea privata si dinamica preturilor pe piata libera asigura RATIONALITATEA economica a alocarii resurselor. Orice interventie a statului menita sa influenteze preturile pe piata libera se soldeaza cu dezastre economice. Aroganta si stupiditatea parlamentarilor is a birocratilor care , inca cred, ca pot influenta „politic” legile economice a dus , acum ca si in trecut, la dezastrul crizei economice globale. Desi domnul Bernake este un distins economist recunoscut academic, ca si predecesorul lui dl. Greenspan , ambii se fac vinovati de impingerea economiei americane in cea mai grava criza de la marea depresie din anii 30.
    Sper ca mica mea demonstratie v-a convins ca ,acum ca si altadata, capitalismul este binemerci, si nunai ignoranta si aroganta politicienilor si birocratilor americani se fac vinovati de criza actuala, prin totala lor desconsiderare a inflexibitatii legilor economice !!
    Sorin Muncaciu,

Comentariile sunt închise.