I-am scris lui Emil Boc pe tema impozitării suplimentare a marilor averi. I-am recomandat să treacă la fapte. Vedeti mai jos:

Domnului Emil Boc,
Primul Ministru al României

Domnule Prim Ministru,

Susţin fără rezerve iniţiativa Guvernului de a introduce un impozit suplimentar pentru marile averi.

Consider că este natural şi necesar ca persoanele care şi-au obţinut prosperitatea prin muncă, talent sau noroc în perioada de creştere economică, să contribuie suplimentar la efortul naţional de depăşire a crizei.

Dincolo de meritele individuale, marile averi ale României s-au construit în interiorul şi cu resursele economice şi umane ale societăţii româneşti. În consecinţă, într-un moment de acută recesiune economică, proprietarii acestor averi au responsabilitatea de a întoarce ajutorul primit.

Trebuie depăşit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat transparent, obiectiv şi rapid. Vă recomand următorul calendar:

1. Până la 1 august 2010, stabiliţi clar criteriile în funcţie de care vor fi selectate averile asupra cărora se va introduce un impozit suplimentar.
2. În perioada 1-10 august 2010, întâlniţi-vă cu reprezentanţii marilor contribuabili privaţi. Prezentaţi-le deschis măsura şi solicitaţi-le să o accepte şi să o sprijine. Cei de bună credinţă vă vor susţine, ceilalţi trebuie atent monitorizaţi şi obligaţi să-şi achite datoria faţă de societatea românească.
3. De la 1 septembrie 2010, introduceţi impozitul suplimentar pentru marile averi prin Ordonanţă de urgenţă – un demers excepţional necesită soluţii excepţionale.

Domnule Prim Ministru,

Nu mai avem timp. Renunţaţi la operaţiuni de cosmetizare menite să protejeze camarila de partid. Renunţaţi la campanii îndreptate împotriva categoriilor sociale vulnerabile – pensionari şi salariaţi. Renunţaţi la demersul absurd de a lua de la cei care n-au. Căutaţi-vă resursele acolo unde acestea există din abundenţă.

Impozitaţi rapid, inteligent şi imparţial marile averi.

Cu sinceritate,
Dan Voiculescu

7 COMENTARII

  1. Si cum ne dam seama care sunt cei cu averi mari ? Care este pragul minim ? Si ce se ia in consideratie: conturile bancare sau toate activele mobiliare sau imobiliare ?

  2. @DV: totusi, de ce prim ministrul, fie el si Boc, ar trebui sa ii roage pe marii contribuali sa accepte masurile de impozitare a averilor? Ar fi o masura aplicata in vreme de criza (aplicata si in alte tari), iar marii contribuali sunt si ei cetateni ai Romaniei ca si pensionarii muritori de foame si salariatii carora tocmai le-a fost micsorat salariul cu 25%.

    Stiu ca exista riscul sa isi transfere toate afacerile si toti banii si bunurile in strainatate (cazul Niculae si InterAgro de ieri), dar asta e unul. Se poate preveni prin alte masuri luate cu cap. Si nu ma refer la cele de stopare a transferurilor.

  3. Cine nu are temeinice cunostinte macroeconomice si nici „sfatuitori” capabili de a gestiona vietile a 22 milioane de cetateni cu specificul individual al fiecaruia -sa nu uitam ca mentalitatea romanului,imaginatia lui, este cel mai mare obstacol in castigarea si mentinerea demnitatii sale pe pamant- atunci face doar ceea ce face fiecare gospodina in propria casa: ii intra in portofel 10 lei, imi iasa 10 lei.Pentru restul…”strange cureaua” sau …merge la biserica si se roaga la Dumnezeu sa rasara in batatura…sau se imprumuta la vecina pana la …”sfantu’ asteapta”…Fara gandire atotcuprinzatoare, viziune STRATEGICA si fermitate (ratata de actualul guvern la inceputul lui 2009 cand nu s-a trecut la restructurare pe considerente de…mila crestineasca) dublate de o echipa competenta careia nu-i sta mintea doar la vand/amanetez/inchiriez ci stie ce e aceea INVESTITIE CORECTA SI REALA (din dictionare, din „surse”, din studii individuale) si completate de acceptarea faptului ca nimeni nu e perfect si orice echipa e perfectibila, numai o minune mai poate urni tara asta care este tara noastra.
    Insa, ce e mai trist ca aici, in tara noastra, si daca ai bani nu vei avea niciodata certitudinea lucrului bine facut, a lucrului facut cu RESPONSABILITATE, cu placerea de a lasa in urma mainilor tale ceva durabil, ceva de calitate(altceva decat materiale nereciclabile…).
    Aici s-a inradacinat ideea ca tot ce e scump e bun.Si cum am mai spus -cand vorbeam,ca de obicei singura- absenta CTC-ului real si nu formal, absenta fisei postului si a sanctiunilor ce decurg din nerespectarea ei, sunt cel de-al doilea rau care e perpetueaza in tara noastra, din ’90 incoace.(primul rau a fost umilirea cetatenilor romani prin transformarea lor in mana de lucru ieftina).
    Cred ca iar am divagat…ca sa revin la subiect…mandria si preaplinul de sine nu ii lasa pe guvernanti si pe sfatuitorii lor sa vada si sa auda parerile Dv. avizate si fundamentate pe ani de studiu si experienta.Asta, impreuna cu „durerea” pe care o mai da din cand in cand auzului lor tonul usor ironico-glumet al Dv., rezultat,binenteles, al succesului din viata Dv., in integralitatea ei.
    Iar implementarea ideilor nu le poate face decat cel care le are si care stie sa recunoasca valoarea reala dintr-o privire si nu…dupa „glasul inimii”, dupa „senzatii ” de conjunctura, de partid, de rudenie.

  4. p.s. cred ca ati inteles ca vroiam sa spun ca scrisorile nu fac altceva decat sa …creasca vanzarile de coli A4 si, eventual, sunt bune la colectia „corespondenta oficiala in Romania”.Va doresc sa aveti puterea de convingere a dlui.L.Tokes !

  5. Franta are un asemenea impozit care se ridica pe undeva pe la 1% din averea personala. E un impozit care se aplica celor foarte bogati numai. Banuiesc ca daca guvernul boc, ar vrea sa ia o astfel de initiativa ar putea avea un model care functioneaza deja, nu trebuie sa se screme ei sa scoata un model nou, care cu siguranta va fi tampit si redundant.

  6. Impozitul in cauza are un mod foarte complex de aplicare, exista niste exceptii, si exista si niste deductibilitati. In franceza se numeste „impôt de solidarité sur la fortune” daca va intereseaza sa aflati mai mult despre cum aplica francezii acest impozit.

  7. Poate sunt putin off-topic, dar tocmai ce mi-a venit o idee de fonduri suplimentare la „bujietul di stat”: de ce sa nu se acorde amenzile dupa castiguri? Adica m-a prins nenea politaiu’ p mine, care sa zicem ca fac 2000 RON pe luna, imi da 300 RON amenda; il prinde pe Gigicu de la Sarmaulesti, care face 2000000 pe luna (asta din acte, ca nu poti impozita ce nu se vede), ii da si aluia o amenda de 200000 sa zicem. Sigur, e doar teoretica ideea, si nu se va implementa niciodata, ca doar traim in Romania. Dar era o idee pentru guvernus incompetentus.

Comentariile sunt închise.