Am primit o leapsa de la Mordechai. Tema este viziunea despre revizuirea Constitutiei.

In opinia mea, revizuirea Constitutiei este absolut necesara. Nu pentru ca o vrea Traian Basescu sau USL, ci pentru ca realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat ca ambiguitatile si paralelismele din textul legii fundamentale genereaza blocaje institutionale cu efecte economice si sociale extrem de grave.

Cred ca, macar in acest caz, putem depasi cadrul clasic al conflictului putere-opozitie si sa analizam pe fond actuala Constitutie si eficienta cadrului institutional pe care il genereaza

Spre exemplu, raportul Presedinte-Guvern trebuie redefinit. Experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza ca actualul sistem, care presupune o coabitare in cadrul puterii executive intre presedinte si premier, nu este adecvat realitatilor democratiei romanesti si determina fie conflicte deschise, in genul celui dintre domnii Basescu si Tariceanu, fie o vasalizare a unuia dintre cei doi demnitari, in genul relatiei dintre domnii Basescu si Boc. In ambele cazuri, nici Presedintia, nici Guvernul nu isi fac corect datoria.

In opinia mea, sistemul actual, semi-prezidential, si-a dovedit în mod evident limitele. Avem nevoie de o clarificare neta si, personal, as opta pentru un sistem prezidential clasic.

Si raportul dintre Guvern si Parlament trebuie schimbat. Un Guvern care isi asuma raspunderea pe diverse legi de treisprezece ori in doi ani desfiinteaza practic Parlamentul. Situatia este extrem de grava si pentru Parlament, ramas cu un rol decorativ, si pentru Guvern care, pe fond, isi depaseste clar responsabilitatile, si, mai ales, pentru natiune, victima fara vina a unui razboi institutional fara sfarsit.

Totodata, sistemul institutional romanesc are nevoie de un mediator veritabil. S-a dovedit ca Presedintele Romaniei, fie ca a fost prea puternic, fie prea slab, nu a putut deveni un mediator veritabil intre institutiile statului si intre institutii si societate. Asadar avem nevoie de un alt mediator.

Sunt multe alte puncte vulnerabile in actuala Constitutie. Este necesara o dezbatere aplicata asupra acestora cu specialisti in drept constitutional, cu lideri politici si, foarte important, cu reprezentantii societatii civile. O constitutie veritabila nu poate fi elaborata intr-un laborator si impusa apoi cu forta. Cetatenii au dreptul sa-si decida Constitutia.

Salutand demersul lui Mordechai, invit direct, atat pe reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale, cat si pe principalii lideri politici, si ma refer in special la reprezentantii USL, sa-si exprime deschis viziunea asupra celui mai adecvat cadru constitutional pentru specificul politic, economic si social al Romaniei.

42 COMENTARII

  1. CONDIŢIE SINE QUA NON

    Constituţia se impune, desigur, reformată ,
    Acesta-i purul adevăr şi nu încap discuţii ;
    Dar dacă legea supremă nu-i şi respectată ,
    Degeaba vom schimba … şi zece constituţii .

  2. cu siguranta tb revizuita constitutia. si poate scapam si de aceste abuzuri pe care le comite statul.

  3. Aveti dreptate !
    Eu sper doar sa fie o modificare adecvata noii situatii -aceea de membru NATO si membru al UE si membru ONU- in care este tara noastra.

  4. inainte de a fi revizuita, tb sa fie organizate dezbateri cu toate categoriile profesionale.

  5. Ion Iliescu este pătat

    Acum câteva seri un cameraman de la Antena 3 i-a focalizat chipul lui Ion Iliescu – artizanul loviluţiei din decembrie 1989, descoperind cât de schimonosit era de petele aruncate, cu ciudă, de timpul ce nu i-a iertat distrugerea României în cei 11 ani cât a siluit-o politic şi economic.
    Jon* este un dobitoc, indiscutabil, dar tu Iliescule eşti, de departe, cel mai mare ticălos, care o să dispari de pe scena vieţii cât de curând, în dispreţul doamnei cernite, scârbită de prestaţia obligatorie potrivit fişei sale de atribuţiuni.
    Tu şi cu Năstase care încă mai speră la osul pierdut din ignoranţă-vajnici comunişti, aţi prăduit avuţia naţională a Romîniei, aţi impus prin ciudăţenii electorale o constituţie ce s-a întors ca un bumerang…
    Pătatule fără urmaşi, Satana încinge cazanul !

