Pentru ca vorbim des – mai des ca niciodata in ultimul deceniu – despre politica externa a Romaniei, as vrea sa va intreb: care credeti ca ar trebui sa fie primele noastre trei principii de politica externa?

25 COMENTARII

  1. 1) Romania este un stat suveran si NU trebuie sa accepte ,din partea nimanui implicarea in POLITICA INTERNA = FERMITATE ( in fata oricarui alt stat ,indiferent ca vorbim de UE sau nu )
    2) Interesele economice ale Romaniei sunt mai presus de orice fel de intelegere,intre state membre UE sau nu si mai presus de orice pact sau tratat din cadrul statelor membre UE sau alte state ,daca prin aceste tratate Romania nu are nici un castig economic sau mai grav , Romania in urma unui astfel de tratat ar avea de suferit pe plan economic = INTEGRITATE ( economia Romaniei si bunastarea poporului roman este factorul cel mai important in aderarea la orice fel de tratat , cu ORICINE )
    3) Interesele Romaniei privind granitele sale , teritoriile sale si in special teritoriile actuale si cele pierdute in urma anumitor tratate. = aparearea integritatii nationale ,suverane ,culturale si economice a statului si cetatenilor romani = DEMNITATE

    Romania trebuie sa arate pe plan extern ca este un stat puternic,care isi cunoaste interesele si niciodata sa nu accepte situatii ce nu sunt favorabile ,statului nostru. Doar asa putem sa ne facem AUZITI SI RESPECTATI.
    Romania are puterea si resursele sa se autosustina.Trebuie doar sa fim verticali ,in fata statelor UE si nu numai si sa demonstram ca putem fi parteneri extrem de importanti.Sa aratam ca banii starinilor sunt cel mai bine utilizati in Romania ,dar fara sa plecam capul.
    Trebuie sa fim fermi ,demni si cu interese economice CLARE privind in mod special Romania si apoi UE sau regiunea Balcanilor ,sau alte state.

  2. COANE D.V.,

    „O soţetate fără prinţipii va să zică că nu le are !”

    YA-LE P-ASTEA

    „Pupă-l în bot şi ia tot.” Băsescu îi pupă-n cur şi ia …raşpa.
    „La curul calului şi-n faţa stăpânului, sluga deşteaptă nu s-aşează.”
    „Milă-mi e de tine dar de mine mi se rupe inima.”

    Notă : Asta c-ai vrut numai trei, bre coane.

  3. SCEPTICISM

    Cu diplomaţi români făcuţi la normă ,
    În politica externă, suntem mici ;
    Şi mi-e greu să cred că se transformă ,
    Javra ordinară … într-un licurici .

  4. S‘IL VOUS PLAIT, MONSIEUR BARROSO !

    Ciocul mic, capul plecat, pupând mâna ce te bate,
    În politica externă, sunt principii sănătoase
    De eşti mic dar îţi doreşti, ca de la masa cu bucate,
    Să primeşti când eşti flămând … câteva oase.

  5. Complet de acord cu Marco.

    In acest moment Romania este o colonie. Trebuie, pas cu pas sa devenim cu adevarat tratati ca egali de „partenerii” nostri, UE si SUA. Sa ne recapatam demnitatea. Adevaratul interes national sa fie prioritar. Sa nu mai fim „Yes man” la orice ni se cere, mai pe sleau sa mai zicem si noi „Mie ce-mi iese la afacerea asta?”. SA NU NE VINDEM BOGATIILE TARII! Eu cred ca resursele au mai multa valoare decat niste bani de hartie care nu se stie daca vor mai avea valoare maine. In special aurul trebuie sa ramana al nostru, al statului, nici un gram vandut!

    Sa nu mai fim mosia personala a americanilor. Sa facem si niste pasi spre neutralitate, sa imbunatatim relatiile cu Rusia si sa cautam sa ne indeplinim interesele noastre economice (e.g scaderea pretului la gaze).
    Nu ma pricep la asta, dar am putea sa renegociem asta cu baza americana si scutul de la Deveselu, nu obtinem mai nimic cred, doar o inrautatire a relatiilor cu Rusia si faptul ca am devenit o tinta directa. Ar trebui investigat si regandit, anulat daca aduce mai multe riscuri decat beneficii…
    Si in final, sa luam exemplul vecinilor si sa nu ne mai gandim la aderarea la zona euro prea curand. Sa incepem (doar) sa ne gandim la asta peste niste ani. Eu sunt total impotriva adoptarii euro, cel putin in aceasta perioada si in sistemul sau actual…

  6. Romania are o imagine proasta pe plan extern de la incompetentii lui Basescu incoace. Mai poate fi vorba de principii cand ii avem europarlamentari pe Eba, Vadim, Becali?

  7. Politica externa a Romaniei are nevoie de stabilitate, de eficienta in promovarea imaginii tarii si apararea intereselor nationale.

  8. Cred ca ar tb o directie in politica externa. Ne lipseste asta. O directie care sa aiba legatura cu Romania, nu cu interesele altor state.

  9. As vorbi mai degraba de politica interna unde inca forta de munca nu este aliniata la standardele europene, unde integrarea romilor nu are o politica consolidata, unde produsul intern brut se obtine exclusiv din impozite si taxe…

  10. Un stat puternic este un stat in care lege are aceeasi masura pentru toata lumea. Cand am obtinut permisul de conducre am facut o plimbare cu masina intr-o padure din apropierea orasului. Tocmai se daduse legea sa purtam centuri de siguranta. Eu nu citisem monitorul oficial si am fost amendat. Primarul fusese si el la padure pentru ca era 1 Mai, nici el nu citise monitorul oficial si nu purta centura de siguranta. Politaiul la salutat respectos si nici nu s-a gandit sa il opreasca. La-am intrebat de ce aplica legea discriminatoriu si mi-a raspuns ca nu e treaba mea si daca nu imi convine sa fac contestatie. Am platit amenda si frustrat fiind am tras cateva f… pe asfalt si am plecat. Eu cred ca delicventa apare si ca un semn de protest impotriva discriminarii! Mizeria din Romania arata ca discriminarea are cote foarte inalte. Statul ii apara pe infractori!

  11. 1. ue
    2. nato
    3. usa

    nu schimbati nimic in politica externa. e singurul lucru care merge corect. mai era icr care mergea bine. icr s-a dus.

    chiar nu mai e nimic de reglat in economie?

Comentariile sunt închise.