  6. si eu sunt ok cu propunerea facuta. au trecut prea multi ani de expermiente politice. cu ce ne-am ales? cu indivizi precum anastase, udrea, nelu botis, branza, placinta.

  7. @ Geta

    Dupa capul tau, „tara noastra” nu-i decat un fel (de trei feluri) de …” membru ” ?

  8. @ Geta

    Inteleg ca iti pui toata speranta in „membru” dar mai lasa dracului „tara noastra” in pace ca sa nu apari prea obsesiva …

  9. Un text revigorant la nivel teoretic, un set de idei ce merita efortul sustinerii la orice nivel. Cu toate acestea, am convingerea ca va iesi tot pe placul marinarului; sunt prea multi trambitasi si restul letargici.
    Altfel, inca astept acel tweet-meet, domnule Voiculescu si raspunsul la obsedanta intrebare: „De ce?”.
    Cu speranta inca vie in ceea ce priveste suspendarea matelotului oligofren, va indemn la mai multa actiune; de vorbe avem parte de 20 de ani.

  10. Constitutia trebuie sa fie in folosul poporului roman. Trebuie alcatuita o comisie de somitati, de specialisti din viata civila, nu parlamentari, care sa gandeasca o Constitutie pentru tot romanul.

  11. De acord. Revizuirea Constitutiei este necesara, dar nu trebuie facuta pe graba, ci corect.

  12. @ all:

    Daca stie cineva al cui este urmatorul numar de telefon, va rog sa-mi dati de stire :
    0033-561825919 -mie nu-mi raspunde cand il sun inapoi iar cei de la romtelecom nu ma pot sau nu vor sa ma ajute.Ma deranjeaza cam des in ultima vreme :(

    Multumesc anticipat !

  13. Dialogul intre decidentii politici, expertii in drept constitutional si societatea civila nu poate fi decat constructiv. Asupra revizuirii Constitutiei Romaniei nu trebuie sa hotarasca doar Basescu.

  14. Macar cineva se mai gandeste si la cetatenii acestei tari. Noi suntem direct vizati de respectarea drepturilor si a libertatilor garantate de Constitutie.

  15. Acestea reprezinta motive solide de revizuire a Constitutiei. Iorgovan probabil nu a luat in calcul si faptul ca vom avea un presedinte ca Basescu, pentru care Constitutia nu reprezinta nimic.

  16. Este mai mult decat indicata o revizuire a Constitutiei, dar la capitolele mentionate de dvs, nu cele pe cer le considera imperios necesare Basescu.

  17. Acest Guvern si-a batjocorit cetatenii tocmai din cauza lacunelor legislative. Legea fundamentala necesita unele modificari, pentru a fi in beneficiul fiecaruia dintre noi.

  18. La ce va referiti cand afirmati ca ati opta pentru un „sistem prezidential clasic”? In sensul de republica prezidentiala? Adica presedintele sa fie si premier in acelasi timp, seful guvernului? Adica un presedinte „super-jucator”?
    Eu personal niciodata nu as fi de acord cu asa ceva…daca este sa fim in continuare republica, atunci sa fie una parlamentara, nicidecum prezidentiala. Presedintele trebuie sa fie o personalitate importanta, apolitica (ar fi ideal), care sa poata reprezenta cu succes tara. Dar daca tot e sa continuam cu presedinte politic, propulsat de un partid in acea functie, atunci haideti sa-i limitam drastic atributiile si sa aiba un rol mai mult decorativ si de reprezentare a tarii peste hotare.

  19. @ Geta (16)

    Intr-adevar cei de la Romtelecom nu pot sa va ajute cu nimic pentru simplul motiv ca prefixul numarului de telefon reclamat de dv. indica faptul ca ati fost „deranjata des” din … Franta(33).

  20. As opta pentru monarhie constitutionala, de care fostii comunisti si securisti ca basescu au fobie. NU vreau sistem prezidential. Un rege , sef al unei case regale care sa se autofinanteze (ar avea de unde) . In plus ar fi un enorm castig de PR pentru Romania. Daca ne-ar intreba vreun englez daca la noi in Romania avem rege , nu am mai raspunde regele Cioaba, ci am raspunde regele Mihai, var cu printul Charles. Institutia regala s-ar autofinanta, am avea un plus de turisti. Cel care ar administra tara ar fi prim-ministrul. Asa e cel mai corect. Thatcher, Adenauer, Bismarck au condus bine tara, nu presedinti inculti. Monarhia constitutionala ni s-ar potrivi. Nu orice altceva care e izvorat din traditia sovietica(socialsti) sau franceza(alti socialisti). Dar se opun, cum am zis, profitorii comunismului, de exemplu basescu.

  21. update la pozitia 4 :
    In cazul revizuirii eu sper sa nu se omita faptul ca avem cetateni romani cu 2-3-4 cetatenii..Sau chiar mai multe,poate.

    Va doresc o dupa-masa frumoasa !

  22. intr-adevar constitutia actuala nu mai corespunde realitatilor din ziua de azi..se impun anumite modificari

  23. @ Felicitas

    Pe blogul indicat de dv. poate citi in conditii optime de vizibilitate numai … Ochila .
    Tin sa va reamintesc faptul ca exista si o stiinta a combinarii culorilor .
    Se studiaza acest „mic amanunt” inclusiv la … ergonomie. Dovada cea mai elocventa a temeiniciei acestui repros pe care-l fac proprietarului acestui blog este si numarul de comentarii ale cititorilor care, din nefericire, este egal cu 0(zero).
    Toate cele bune !

  24. MI-A VENIT INIMA LA LOC

    Aseară era răcoare în parcul ce-l frecventez, şi curat. Mulţumesc Oprescule ! Un grup de tineri frumoşi şi foarte spălaţi interpretau la coarde o melodie neauzită de mine până atunci, pe versuri clare, ce le-am reţinut graţie repetării lor de către interpreţi :

    Vreau să mătur glodul cu mutra lui Jon*.
    Mama lui de câine cu ochi de bufon !
    Refren:
    Hai în pui mei, Javră Ordinară ;
    Ai făcut din ţară una de ocară !
    ………………………………………….

    Ei stăpânesc armele democraţiei, şi vor învinge ! Mi-am zis, simţindu-mă de… 19 ani.

  25. Atata vreme cand toti politicienii provin din acelas sistem, atata timp cat , fiind in taberele politice adverse ziua, seara pun tara la cale prin restaurante, se incuscresc, se nasesc, au prieteni comuni, pasiuni comune – Constitutia va fi schimbata exact asa cum le convine lor.
    Ori asteptam 30-40 de ani sa se schimbe generatia, ori facem infuzie masiva de sange proaspat, ori implementam sfaturile altora mai experimentati ca noi in ale democratiei si drepturilor cetatenesti.
    sange proaspat exista, dar care nu vrea sa intre in mocirla politica actuala si nici nu e asteptat de catre nimeni.
    „Cetatenii au dreptul sa-si decida constitutia” – foarte corect, insa inca vreo cateva generatii de neabsolventi de BAC , sau din cei ce-si cumpara diplomele de studii superioare si vom fi cu siguranta pe maini bune si reprezentativi., ca vor fi multi. Poate asta e si intentia…

  26. DE CE S-A DAT IN VARA ACESTUI AN LA BACALAUREAT UN SUBPUNCT DESPRE OGLINDA ?
    OGLINDA ESTE SIMBOLUL CUNOASTERII DE SINE ,REFLECTARE IN CONSTIINTA A LUMII REALE!
    PERSPECTIVA AUTOCUNOASTERII DISTRUSA DE CLASA POLITICA!
    OGLINDA ESTE UN OCHI “STRAIN” IN CARE CAUTAM ADEVARUL DESPRE NOI ,CALITATILE SI DEFECTELE ,VIRTUTILE[DREPTATEA ADEVARUL ….] SI PACATELE [MINCIUNA HOTIA, AUTOAMAGIREA, VANITATEA!]
    CONSTIINTA ESTE JUSTITIA PERSONALA IN INTERACTIUNE CU JUSTITIA SOCIALA
    PARAFRAZANDUL PE NICHITA STANESCU ,SI DIN PERSPECTIVA IDEALULUI PE CARE IL ARE FAMILIA ENE ,A PRINCIPIULUI RESTITUTIO IN INTEGRUM, “A AVEA UN IDEAL ,INSEAMNA A AVEA O OGLINDA”
    DE CE OPOZITIA NU A LUAT ABSOLUT NICI O POZITIE FERMA SI EFECTIVAIN RAPORT DE DOVEZILE DESPRE ABUZURILE JUSTITIEI TRANSMISE? PENTRU CA SI EI SUNT LA FEL,DIN MOMENT CE NU DORESC CU ADEVARAT SCHIMBAREA IN BINE A JUSTITIEI MAFIOTIZATE.
    DACA R FI FOST VERIFICATI CEL PUTIN LA ACEST SUBIECT, MAJORITATEA FUNCTIONARILOR PUBLICI DIN ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA SI CENTRALA SI DIN JUSTITIE DIN ROMANIA, NU AR FI LUAT B.A.C.-UL ANUL ACESTA !
    DATORA MEA ESTE SA FIU SINCER CU MINE INSUMI AFIRMA MARELE CRITIC SI ISTORIC LITERAR GEORGE CALINESCU .
    SA AI UN IDEAL ,INSEAMNA SA ASPIRI SPRE CEVA INALT,CACI A TRAI FARA UN IDEAL, INSEAMNA A TRAI IN ZADAR. TRAIM IN SOCIETATE SI AVEM NEVOIE DEM APRECIEREA MEMBRILOR SOCIETATII SI NU DE URA ACESTORA.AS VREA SA MUNCESC , SA MA REALIZEZ IN TARA MEA ASTFEL INCAT SA MA POT UITA IN OGLINDA VIETII MELE CU DEMNITATE,CU O BOGATA VIATA SUFLETEASCA ,EVOLUAT ,INNOBILAT PRIN FAPTE
    PENTRU CA SUNT ILEGAL INTERESATE ,FORURILE INTERNATIONALE NU INDEPLINESC ROLUL DE OCHI “STRAIN”

  27. Inainte de abordarea pe fond a temei propuse de dumneavoastra TREBUIE ACCENTUATA NECESITATEA IMPERIOASA ca aceste modificari de constitutie sa fie facute inainte de alegerile locale din 2012.
    „Mai ales ca la un parlament atat de capabil putem sa avem pretentia ca e capabil de asa ceva.”

    Mai adaugati: parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari ca fiind in sfarsit masuri concrete de a reduce (DOAR O REDUCTIE) acest aparat politic, a carui dimensiune si organizare bicamerala la nivelul parlamentui sunt injustificabile din punct de vedere al managementului si functionarii organizationale.(sunt lucruri in privinta carora poporul si-a exprimat opinia)

    Mai adaugati: reorganizarea teritoriala ca fiind imperios necesara. In aceasta privinta propunerea initiala a guvernului fiind cea mai potrivita. Nu mai aduceti in discutie tampenia cu cele 8 suprastructuri…. , vrem sa mai scapam de baroni si de stufoasa organizare administrativ-teritoriala numita/aleasa politic/electoral. Vrem sa reducem potentialul interes al oricarui cetatean de a se implica in politica.

    Mai adaugati: caracterul ilicit al averilor. Cine este curat n-are de ce sa-i fie frica.Este o chestiune de bun simt, acest bun simt trebuie fortat de Uniunea Europeana ca sa fie ridicat si in Romania la rang de principiu imuabil (vezi directivele europene in acest sens).

    In privinta raporturilor intre puteri in stat dorim idealul de monarhie constitutionala. Dar cum vointa actualilor politicieni (mult prea mult spus politicieni, ci mai degraba achesati la ciolanul public) nu coincide cu aceasta dorinta, acceptam O REPUBLICA PREZIDENTIALA.(nici pe sfert, nici semi).Discutia pe tema asta e mult prea lunga ca s-o purtam aici.

    Domn’le Voiculescu (sau Felix sau mai cum stiti dumneavoastra sau cum preferati) daca va insusiti in conduita dumneavoastra publica, permanenta, aceste teluri ati castiga electoral. Dar ce te faci cand aceasta conduita nu converge cu constructia politico-publica a omului Dan Voiculescu….!? si unde mai pui ca divergentele in cadrul USL sunt atatea si unde mai pui ca ar echivala cu o dereglare a perceptie propriului electorat.=> COMPLICATA TREABA INTR-ADEVAR.

    Salutari reci de la Timisoara.

Comentariile sunt închise.